Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Educația cititului în palmă: experimentul delirant de la Cluj, perfect normal pentru românii care cred în zodiile pseudoștiinței

ISJ Cluj - proiect de scanare a palmei

Prezentarea mașinii de citit viitorul în palmă la ISJ Cluj este mai mult și altceva decât o eroare. Este o incapacitate instituțională crasă de a distinge între știință și pseudoștiință, între savanți și impostori.

Instituțiile românești au fost complet deposedate de orice filtre prin care să fie capabile să aleagă între expertiză și fraudă. Atunci când un inspectorat școlar județean se lansează într-un experiment oficial cu cineva care vorbește despre Tracia unită și despre școala zamolxiană de înțelepciune, dar care, prin miracol, este și psiholog, și teolog, și inginer fizician, și viceprimar, atunci putem fi siguri că instituția inspectoratului este în derivă.

Și că pare gata să introducă sute de copii în experimente delirante, lipsită fiind de un minim discernământ științific, deontologic și instituțional, dispusă astfel să expună copiii unor traume pe care e incapabilă să le anticipeze și să le gestioneze.

Putem fi convinși că, din păcate, cazul de la Cluj nu este izolat. Că pseudoștiința s-a întins precum o ciupercă otrăvitoare în mințile educatorilor și gestionarilor educației din România, că în spațiul școlar își găsesc azi locul și fabulațiile cele mai grave, și credințele religioase cele mai habotnice, și nostalgiile după comunismul cel mai oribil, și lipsa totală de înțelegere a mizelor prezentului și viitorului. 

Nu e atunci o întâmplare că școala produce, prin elevi și prin profesori, mase de manevră ale extremismului, obscurantismului sau naționalismului xenofob. Căci atunci când nu stă pe niciun conținut științific solid, conducerea școlii românești își pune tricolorul pe umăr și palma la inimă, cheamă un episcop la o ceremonie, iar dacă are probleme sună la partid pentru protecție.

Demisia unei inspectoare generale pentru o asemene gafă este, desigur, binevenită, chiar necesară, dar complet inutilă. Locul ei ar fi luat de un alt servitor umil din grădina partidului, așa cum se întâmplă în fiecare județ, în fiecare instituție. În acest răstimp, căile parapsihologiei se deschid larg pentru toată această populație politică mediocră, pe care o ține în viața doar accesul la ciolan.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ziceti: „Și că pare gata să introducă sute de copii în experimente delirante, lipsită fiind de un minim discernământ științific, deontologic și instituțional, dispusă astfel să expună copiii unor traume pe care e incapabilă să le anticipeze și să le gestioneze”.

    Mi se pare ca se exagereaza de ambele parti: in primul rand ISJ Cluj nu trebuia sa se implice intr-o astfel de aventura experimentala: sa citim viitorul profesional, de aptitudini si vocatii ale elevilor ca sa-i luminam incotro s-o ia in viata. Poate este cineva care vrea sa fie cosmonaut si aparatul ii spune ca cel mai bine s-ar potrivi ca vanzator la fast-food ca are talent culinar si-i plac cartofii prajiti.

    De cealalta parte, felul in care au sarit ca arsi toate eminentele universitare si oamenii de stiinta, care mai de care dand buzna, cat mai repede cu dezaprobarea experimentului sa nu cumva sa ramana in urma si sa rada mediul academic de ei.

    Ca la chestia aia cand un om de stiinta e intrebat: credeti in extraterestri?
    Raspuns: Ptiu, drace, domne eu sunt om de stiinta, cum ma puteti intreba asa ceva? Noi am fost, suntem si vom fi singuri in Univers. Am zis!

    Doamne ajuta, as mai adauga eu. Ca daca mai erau vreo doua-trei planete ca Terra aruncam Universul in aer, la cat de destepti am devenit...

    Daca ISJ Cluj prezenta chestia asta sub forma unui amuzament, nici macar experiment, ceva nou ce apartine de zona gadget-urilor inventate la tot pasul in aceste vremuri, cred ca era mult mai corect.

    Nu cred ca in anul 2024 mai e vreun elev de clasa XI care ar putea fi asa de impresionat (pana la lacrimi) de ceea ce-i va spune nastrusnicul aparat. Cred ca totii elevii se vor amuza, se vor distra si vor lua totul ca pe un joc cu un aparat simpatic.

    Cate aplicatii nu sunt pe internet unde daca-ti pui ziua de nastere, spre exemplu, iti spune cand ai sa cazi lat de amor. Acum nu cred ca e cineva (normal la cap, despre astia vorbesc) ca sa creada chestiile alea. Elevii de 17 ani sunt deja familiarizati cu IT-ul, cu AI-ul, cu discutiile cu ChatGPT incat sa nu sufere depresii ca spune aparatul ca nu e bun de hairstylist, ci de frizer.

    E ca in vacanta cand te duci la Roma si arunci cu monede in Fontana di Trevi sau iti bagi mana in Bocca della Verita. Nu cred ca te gandesti ca daca ti-ai pus dorinta sa te intorci la Roma, o sa se si indeplineasca neaparat, cum nu cred ca a fost cineva muscat de celebra Bocca. Totul e un amuzament.

    Zici ca i-a luat cu japca si dupa ce i-a torturat, i-a pus sa-si testeze talentele la aparatul buclucas.
    Problemele invatamantului romanesc sunt atat de multe si atat de mari, dar n-am vazut atatia universitari, cercetatori, oameni de stiinta luand pozitie, iesind in fata si spunand ceva valoros.

    Era haios daca totul era prezentat ca o comparatie, adica elevul scria ce-si doreste el de la viata, ce crede ca ar vrea sa se faca atunci cand va fi mare, ce profesie isi doreste, ce vrea sa studieze, unde crede el ca e bun, la ce materii. Si apoi totul sa fie comparat cu ce spune masinaria. Clar ar fi fost interesant si amuzant, iar elevilor trebuia sa li se spuna clar din start ca participa doar cine doreste si ca totul este in numele gadget-urilor infratite pe tot mapamondul si nimic nu e serios. Clar elevii ar fi inteles, ca sunt oameni ai secolului XXI.
    Numai la noi totul e abordat ca in secolul XV.

    Si acest aparat trebuie luat ca o inventie a prezentului. Ca inelul inteligent, robotul emo, cipul inteligent pentru unghie multifunctional etc, etc.

    Ce face cipul inteligent pentru unghie? Eiiii! Da` ce nu face? Te conecteaza la lumea intreaga cu un simplu deget. Sfat: aveti grija pe ce deget il folositi ca ati putea fi dat afara din diverse spatii publice sub acuza de neobrazare.
    Go secolul XXI! Go, go, go!
    • Like 0
  • Afirmaţiile dumneavoastră sunt tranşante şi corecte. Ar fi fost bine ca ele să aparţină conducerii Universităţii din Cluj.

    Justificarea prin afirmaţii potrivit cărora instrumentul folosit nu e printre cele acreditate de Colegiul Psihologilor din România sau la nivel internațional nu-şi are rostul. Nu trebuie să fii electronist decent, să deţii un doctorat în neuroştiinţe sau în psihologie, ca să-ţi dai seama că "instrumentul" de citit cariera în palmă este doar un cârlig pentru pescuirea naivilor. Acest lucru trebuia exprimat clar, nu echivoc. Despre ce acreditări discutăm? Invitaţi la o asemenea "prezentare" profesori din departamentele de fizică sau matematică şi, vă asigur, răspunsul lor nu vă va plăcea. La fel, în orice universitate europeană cu ştaif, invitaţia de a participa la o manifestare în care este propagată pseudoştiinţa, ar fi considerată o jignire. Nici nu e nevoie să ne gândim aşa departe. Citiţi "Ştiri de Cluj", sâmbătă 27 ianuarie, şi veţi realiza hazul şi indignarea pe care "evenimentul" cu pricina le-au stârnit în rândul clujenilor cu scaun la cap.

    Scanarea detaliată, în timp real, a regiunilor creierului, produce informaţii cruciale despre funcţionarea acestei maşinării uluitoare. În interpretarea datelor sunt implicate cunoştinţe avansate de matematică, fizică atomică şi nucleară, medicină, nanobiologie şi, evident, de psihologie. Specialişti de top din toată lumea muncesc pe rupte şi reuşesc, cu greu, să reconstruiască parţial sunete recepţionate de sistemul auditiv sau chiar să-i ajute pe unii pacienţi să controleze mental mişcări simple. Cu toate acestea, nu pot prezice ce vei spune în clipa următoare, nicicum să elaboreze rapoarte despre talentele pe care le ai şi ce carieră ţi se potriveşte.

    Escrocheria are simţul umorului. Şapte, numărul rapoartelor, este asociat cu Atena, zeiţa înţelepciunii şi a războiului (cu ştiinţa, în cazul de faţă).
    • Like 2
    • @ Cristea Petrica
      Marele Fizician , Einstein ,era caracterizat in timpul claselor primare ca ,,un elev mediocru ,dar asta NU l-a impiedicat sa devina cel mai mare Fizician al Lumii !!
      Asa ca ,acel instrument poate sa dea sigur si multe greseli ..
      • Like 0
  • Ma bucur sa aflu ca UBB nu a fost de acord cu aceasta aberatie.
    Mai ales ca citisem in alt ziar ca ar fi girat "experimentul".
    • Like 3
  • Marius check icon
    Rominia (ne)educata. De cand si pana cand chiromatia a devenit obiect de studiu sau experiment in scoala romaneasca? De cand toti neica-nimeni numiti politic, fara nici o calitate inafara de "voce si talent" au ajuns sa conduca societatea romaneasca.

    De la Iohahahannis nu ma astept la nici o pozitie, fiind ocupat cu urmatoarea "escapada dilomatica" (estivala) care sa-i mai insenineze sfarsitul (inutil) de mandat.

    De la Deca, copia in oglinda a marelui absent (ingamfare, atotstiutoare, superioara, aroganta, a...... lfabeta functional) nu ma astept la chiar nimic. De la nimic nu te poti astepta decat nimic.

    Restul este can-can cu brevet.

    PS. Pentru cel cu chestia cu brevetul, il anunt ca si eu am un brevet de genul "Cum sa facem apa rece utilizand apa calda". Al doilea l-am obtinut pentru apa rece din apa rece!
    • Like 6
    • @ Marius
      Cristian check icon
      Marius, nu ai un brevet, nu mia minti aici. Nu poate fi brevetata apa calda. Irinia poate fi amuzanta, insa lipsa de adecvare nu,

      Ok, te inteleg, tu voiai sa faci politica. Neinteresanta alegere!
      • Like 0
    • @ Cristian
      Dan check icon
      OK, dacă tot ești obsedat de brevete, îți acordăm noi, cititorii „Republica”, un brevet pentru prostie în formă continuată.
      Și o recomandare: înțeleg că ai ajuns din greșeală pe acest site, nu are rost să te stresezi în continuare.
      • Like 2
    • @ Dan
      Tu esti greseala acestui site. Sunteti cativa ironici din rea vointa si atat.
      • Like 0
    • @ Zugravu Mircea
      Dan check icon
      Mai degrabă homofobii, xenofobii, misoginii și antieuropenii care tot insistă să posteze comentarii sunt „greșeala acestui site”. Sper că nu te-ai simțit, caz în care, cu părere de rău, probabil că tot din greșeală ai ajuns aici și ești suficient de funcțional încât să nu-ți dai seama că intențiile autorilor care se străduiesc să construiască o comunitate „republicană” nu rezonează cu mentalitățile la care m-am referit.
      P.S. A fost suficient de neironic? Chiar trebuie să vi se silabisească niște evidențe?
      • Like 1
  • Cristian check icon
    Superficial articol, pln de platitudini si pornind strict de la un articol scris probabil de un analfabet functional,

    Daca la testul poligraf se pune in palma un senzor, analfabetul funtionall zice ca e despre cititi in palma si apoi trage discursul standard de ridicare in slavi a stiintei,

    Este vorba de un brevet european. in cazul de la Cluj, asa ca nenea autorul sa ne scuteasca de discursul semidocte!
    • Like 1
    • @ Cristian
      Pe aia cu brevetul european ai putea "sa i-o spui nevesti-tii ..Nesimtitule!" (am pus ghilimele pentru ca e vorba de o parafraza din Anton Pavlovici Cehov).
      • Like 4
    • @ Dorina Saramet
      Cristian check icon
      Da, e greu sa lucrezi cu arguemnte.

      Brevetul e la OEB, dar ma indoiesc ca ai habar ce inseamna, Te asigur ca nu e o injuratura!
      • Like 0
    • @ Cristian
      Adrian check icon
      Amice, tu ori ești "inventatorul" și te oftici că te critică lumea, ori ești unul la fel de diliu ca el. Amândoi hălăduiți pe niște plaiuri vesele, unde nici întristare și nici suspin nu mai este. Apropo, ce fumați de obicei?
      • Like 3
    • @ Adrian
      Cristian check icon
      Adrian, sunt impresionat cum le stii tu pe toate! Da, exista un brevet european si daca cineva isi inchipuie ca cititul in palma se breveteaza atunci nu stiu ce fumeaza el,

      Ma bucur ca in mintea ta nu exista dileme sau "dar da" si tu esti cel care stie cum sta treaba! Dar nu este despre tine! ( Oh, ce surpriza! )

      Este despre un articol prost, neinformat si la care au pus botul toti haterii.
      • Like 0
    • @ Cristian
      Soso check icon
      La testul poligraf senzorii citesc variatii de puls, aparitia transpiratiei, parametri fiziologici. Si nici macar asta nu cred ca poate fi folosit ca proba in instanta de judecata. Masinaria asta pretinde ca din scanarea palmei iti descopera aptitudini si iti poate da sfaturi competente despre directia pe care sa o apuci in viitor. Deci da, putem sa ii spunem chiromantie.
      • Like 5
    • @ Cristian
      Soso check icon
      OEB - Online Educa Berlin. E un eveniment anual, un targ, o expozitie, unde cei care produc suport tehnologic pentru invatare vin sa isi expuna ce au de vandut. Nu cred ca OEB emite sau gestioneaza brevete. Si daca producatorul intr-adevar a expus acest dispozitiv intr-un asemenea cadru, cu descrierea ca poate da indicatii de aptitudini copiilor, sincer ma indoiesc ca l-a luat cineva in serios. Sau dispozitivul serveste de fapt la cu totul altceva si cineva s-a gandit ca la noi in sistemul de invatamant poti vinde orice si poti face bani usor din ignoranta si coruptie, ca oricum nu se sesizeaza nimeni. Doar eventual sa isi ia partea ''cuvenita'' din tun.
      • Like 4
    • @ Cristian
      Adrian check icon
      Este vorba despre proliferarea semi-analfabetismului și a prostiei. Articolul e foarte bun și pune punctul pe i. Dacă tu ești ești implicat în vreun fel în prostia asta, e problema ta, că încerci să speli mizeria. Dar vezi că este un comunicat de presă chiar pe site-ul inspectoratului, în care dau înapoi. Dacă era o chestie serioasă, prost înțeleasă de presă, ar fi venit cu ceva clarificări. Dar nu cred că de la un individ ce se prezintă drept "consilier în Tehnologii Avansate în echipa de vizionari Tracia Unită", pot veni chestii serioase.
      Așa că lăsați vrăjeala cu pseudo-știința și apucați-vă de chestii serioase. Chiar și jucat table în parc ar fi o chestie mai serioasă ;)
      • Like 4
    • @ Cristian
      Adrian check icon
      Pune aici link-ul către brevetul european, dacă vrei să te credem.
      • Like 1
    • @ Cristian
      Europa este plina de imbecili, care, din pacate, au putere decizionala.
      • Like 1
    • @ Zugravu Mircea
      Soso check icon
      Asa este. Dar... Eu si dvs si ceilalti cetateni europeni PERMITEM ca alegerile europarlamentare sa fie doar o modalitate de impartit sinecuri sau o sansa pentru unii infractori sa scape de lege cu ajutorul imunitatii parlamentare. Uitati-va pe listele partidelor, ce specimene pun pe locuri eligibile. Si in alte tari e la fel. Propaganda partidelor ne-a adormit!
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult