Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Emil Boc: Am asigurat bani pentru ca toate școlile să aibă echipamentele necesare învățământului hibrid, am pus wi-fi gratuit în zonele defavorizate și în toate școlile. Vor fi mai multe autobuze școlare

Emil Boc - amenajare parc - FB

Foto Facebook Emil Boc

Dacă pentru elevii și părinții din București nu este încă clar cum va începe anul școlar în fiecare unitate de învățământ, în Cluj-Napoca autoritățile lucrează la scenarii pentru 14 septembrie și pentru asigurarea condițiilor și dotărilor neceare.

Primarul Emil Boc a anunțat joi că o parte dintre elevii din municipiul Cluj-Napoca vor merge fizic la școală - clasele 0 - a IV-a, precum și clasele a VIII-a și a XII-a -, iar celelalte clase vor avea un format hibrid.

„Cum văd eu azi începutul de an școlar? Vom asigura toate condițiile astfel încât copiii să meargă la școală în siguranță. Securitatea și siguranța vor fi pe primul loc. Acesta e principiul de la care pornim. Aceste condiții sunt întrunite pentru a avea următorul scenariu: clasele 0 - a IV-a, vor merge la școală. La fel clasele a VIII -a și a XII- a vor merge la școală. Celelalte clase (V - VII și IX - XI) vor avea format hibrid, asta înseamnă o săptămână unii merg la școală, iar în cealaltă săptămână cealaltă jumătate la școală, cu asigurarea învățământului online, a explicat Emil Boc, la Radio Napoca FM.

„Am pus wi-fi gratuit inclusiv în zonele defavorizate. Toate școlile din Cluj-Napoca sunt conectate la internet”

Edilul din Cluj spune că primăria a asigurat tuturor școlilor din oraș resursele financiare necesare pentru învățământul hibrid.

„Am asigurat încă din 3 august bani la toate școlile pentru echipamentele necesare pentru învățământul hibrid, să aibă pentru calculatoare, laptopuri, camere de luat vederi, căști, să aibă tablete elevii - din aprilie am asigurat 2000 tablete pentru copiii ce provin din familii ce nu au acasă tablete sau laptop. Am pus wi-fi gratuit inclusiv în zonele defavorizate. Toate școlile din Cluj-Napoca sunt conectate la internet”, a precizat edilul.

De asemenea, primăria a alocat bani școlilor pentru dezinfectarea spațiilor după cursuri.

Emil Boc a subliniat că de dezinfectarea curților școlilor, de câte ori va fi nevoie, în funcție de ce vor comunica autoritățile, se va ocupa primăria: „Am pregătit cadrul contractual”, a punctat edilul.

În plus, elevii clujeni vor avea în noul an școlar mai multe autobuze pentru transportul către școală, iar numărul traseelor va fi extins. Primăria Clujului are în derulare o licitație pentru achiziția a 10 autobuze școlare noi.

Emil Boc a amintit că în consiliul local Cluj-Napoca s-a decis acordarea de bani pentru plata bonelor care au grijă de copiii de vârstă preşcolară. Sumele sunt cuprinse între 250 şi 710 lei/lună, în funcţie de veniturile părinţilor, iar ajutorul financiar pentru plata serviciilor oferite de bonă se acordă

Clujenii cu venituri sub 3.500 lei/membru de familie vor primi până la 710 lei/lună, în funcţie de veniturile părinţilor, pentru plata serviciilor oferite de bonă.

„Asta este o veste bună”

Pe de altă parte, Boc a ținut să dea o „veste bună” clujenilor.

„Avem 26 de clase pregătitoare în plus anul acesta față de anul trecut. Sunt cei ce s-au întors din străinătate și nu au mai plecat. Își dau copiii la școală la Cluj. Asta este o veste bună. La Cluj au parte de un sistem de educație de calitate”, a subliniat Emil Boc, la Radio Napoca FM.

„Nu există o investiție mai sigură în lumea asta decât investiția în educație. Ca părinte nu investești în mașini de lux, ci în educația copilului, pentru că mașina poți să o șifonezi, dar educația niciodată nu te va șifona, educația îți va da o valoare mai bună, o calitate mai bună a vieții. Educația este tichetul de ieșire din sărăcie pentru cei ce sunt într-o situație mai dificilă.

Iar ca societate, una este să ai o societate educată, asta înseamnă mai puțină violență, mai puține droguri, mai puține aspecte care înseamnă costuri suplimentare pentru reintegrarea celor ce o iau pe căi greșite. De aceea eu voi face întotdeauna din educație o prioritate”, a punctat primarul Emil Boc, care în prezent spune că lucrează „la firul ierbii, să vedem soluții, discutăm cu fiecare director, cu inspectorii școlari”. „Nu aștept să vină 1 septembrie ca să rezolv. Am alocat banii, acum verific”, a spus Boc.

Edilul din Cluj-Napoca a declarat săptămâna trecută că primăria pe care o conduce a alocat 3 milioane de euro pentru începerea anului școlar în municipiu, în septembrie, în sistem hibrid – și la școală și în online -, în cazul în care situația epidemiologică o va permite.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cred ca incepe sa imi placa Clujul mai mult decat Bucurestiul.
    • Like 2
    • @ andreea dragusin
      Si Bucurestiul e minunat fara taranii care se aduna in el - de la politicieni la tot restul.
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult