Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

E simplu: azi, răul cel mai mare trebuie blocat prin vot!

Protest, jandarmi, alegeri

Foto: Gabriel Petrescu/ Profimedia Images

Iară e zarvă mare cu votul. Unii nu știu cu cine să voteze sau simt că nu au cu cine, alții îi îndeamnă obsesiv să meargă să voteze cu oricine, doar să meargă la vot, îndemnuri care devin agasante pentru cei din prima categorie. Altora pur și simplu nu le pasă de vot, simțind că nu pot aduce schimbare cu votul lor, crezând că schimbarea e imposibilă, sau pur și simplu nu le pasă de schimbare, ci sunt mulțumiți cu modul în care decurge viața lor, decuplată de la societatea civico-politică.

Cei din bulă îmi spun să nu votez cu ciuma, cu boala, sau cu partidele care au tot condus România, că ăia sunt hoți, că fură; să votez cu ăia tineri care nu sunt hoți. Alții, din cealaltă bulă, spun că ăștia noi și tineri nu au avut încă ocazia să fure, sau „să facă nasoale”, că nu a fost încă la putere.

Puterea e numitorul comun al acestei vânzoleli periodice. Puterea de a afecta viețile tuturor oamenilor care trăiesc pe acest teritoriu se dezbate azi la vot. Parlamentul, Guvernul, oamenii legii, legile, regulile și directivele care ne obligă să facem sau să nu facem anumite lucruri în viața de zi cu zi sunt miza acestui eveniment numit alegeri. Știu că mulți oameni simt că nu au cu cine vota, pentru că nu au identificat un om providențial care să le ofere încrederea că, ajuns la putere, nu le fură resursele, sau nu votează legi care să sporească corupția, sau legi care să le îngrădească libertățile, sau să amâne dezvoltarea etc. Dar oarecare oameni, de bine, de rău, oricum ne vor influența viețile prin puterea pe care o vor deține după aceste alegeri. Ciuma sau boala sau junghiul sau verzii, galbenii, tinerii sau bătrânii, careva dintre ei, sau toți, într-o anumită măsură, ne vor coordona viața în anumite limite, mai mari sau mai mici (depinde…), în anumite direcții (depinde…), și ne vor face viață socială mai bună, sau mai rea (depinde…).

De consecințele puterii nu scăpăm, că puterea există și se află printre noi. Tot ce putem noi influența, e cine, care dintre cei care vor puterea, să pună mâna pe ea. Puterea e ca o baghetă magică, care poate îndeplini dorințe atât bune, cât și rele. La care partid sau candidat ai înmâna-o, sau lași această decizie altora, nu vrei să ai niciun cuvânt de spus cu privire la cine ajunge bagheta magică?

Întrebarea nu e dacă există omul ideal care să manevreze puterea sau partidul politic, ci care dintre cei care participă ar trebui sau nu să ajungă la ea? Chiar dacă toți candidații sau partidele vi se par rele, dacă ați dormi mai liniștit ca bagheta să ajungă la unii, mai degrabă decât la alții, atunci ar trebui să mergi la vot. 

Unii cred că sistemul în sine, acela de a-i schimba pe unii cu alții odată la 4 ani e ceva greșit, și că ar trebui sa avem altceva. Democrația e cea mai rea forma de guvernământ, cu excepția tuturor celorlalte, spunea Winston Churchill. Guvernul e doar o formă de organizare sub care oamenii au ales să ia decizii colective, însă acesta, la fel de ușor poate fi pervertit și folosit în scopuri meschine, înainte că oamenii să mai poată împiedica aceste derapaje. „Acel guvern care guvernează cât mai puțin este cel mai bun” era sloganul unei reviste politice  din Statele Unite (The United States Magazine and Democratic Review 1837-1859). „Acel guvern care nu guvernează deloc e cel mai bun”, a continuat scriitorul și naturalistul american Henry David Thoreau în celebrul eseu „Civic disobedience” (nesupunere civică), al cărei principale idei e că guvernul nu ar trebui să intervină in viețile oamenilor mai mult decât este absolut necesar.

Guvernul nu ar trebui sa fie decât un expedient și să servească acele minime nevoi de bază, precum protejarea drepturilor si libertăților fundamentale, inalienabile, să ne protejeze de jafuri, de crime și de banditism, și în rest să intervină cât mai puțin în viețile oamenilor.

Din păcate, sau din fericire, guvernele de astăzi se implică mult mai mult în viețile noastre și ne influențează existența în toate direcțiile. Pentru mulți, guvernul a devenit un tătuc de la care așteptăm pensia, oblăduirea și direcția zilnică. Cât de influentă a devenit puterea politică în viețile noastre nu putem schimba de azi pe mâine. Ce putem însă schimba e cine să controleze această influență asupra vieților noastre.

Ce nu trebuie să uităm, însă, este că Guvernul e al României, că Parlamentul e al României, al românilor, și nu românii sunt ai Parlamentului sau ai Guvernului. Noi trebuie să conducem, noi trebuie să luăm inițiativa, iar statul să ne urmeze și să ne asiste unde avem nevoie, nu să așteptăm directive și planuri cincinale de la organul numit guvern. Așa că, dacă crezi că nu ai cu cine vota, sau dacă crezi că nu are rost să votezi, gândește-te la cine te-ar putea împiedica cel mai puțin sa faci lucrurile pe care vrei să le faci în viață, cine ți-ar putea îngrădi cel mai mult libertatea, sau cine ți-ar face cât mai ușoară existența. Dacă crezi că nu ai cu cine vota, gândește-te la cine ai vrea să ajungă, sau să nu ajungă bagheta magică numită putere. Ea există și îți poate afecta în bine sau în rău viața, fie că vrei, fie că nu vrei; nu o lăsa să ajungă pe mâinile cui nu trebuie.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult