Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Elevii care „mi-au stricat” ora. „- De ce să fie o tortură să asistați la ceva ce nu vă place?! Puteți pleca. Dacă alegeți să rămâneți, trebuie să vă comportați ca și ceilalți elevi”

Tablă într-o sală de clasă

Foto: George Călin/ Inquam Photos

Se vorbește mult despre faptul că profesorul trebuie să câștige respectul elevilor și cei mai mulți susțin că este imposibil. Undeva am citit că nu ai cum câștiga respectul unor copiii, care habar nu au ce este acela respect.

Sunt unul dintre cei care susțin că respectul se câștigă. Nu se cere. Nu se impune. Se câștigă în fiecare zi prin prestanță, comportament, ținută și exemplu.

Am să vă spun o mică povestioară...

Am fost invitată în luna februarie la o școală să le vorbesc copiilor despre cărți, citit, pasiune, menire pe pământ.

M-am dus. În sala unde se ținea activitatea, erau adunați toți elevii claselor V-VIII. În organizarea activității era un moment scurt - maximum 20 de minute - de prezentat cărțile, apoi urma un dialog cu elevii până la sfârșitul orei. Eram la momentul de prezentat cărțile. Doi băieți chiar din fața mea, unul pe rândul întâi și altul pe al doilea, se tot hârjoneau și râdeau. Nu îi interesa deloc „activitatea”. De la hârjoană au trecut la a se zgâlțâi. Puteam să le ignor zgâlțâiala și să continui să vorbesc, dar nu am făcut-o. 

M-am oprit din vorbit și am pus pe catedră cartea despre care vorbeam. I-am privit.

- Nu este o oră de curs obișnuită. Ați fost obligați să veniți aici? i-am întrebat.

- Nu! au răspuns amândoi odată, liniștindu-se brusc.

- Uitați cum facem. De ce să fie o tortură să asistați la ceva ce nu vă place?! Puteți pleca. Dacă alegeți să rămâneți, trebuie să vă comportați ca și ceilalți elevi. Nu vă sunt profesor. Nu am niciun drept să vă impun ceva, dar vă pot cere să nu asistați la ceva ce nu vă place, le-am vorbit zâmbind.

Băieții și-au plecat năsucurile în pământ.

- Ei, ce faceți!? Rămâneți sau plecați!?

- Rămânem, au șoptit amândoi.

Am terminat de vorbit. Am purtat și dialogul cu elevii. Mi-au pus întrebări și cei doi din primele rânduri.

La urmă de tot am făcut poze. Cei doi băieți s-au apropiat de mine cu sfială și m-au întrebat dacă vreau să fac poze și cu ei. I-am cuprins pe după umeri râzând. În timp ce cineva ne poza cu telefonul, cel mai înăltuț dintre ei și-a apropiat gura de urechea mea și m-a întrebat dacă sunt supărată pe el. I-am spus râzând că nu. Mi-a spus că i-a plăcut activitatea. I-am răspuns că mă bucur.

...

E un adevăr că elevii nu știu ce este respectul, dar noi, adulții, îi putem învăța asta. Și ce este și cum să îl aplice.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Patauras check icon
    Un străin rătăcit întâlnește 2 țărani și ii întreabă în engleza cum ajunge într-o anumită localitate.Taranii nu înțeleg ce vrea.Incearca sa-i întrebe în diferite limbi fără succes.Resemnat pleacă.Un țăran îi spune celuilalt-ai văzut mă câte limbi știa?Și la ce i-a folosit zice celalalt.Ideea e că respectul se câștigă e adevărat dar și cealaltă parte trebuie să fie în stare să aprecieze valoarea pentru a respecta.
    • Like 2
  • Valentin check icon
    Nu dați vina pe profesori, pentru că nu ei fac educația. În România, educația vine de sus, de la centru. Profesorul doar o aplică. Sistemele performante de educație au anumite norme, cu ajutorul cărora profesorii își alcăutuiesc programele școlare în funcție de particularitățile claselor. La noi totul e centralizat, piramidal. Totul vine de sus și nu trebuie pus la îndoială. Și nici nu este, din păcate. Educația românească este continuatoarea continuă principiul comunist al centralizării: programe unice și imuabile.
    Sistemele performante de educație au norme și reguli, dar materia este adaptabilă. Sistemele performante seamănă cu medicina: există ghiduri medicale, dar tratamelele sunt particularizate în funcție de pacient. Noi suntem încă un sistem monolit. Unul ghidat politic, un sistem în care competența nu este întotdeauna baza.

    P.S.: Referitor la conținutul articolului, în pedagogie există un moment important al lecției intitulat CAPTAREA ATENȚIEI. Poate că acela nu a funcționat.
    • Like 1
  • Eu nu sunt profesor, dar ii vad zilnic pe tinerii acestia, le aud conversatiile, le vad comportamentul. Unii sunt de-a dreptul incongruenti, te intrebi daca nu cumva sufera de vreo boala. Altii sunt total lipsiti de orice consideratie pentru cei din jur, de parca ei ar fi singurii de pe strasa, din autobuz, din metrou etc. pe langa scoala, eu cred ca prima educatie se face in familie (sunt adepta celor "7 ani de acasa", chiar daca acuma sunt mai putini de 7). Intrebarea mea pentru romani este de ce fac copii daca nu sunt pregatiti sa le dea primele notiuni de educatie? sa isi piarda un pic de vreme cu propriile progenituri si sa ii invete niste reguli??? Ca nici o femeie nu e martira ca a purtat un copil in burta 9 luni, e ochestie naturala.... Bine ca exista telefonul copilului in care acesta poate reclama ca este agresat, vreau sa intreb si eu unde e telefonul adultului care iese obosit de la munca si se duce spre casa si intalneste specimene tinere de 3 lei si 15 bani care il deranjeaza??? Ca nu stiu altceva sa faca, evident.... Ce adulti credeti ca o sa iasa din acestia? Unii care sa isi gaseasca un loc bun de munca, sa duca societatea mai departe?? Serios??
    • Like 4
  • Tot mai multi profesori se plang de lipsa de educatie a copiilor.... Si asta e urmarea schimbarilor societale, a modificarii structurii familiale, etc. In noile conditii, cineva trebuie sa suplineasca aceasta carenta pentru a le da copiilor cei "7 ani de-acasa". Si acesta nu poate fi decat gradinita si scoala ! Deci este necesar sa se conceapa si sa se aplice niste manuale de educatie, politete, respect si responsabilitate, pe baza carora sa fie educati in unitatile scolare copiii, pentru a li se creea baza educationala necesara dezvoltarii unei personalitati armonioase.
    • Like 1
  • Marga check icon
    Dumneavoastra i-ati putut invita afara. Profesorii nu pot face acest lucru. Exista niste reguli pe care trebuie sa le respecte orice om in comportamentul cu alta fiinta umana. Punct. Pentru ca orice fiinta umana are dreptul de a i se respecta demnitatea, nu doar elevii. Altfel suntem pe calea abuzului si a bunului plac. Sustin de exemplu ca nu aveti prestanta si ma comport incalificabil pentru ca nu mi-ati castigat respectul.
    • Like 3
    • @ Marga
      Gabriel check icon
      Doamna draga....
      stau si ma gandesc in ce fel sa formulez ca sa nu ma intelegeti gresit. Punct-ul ala pe care l-ati pus mie imi arata ca articolul a trecut pe langa dumneavoastra, iar din faptul ca ati raspuns am sentimentul ca lucrati in sistemul de edcucatie. Vreau sa spun ca este imperios necesar sa va puna pe ganduri articolul. Va este adresat, dumneavoastra direct! Nu exagerez cu nimic si nu vreau sa va reprosez ceva sau sa va acuz de ceva. Sa ma explic: articolul vrea sa spuna ca se pot face gesturi mici "la clasa" pentru a-i invata pe elevi (ceea ce n-au reusit parintii) ce inseamna respectul pe care il cerem acestor elevi. Cand puneti punct cu atata fermitate intr-un comentariu pe o platforma sociala, arata ca nu aveti dispozitia si nici dorinta de a imbunatati lucrurile. Da, exista reguli pe care trebuie sa le urmama, dar regulile sunt tot de oameni facute. Cei care isi doresc sa educe, sa poata face ceva in sensul asta, sunt primii care pot propune modificari de regulament. Si nu este intocmai adevarat ca profesorul nu ii poate invita afara. La nivel de scoala se poate organiza acest "afara", de exemplu o sala de lectura sau orice alta sala unde un profesor de serviciu i-ar putea urmari sa nu plece. Poate propunerea mea nu e aplicabila, dar e o idee. Arata ca incerc sa gasesc solutii. Nu sunt din sistem, vorbesc de aiurea, insa incerc sa va spun ca exista o gramada de detalii in educatie care duc o grava lipsa de implicare si dorinta din partea profesorilor de a fi imbunatatite.
      Mai dau un exemplu, ca sa nu fie doar din zona respectului: am un baiat in clasa a V-a. La inceput ii placea romana. Acum, e un cosmar, din cauza profesoarei. Efectiv, ceea ce lipseste cu desavarsire este stiinta de a invata. Nu ii invata cum sa invete. Nu ii invata cum sa aloce timp acasa petru cele spuse la clasa. Copii veniti dupa ciclul primar nu au inca deprinderile corecte si nu stiu daca trebuie sa reia acasa doar informatia din caiet sau si pe cea din carte. Cahir nu exagerez, copiii nu stiu sa invete. In shimb, domana le cere cu exigenta o gramada de teme, carti de citit, etc. Dintr-un copil care se ducea cu drag la ora de romana, a ajuns sa o deteste.
      Ca o concluzie, da, oricine trebuie sa rspecte un minim de reguli cand vine vorba de o alta fiinta umana, dar nu ne nastem cu asta. Chiar si parintii pot gasi o gramada de motive pentru care ei nu reusesc acasa sa transmita copiilor asta. Si? Lasam societatea asa? Eu cred ca raspunsul este nu.
      • Like 1


Îți recomandăm

Maria Drăghici

Maria Drăghici n-a împlinit nici doi ani și are deja trei operații pe cord deschis. Culmea, e un copil vesel, care știe să se bucure de fiecare moment și, mai mult decât orice altceva, e un copil iubit. De fratele ei și de părinții ei, care, de la nașterea copilei, trăiesc cu ochii deschiși un coșmar adevărat.

Citește mai mult

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult