Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

E posibil ca în România litrul de benzină să ajungă la un preț de 2 euro, așa cum este în Italia? Răspunsul unui expert în energie

Dumitru Chisalita

Foto: Facebook Dumitru Chisăliță

Dumitru Chisăliță, președinte al Asociației Energia Inteligentă (AEI), a declarat la emisiunea „În fața ta”, de la Digi24, că este posibil ca în România prețul benzinei să continue să crească și să ajungă la 2 euro pe litru, însă asta depinde și de evoluția conflictului din Ucraina.

„Există această posibilitate. Sunt țări care au 2,2 euro litrul de benzină. Asta ține de modul cum vor evolua lucrurile”, a răspuns Dumitru Chisăliță, întrebat dacă benzina va ajunge la 2 euro pe litru, ca în Italia.

Credeți că statul va interveni pentru a reduce prețul carburanților la pompă?, a fost întrebat expertul în energie. „Ar fi util să intervină, dar din multiplele declarații care au fost, nu cred că va interveni. (...) Cea mai mare creștere a prețurilor produselor pe raft s-a produs atunci când s-au scumpit benzina și motorina.”, a răspuns Chisăliță.

Referindu-se la declarația președintelui PSD, Marcel Ciolacu, care recent s-a declarat „mirat” de prețurile mari ale carburanților, expertul în energie a spus că guvernanții nu ar trebui să se mire, ci trebuie să rezolve astfel de situații. „Nu cred că (Marcel Ciolacu -n.n.) o mimează (mirarea – n.n.). Prețul nu ne surprinde, pentru că e de prin martie, atunci a început această escaladare a prețului. În 8 martie aveam 9 lei - 9,5 lei pe litrul de benzină”.

România aduce produse petroliere și țiței brut prin Marea Neagră, un important element în mijlocul conflictului din Ucraina, a adăugat Dumitru Chisăliță, explicând că există mai mulți factori care au dus la scumpirea carburanților în ultima perioadă.

„În ultimele 5 luni, s-a scumpit foarte mult închirierea vapoarelor, s-au scumpit foarte mult asigurările, discutăm de creșteri de prețuri de 5-10 ori. O bună parte din petrolul care înainte (înainte de izbucnirea războiului din Ucraina – n.n.) venea din Federația Rusă - deși nu sunt cifre oficiale publicate, discutăm de 20 la sută -, trebuie importat din alte țări, însemnând Venezuela, Emiratele Arabe - de la distanțe care sunt de 3-6 ori mai mari. În același timp, ne-am confruntat cu o creștere a prețului petrolului brut, pe diversele piețe internaționale. Toate aceste elemente puse cap la cap nu puteau să însemne decât o creștere a prețului. Din această creștere, o cotă importantă o reprezintă TVA-ul și o altă cotă o reprezintă acciza. 40 la sută din această creștere sunt bani care merg la bugetul de stat.

Îi convine statului să dea prețurile în jos? Că îi vin niște miliarde la buget doar din creșterea prețurilor la carburanți, a fost întrebat Chisăliță.

„Bugetul de stat se bazează pe niște componente ce există în economie, foarte multe din aceste componente au decăzut - s-au închis firme, s-a redus producția, iar atunci bugetul de stat, ca să rămână cel puțin la același nivel, are nevoie de niște bani. Ceea ce probabil s-a învățat din lecția din anul 2021 - s-a văzut că în momentul în care crește foarte mult prețul la un produs care are o cerere foarte mare - și e foarte greu să spui că nu vreau să mai consum energie electrică sau gaze naturale -, cumva bugetul de stat s-a îndestulat. Și atunci e o politică mult mai simplă decât a crește taxe și impozite, ca să ajungi să îți atingi necesarul de bani în bugetul de stat, decât dacă te duci și spui oamenilor că de mâine trebuie să plătești dublu impozitul la casă.(Revolta politicienilor e un populism care...) Cel puțin nu este o abordare 100% transparentă”, a punctat președintele AEI.

Amintim că luna trecută, nemulțumiți de prețurile mari la combustibili, sute de șoferi au protestat la pompe, în mai multe orașe – între care Constanța, Botoșani, Târgu Jiu - unde au mers să alimenteze cu doar câțiva mililitri de benzină.

Emisiunea ,În fața ta”, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită la Digi24 sâmbăta și duminica, de la ora 14.00

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult