Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

E posibil ca în România litrul de benzină să ajungă la un preț de 2 euro, așa cum este în Italia? Răspunsul unui expert în energie

Dumitru Chisalita

Foto: Facebook Dumitru Chisăliță

Dumitru Chisăliță, președinte al Asociației Energia Inteligentă (AEI), a declarat la emisiunea „În fața ta”, de la Digi24, că este posibil ca în România prețul benzinei să continue să crească și să ajungă la 2 euro pe litru, însă asta depinde și de evoluția conflictului din Ucraina.

„Există această posibilitate. Sunt țări care au 2,2 euro litrul de benzină. Asta ține de modul cum vor evolua lucrurile”, a răspuns Dumitru Chisăliță, întrebat dacă benzina va ajunge la 2 euro pe litru, ca în Italia.

Credeți că statul va interveni pentru a reduce prețul carburanților la pompă?, a fost întrebat expertul în energie. „Ar fi util să intervină, dar din multiplele declarații care au fost, nu cred că va interveni. (...) Cea mai mare creștere a prețurilor produselor pe raft s-a produs atunci când s-au scumpit benzina și motorina.”, a răspuns Chisăliță.

Referindu-se la declarația președintelui PSD, Marcel Ciolacu, care recent s-a declarat „mirat” de prețurile mari ale carburanților, expertul în energie a spus că guvernanții nu ar trebui să se mire, ci trebuie să rezolve astfel de situații. „Nu cred că (Marcel Ciolacu -n.n.) o mimează (mirarea – n.n.). Prețul nu ne surprinde, pentru că e de prin martie, atunci a început această escaladare a prețului. În 8 martie aveam 9 lei - 9,5 lei pe litrul de benzină”.

România aduce produse petroliere și țiței brut prin Marea Neagră, un important element în mijlocul conflictului din Ucraina, a adăugat Dumitru Chisăliță, explicând că există mai mulți factori care au dus la scumpirea carburanților în ultima perioadă.

„În ultimele 5 luni, s-a scumpit foarte mult închirierea vapoarelor, s-au scumpit foarte mult asigurările, discutăm de creșteri de prețuri de 5-10 ori. O bună parte din petrolul care înainte (înainte de izbucnirea războiului din Ucraina – n.n.) venea din Federația Rusă - deși nu sunt cifre oficiale publicate, discutăm de 20 la sută -, trebuie importat din alte țări, însemnând Venezuela, Emiratele Arabe - de la distanțe care sunt de 3-6 ori mai mari. În același timp, ne-am confruntat cu o creștere a prețului petrolului brut, pe diversele piețe internaționale. Toate aceste elemente puse cap la cap nu puteau să însemne decât o creștere a prețului. Din această creștere, o cotă importantă o reprezintă TVA-ul și o altă cotă o reprezintă acciza. 40 la sută din această creștere sunt bani care merg la bugetul de stat.

Îi convine statului să dea prețurile în jos? Că îi vin niște miliarde la buget doar din creșterea prețurilor la carburanți, a fost întrebat Chisăliță.

„Bugetul de stat se bazează pe niște componente ce există în economie, foarte multe din aceste componente au decăzut - s-au închis firme, s-a redus producția, iar atunci bugetul de stat, ca să rămână cel puțin la același nivel, are nevoie de niște bani. Ceea ce probabil s-a învățat din lecția din anul 2021 - s-a văzut că în momentul în care crește foarte mult prețul la un produs care are o cerere foarte mare - și e foarte greu să spui că nu vreau să mai consum energie electrică sau gaze naturale -, cumva bugetul de stat s-a îndestulat. Și atunci e o politică mult mai simplă decât a crește taxe și impozite, ca să ajungi să îți atingi necesarul de bani în bugetul de stat, decât dacă te duci și spui oamenilor că de mâine trebuie să plătești dublu impozitul la casă.(Revolta politicienilor e un populism care...) Cel puțin nu este o abordare 100% transparentă”, a punctat președintele AEI.

Amintim că luna trecută, nemulțumiți de prețurile mari la combustibili, sute de șoferi au protestat la pompe, în mai multe orașe – între care Constanța, Botoșani, Târgu Jiu - unde au mers să alimenteze cu doar câțiva mililitri de benzină.

Emisiunea ,În fața ta”, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită la Digi24 sâmbăta și duminica, de la ora 14.00

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult