Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

​Este prea de tot, prea de-ajuns și prea … trist. Alex Chipciu și contrastele culturale din lumea românească

Alexandru Chipciu

Foto: Profimedia

După recentul meci de fotbal dintre Universitatea Craiova și U Cluj, Alex Chipciu, jucătorul clujean, a reactivat printr-un discurs incendiar tensiunile și conflictele culturale din societatea românească. În acest discurs, el l-a atacat pe Sorin Cârțu, președintele clubului de fotbal al Craiovei, deoarece acesta „mirosind a alcool” l-a scuipat și a înjurat copiii fotbalistului clujean. Chipciu a arătat cu degetul asupra unei părți din societatea românească atacând și suporterii Craiovei violenți și care nu au ajuns la condiția de homo sapiens și din acest motiv nu au ajuns la capacități reflexive și inteligente ale omului normal.

Chipciu afirmă cu radicalitate, radiografiind societatea românească de astăzi aflată într-un acut conflict cultural, cu insistență asupra acelei părți din societate care a „votat un debil mintal” (n.r. - Călin Georgescu), două milioane de oameni, după care „nu trebuie să ne mirăm ce se întâmplă”. Același Chipciu constată cu amărăciune că timp de „40 de ani, am fost conduși de un dement, de un incult” (n.r. - N. Ceaușescu).

​Este surprinzător de lucid și profund în opinii acest fotbalist de la U Cluj și concluzionează: „promovăm toate prostiile. Îmi asum ceea ce am spus, cu astfel de persoane nu vreau să mai intru în contact niciodată”. Conflictul cultural din acest meci este confirmat și de juvetele Sorin Cârțu, care își auto-demască toate frustrările și complexele oltenilor față de ardeleni, și anume că „Boc susține echipa clujeană” și că „ne-am săturat de tot ce înseamnă lupta asta cu Clujul”. Are dreptate cetățeanul oltean atunci când vorbește de Cluj, care este total diferit de lumea oltenească, deși echipa de fotbal din Craiova, așa numita Craiova maxima, a atras acum mulți ani admirația întregii țări. 

​Diferențele de ordin cultural se pot evidenția dacă îi comparăm pe primarul Emil Boc și pe antrenorul Ioan Ovidiu Sabău, care dau dovadă de ascendențe în planul civilității, a decenței, a seriozității, consecințe a unor achiziții culturale în durata lungă în zona comportamentului și a atitudinilor, în contrast cu Olguța Vasilescu și soțul ei Mandea, sau cu turbulentul etilizat Sorin Cârțu. Rădăcinile și clivajele culturale din societatea românească au o istorie mai lungă. Dacă lumea ardeleană și bănățeană a fost cucerită de detașamentele puterii din sud, această ocupație a atins punctul maxim de lumea activiștilor comuniști din epoca trecută. Aceste tensiuni străpung unanimitatea lumii românești, ele putând fi surprinse în cele mai diferite maniere chiar dacă este vorba de un meci de fotbal, sau chiar dacă este vorba de opțiuni, comportamente sau geografii electorale.

​În mod indirect, Alex Chipciu avertizează punctual și definitiv asupra pericolelor care sunt în societatea românească de astăzi. Lipsa de educație, de gândire în distribuirea ei colectivă și individuală, precum și spiritul revanșard, complexat, violent și primitiv sunt adevărate pericole sociale.

Între timp, președintele Iohannis a demisionat. Această demisie ridică încă două mari probleme nerezolvate. Prima ar fi necesitatea care plutește în aer, și anume, demisia lui Marcel Ciolacu, cel care personifică clasa politică atât de contestată și înlocuirea lui cu un alt lider PSD în fruntea guvernului, necontaminat de scandalul Nordis, aspect care prelungește starea de presiune socială. A doua problemă este cea care validează partidul USR ca un partid distructiv, infantil, cu lideri tineri inconsistenți, încruntați tot timpul și pe deasupra tranzacționiști, sau trădători ai propriilor convingeri. Acesta este mai nou un partid la cheutoarea AUR, SOS și POT. O constatare năucitoare este aceea pe care lumpenii pro-Georgescu din Piața Victoriei clamează convingător lozinci de tipul „Noi suntem poporul”. Este prea de tot, prea de-ajuns și prea … trist.

Este vorba, în cele din urmă, de „bătălia gândirii” pusă în slujba acelui înalt mesaj, cel formulat de filozoful francez M. Foucault în lecțiile ținute la Collège de France sub titlul „Trebuie să salvăm societatea”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Faptul că Alex Chipciu (să nu uităm, născut la Brăila, adică nu un ardelean get-beget) a reacționat așa arată că nesimțirea unor neputincioși (citește Sorin Cârțu) a atins cote de neimaginat. Sigur, nu avea ce să iasă dintr-un fotbalist de mâna a doua decât un conducător sau un antrenor de același nivel. Cei din generația din care fac și eu parte știm cine a fost Cârțu și nu prea are cu ce să se laude.
    Desigur, oamenii de fotbal (jucători, antrenori, conducători de club, finanțatori) nu exceleaza la capitolul IQ. Probabil 0,5% dintre ei au ceva semnificativ în cap, majoritatea au doar rumeguș. Tot respectul pentru Hagi de exemplu, care scoate perle una după alta, dar măcar a fost un fotbalist genial. Cârțu a fost un fotbalist mediocru (comparativ cu Lung, Negrilă, Tilihoi, Ștefănescu, Ungureanu, Țicleanu, Balaci, Beldeanu, Crișan, Donose, Cămătaru, Geolgău), olteni de frunte, Iar acum ne arată că e și prost crescut.
    Nu e vorba aici despre olteni sau ardeleni, sau moldoveni, sau bănățeni. Este vorba despre diferența între civilizație și proastă creștere a unor români, iar asta este prăpastia pe care o vedem zi de zi in România. Iar dacă o persoană publică, indiferent care este aceasta, dă cu mucii-n fasole (ca Cârțu, merită cacofonia) atunci să se aștepte la astfel de reacții.
    • Like 2
  • Discursul lui Chipciu, radical, acuzator și violent pe alocuri nu face decât să inflameze spiritele într-o societate românească deja scindată în două (sau mai multe tabere) fiecare dintre acestea pusă pe harță și atacuri reciproce. Fără a nega unele adevăruri din perorația lui Chipciu, consider că nu era momentul și nici locul de a amesteca fotbalul cu politica și nici de a lansa anumite acuzații fără acoperire. La supărare- și la frustrarea inerentă după un meci pierdut- fotbalistul spune multe și uneori prostii. Cu totul altfel a fost comentariul lui Ovidiu Sabău după meci- rezervat , civilizat, referindu-se strict la meciul de fotbal, un exemplu de diplomație și bun simț. Lucru care ( menționez cu regret) nu se poate spune despre articolul de mai sus, subiectiv și ofensator pe alocuri , amestecând adevăruri cu acuzații nefondate și uneori jignitoare. Exact ca în discursul lui Chipciu.
    • Like 1
    • @ Christian
      Radsub Radsub check icon
      sabau? Da!!! chipciu? CINE?
      • Like 1
  • Cred ca este primul articol cu adevarat slab la Republica. Este un articol care insinueaza si nu este documentat. Bazat pe un scandal de meci de fotbal, autorul trage concluzii de "​Diferențele de ordin cultural"... Nesimititi, inculti si golani sunt peste tot, la Craiova, Cluj , Iasi sau Constanta. D-l Cartu a sarit calul cu iesiri nedemne de un presedinte de club si legenda locala,dar a avut si cateva motive,sigur nu alcoolul.!) In acest campionat U Cluj a avut decizii eronate pro la multe din meciurile anteriorare. Domnul Chipciu a condus baut la volan sau a fost amendat de Jandarmerie pentru iesiri belicoase la adresa propriilor suporteri, care nu are nici o legatura cu latura "civilității, a decenței, a seriozității" si nu implica implica automat apartenenta la o anumita regiune. Domnul Sabau la fiecare meci "prefera sa nu spuna", ceea ce nu rezolva problema si ajunge la stilul "ardelenesc" a lui Klaus., amandoi clar influentati "de detașamentele puterii din sud"..........Sa-l bagi pe "debilul mintal" intr-o declaratie de meci de fotbal de mare audienta inseamna sa ii faci un mare serviciu! Iar Dumnevoastra Domnule Doru, treceti de la "dacii liberi" la "ardelenii liberi", acelasi rumegus mestecat fara discernamant ca si Mesia Georgescu..
    • Like 4
  • Mă bucur că există și fotbaliști care sunt evoluați intelectual și raționali. Faptul că o zdreanta nemernica ca scarba prostituată anca alexandrescu îl critică demonstrează că respectivul este de valoare.
    • Like 2


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult