Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Emil Boc: Am asigurat bani pentru ca toate școlile să aibă echipamentele necesare învățământului hibrid, am pus wi-fi gratuit în zonele defavorizate și în toate școlile. Vor fi mai multe autobuze școlare

Emil Boc - amenajare parc - FB

Foto Facebook Emil Boc

Dacă pentru elevii și părinții din București nu este încă clar cum va începe anul școlar în fiecare unitate de învățământ, în Cluj-Napoca autoritățile lucrează la scenarii pentru 14 septembrie și pentru asigurarea condițiilor și dotărilor neceare.

Primarul Emil Boc a anunțat joi că o parte dintre elevii din municipiul Cluj-Napoca vor merge fizic la școală - clasele 0 - a IV-a, precum și clasele a VIII-a și a XII-a -, iar celelalte clase vor avea un format hibrid.

„Cum văd eu azi începutul de an școlar? Vom asigura toate condițiile astfel încât copiii să meargă la școală în siguranță. Securitatea și siguranța vor fi pe primul loc. Acesta e principiul de la care pornim. Aceste condiții sunt întrunite pentru a avea următorul scenariu: clasele 0 - a IV-a, vor merge la școală. La fel clasele a VIII -a și a XII- a vor merge la școală. Celelalte clase (V - VII și IX - XI) vor avea format hibrid, asta înseamnă o săptămână unii merg la școală, iar în cealaltă săptămână cealaltă jumătate la școală, cu asigurarea învățământului online, a explicat Emil Boc, la Radio Napoca FM.

„Am pus wi-fi gratuit inclusiv în zonele defavorizate. Toate școlile din Cluj-Napoca sunt conectate la internet”

Edilul din Cluj spune că primăria a asigurat tuturor școlilor din oraș resursele financiare necesare pentru învățământul hibrid.

„Am asigurat încă din 3 august bani la toate școlile pentru echipamentele necesare pentru învățământul hibrid, să aibă pentru calculatoare, laptopuri, camere de luat vederi, căști, să aibă tablete elevii - din aprilie am asigurat 2000 tablete pentru copiii ce provin din familii ce nu au acasă tablete sau laptop. Am pus wi-fi gratuit inclusiv în zonele defavorizate. Toate școlile din Cluj-Napoca sunt conectate la internet”, a precizat edilul.

De asemenea, primăria a alocat bani școlilor pentru dezinfectarea spațiilor după cursuri.

Emil Boc a subliniat că de dezinfectarea curților școlilor, de câte ori va fi nevoie, în funcție de ce vor comunica autoritățile, se va ocupa primăria: „Am pregătit cadrul contractual”, a punctat edilul.

În plus, elevii clujeni vor avea în noul an școlar mai multe autobuze pentru transportul către școală, iar numărul traseelor va fi extins. Primăria Clujului are în derulare o licitație pentru achiziția a 10 autobuze școlare noi.

Emil Boc a amintit că în consiliul local Cluj-Napoca s-a decis acordarea de bani pentru plata bonelor care au grijă de copiii de vârstă preşcolară. Sumele sunt cuprinse între 250 şi 710 lei/lună, în funcţie de veniturile părinţilor, iar ajutorul financiar pentru plata serviciilor oferite de bonă se acordă

Clujenii cu venituri sub 3.500 lei/membru de familie vor primi până la 710 lei/lună, în funcţie de veniturile părinţilor, pentru plata serviciilor oferite de bonă.

„Asta este o veste bună”

Pe de altă parte, Boc a ținut să dea o „veste bună” clujenilor.

„Avem 26 de clase pregătitoare în plus anul acesta față de anul trecut. Sunt cei ce s-au întors din străinătate și nu au mai plecat. Își dau copiii la școală la Cluj. Asta este o veste bună. La Cluj au parte de un sistem de educație de calitate”, a subliniat Emil Boc, la Radio Napoca FM.

„Nu există o investiție mai sigură în lumea asta decât investiția în educație. Ca părinte nu investești în mașini de lux, ci în educația copilului, pentru că mașina poți să o șifonezi, dar educația niciodată nu te va șifona, educația îți va da o valoare mai bună, o calitate mai bună a vieții. Educația este tichetul de ieșire din sărăcie pentru cei ce sunt într-o situație mai dificilă.

Iar ca societate, una este să ai o societate educată, asta înseamnă mai puțină violență, mai puține droguri, mai puține aspecte care înseamnă costuri suplimentare pentru reintegrarea celor ce o iau pe căi greșite. De aceea eu voi face întotdeauna din educație o prioritate”, a punctat primarul Emil Boc, care în prezent spune că lucrează „la firul ierbii, să vedem soluții, discutăm cu fiecare director, cu inspectorii școlari”. „Nu aștept să vină 1 septembrie ca să rezolv. Am alocat banii, acum verific”, a spus Boc.

Edilul din Cluj-Napoca a declarat săptămâna trecută că primăria pe care o conduce a alocat 3 milioane de euro pentru începerea anului școlar în municipiu, în septembrie, în sistem hibrid – și la școală și în online -, în cazul în care situația epidemiologică o va permite.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Cred ca incepe sa imi placa Clujul mai mult decat Bucurestiul.
  • Like 2
  • @ andreea dragusin
   Si Bucurestiul e minunat fara taranii care se aduna in el - de la politicieni la tot restul.
   • Like 0


Îți recomandăm

Fată la școala online

„Mai țineți minte emoțiile de la examenul de șofat? Ei, cum ar fi dacă, după câteva mii de ore de șofat, ați mai da unul? N-am niciun dubiu, ar fi fără mare panică. Așa e și cu testele la matematică”, spune Gabi Bartic. (Foto: Profimedia)

Citește mai mult

Copii talentați

„Am descoperit un număr foarte mare de copii extraordinar de talentați, performanți, competitivi - și mulți dintre ei nedescoperiți până acum. Pentru că mai ales cei din zona rurală sau din urbanul mic au șanse slabe să participe la olimpiadele tradiționale, creion-hârtie - însă au putut participa fără opreliști la olimpiada digitală”, explică Dragoș Iliescu.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Învingător

„Am fost un caz mai complicat. Ce pot eu să afirm este ca domnul profesor doctor a fost dirijorul unei orchestre, după mine impresionante, pentru ca eu am accesat aproape toate disciplinele spitalului în afecțiunea pe care am avut-o eu”, se destăinuie Marin Florin.

Citește mai mult