Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Eu nu cred în pacea lui Putin, pentru că el nu crede în pace

Kiev 18 martie

Foto: MARCUS YAM/LOS ANGELES TIMES / Shutterstock Editorial / Profimedia

Când romanii au promis condiții de pace dacilor, nu s-au prea ținut de cuvânt și din cauza asta străbunii noștri au transformat cuvântul latin „pacalis” în „păcălici”. „Pacalis” însemna pace, iar „păcălici” nu are rost să explic ce înseamnă. Cred că știe toată lumea.

Și acum să mă întorc la pacea propusă de Putin și la condițiile lui; să le iau pe rând.

1. Cere ca Ucraina să rămână neutră, să nu adere la NATO.

Putea să ceară asta fără să o atace, fără să îi omoare copiii și fără să îi distrugă orașele, căci nu era nicio urgență cu integrarea Ucrainei în Pactul Nord Atlantic. Ucraina a cerut și era dreptul ei să facă parte din ce alianță vrea, dar nu ar fi fost primită până nu avea semnat un tratat de pace cu toți vecinii, iar asta era imposibil cu Rusia, care nu ar fi semnat niciodată un astfel de tratat.

Și mai este un aspect: nu o fi NATO format din sfinți, dar sigur nu te obligă să te includă în grupul lor. E pe bază de a-ți dori asta și de a îndeplini niște condiții. Cu japca e în altă parte, mai spre est...

2. Cere ca Ucraina să treacă printr-un proces de dezarmare, ca să nu mai reprezinte o amenințare pentru Rusia.

Aș râde la o așa cerință, dacă nu ar fi de plâns. Deci Putin se simte amenințat!? Se teme? Nu găsesc un singur exemplu în care Ucraina să fi amenințat Rusia. Se apără după ce a fost atacată, dar de amenințări nu am auzit.

În plus, după ce ți-a intrat ursul în curte, ți-a omorât copiii și femeile, ți-a dărâmat casa, ți-a rupt gardul, tot ursul să îți ceară să nu ai niciun ceatlău - înseamnă botă, în limbaj de mălinar - în mână să te aperi, că se teme și nu ai voie să îl sperii, parcă e tupeu dincolo de orice limită.

Eu nu dau doi bani pe cerința asta a lui Putin. Nu are dreptul să ceară unei țări să nu se apere, să fie mereu o pradă în fața lui.

3. Limba rusă să beneficieze de protecție în Ucraina.

Toți o să vorbească numai rusă și o să îl și iubească pe Putin, după ce a distrus totul cu bombardamentele. Putea să ceară asta, fără a distruge o țară! Și mai rămânea un pic de drag de limba rusă...

4. Denazificarea Ucrainei

Tu, cel ce ai ucis copii, nu ai respectat nicio regulă care se respectă chiar și în război, vorbești de denazificare? 

5. Mai sunt și alte condiții despre care nu s-au dat prea multe detalii și care se referă la statutul regiunii Donbas și al Crimeei.

Și astea se puteau discuta fără un război distrugător. Mi-e teamă că nu mai vor cu Rusia nici măcar rușii din Donbas și Crimeea.

Și câteva concluzii.

A avut vreodată cuvânt Putin? A respectat ce a spus? Merită crezut în ceea ce spune?

După ce răspund la aceste întrebări, știu că orice „pacalis” încheiată cu el devine un „păcălici”.

Știți povestea aceea din copilărie, când făceam o poznă și ne chema mama cu glas dulce, dar și cu o nuielușă ascunsă la spate, că nu avea putere să fugă după noi: Vino, că nu îți fac nimic? La asta mă gândesc, când propune Putin pace.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Victoria lui Putin și a rușilor (să nu ne amăgim, majoritatea rușilor sunt pe aceeași baricadă cu Putin) poate fi, sperăm, o Victorie a la Pirus. Ucrainieni nu vor uita acest război dus de „frații lor ” ruși. Se afirmă că Putin este un scelerat, un dement. E Posibil. Dar, insist, Toți scelerații in decursul istoriei au fost susținuți de marele mase .Vezi aproape de noi, Hitler, Stalin, Mao, Ceușescu.
    • Like 0
  • Putin este,absolut categoric,un Hitler redivivus.
    Iar națiunea care îl susține,vai ei,ce viitor o așteaptă!
    Nu îi place la braț cu Occidentul,o să aibe parte de China...
    • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult