Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Elon Musk, supereroul care ne-a salvat de plictiseală

Elon Musk Halloween

Foto: Elon Musk, la petrecerea de Halloween de anul acesta (@elonmusk/Twitter)

Elon Musk este omul zilei în România, după ce a pus această țară pe harta turistică a lumii, chiar și prin absență. Zvonul privind participarea lui Elon Musk la „petrecerea miliardarilor” de la Castelul Bran, Transilvania, România (sau „Castelul lui Dracula” - brandul său comercial) a creat o adevărată agitație în opinia publică din România. Internetul românesc a luat foc după ce „informația” s-a infirmat oficial de autoritățile de frontieră (la petrecere au participat nume mari ale business-ului global, dar nu și Elon Musk). În imaginarul autohton, brandul lui Elon Musk este atât de mare, încât unii s-au gândit că prezența miliardarului aici ar putea rezolva toate problemele acestei țări, de la industrie, la infrastructură.

Dar cine este Elon Musk și ce poate el face pentru noi?

Elon Reeve Musk s-a născut la 28 iunie 1971, în Pretoria, Africa de Sud. Este inginer, proiectant industrial, inventator și inovator, programator, antreprenor tehnologic și filantrop. Este cetățean al Africii de Sud, al Canadei (născut canadian, fiul lui Maye Musk) și al Statelor Unite (cetățenie dobândită).

Musk este fondatorul, directorul general și inginerul șef al SpaceX; co-fondator, director executiv și arhitect de produs al Tesla, fondatorul The Boring Company, dar și co-fondator al Neuralink. De asemenea, este co-fondator și inițial co-președinte al consiliului de administrație al OpenAI, fiind implicat și în fondarea companiei PayPal.

Recent, Musk, care este și cel mai bogat om al panetei, cu o avere de 224 miliarde dolari. și-a adjudecat și compania Twitter, pentru care a plătit 44 de miliarde de dolari.

lon Musk are cea mai mare vechime ca director general prin comparație cu oricare altă persoană care ocupă sau a ocupat această funcție în cadrul oricărui producător de automobile la nivel global.

Ce educație a primit Elon Musk

Născut și crescut în Pretoria, una din cele trei capitale ale Africii de Sud, Elon Musk a studiat pentru puțin timp la Universitatea din Pretoria. Ulterior, s-a mutat în Canada, pe când avea 17 ani. Acolo, a studiat la Queen’s University, transferându-se la Universitatea din Pennsylvania doi ani mai târziu. A absolvit cu o diplomă în economie la Wharton School of the University of Pennsylvania. Elon Musk a obținut și o diplomă în fizică de la University of Pennsylvania School of Arts IP and Sciences.

Elon Musk și-a început studiile doctorale în fizică aplicată și știința materialelor la Universitatea Stanford în 1995, dar a renunțat după doar două zile pentru a face carieră în afaceri.

Companiile Zip2, X.com și PayPal

Elon Muusk a co-fondat (împreuna cu fratele lui, Kimbal Musk) Zip2, o companie de software web. Compania a fost cumpărată de Compaq pentru $340 milioane în 1999. Apoi. Elon Musk a fondat X.com, o bancă online. S-a unit cu Confinity în 2000, care a lansat PayPal anul anterior iar apoi a fost cumpărat de eBay pentru $1.5 miliarde în octombrie 2002.

SpaceX, Tesla Motors și SolarCity

În mai 2002, Elon Musk a fondat SpaceX, o companie de producție aerospatială și de servicii de transport în spațiu. La SpaceX, Elon Musk este CEO și proiectant șef. S-a alăturat Tesla, producător de vehicule electrice, în 2004, anul de după fondare. La Tesla, Elon Musk a devenit atât CEO cât și arhitect de produse. În 2006, a inspirat crearea SolarCity, o companie de servicii energetice solare (acum subsidiară Tesla). În 2015, Elon Musk a co-fondat OpenAI, o companie de cercetare non-profit care dorește să promoveze “inteligența artificială prietenoasă”. În iulie 2016, Elon Musk a co-fondat Neuralink, o companie de neurotehnologie concentrată pe dezvoltarea interfețelor creier-calculator. În decembrie 2016, Elon Musk a fondat The Boring Company, o companie de construcții în infrastructură și tunele concentrată pe tunelele optimizate pentru mașini electrice.

În afară de Tesla, Elon Musk deține și compania Twitter. Pe lângă afacerile lui principale, Musk a imaginat un sistem de transport rapid, cunoscut ca Hyperloop, și a propus un avion cu reacție supersonic și electric capabil de decolare și aterizare verticală. Elon Musk a declarat că scopul SpaceX, Tesla, și SolarCity se învârte în jurul viziunii lui de “a schimba lumea și de a ajuta umanitatea”. Obiectivele lui sunt de a reduce încălzirea globală prin producerea și consumul de energie sustenabilă și reducerea riscului existențial al dispariției omului, prin colonizarea planetei Marte.

Deviza lui Musk

„Eu operez pe baza unei abordări fizice a analizei. Reduci lucrurile la primele principii sau adevăruri fundamentale într-un anumit domeniu și apoi pornești de acolo.”

Cum a făcut Elon Musk bani?

Musk a fondat două companii tehnologice în timpul “boom-ului dot com” din anii 1990. Printre acestea se numărau o firmă de software web și o companie de servicii bancare online, care a devenit în cele din urmă PayPal, vândută în 2002 către eBay pentru 1,5 miliarde de dolari.

Și-a investit averea într-o nouă companie de rachete, SpaceX – pe care a vrut să o transforme într-o alternativă rentabilă la NASA – și într-o nouă companie de automobile electrice, Tesla, unde a prezidat consiliul de administrație până când a devenit director executiv în 2008.

Într-o biografie din 2015, autoarea Ashlee Vance l-a descris pe Musk ca fiind “un atotștiutor conflictual” cu un “ego abundent”. Dar l-a numit, de asemenea, un dansator stângaci și un vorbitor public timid.

Divorțat de trei ori, de două ori de aceeași femeie, Musk este sincer în legătură cu viciile sale, discutând în mod regulat despre pasiunea sa pentru marijuana.

În presă, el a fost numit atât un geniu nebun, cât și cel mai mare troll de pe Twitter. Musk este cunoscut atât pentru ambițiile sale înalte, cât și pentru certurile sale mărunte. De asemenea, este implicat într-o serie de procese serioase cu care el și companiile sale s-au confruntat din partea autorităților de reglementare, a investitorilor și a altor persoane, pe teme precum discriminarea rasială și credibilitatea afirmațiilor sale.

“Dacă îmi enumerați păcatele, par a fi cea mai rea persoană de pe Pământ”, a declarat Musk într-un interviu TED recent. “Dar dacă le puneți în comparație cu lucrurile pe care le-am făcut bine, totul are mult mai mult sens.”

Care este valoarea netă a averii lui Elon Musk?

Toate aceste contradicții par să facă parte din farmecul său. Și cu siguranță nu l-au împiedicat să acumuleze o avere.

Forbes și Bloomberg îl creditează acum ca fiind cea mai bogată persoană din lume. Musk deține o avere netă de aproximativ 224 de miliarde de dolari. Al doilea cel mai bogat om al Planetei, fondatorul Amazon, Jeff Bezos, se află la zeci de miliarde de dolari în spatele său, cu o avere de „doar” 150 de miliarde de dolari.

Această cifră se bazează în mare parte pe valoarea acțiunilor sale la Tesla, din care deține aproximativ 17%. Valoarea acțiunilor companiei a explodat, unii spun că în mod nerezonabil, de la începutul anului 2020. Acțiunile Tesla au crescut de 10 ori pe măsură ce producția firmei a crescut și a început să înregistreze profituri regulate.

El a fost unul dintre primii directori de afaceri care s-au despărțit de fostul președinte Donald Trump. Musk a renunțat la un consiliu de afaceri de la Casa Albă după ce Trump a retras SUA dintr-un acord global privind clima

Musk a precizat, de asemenea, că nu este un fan al președintelui Joe Biden, considerând că acesta ignoră Tesla în timp ce promovează vehiculele electrice.

Donațiile politice directe sunt relativ mici pentru un om cu averea sa. A donat doar 100.000 de dolari din 2004 încoace, potrivit Politico. Sumele au fost împărțite destul de egal între partide, cel puțin în primii ani. A donat fostului președinte Barack Obama în 2011. A urmat o donație pentru candidata democrată Hillary Clinton în 2015. În ultima perioadă, s-a concentrat pe republicani.

Musk a declarat recent că vede afacerile sale ca pe o formă de filantropie. Acestea se concentrează pe rezolvarea unor probleme umane majore, cum ar fi schimbările climatice, în cazul Tesla.

Toamna trecută, când șeful Programului Alimentar Mondial al Națiunilor Unite a cerut miliardarilor să facă donații unice pentru a rezolva criza alimentară mondială, Musk a răspuns cu scepticism provocării.

Articol publicat pe project-e.ro.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nume check icon
    Toata nebunia aceasta cu Elon Musk este pur si simplu un experiment media tabloid - preluat cu mare mandrie jurnalistica de toate media "quality" - prin care s-a testat cresterea traficului pe retelele sociale folosind stiri false care sa zgandere frustrarea si mediocritatea proporului roman care doreste sa fie validat prin asocierea cu celebritati - nu este suficient personalitati - indiferent daca acestea sunt bune sau nu. Si bineinteles cu ce putem noi sa ne asociem decat cu un perimatul slogan ca romanii sunt cei mai ospitalieri si ca nu exista mancare si bautura mai buna ca in Romania. Au lipsit de data aceasta fetele frumoase. Oare de ce? Au venit altele si mai frumoase in vizita?
    Se pare ca pana la urma nu stiu ce individ care a avut legaturi cu Suedia a organizat acest eveniment si in afara de trascau se pare ca toate mancarea a fost adusa si preparata de o firma de catering din Suedia. Un succes romanesc deosebit.
    P.S. Si imi place titlul paragrafului "Dar cine este Elon Musk și ce poate el face pentru noi?"care iarasi indica frustrarea noastra. Cineva TREBUIE sa faca ceva pentru noi, ideal si gratis daca se poate.
    • Like 3
    • @ Nume
      Impecabil punctat ! As mai adauga doar ca jurnalismul adevarat, de investigatie, e aproape 0 la noi. Toti au "pus botu" la o stire inventata dar nimeni nu s'a dus sa verifice la locul faptei.
      Se face totul după urechea ce a ascultat la radiosanț, din tastatură, de către zvoneri care se folosesc apoi de idiotii utili pe post de răspândaci.
      Presa de la nou trebuie sa aibă totdeauna un os senzational de ros; iar când lumea s'a plictisit de un subiect si nu mai avem nimic nou atunci îl inventăm.
      Jalnic, patetic si jignitor pentru IQ'ul multor cititori/auditori/telespectatori care asteapta altceva de la mass media românească.
      • Like 1
    • @ Nume
      Impecabil punctat ! As mai adauga doar ca jurnalismul adevarat, de investigatie, e aproape 0 la noi. Toti au "pus botu" la o stire inventata dar nimeni nu s'a dus sa verifice la locul faptei.
      Se face totul după urechea ce a ascultat la radiosanț, din tastatură, de către zvoneri care se folosesc apoi de idiotii utili pe post de răspândaci.
      Presa de la noi trebuie sa aibă totdeauna un os senzational de ros; iar când lumea s'a plictisit de un subiect si nu mai avem nimic nou atunci îl inventăm.
      Jalnic, patetic si jignitor pentru IQ'ul multor cititori/auditori/telespectatori care asteapta altceva de la mass media românească.
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult