Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

La noi, omul de rând nici nu spune că s-a infectat, că râde lumea de el. Stă ascuns până moare în casă ori cheamă ambulanţa când e prea târziu

Ambulanță Covid

Foto: Inquam Photos

Adevărații vinovați sunt oamenii. Nu politicienii, nu medicii, nu influencerii poartă vina dezastrului, ci poporul. Eşecul campaniei de vaccinare e al oamenilor care au votat aceşti politicieni, care înghesuie plicuri în orice buzunar din spital, hrănind lăcomia celor care ar trebui să dispară, care apleacă urechea la toate ţaţele care se cred formatori de opinie şi, ce să vezi, chiar devin asta într-o ţară în care specialistul e o specie neînţeleasă, dar părerologia e sport naţional.

România este un muşuroi al ipocriţilor şi al atotştiutorilor. Ne place sau nu, guvernul pe care aruncăm vina nu reflectă decât mâzga din care s-a ridicat.

Aici, la noi, omul de rând ascultă de popă, nu de medic. Iar biserica îl cheamă la moaşte, nu la vaccin. Aici, la noi, omul de rând îşi ia adevărurile de la canale unde jurnalismul a fost înlocuit de circ şi pocit de oameni care şi-au atârnat deontologia şi sfințenia celor trei surse în cui.

Aici, la noi, omul de rând nici nu spune că s-a infectat, că râde lumea de el. Stă ascuns până moare în casă ori cheamă ambulanţa când frica de moarte e mai mare decât ruşinea, dar e prea târziu.

La început, întrebarea cea mai întâlnită era: “Cunoşti pe cineva care a avut Covid?”. Cu timpul, a ajuns: “Cunoşti pe cineva care a murit de Covid?”. Acum, s-a cam rărit şi asta, căci se răspunde prea des: “Da.” Dar când se moare, mortul poartă crucea destinului. “Era bolnav. Oricum murea. Sigur avea vreo boală. A murit de la vaccin.”

Mai auzim “Spitalele sunt goale! Arătaţi-ne voi pacienţii din spitale!” Şi când le arăţi, spun: “Nu mai panicaţi oamenii. Nu mai manipulaţi. Cum se numeşte regizorul filmului? Nu mai minţiţi!”

Ce poţi să îi mai spui unui pacient internat la terapie intensivă care spune că el nu crede în Covid? Ce poţi să îi mai spui unui om care nu are încredere în medici, dar ascultă de cucoane care petrec mai mult timp în cabina de machiaj decât informându-se adecvat?

Nu mai căutaţi vina. Nu are rost. Şi nici soluţii. Nu există soluţii astăzi pentru România de astăzi. Există doar speranţa că vom evolua cândva.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Dorin check icon
  Bun articolul.Excelentă prezentare a acestui popor . Bineînțeles vor urma înjurăturile de rigoare unor romănași neaoși care se cred buricul pământului și centrul universului.
  • Like 2
 • Crabu check icon
  Poporul e de vina!
  Aia care se duc sa pupe moaste sunt de vina, snobi tatuati pe antebrate si pritenele lor rasfatate sunt de vina, prostii care se dus la vot si care urmaresc circ la televizor sunt de vina, Tataru si Voiculescu sunt de vina, Piedone e de vina ca a avut tupeul sa castige primaria din nou, Antena 3 e de vina ca manipuleaza si ceilalti ca "informeaza", pensionarii sunt de vina ca se vaccineaza pentru patru mici, tampitii care se duc in emisiune la Denis Rifai sunt de vina, copiii care invata online sunt de vina si parintii ca îi lasă, CTP-ul e de vina ca ma enerveaza, Cristoiu ca face emisiune la AlephNews, Arafat ca e capsoman si mai romanizat decat ceilalti, si tot asa!!?

  Ce sa o mai lungim, Romania e de vina, nu-i asa, duduie superioară Anda Simion?! Ce articol tampit, scris la modul subiectiv. Lătrătură anostă specifica oricarui politician mediocru din Romania eșuată si caruia ii e frica sa arate obiectiv cu degetul. Chhh!
  • Like 0
  • @ Crabu
   Dorin check icon
   Te deranjează adevărul? Se pare că faci parte din poporul ăla nesimțit și habarnist dar autoștiutor la care bine se referea autoarea articolului.
   • Like 2
 • Calin check icon
  Sper sa nu ajungem la : " Cunosti pe cineva care a scapat viu dupa ce a ajuns in spital /ATI cu Covid ? "
  • Like 0
 • Filbert check icon
  Necazu' e ca Romania de azi arata mai rau ca Romania de acum 10, 20 si 30 de ani, asta e marea problema.
  • Like 3
 • da, bine spus, intrutotul de acord.
  Partea buna e ca va creste inteligenta medie a românilor, pe la primavara (asa cum spunea si CTP)
  • Like 0
 • Unii cred ca poporul nu e niciodata de vina. Poporul e suveran si face ce vrea in tara lui. Poporul stie ce e bine. Poporul e perfect.
  De unde deducem ca situatia actuala e perfecta, ca doar e opera poporului.

  Cred ca predictia cu 15 milioane de romani in 2050 e optimista.
  Fiecare pasăre pe limba ei piere.
  • Like 3
 • Da. Eu unul mi-am pierdut speranța că vom evolua cândva. Zic că e sigur că ”ne vor evolua alții”. Când ”or vrea mușchii lor”.
  • Like 3
  • @ Adi Serbu
   Pai da, multi dintre romani respecta civilizatia si se duc acolo unde e civilizatie. Asa ca evolueaza odata cu tarile evoluate. Cei care raman in Romania se afunda tot mai mult in misticism si lipsa de respect fata de autoritati. Moartea mai secera din prosti , multi romani pleaca definitiv, asa ca prin zona actuala a Romaniei vor ramane tot mai putini oameni destepti si cativa chiori vor conducele destinele orbilor...tara absurdului!!!
   • Like 2


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult