Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Eram obișnuită, de câte ori murea cineva, să aud: Dumnezeu să-l ierte! Condoleanțe. Dar acum se aude invariabil întrebarea: Era vaccinat?

Lumânări biserică, coronavirus

Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos

Eram obișnuită, de câte ori murea cineva, să aud: Dumnezeu să îl ierte! Fie-i țărâna ușoară! Condoleanțe!

Acestea erau formulele standard de împărtășit durerea, dar după pandemie s-au schimbat. Imediat ce se aude că a murit cineva, invariabil, cu cinism și, de ce să nu zic, parcă cu o doză de bucurie și satisfacție, se aude întrebarea: Era vaccinat? Câte unul mai negru în cerul gurii adaugă: V-am spus eu...

Cred în știință, am fost pro-vaccinare, am considerat că aceasta este soluția pentru a scăpa de epidemie, dar niciodată nu am întrebat, când am aflat că cineva a murit, dacă a fost vaccinat sau nu. Am transmis un mesaj de condoleanțe și eventual, dacă eram destul de apropiată de familia celui mort, am întrebat ce s-a întâmplat.

Dacă tot e să facem o statistică a morților din cauza vaccinării, eu zic să o facem în Portugalia, unde populația s-a vaccinat în proporție de 98%, sau în Spania, Danemarca, Malta și Islanda, țări cu procente în jur de 90%. Mor oamenii pe capete acolo? Este o extincție în masă a populației umane acolo?! Auzim de acolo vești îngrijorătoare?!

De ce scriu despre asta acum?

Pentru că am auzit pe cineva spunând cu maximă satisfacție că „în maximum douăzeci de ani toți vaccinații vor muri”. Asta se întâmplă când știința e înlocuită de conspirații.

Și am uitat să spun ceva foarte important. Toți cei care își manifestă bucuria că a murit un vaccinat se declară creștini convinși. Ce frumoasă credință! Câtă milă!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Francisc check icon
    Unde se aude „invariabil” întrebarea menționată de dumneavoastră, doamnă Aldea, că eu nu am auzit-o la nicio înmormântare post-pandemică? Și am participat la multe astfel de ceremonii...

    Vaccinați sau nu, murim când ne sună ceasul. Unii la 30 de ani, alții la 90. În medie (așa spun statisticile!) speranța de trăire se „învârte” pe la 75 de ani. Sincer spus, nu înțeleg ce v-a determinat să scrieți un astfel de articol.

    Lămuriți-mă ce legătură are vaccinarea cu creștinismul și mai vorbim. Ca să avem un punct de pornire în discuție, vă spun că sunt un creștin catolic vaccinat cu două doze de Pfizer...





    • Like 2
  • Garantez ca in maximum 150 de ani toti cei care s-au vaccinat in 2020 vor muri. :-)
    • Like 3
    • @ Dan Filip
      Daniel00 check icon
      De asta sunt sigur, dar eu ma intreb ce se va intampla cu nevaccinatii? Oare vor supravietui pana atunci? Stiu ca si prostul moare de grija vaccinatilor...
      • Like 3
  • În România, persistenta Teoriei Constipației arată că psihiatria e subfinantata. Avem de 4 ori mai puțin psihiatri pe cap de locuitor decât media UE
    • Like 2
  • RazvanP check icon
    Care este diferența dintre a pune toți morții din timpul pandemiei pe seama COVID-ului și a le pune acum pe seama vaccinului?
    Teoriile conspirației nu se nasc din neant ci din lipsa de credibilitate a surselor de informare....
    • Like 1
    • @ RazvanP
      Teoriile conspiratiei apar cum apar, insa se extind exclusiv din prostie. Nimeni nu spune ca daca sursele de informare sunt lipsite de credibilitate trebuie luate in seama. De-aia s-a nascut omul cu creier, sa mai si gandeasca...
      • Like 2
    • @ Dan Filip
      RazvanP check icon
      Cincizeci de ani cei care susțineau că guvernul lui Mossadegh a fost răsturnat de MI6 au fost ridiculizați drept "adepți ai teoriilor conspirației"
      După care s-au declasificat arhivele...
      • Like 1
  • Daniel00 check icon
    Păi în opinia acestor idioți mai bine ar muri toți vaccinatii, decât să-și schimbe ei concepția. Și asta doar ca să vadă lumea că ei au avut dreptate. Ai milă de ei, Doamne!
    • Like 4


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult