Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

La noi, omul de rând nici nu spune că s-a infectat, că râde lumea de el. Stă ascuns până moare în casă ori cheamă ambulanţa când e prea târziu

Ambulanță Covid

Foto: Inquam Photos

Adevărații vinovați sunt oamenii. Nu politicienii, nu medicii, nu influencerii poartă vina dezastrului, ci poporul. Eşecul campaniei de vaccinare e al oamenilor care au votat aceşti politicieni, care înghesuie plicuri în orice buzunar din spital, hrănind lăcomia celor care ar trebui să dispară, care apleacă urechea la toate ţaţele care se cred formatori de opinie şi, ce să vezi, chiar devin asta într-o ţară în care specialistul e o specie neînţeleasă, dar părerologia e sport naţional.

România este un muşuroi al ipocriţilor şi al atotştiutorilor. Ne place sau nu, guvernul pe care aruncăm vina nu reflectă decât mâzga din care s-a ridicat.

Aici, la noi, omul de rând ascultă de popă, nu de medic. Iar biserica îl cheamă la moaşte, nu la vaccin. Aici, la noi, omul de rând îşi ia adevărurile de la canale unde jurnalismul a fost înlocuit de circ şi pocit de oameni care şi-au atârnat deontologia şi sfințenia celor trei surse în cui.

Aici, la noi, omul de rând nici nu spune că s-a infectat, că râde lumea de el. Stă ascuns până moare în casă ori cheamă ambulanţa când frica de moarte e mai mare decât ruşinea, dar e prea târziu.

La început, întrebarea cea mai întâlnită era: “Cunoşti pe cineva care a avut Covid?”. Cu timpul, a ajuns: “Cunoşti pe cineva care a murit de Covid?”. Acum, s-a cam rărit şi asta, căci se răspunde prea des: “Da.” Dar când se moare, mortul poartă crucea destinului. “Era bolnav. Oricum murea. Sigur avea vreo boală. A murit de la vaccin.”

Mai auzim “Spitalele sunt goale! Arătaţi-ne voi pacienţii din spitale!” Şi când le arăţi, spun: “Nu mai panicaţi oamenii. Nu mai manipulaţi. Cum se numeşte regizorul filmului? Nu mai minţiţi!”

Ce poţi să îi mai spui unui pacient internat la terapie intensivă care spune că el nu crede în Covid? Ce poţi să îi mai spui unui om care nu are încredere în medici, dar ascultă de cucoane care petrec mai mult timp în cabina de machiaj decât informându-se adecvat?

Nu mai căutaţi vina. Nu are rost. Şi nici soluţii. Nu există soluţii astăzi pentru România de astăzi. Există doar speranţa că vom evolua cândva.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Dorin check icon
  Bun articolul.Excelentă prezentare a acestui popor . Bineînțeles vor urma înjurăturile de rigoare unor romănași neaoși care se cred buricul pământului și centrul universului.
  • Like 2
 • Crabu check icon
  Poporul e de vina!
  Aia care se duc sa pupe moaste sunt de vina, snobi tatuati pe antebrate si pritenele lor rasfatate sunt de vina, prostii care se dus la vot si care urmaresc circ la televizor sunt de vina, Tataru si Voiculescu sunt de vina, Piedone e de vina ca a avut tupeul sa castige primaria din nou, Antena 3 e de vina ca manipuleaza si ceilalti ca "informeaza", pensionarii sunt de vina ca se vaccineaza pentru patru mici, tampitii care se duc in emisiune la Denis Rifai sunt de vina, copiii care invata online sunt de vina si parintii ca îi lasă, CTP-ul e de vina ca ma enerveaza, Cristoiu ca face emisiune la AlephNews, Arafat ca e capsoman si mai romanizat decat ceilalti, si tot asa!!?

  Ce sa o mai lungim, Romania e de vina, nu-i asa, duduie superioară Anda Simion?! Ce articol tampit, scris la modul subiectiv. Lătrătură anostă specifica oricarui politician mediocru din Romania eșuată si caruia ii e frica sa arate obiectiv cu degetul. Chhh!
  • Like 0
  • @ Crabu
   Dorin check icon
   Te deranjează adevărul? Se pare că faci parte din poporul ăla nesimțit și habarnist dar autoștiutor la care bine se referea autoarea articolului.
   • Like 2
 • Calin check icon
  Sper sa nu ajungem la : " Cunosti pe cineva care a scapat viu dupa ce a ajuns in spital /ATI cu Covid ? "
  • Like 0
 • Filbert check icon
  Necazu' e ca Romania de azi arata mai rau ca Romania de acum 10, 20 si 30 de ani, asta e marea problema.
  • Like 3
 • da, bine spus, intrutotul de acord.
  Partea buna e ca va creste inteligenta medie a românilor, pe la primavara (asa cum spunea si CTP)
  • Like 0
 • Unii cred ca poporul nu e niciodata de vina. Poporul e suveran si face ce vrea in tara lui. Poporul stie ce e bine. Poporul e perfect.
  De unde deducem ca situatia actuala e perfecta, ca doar e opera poporului.

  Cred ca predictia cu 15 milioane de romani in 2050 e optimista.
  Fiecare pasăre pe limba ei piere.
  • Like 3
 • Da. Eu unul mi-am pierdut speranța că vom evolua cândva. Zic că e sigur că ”ne vor evolua alții”. Când ”or vrea mușchii lor”.
  • Like 3
  • @ Adi Serbu
   Pai da, multi dintre romani respecta civilizatia si se duc acolo unde e civilizatie. Asa ca evolueaza odata cu tarile evoluate. Cei care raman in Romania se afunda tot mai mult in misticism si lipsa de respect fata de autoritati. Moartea mai secera din prosti , multi romani pleaca definitiv, asa ca prin zona actuala a Romaniei vor ramane tot mai putini oameni destepti si cativa chiori vor conducele destinele orbilor...tara absurdului!!!
   • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult