Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

La noi, omul de rând nici nu spune că s-a infectat, că râde lumea de el. Stă ascuns până moare în casă ori cheamă ambulanţa când e prea târziu

Ambulanță Covid

Foto: Inquam Photos

Adevărații vinovați sunt oamenii. Nu politicienii, nu medicii, nu influencerii poartă vina dezastrului, ci poporul. Eşecul campaniei de vaccinare e al oamenilor care au votat aceşti politicieni, care înghesuie plicuri în orice buzunar din spital, hrănind lăcomia celor care ar trebui să dispară, care apleacă urechea la toate ţaţele care se cred formatori de opinie şi, ce să vezi, chiar devin asta într-o ţară în care specialistul e o specie neînţeleasă, dar părerologia e sport naţional.

România este un muşuroi al ipocriţilor şi al atotştiutorilor. Ne place sau nu, guvernul pe care aruncăm vina nu reflectă decât mâzga din care s-a ridicat.

Aici, la noi, omul de rând ascultă de popă, nu de medic. Iar biserica îl cheamă la moaşte, nu la vaccin. Aici, la noi, omul de rând îşi ia adevărurile de la canale unde jurnalismul a fost înlocuit de circ şi pocit de oameni care şi-au atârnat deontologia şi sfințenia celor trei surse în cui.

Aici, la noi, omul de rând nici nu spune că s-a infectat, că râde lumea de el. Stă ascuns până moare în casă ori cheamă ambulanţa când frica de moarte e mai mare decât ruşinea, dar e prea târziu.

La început, întrebarea cea mai întâlnită era: “Cunoşti pe cineva care a avut Covid?”. Cu timpul, a ajuns: “Cunoşti pe cineva care a murit de Covid?”. Acum, s-a cam rărit şi asta, căci se răspunde prea des: “Da.” Dar când se moare, mortul poartă crucea destinului. “Era bolnav. Oricum murea. Sigur avea vreo boală. A murit de la vaccin.”

Mai auzim “Spitalele sunt goale! Arătaţi-ne voi pacienţii din spitale!” Şi când le arăţi, spun: “Nu mai panicaţi oamenii. Nu mai manipulaţi. Cum se numeşte regizorul filmului? Nu mai minţiţi!”

Ce poţi să îi mai spui unui pacient internat la terapie intensivă care spune că el nu crede în Covid? Ce poţi să îi mai spui unui om care nu are încredere în medici, dar ascultă de cucoane care petrec mai mult timp în cabina de machiaj decât informându-se adecvat?

Nu mai căutaţi vina. Nu are rost. Şi nici soluţii. Nu există soluţii astăzi pentru România de astăzi. Există doar speranţa că vom evolua cândva.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Dorin check icon
  Bun articolul.Excelentă prezentare a acestui popor . Bineînțeles vor urma înjurăturile de rigoare unor romănași neaoși care se cred buricul pământului și centrul universului.
  • Like 2
 • Crabu check icon
  Poporul e de vina!
  Aia care se duc sa pupe moaste sunt de vina, snobi tatuati pe antebrate si pritenele lor rasfatate sunt de vina, prostii care se dus la vot si care urmaresc circ la televizor sunt de vina, Tataru si Voiculescu sunt de vina, Piedone e de vina ca a avut tupeul sa castige primaria din nou, Antena 3 e de vina ca manipuleaza si ceilalti ca "informeaza", pensionarii sunt de vina ca se vaccineaza pentru patru mici, tampitii care se duc in emisiune la Denis Rifai sunt de vina, copiii care invata online sunt de vina si parintii ca îi lasă, CTP-ul e de vina ca ma enerveaza, Cristoiu ca face emisiune la AlephNews, Arafat ca e capsoman si mai romanizat decat ceilalti, si tot asa!!?

  Ce sa o mai lungim, Romania e de vina, nu-i asa, duduie superioară Anda Simion?! Ce articol tampit, scris la modul subiectiv. Lătrătură anostă specifica oricarui politician mediocru din Romania eșuată si caruia ii e frica sa arate obiectiv cu degetul. Chhh!
  • Like 0
  • @ Crabu
   Dorin check icon
   Te deranjează adevărul? Se pare că faci parte din poporul ăla nesimțit și habarnist dar autoștiutor la care bine se referea autoarea articolului.
   • Like 2
 • Calin check icon
  Sper sa nu ajungem la : " Cunosti pe cineva care a scapat viu dupa ce a ajuns in spital /ATI cu Covid ? "
  • Like 0
 • Filbert check icon
  Necazu' e ca Romania de azi arata mai rau ca Romania de acum 10, 20 si 30 de ani, asta e marea problema.
  • Like 3
 • da, bine spus, intrutotul de acord.
  Partea buna e ca va creste inteligenta medie a românilor, pe la primavara (asa cum spunea si CTP)
  • Like 0
 • Unii cred ca poporul nu e niciodata de vina. Poporul e suveran si face ce vrea in tara lui. Poporul stie ce e bine. Poporul e perfect.
  De unde deducem ca situatia actuala e perfecta, ca doar e opera poporului.

  Cred ca predictia cu 15 milioane de romani in 2050 e optimista.
  Fiecare pasăre pe limba ei piere.
  • Like 3
 • Da. Eu unul mi-am pierdut speranța că vom evolua cândva. Zic că e sigur că ”ne vor evolua alții”. Când ”or vrea mușchii lor”.
  • Like 3
  • @ Adi Serbu
   Pai da, multi dintre romani respecta civilizatia si se duc acolo unde e civilizatie. Asa ca evolueaza odata cu tarile evoluate. Cei care raman in Romania se afunda tot mai mult in misticism si lipsa de respect fata de autoritati. Moartea mai secera din prosti , multi romani pleaca definitiv, asa ca prin zona actuala a Romaniei vor ramane tot mai putini oameni destepti si cativa chiori vor conducele destinele orbilor...tara absurdului!!!
   • Like 2


Îți recomandăm

Bloc operator Sanador

Când intri într-o astfel de „navă spațială” numai ca să o vizitezi, te gândești că următorul pas în tehnologie nu e foarte departe: specialiștii consultați în prezent de la distanță, prin videoconferință, vor fi prezenți în sală sub formă de hologramă. Sau, de ce nu- se vor teleporta pentru a-i asista pe colegii lor, când aceștia le solicită sprijinul.

Citește mai mult

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult