Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Economia lui „Noi vs restul lumii”

Am participat în ultimele săptămâni la mai multe emisiuni în care unul dintre invitați (cel puțin) reprezenta Puterea. Și o scriu cu literă mare nu din respect, ci pentru a ilustra simplu aroganța respectivilor – de obicei, politicieni de carieră și fără tangență cu domeniul economic. 

Cu toții spuneau, dezarmant de simplu: creșterea economică va fi de 5,2% în 2017 pentru că „așa scrie în programul nostru de guvernare și avem acolo toate măsurile care vor duce la acest rezultat”... În realitate, creșterea economică respectivă (de fapt în programul de guvernare al PSD creșterea economică prevăzută a fost chiar de 5,5%) este singura care poate matematic, să „țină” deficitul bugetar sub 3%, fără a tăia drastic din cheltuieli. Pur și simplu este un rezultat matematic, nicidecum o estimare obținută prin modele sofisticate... Iar dacă nu se va întâmpla în practică, știm că atunci când deficitul este în pericol, ordinea în care se taie cheltuielile este: investiții, sănătate, educație, cultură, dar nu sunt ocolite nici apărarea, justiția ori celelalte domenii – după cât de mari sunt nevoile. Iar acest 5,2% mai are un rost: este mai mare decât creșterea (reală) de 4,9% realizată în 2016 de „guvernul tehnocrat”. Cum PSD vrea să demonstreze cât de rea a fost o guvernare nepolitică pentru România, o creștere economică mai ridicată decât a tehnocraților apărea ca o necesitate. 

Marea problemă cu estimările este că... se referă la viitor. Așadar, nu poți ști cine a avut dreptate, decât după ce se încheie perioada pentru care s-a făcut estimarea respectivă. Și atunci de obicei nu mai contează! De aici și lejeritatea oricărui guvern de a prezenta acele cifre care îi sunt favorabile pentru a „închide”, din punct de vedere contabil și matematic, cifrele din buget.

Comisia Europeană (în prognoza sa de iarnă 2017 estimează o creștere economică de 4,4% pentru 2017), Banca Națională a României (în recentul Raport asupra inflației estimarea este de 4,3%), EIU (cu o estimare de 3,6%), dar și majoritatea economiștilor independenți, cu toții spun că valoarea înaintată de guvern în proiectul de buget este exagerată. Și la o simplă analiză vedem și de ce: investițiile și în special atragerea de fonduri europene ar trebui să depășească toate realizările din ultimii 10 ani; încasările de taxe ar trebui să fie mai mari ca procent din PIB (un PIB „umflat”, vă reamintesc) decât în oricare din ultimii 5 ani, în situația în care guvernul s-a angajat să micșoreze sau să elimine anumite taxe, iar gradul de colectare a taxelor nu s-a îmbunătățit deloc spectaculos. 

Desigur, guvernul are de partea sa estimarea Comisiei Naționale de Prognoză, care parcă s-a inspirat din programul de guvernare al PSD... Oricâte argumente am aduce acum, nu mai avem cum să schimbăm bugetul de stat pentru 2017, iar memoria colectivă este prea scurtă pentru a „taxa” peste 4 ani, la alegeri – sau mai devreme, în stradă – nerealizările bugetare ori de creștere economică. 

Dealtfel, guvernul va putea „explica” cu argumente dintre cele mai diverse o creștere economică mai mică decât cea prognozată (și cel mai simplu este să dai vina pe condițiile economice internaționale, Brexit, instabilitatea din UE, soarele prea mult sau ploile prea abundente care nu au ajutat agricultura ori multe altele) și pur și simplu va corecta din mers cheltuielile, astfel încât să se înscrie în deficitul de 3%. Și oricum, nimeni nu a fost „tras la răspundere” pentru măsurile economice populiste pe care le-a promis și care au dus țara într-o situație economică dezastruoasă (vezi spre exemplu cazul lui Tăriceanu în 2008). 

Singurul care a făcut ceea ce trebuia să facă și a mai și plătit pentru asta a fost ghinionistul prim ministru Boc, așa cum au pățit dealtfel guvernele și în Spania, Portugalia ori Italia. Altfel, atunci când guvernul promite cadouri pentru populație, dar le plătește cu suferințe viitoare pentru cei mulți (cazul Greciei este cel mai relevant), alegătorii au tendința masochistă și total irațională de a aplauda cu mare optimism.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • check icon
  Unde ești tu Constantine, unde ești tu Laurențiule, unde ești băboiule, unde sunteți voi mari susținători ai puterii actuale? Vă aștept să demontați matematica din articol și toate celelalte argumente!
  • Like 0
 • check icon
  Poate îi trimiteți și dlui CTP mesajul cu „Emil Boc a făcut ceea ce trebuia să facă”.
  Am impresia că sunt divergențe mari pe ideea asta.
  Ar fi, probabil, bine, dacă cineva ar crea totuși un site, oricât de mare e controversa pe cifrele astea, care să treacă totuși în revistă CIFRELE finale ale fiecărui executiv.
  N-o fi chiar atât de greu să evaluezi promise versus realizate.
  • Like 1
 • Mr.Oh check icon
  Au trecut 27 de ani de la revolutie. Cine avea 25 de ani pe atunci era plin de energie, entuziasm, motivat. Azi incepe sa intre pe panta cealalta a vietii. Dupa 27 de ani frustrarile celor ce vad ca tara nu a progresat din cauza masinatiunilor politice, coruptiei, incompetentei incep sa iasa la suprafata. Intoleranta fata de politicieni va creste de azi incolo an de an. Vad la TV sociologi platiti pentru parerile lor, care spun ce trebuie ca sa-si ia banii, afirmand ca piata, strada, e o entitate care nu conteaza, care are opinie si ca doar votul conteaza. Ce sa votezi? Candidati corupti? Care e diferenta intre votul din vremea lui Ceausescu si cel de azi? Avem cu adevarat libertatea de a vota? Sau votam ce mafiotii ne ofera sa votam? Ati vazut dvs. ca media sa promoveze valori? Eu nu. Mafia a pus stapanire pe toate mijloacele de de promovare a imaginii. Si ni se tranteste cu tupeu in fata sa tinem "ciocul mic". Ni se spune cu tupeu: Pai de ce n-ati votat?
  Discutiile se poarta in jurul politicienilor. Ce a mai facut x sau y dintr-un partid, cum incearca sa "fure" electorat, afirmatii de o superficialitate infioratoare. Oamenii astia, politicieni, analisti, guvernanti, media cred ca pod conduce tara doar din vorbe.
  Oamenii astia ignora faptul ca sunt alti oameni, neafiliati politic care nu mai suporta gradul acesta de idiotenie mediatizata. Si numarul lor creste de la an la an.
  Cunosc familii de intelectuali care isi pregatesc copii sa plece din tara. Oameni realisti care fac un bilant simplu. Efort vs. recompensa. De ce sa depui efort in Romania daca nu primesti o recompensa pe masura? Oameni care asteapta sa vada ce se va intampla cu Romania pana cand copii ajung la varsta potrivita sa-si ia zoborul in viata.
  Dupa 27 de ani in care mafia a pus stapanire pe tara de ce sa mai crezi ca se poate remedia ceva? Tatal meu mi-a zis. "Copile pleaca din tara. Romania nu va mai fi tara normala cat vei trai tu." Si are dreptate. Ce sa spunem copiilor nostri? Ramaneti in tara ca sa fiti bataia de joc a politicienilor, guvernantilor, a incompetentilor. Asta sa spunem?
  45 de ani de comunism au trecut. Alt 27 de ani de haos au trecut. Sunt curios cum se va termina povestea.
  Cand politicienii nu inteleg realitatea, cand justitia nu e egala pentru toti, atunci vine ziua cand strada isi spune cuvantul. Istoria se repeta. Nu conteaza ca intr-un moment istoric intelectualii, politicienii, presa cred ca au dreptate si ca ei considera ca fac totul bine. Istoria ne arata ca strada poate fi si nedemocratica.
  Poate ca politicienii ar trebui sa nu mai intinda coarda si sa vada si de interesele cetateanului de rand si nu doar de buzunarul lor.
  • Like 4
 • e foarte usor sa convingi oamenii care nu au pregatire economica cat de bine pentru ei o sa fie cu cresterile astea salariale. si mai si elimina taxe pe deasupra! pai nu sunt ei cel mai tare guvern din ultimii 25 de ani?! din pacate, tot noi o sa fim aia cu salariile taiate si taxele ridicate pe la mijlocul anului...
  • Like 1
  • @ Alina Elena
   check icon
   Tata, Dumnezeu să-l odihnească, om născut în 1920, care a prins şi capitalism, şi comunism, şi neocapitalism, n-avea decât 4 clase, deci pregătire economică ioc. Însă avea o vorbă: nu poţi cheltui 4 lei dacă tu n-ai decât 2. Dacă 11 ani am fost la coada clasei, nu le pot promite părinţilor c-am să iau bacalaureatul cu 10. Nu trebuie să fii mare specialist să vezi că Guvernul vinde pielea ursului din pădure.
   • Like 2
 • Dragilor,cititi cu atentie daca vreti sa va edificati in "mersul "lucrurilor in tara noastra.
  Aveti rabdare, nu cititi printre randuri. Riscati sa derutati.
  • Like 0
 • Articolul pleacă de la premisa ca bugetul este făcut respectând normele de întocmire a unui buget. Toată lumea știe cum se face in România: iei toate cheltuielile le aduni, apoi faci veniturile încât sa le acopere. In mod normal vezi ce venituri ai si abia apoi dimensionezi cheltuielile.
  • Like 3
  • @ Lucian Cheosea
   Trist este ca dupa atata amar de ani la ni bugetul se face dupa principiul :"intai ai nostri, urmeaza cei care dau bani in campanie, si daca mai ramane pntu noi". Vezi cum au alocat banii de investitie, cine ai da si pe ce preferinte!
   • Like 1


Îți recomandăm

Fetiță la laptop

Situația se poate schimba în orice moment și școli aflate acum în scenariul verde sau galben pot trece de pe o zi pe alta în scenariul roșu, dacă în cadrul lor vor fi confirmate 3 cazuri de Covid. (Foto: Guliver/ Getty Images)

Citește mai mult

Scoala din valiza

„Educația digitală nu înseamnă neapărat distanțarea între copil și profesor. Și aici îmi vine în minte un alt exemplu: profesorii dintr-o școală din Ialomița, care au devenit dependenți de copiii pentru a putea să folosească mijloacele digitale și s-au apropiat de copii”.

Citește mai mult

Andreas Lier - BASF

„Mă duc aproape în fiecare dimineață cu bicicleta la birou, pe o distanță de 3-4 km, în timp ce vecinii mei adoră să-și conducă SUV-urile, să stea în ambuteiaje, să polueze aerul, lăsând o amprentă mare de carbon doar pentru a se simți foarte confortabil și a afișa simboluri de statut social”, dezvăluie Andreas Lier, CEO al BASF România, într-un interviu pentru Republica.

Citește mai mult

O afacere cu cânepă

Ionuț a plecat în India în toamna lui 2017 ca să viziteze cele șapte orașe sfinte. A luat această decizie după un an și jumătate în care a lucrat pentru o companie elvețiano-britanică din Praga, unde ajunsese ca proaspăt absolvent al unui masterat în Olanda, care nu și-a găsit nimic de lucru în țară.

Citește mai mult

Andrei Pitis

Andrei Pitiş, unul dintre cei mai cunoscuţi oameni din industria locală de IT, a investit până în prezent în 15 startup-uri, după ce în 2018 a demarat un proiect prin care vrea să ajute 100 de români să ajungă milionari în euro din startup-uri în tehnologie.

Citește mai mult