Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Erdoğan și-a găsit noii dușmani: câinii maidanezi. În acest timp, Turcia se luptă cu inflația galopantă și sărăcia

Prostest pentru salvarea câinilor maidanezi din Turcia

Foto; SOPA Images Limited/ Alamy/ Profimedia

Președintele Recep Tayyip Erdoğan a declarat, de curând, război câinilor vagabonzi, de parcă Turcia nu ar avea alte probleme urgent pe agenda publică. Am găsit că merită să aruncăm o privire în trecutul acestei dușmănii extrem de recente, dar convenabilă liderului turc, rămas actualmente cam fără țapi (sau câini) ispășitori.

Conform unei legi introduse în 2004 de partidul său, AKP, administrațiile locale au obligația să vaccineze și apoi să elibereze câinii fără stăpân. După această decizie, oamenii, cetățenii turci, au continuat să trăiască în pace și bună vecinătate cu maidanezii, ca și cu pisicile ce sunt omniprezente.

Aceste animale sunt extrem de iubite în Turcia, iar un exemplu concludent, care întărește ceea ce am scris este că, până în urmă cu câțiva ani, se puteau observa, în numeroase orașe, afișe ale companiei comunitare naționale Haytap, prin care cetățenii erau încurajați să umple o strachină de mâncare și/sau apă pentru câinii și pisicile care populează orașele împreună cu oamenii.

În plus, Turcia este una dintre puținele țări în care am constatat că salvarea animalelor din situații limită ocupa zilnic, cel puțin până în prezent, vreo 30 de secunde bune în transmisiunile canalelor TV naționale. Personal, am considerat că este și o manevră de distragere a atenției de la alte chestiuni importante din societate, bazată tocmai pe această dragoste a oamenilor față de ființele necuvântătoare.

Au existat, într-adevăr, și incidente tragice, care pot veni în ajutorul campaniei care este subiectul acestui material; punctul de plecare a fost în 2021, când o haită de câini a atacat un grup de copii, iar președintele Erdoğan le-a cerut primăriilor să rezolve problema urgent și cu orice preț! În ciuda problemelor incontestabile create de agresivitatea câinilor în unele zone, majoritatea câinilor maidanezi sunt docili și fac parte din peisajul urban al oricărui cartier, iar acest lucru se datorează și faptului că, în loc să-și cumpere animale de companie, mulți oameni din orașele mici și mari adună în mod tradițional și constant bani pentru a-i hrăni.

Din nefericire, după adoptarea „legii masacrului”, așa cum a fost caracterizată de opinia publică care i s-a opus, reacția autorităților locale a fost promptă și cel puțin inumană: pe rețelele de socializare au devenit virale imagini îngrozitoare de animale bătute cu absurdă cruzime sau lăsate să moară de foame în cuști minuscule, deoarece numeroase primării nu dispuneau de resurse financiare pentru a le steriliza sau a le adăposti.

Problemele grave ale Turciei sunt, în acest moment, inflația galopantă și sărăcia în continuă creștere și, așa cum am spus, este un motiv în plus pentru guvernul impotent să caute vinovații în altă parte. Prin urmare, în iunie 2024, la puțin timp după triumful opoziției la alegerile locale, președintele Erdoğan a declarat câinii vagabonzi o problemă de stat și a accelerat planurile de a-i anihila, susținând că numărul lor a atins cote alarmante și că în nicio altă țară dezvoltată nu ar mai exista o astfel de problemă.

Guvernul său a răspuns cu un plan radical prin care toți cei 4 (sau 7) milioane de câini maidanezi să fie prinși, iar cei care nu sunt relocați în 30 de zile, adică adoptați,să fie uciși. Întrucât partidul AKP are majoritate în Parlament, părea să nu existe niciun fel de obstacol pentru legea cerută de președintele turc, prin care primăriile - câștigate în marea lor majoritate de către partidul de opoziție CHP - ar fi fost obligate să aplice măsurile menționate, în caz contrar, cei care ar fi ignorat ordinele ar fi riscat pedepse de până la 2 ani de închisoare.

Asociațiile pentru protecția animalelor au protestat împotriva eutanasierii câinilor, amenințând cu un boicot din partea turiștilor britanici, germani, olandezi și suedezi, ceea ce ar fi constituit o lovitură serioasă, deoarece sectorul turistic turc are o valoare estimată la $56 de miliarde (2023). Reuters a transmis că mii de oameni au ieșit în stradă în ultimele săptămâni pentru a protesta împotriva legii, uneori luptându-se cu poliția și purtând pancarte cu sloganuri precum „Nu-i puteți ucide” și „Retrageți legea”.

Dacă imaginile emoționante cu salvarea unor câini și pisici păreau o strategie de distragere a atenției cetățenilor, motivul pentru care președintele Erdoğan insistă asupra eutanasierii în masă a câinilor comunitari, noii „inamici publici”, este, cel mai probabil, un calcul politic prin care partidul AKP să se poată menține în opțiunile susținătorilor săi conservatori, căci unele sondaje arată că doar 3% din populație își dorește această „soluție finală”.

O nouă variantă a proiectului de lege, care a fost recent modificat și adoptat de o comisie parlamentară, pare să limiteze circumstanțele în care câinii pot fi eutanasiați, ceea ce m-a făcut să mă întreb dacă partidul AKP a cedat presiunilor și protestelor internaționale.

Cu toate acestea, municipalitățile din Turcia vor fi în continuare obligate să adune câinii fără stăpân de pe străzi și să-i pună în adăposturi, fiind nevoite să îmbunătățească condițiile din adăposturi până în 2028, ceea ce este o întreprindere imposibilă fără fonduri de la guvern.

Legea care permite eutanasierea patrupezilor a rămas ambiguă, iar victoria opiniei publice internaționale este doar una parțială, iar canalele TV naționale controlate de stat duc acum o cruciadă împotriva animalelor fără stăpân… condamnate să trăiască aceeași viață de câine ca cetățenii oropsiți de liderul suprem ce „predică” împotriva imperialismului, dar practică, împreună cu a sa „ceată a celor 5”- cele mai puternice 5 holdinguri ale Turciei - un capitalism câinesc.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dupa autoare daca sunt caini vagabonzi pe strazi scade inflatia?
    • Like 2
  • Valentin check icon
    Nu știu cum e situația în Turcia, dar e posibil să fie iadul care era la noi în 2013. Țin minte și acum mirosurile grele de urină și fecale care urcau până la etaj. Aveam cel puțin 5 haite, iar în ultima vreme luam taxiul de la metroul la ușa blocului. Dacă era nevoie să ieși noaptea din bloc era imposibil. Iarna existau lupte între haite, iar zăpada era pătată de sânge.
    Bine că am scăpat. Acum orașele sunt curate.
    • Like 3
  • portal check icon
    Mai taica acum ceva ani la noi cainii omorau copii, pana a intrat parca presedintele sexurist basexu in ei...si atunci Romania avea si alte probleme, dar asta era una dintre ele. Dupa ce criteriu si in ce calitate stabiliti prioritatile Turciei ? Aveti dreptul la opinie, dar ce va recomanda ? Aveti voce si talent ? Diploma nu canta. Sunteti un pic turca, miss moldova. Pai asa ne manifestam in public ? Doar in privata, ca sunteti fata mare si va vede lumea, nu e frumos zau. Parintii stiu cu ce va ocupati ? Cum ar fi ca pe viitor sa dati bon la casa de marcat ?
    • Like 3
    • @ portal
      Valentin check icon
      Asemenea probleme nu se judecă la comun. Se judecă individual. Decesele sunt pe persoană fizică, nu pe România.
      • Like 1
    • @ portal
      cred ca era primarul basescu (si nu presedintele!)
      • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult