Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Epoca de Aur și pionierii noii hărți a lumii

Donald Trump -discurs inaugurare

Kenny Holston / UPI / Profimedia

Discursul lui Donald Trump a sunat diferit pentru un american față de un non-american. Noi, în Europa noastră sceptică și cinică, probabil că am remarcat în primul rând accentele ridicole. Eu, ca român, când am auzit că anunță Epoca de Aur, m-am dus direct la cravata roșie de pionier și la portretul în 2 urechi al Tovarășului și am început să cânt „Trei culori cunosc pe lume”.

În America, pionierul este însă un aventurier, un spirit viu, curios și antreprenorial, un îmblânzitor al Vestului Sălbatic și un explorator al planetei Marte. Un cuceritor prin excelență. Pentru americani și, în special, pentru susținătorii lui Donald Trump, speech-ul noului președinte trebuie să fi sunat perfect. Lor Donald Trump a venit să le dea încredere, să le insufle curaj și să le vândă un vis de măreție. Pentru americani, va curge lapte, miere și petrol, țara va înflori și nimeni nu va mai profita de ei. „Soarele va răsări peste întreaga lume”, spune Donald Trump, dar mai mult peste America.

Trump promite să facă țara nu doar măreață, ci și mai mare din punct de vedere teritorial. Adică anunță că va aduce Americii noi teritorii. Cum? Luându-le de la alții, retrasând granițele lumii, negociind harta mondială cu argumentul celui care e mai mare și poate. Asta trebuie să-l fi făcut pe Putin foarte fericit. În această logică revizionistă, el e de fapt un pionier al redesenării hărții lumii, chiar dacă a făcut-o în disprețul dreptului internațional. Dar cine se mai încurcă azi în așa ceva?

Patrioții noștri care bat din călcâie și chiuie la schimbarea domnilor vor fi primii care vor justifica orice posibilă cedare de teritorii la care va fi supusă România. Sau odată deschisă cutia Pandorei, credeți că noi vom protejați de aceste „negocieri de pace” între state care s-au întors la logica imperiilor expansioniste de secol 19?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Triumful lui Trump înseamnă eșecul democraților dar și al democrației. Și dacă asta se întâmplă în țara considerată multă vreme etalonul libertății și democrației mondiale arată cât de fragili au devenit acești termeni în ziua de azi. Noul mandat al miliardarului arogant, agresiv și fanfaron nu anunță nimic bun. În primul rând-asta e o părere personala, sper să greșesc- întâlnirea între doi dictatori , Trump și Putin, care conduc cele mai mari puteri militare ale lumii îmi amintește de tragicul episod al WW 2 și confruntarea dintre alți doi dictatori Hitler și Stalin care a debutat-culmea!- printr-o înțelegere între cei doi , celebrul pact Ribentropp-Molotov. Ce a urmat, se știe... și de multe ori istoria se repetă.
    Sigur că azi datele sunt altele decât în 1939 dar ar fi bine ca omenirea să își aducă aminte uneori că somnul rațiunii naște monștri...iar efectele sunt cumplite.
    • Like 0
  • Durerea Europei este că a devenit, prin propriile politici falimentare prea slabă ca să fie pe picioarele ei. Prea slabă militar pentru că a irosit banii pe tot felul de cai verzi pe pereți, prea slabă economic pentru că s-a faultat încontinuu de 20 de ani, prea slabă social pentru că e afectată major de un proces de îmbătrânire și complet debusolată de imigrația nesustenabilă. Depinde militar de SUA , economic de China și pentru resurse trebuie să se căciulească la tot felul de tirani mai mici sau mai mari.
    Trump este un tip tranzacțional. Va profita de Europa așa cum profită și ceilalți. Pentru că așa merg lucrurile. Întotdeauna. Când UE a renunțat la gazul rusesc SUA și Norvegia au vândut UE gaz la prețul pieței, adică de vreo 4 ori mai scump decât îl luau europenii de la ruși. Frate - frate dar brânza e pe bani.
    Îmi vine să râd când citesc afirmații cum că Trump vrea să anexeze Canada sau Groenlanda. Canada este subvenționată economic de SUA de decenii. Dacă Trump taie subvențiile înseamnă că e rău?
    Groenlanda este o colonie cu o anumită autonomie. Este evident că Danemarca nu are capacitatea de a apăra și exploata economic această insulă enormă. Pe vremea războiului rece SUA avea baze militare acolo. Unele din ele sunt funcționale și în prezent. SUA s-a oferit să cumpere insula. Nu e bine. Poate să procedeze altfel. Să ofere băștinașilor atâtea avantaje încât aceștia să accepte protectoratul SUA. Că înțeleg că au dreptul la autodeterminare, iar danezii sunt un popor foarte progresist, sunt convins că vor ce e mai bun pentru localnici nu?
    Canalul Panama a fost construit cu bani și utilaj american și cu muncitori din Caraibe. Statul Panama n-ar fi reușit niciodată sa construiască așa ceva de unul singur. În momentul de față cele două porturi de la capetele canalului sunt administrate de chinezi. Păi în noul război rece cum ar putea SUA să accepte așa ceva? Cum ar putea oricine să accepte așa ceva? China poate să facă altceva, să-și construiască propriul canal. A încercat în Nicaragua dar n-a reușit. Poate să mai insiste.
    • Like 0
  • Mihai check icon
    Pentru partrihoții de la noi e important să fie la putere și să dicteze pe banii altora. Că sunt mai mulți sau mai puțini, astea deja sunt detalii.
    • Like 0
  • mg check icon
    ..nu mai puneți pozele ale cu Jidvei, că încerc să mă las.. :))

    Un Președinte care a primit "imunitate parțială" din partea Curții Supreme (un fel de CCR..), pentru a putea candida..
    Americanul de rând ar fi fost de mult după gratii, dac-ar fi comis măcar una din potlogăriile lui Trump..

    Același american de rând așteaptă (încă..) plin de speranță să i se umfle portofelul dar, pănâ una-alta, tunul de miliarde de dolari pe piața cripto-monedelor l-au dat tot Trump, Elon Musk și prietenii..

    Nici măsurile protecționiste anunțate, cu supra-taxarea importurilor, nu vor aduce scăderi de prețuri, din contră..
    La fel și cu job-urile urât mirositoare și prost plătite, aruncate în cârca bieților imigranți veniți din Mexic (sau de aiurea).
    Chiar și cel mai amărăștean american va trebui să fie plătit substanțial mai mult ca să se înhame la așa ceva.

    Altfel, sunt spălați pe creier cu imaginea eroului american care salvează lumea de extratereștri, teroriști, ruși și chinezi..
    În realitate, sunt mințiți în față de un populist de prost gust, care-l invidiază pe Putin pentru isprăvile sale..
    Îi unește și râca față de puterea economică a Europei, îi agasează UE și (mai nou) încurajează pe față mișcările extremiste suveraniste.

    N-a trecut nici măcar un secol, de când Hitler și Mussolini agitau mulțimile cu discursuri sforăitoare, despre spațiul vital sau despre măreția Imperiului Roman.
    Și iată că nepoții lor revendică (sau au dobândit deja..) puterea, iar mulțimea îi aplaudă.. Și totul sub umbrela spartă democrației..
    • Like 2
  • Democratia asa cum o cunoastem noi s-a cam autosuspendat din cauze de lene, de progresism prost inteles si de indepartarea oamenilor de valorile reale. Deci pe stilul corectitudinii politice si al agresivitatii minoritatilor , mersul in groapa era sigur si inevitabil. Cred ca venirea lui Trump calare pe o majoritate covarsitoare , va produce foarte multe miscari tectonice. Ramane de vazut ce vor inseamna acestea pentru Romania si pentru planeta. Eu unul nu am incredere in Trump , dar am incredere ca sunt destui oameni in jurul lui , normali la cap si el insusi este indeajuns de oportunist sa nu faca pipi contra vantului. Pericolul este ca revolutiile sunt in general oportunitatile aventurierilor si nebunilor . In cazul Romaniei ramane de vazut cat de puternic este statul sa ne protejeze de asemenea fenomen, sau cat de atenta este America sa ne tina pe traseul corect. Primul element mi-e teama ca este varza , asa ca pentru Romania speranta este licuriciul mare , cum spunea Base/Petrov.
    • Like 4
  • RazvanP check icon
    Europa noastră muribundă, blocată în ideologii perdante, incapabilă să vadă viitorul....
    Trump este un LIDER. Spre deosebire de palidele figuri triste care conduc Europa spre neant și irelevanță..
    • Like 1
    • @ RazvanP
      Democrația o cunoaștem din liceu. Acolo am învățat, care am învățat cât de cât nu trebuia să fii premiant, cum înțelegeau și practicau Democrația "vechii greci", cum aveau dreptul toți, indiferent de poziția socială și economica, să se adune intr-un loc special dedicat, numit agora, o piață publică în realitate. Acolo își putea enunta părerile, criticile, sugestiile cu privire la mersul trebilor în stat sau despre conducători, fără a suporta vreo consecință. Dacă avea "oratorul, retorul sau limbutul" auditoriu bine, dacă nu iarăși bine. Sunt convins că si acolo existau divergente verbale sau chiar contondente. Asta este în firea omului. Dar Democrația contemporană este exagerată de tot felul de minorități, care de care mai gutalive și nu numai, de tot felulde lideri apăruți din cele mai degradante pături sociale, un fel de guru de secte deviante, de care profită, din plin alți ticalosi, mai bine poziționați financiar și politic, cu veleități demente de conducatori. Democrația a degenerat grav din cauza libertatilor fără măsură acordate inconștient sau, mai grav, interesat, și mai degraba de asta. E de înțeles, ciclic au apărut dictatori, in Grecia satrapi, in Roma antica dictatori, imperatori, inițial cu dorinta restabilirii ordinii firești, dar puterea amețește și evident că lucrurile o iau într-o direcție, inițial, nedorită. Asta este iarăși o caracteristică a speciei umane.
      • Like 2
    • @ RazvanP
      Sigur Trump e un lider. Și Hitler, Stalin, Mao și mulți alții ca ei au fost lideri.
      Să iei cu asalt Capitoliul când vezi că pierzi alegerile, să vii acum să spui că vrei Canada, Groenlanda și Canalul Panama, într-adevăr, trebuie să fii un mare lider.
      • Like 2


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult