Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

La noi, omul de rând nici nu spune că s-a infectat, că râde lumea de el. Stă ascuns până moare în casă ori cheamă ambulanţa când e prea târziu

Ambulanță Covid

Foto: Inquam Photos

Adevărații vinovați sunt oamenii. Nu politicienii, nu medicii, nu influencerii poartă vina dezastrului, ci poporul. Eşecul campaniei de vaccinare e al oamenilor care au votat aceşti politicieni, care înghesuie plicuri în orice buzunar din spital, hrănind lăcomia celor care ar trebui să dispară, care apleacă urechea la toate ţaţele care se cred formatori de opinie şi, ce să vezi, chiar devin asta într-o ţară în care specialistul e o specie neînţeleasă, dar părerologia e sport naţional.

România este un muşuroi al ipocriţilor şi al atotştiutorilor. Ne place sau nu, guvernul pe care aruncăm vina nu reflectă decât mâzga din care s-a ridicat.

Aici, la noi, omul de rând ascultă de popă, nu de medic. Iar biserica îl cheamă la moaşte, nu la vaccin. Aici, la noi, omul de rând îşi ia adevărurile de la canale unde jurnalismul a fost înlocuit de circ şi pocit de oameni care şi-au atârnat deontologia şi sfințenia celor trei surse în cui.

Aici, la noi, omul de rând nici nu spune că s-a infectat, că râde lumea de el. Stă ascuns până moare în casă ori cheamă ambulanţa când frica de moarte e mai mare decât ruşinea, dar e prea târziu.

La început, întrebarea cea mai întâlnită era: “Cunoşti pe cineva care a avut Covid?”. Cu timpul, a ajuns: “Cunoşti pe cineva care a murit de Covid?”. Acum, s-a cam rărit şi asta, căci se răspunde prea des: “Da.” Dar când se moare, mortul poartă crucea destinului. “Era bolnav. Oricum murea. Sigur avea vreo boală. A murit de la vaccin.”

Mai auzim “Spitalele sunt goale! Arătaţi-ne voi pacienţii din spitale!” Şi când le arăţi, spun: “Nu mai panicaţi oamenii. Nu mai manipulaţi. Cum se numeşte regizorul filmului? Nu mai minţiţi!”

Ce poţi să îi mai spui unui pacient internat la terapie intensivă care spune că el nu crede în Covid? Ce poţi să îi mai spui unui om care nu are încredere în medici, dar ascultă de cucoane care petrec mai mult timp în cabina de machiaj decât informându-se adecvat?

Nu mai căutaţi vina. Nu are rost. Şi nici soluţii. Nu există soluţii astăzi pentru România de astăzi. Există doar speranţa că vom evolua cândva.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dorin check icon
    Bun articolul.Excelentă prezentare a acestui popor . Bineînțeles vor urma înjurăturile de rigoare unor romănași neaoși care se cred buricul pământului și centrul universului.
    • Like 2
  • Crabu check icon
    Poporul e de vina!
    Aia care se duc sa pupe moaste sunt de vina, snobi tatuati pe antebrate si pritenele lor rasfatate sunt de vina, prostii care se dus la vot si care urmaresc circ la televizor sunt de vina, Tataru si Voiculescu sunt de vina, Piedone e de vina ca a avut tupeul sa castige primaria din nou, Antena 3 e de vina ca manipuleaza si ceilalti ca "informeaza", pensionarii sunt de vina ca se vaccineaza pentru patru mici, tampitii care se duc in emisiune la Denis Rifai sunt de vina, copiii care invata online sunt de vina si parintii ca îi lasă, CTP-ul e de vina ca ma enerveaza, Cristoiu ca face emisiune la AlephNews, Arafat ca e capsoman si mai romanizat decat ceilalti, si tot asa!!?

    Ce sa o mai lungim, Romania e de vina, nu-i asa, duduie superioară Anda Simion?! Ce articol tampit, scris la modul subiectiv. Lătrătură anostă specifica oricarui politician mediocru din Romania eșuată si caruia ii e frica sa arate obiectiv cu degetul. Chhh!
    • Like 0
    • @ Crabu
      Dorin check icon
      Te deranjează adevărul? Se pare că faci parte din poporul ăla nesimțit și habarnist dar autoștiutor la care bine se referea autoarea articolului.
      • Like 2
  • Calin check icon
    Sper sa nu ajungem la : " Cunosti pe cineva care a scapat viu dupa ce a ajuns in spital /ATI cu Covid ? "
    • Like 0
  • Filbert check icon
    Necazu' e ca Romania de azi arata mai rau ca Romania de acum 10, 20 si 30 de ani, asta e marea problema.
    • Like 3
  • da, bine spus, intrutotul de acord.
    Partea buna e ca va creste inteligenta medie a românilor, pe la primavara (asa cum spunea si CTP)
    • Like 0
  • Unii cred ca poporul nu e niciodata de vina. Poporul e suveran si face ce vrea in tara lui. Poporul stie ce e bine. Poporul e perfect.
    De unde deducem ca situatia actuala e perfecta, ca doar e opera poporului.

    Cred ca predictia cu 15 milioane de romani in 2050 e optimista.
    Fiecare pasăre pe limba ei piere.
    • Like 3
  • Da. Eu unul mi-am pierdut speranța că vom evolua cândva. Zic că e sigur că ”ne vor evolua alții”. Când ”or vrea mușchii lor”.
    • Like 3
    • @ Adi Serbu
      Pai da, multi dintre romani respecta civilizatia si se duc acolo unde e civilizatie. Asa ca evolueaza odata cu tarile evoluate. Cei care raman in Romania se afunda tot mai mult in misticism si lipsa de respect fata de autoritati. Moartea mai secera din prosti , multi romani pleaca definitiv, asa ca prin zona actuala a Romaniei vor ramane tot mai putini oameni destepti si cativa chiori vor conducele destinele orbilor...tara absurdului!!!
      • Like 2


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult