Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Dușul rece de la țeavă, nostalgii de acum 30 de ani

apa calda lucrari - Inquam Photos / Octav Ganea

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Numa’ ce-am ieșit de la duș.

Să știți că dușul rece nu-i de tot rău. E drept, te zgribulești încă de dinainte de a intra sub jet, îți sare inima-n gât la primii stropi, ba chiar și la următorii. Da’ te speli, că n-ai încotro.

Dar, băieți, ce nostalgii trezește dușul rece! E chiar un fel de a doua tinerețe. Parcă mă văd acum mai bine de treizeci de ani, strângând din dinți și trăind realitatea așa cum era. Trebuia să acceptăm sacrificii, se-nțelege că nu puteam realiza, patriotic vorbind, cincinalul în 4 ani și jumătate fără să strângem din dinți, să privim înainte cu avânt comunisto-ceaușist și să trăim demn într-o perpetuă lipsă de aproape toate cele care-ar fi putut să ne facă viața normală. Era să zic „ușoară”, bine că mi-am luat seama.

Azi a fost căldură mare.

În paranteză fie spus, cică n-ar strica să ne obișnuim, o să tot fie zile d-astea. Și cumva ar fi musai să ne răcorim, altminteri o să viețuim chinuiți de un aprig inconfort termic, vezi pragul critic de 80. Prin urmare, după un prim gând legat de dușurile reci, când am lăcrimat nostalgic la amintirea vremurilor dintr-o viață anterioară libertăților de azi, iacătă că am o nouă revelație: păi nu dușul rece este cea mai pozitivă contribuție la echilibrul și confortul nostru de raport temperatură/umezeală? E sfânt! Adică te poți răcori, dacă ții morțiș, sub aerele alea conditionate dar, credeți-mă, nimic nu egalează o răcoreală atât de consistentă precum un jet sănătos de apă rece. 

Din discuțiile mele în familie și chiar și cu terți, am constatat o vădită rea credință și o înverșunată opoziție la raționamentele mele. Astea explicate mai sus. Poate n-o să credeți, da’ lumea a rămas adepta apei calde și a dușurilor reconfortante care, zice, îți frăgezesc pielea, îți spală eficient jegul și te ajută să intri într-o stare de amorțeală, de confort extra-relaxant. Dacă mă-ntrebați pe mine, e doar o leneveală păcătoasă, oarecum ne-patriotică, de-ar fi să ne raportăm la contextul de cincinal. Că de-aia, în loc să ne gândim la economii încurajăm consumul, tovarăși! Nu-I normal!

Noroc cu CMTEB.

Poate mulți dintre voi nu știți, o să vă las neștiutori, uite-așa! Faceți un efort și cătați pe net, mama lui de instrument capitalist!

Cineva trebuia să ia taurul consumerist de coarne. Așa că CMTEB a trecut la fapte. A tăiat apa caldă la prostime.

Pentru curioși, argumentul a fost că au treabă cu niște remedieri. Dacă chiar vreți să știți exact, formularea motivatorie e „Alimentare deficitară din cauza lucrărilor de revizii si reparații vară 2021”. E și un mesaj discret pe dedesubt, cum că așa ar fi normal vara. Adică vara asta, aia care va să vină și, cu voia celor de sus, toate celelalte veri de-aici încolo. Să fim sănătoși!

Am avut, drept să vă spun, o rezonabilă pornire să combat poziția mulțimii iubitoare de apă caldă. Cum vedeți mai sus, argumente am. Și doar persoane răuvoitoare, ca să nu zic înguste la minte, n-ar aprecia beneficiile apei reci la țeavă. „Urnim economia prin consum minimal, le-am zis, și simțim că încă suntem legați de viața aia frumoasă din tinerețe! Nu-i păcat să nu apreciați?!”

Lumea-i rea.

Mai nou, s-au legat de modul în care CMTEB manageriază situația.

Cică nu-i normal ca tu, ditamai instituția municipală, cu buget mai mare decât al unui oraș decent de pe la noi, să-ți bați joc de oameni. Adică ce e aia să anunți că mâine la 12.00 trimiți apă caldă pe țeavă și, când vine sorocul, să dai țeapă? Și anunți nonșalant că apa aia caldă pe care-ai promis-o că o să vină a doua zi, pe la 24.00. P’ormă nu-i 24.00, e a doua zi, pe la 08.00. Apoi nici aia nu e ziua și ora, ci o alta, apoi alta, apoi încă o zi, două, douăzeci-și-două.

Cât p-aci să-mi astupe gura. Oamenii iubitori de răsfăț caloric chiar aveau dreptate, ce să mai zic?

Și, când să plec capul, îmi vine bunătate de răspuns: păi nu CMTEB-ul a generat venituri conexe în bloc la cel puțin 3 inși pe care-i știu eu? Ăia care au câștigat la pariuri că CMTEB-ul o să-i ducă cu vorba pe fraieri cel puțin până pe 12 iulie?! Și nici atunci nu-i sigur.

Ptiu, iote că au nimerit-o!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Si foarte important sa nu uitati cui datorati aceste dusuri reci: lui oprescu, lui firea, psd-lui in general. Au praduit banii contribuabililor ca sa-si consolideze pozitia si sa fie realesi. Oprescu a reusit. A avut si bani ca sa stinga acuzatiile, pe buna dreptate, asupra sa. Nu v-ati intrebat niciodata oare de ce "marele chirurg si director", progenitura de securist comunist, nu oricare ci general, vipera de firea si alti mari fosti si actuali "politicieni si guvernanti" de dambovita, stau afara din bucuresti? In viloaie, ridicate din banii multimii batjocorite decenii la rand. Ei au apa sa se spele, centrale de apartament, (ale lor nu sunt poluante???), ceea ce noua ne-au interzis, din "prea mare grija de planeta", caldura, la discretie, iarna, terenuri intinse, gradini ce se "invart dupa soare", viloaie imense, distantate de restul constructiilor pentru a nu fi deranjati, alei cu accesul restrictionat celor ce nu locuiesc acolo? Merita `ei asa un trai, in loc sa stea intr-o celula, cu o ora drept de plimbare zilnic, cu averile integral cofiscate ca neamurile lor proaste sa indure ce indura muritorul de rand, sa meagra sa munceasca, fizic, nu se pune problema in cazul lor de munca intelectuala.
    • Like 0
  • Dupa numerosi ani de indolenta din partea adunaturii de hoti, "celebrul" radet si dupa nesimtirea autoritatilor statale, respectiv guvernele psd si a primarilor aceleiasi haite la ce va asteptati? Mamutul sistem termic al bucurestiului este un putregai. Am fost avizati, inca din primele zile ale noii administratii, ca se vor efectua lucrari de reparatii capitale la acest sistem cu discomfortul inerent. Nu suntem capabili sa memoram ceva si sa intelegem? Cam cum ati repara voi carcotasilor? In vremurile trecute nu cracneati timp de o luna, in care, anual, va spalati, daca?, cu apa rece. Nu cracneati in iernile in care nu aveati strop de caldura si nici apa calda, chiar nici rece. Si, imediat ce vine cineva si incepe sa remedieze situatia incepeti cu lamentatiile? Nicicum nu sunteti multumiti, specific acestei natii. Revolta ar trebui indreptata impotriva interzicerii centralelor de apartament, a obligativitatii de a apela, doar, la deserviciile unei institutii care nu face decat sa fure banii populatiei, impotiva tuturor primarilor de pana acum care nu au facut nimic, doar au deturnat fonduri in buzunarele partidului, ale lor si ale escocilor ce au supt din banii obstii.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult