Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Emil Boc: Am asigurat bani pentru ca toate școlile să aibă echipamentele necesare învățământului hibrid, am pus wi-fi gratuit în zonele defavorizate și în toate școlile. Vor fi mai multe autobuze școlare

Emil Boc - amenajare parc - FB

Foto Facebook Emil Boc

Dacă pentru elevii și părinții din București nu este încă clar cum va începe anul școlar în fiecare unitate de învățământ, în Cluj-Napoca autoritățile lucrează la scenarii pentru 14 septembrie și pentru asigurarea condițiilor și dotărilor neceare.

Primarul Emil Boc a anunțat joi că o parte dintre elevii din municipiul Cluj-Napoca vor merge fizic la școală - clasele 0 - a IV-a, precum și clasele a VIII-a și a XII-a -, iar celelalte clase vor avea un format hibrid.

„Cum văd eu azi începutul de an școlar? Vom asigura toate condițiile astfel încât copiii să meargă la școală în siguranță. Securitatea și siguranța vor fi pe primul loc. Acesta e principiul de la care pornim. Aceste condiții sunt întrunite pentru a avea următorul scenariu: clasele 0 - a IV-a, vor merge la școală. La fel clasele a VIII -a și a XII- a vor merge la școală. Celelalte clase (V - VII și IX - XI) vor avea format hibrid, asta înseamnă o săptămână unii merg la școală, iar în cealaltă săptămână cealaltă jumătate la școală, cu asigurarea învățământului online, a explicat Emil Boc, la Radio Napoca FM.

„Am pus wi-fi gratuit inclusiv în zonele defavorizate. Toate școlile din Cluj-Napoca sunt conectate la internet”

Edilul din Cluj spune că primăria a asigurat tuturor școlilor din oraș resursele financiare necesare pentru învățământul hibrid.

„Am asigurat încă din 3 august bani la toate școlile pentru echipamentele necesare pentru învățământul hibrid, să aibă pentru calculatoare, laptopuri, camere de luat vederi, căști, să aibă tablete elevii - din aprilie am asigurat 2000 tablete pentru copiii ce provin din familii ce nu au acasă tablete sau laptop. Am pus wi-fi gratuit inclusiv în zonele defavorizate. Toate școlile din Cluj-Napoca sunt conectate la internet”, a precizat edilul.

De asemenea, primăria a alocat bani școlilor pentru dezinfectarea spațiilor după cursuri.

Emil Boc a subliniat că de dezinfectarea curților școlilor, de câte ori va fi nevoie, în funcție de ce vor comunica autoritățile, se va ocupa primăria: „Am pregătit cadrul contractual”, a punctat edilul.

În plus, elevii clujeni vor avea în noul an școlar mai multe autobuze pentru transportul către școală, iar numărul traseelor va fi extins. Primăria Clujului are în derulare o licitație pentru achiziția a 10 autobuze școlare noi.

Emil Boc a amintit că în consiliul local Cluj-Napoca s-a decis acordarea de bani pentru plata bonelor care au grijă de copiii de vârstă preşcolară. Sumele sunt cuprinse între 250 şi 710 lei/lună, în funcţie de veniturile părinţilor, iar ajutorul financiar pentru plata serviciilor oferite de bonă se acordă

Clujenii cu venituri sub 3.500 lei/membru de familie vor primi până la 710 lei/lună, în funcţie de veniturile părinţilor, pentru plata serviciilor oferite de bonă.

„Asta este o veste bună”

Pe de altă parte, Boc a ținut să dea o „veste bună” clujenilor.

„Avem 26 de clase pregătitoare în plus anul acesta față de anul trecut. Sunt cei ce s-au întors din străinătate și nu au mai plecat. Își dau copiii la școală la Cluj. Asta este o veste bună. La Cluj au parte de un sistem de educație de calitate”, a subliniat Emil Boc, la Radio Napoca FM.

„Nu există o investiție mai sigură în lumea asta decât investiția în educație. Ca părinte nu investești în mașini de lux, ci în educația copilului, pentru că mașina poți să o șifonezi, dar educația niciodată nu te va șifona, educația îți va da o valoare mai bună, o calitate mai bună a vieții. Educația este tichetul de ieșire din sărăcie pentru cei ce sunt într-o situație mai dificilă.

Iar ca societate, una este să ai o societate educată, asta înseamnă mai puțină violență, mai puține droguri, mai puține aspecte care înseamnă costuri suplimentare pentru reintegrarea celor ce o iau pe căi greșite. De aceea eu voi face întotdeauna din educație o prioritate”, a punctat primarul Emil Boc, care în prezent spune că lucrează „la firul ierbii, să vedem soluții, discutăm cu fiecare director, cu inspectorii școlari”. „Nu aștept să vină 1 septembrie ca să rezolv. Am alocat banii, acum verific”, a spus Boc.

Edilul din Cluj-Napoca a declarat săptămâna trecută că primăria pe care o conduce a alocat 3 milioane de euro pentru începerea anului școlar în municipiu, în septembrie, în sistem hibrid – și la școală și în online -, în cazul în care situația epidemiologică o va permite.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Cred ca incepe sa imi placa Clujul mai mult decat Bucurestiul.
  • Like 2
  • @ andreea dragusin
   Si Bucurestiul e minunat fara taranii care se aduna in el - de la politicieni la tot restul.
   • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult