Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Eu te-am făcut, eu te omor. Dragnea schimbă foaia

De când i-au zis oamenii ăia din Piață să clipească de două ori ca să fie salvat, premierul Grindeanu face cu ochiul cui apucă, ambasadelor, statului de drept, președintelui Iohannis. Exegeții Binomului, care explică orice se întâmplă în țara asta, de la politică, la rapiță, prin influența ubicuă a serviciilor, l-au înaintat rapid în grupul băieților cu ochi albaștri. Vezi, Doamne, Liviu Dragnea nu-i privise CV-ul când l-a pus să-i conducă Guvernul, s-a uitat mai atent între timp. Altădată și serviciile astea aveau mai multă imaginație.

Povestea lui Sorin Grindeanu este scurta istorie a consumabilelor de partid. Ajuns premier nu prin vreun merit personal, ci ca urmare a unei toane a șefului, este acum pe punctul de a fi înlocuit cu un alt proxy al dlui Dragnea. A se scuti cu eroismul, cu disidența, cu alternativa reprezentată de dl. Grindeanu. Omul n-a reușit în șase luni de guvernare să articuleze o frază coerentă. A mers pe burtă, parte din cauza limitelor sale, parte datorită unui sănătos instinct de supraviețuire.

Singurul lucru la care s-a priceput a fost să tragă de timp. Pe măsură ce șeful avea pofte tot mai multe și mai fanteziste, dl. premier băga capul între urechi și clipea incontinent: OUG13 retrasă, legile justiției temporizate la maximum, toate fantasmele economice ale doamnei Olguța parate pe rând. Asta l-a scos din sărite pe dl. Dragnea: doar l-a trimis pe dl. Grindeanu la Guvern să-l servească, nu să clipească. Eu te-am făcut, eu te omor, îi transmite acum dl. Dragnea, care se găsește în situația ridicolă și absurdă de a-și torpila propriul Guvern după 6 luni de activitate.

Spuneam aici că, sub Liviu Dragnea, PSD a reușit performanța să-și saboteze și mitul „competenței”. „Or fi ei hoți, dar măcar sunt competenți”, așa își justifică poporul PSD alegerea constantă a Partidului. Mai rar o guvernare atât de haotică, atât de urechistă și atât de slab mobilată intelectual ca aceasta. Apăsați de propriile limite, toți miniștrii Guvernului, mai puțin trei, au picat la evaluarea dlui Dragnea. Ce dovadă mai vie a eșecului personal pentru dl. Dragnea, cel care nu doar a făcut singur programul de guvernare, dar a și ales pe sprânceană personaje care să-l pună în operă. Din păcate, motivul pentru care dl. Dragnea vrea să scufunde acest Guvern nu este lipsa cruntă de competență, ci faptul că dl. Grindeanu nu-l mai ascultă orbește.

Dl. Dragnea a constatat că în timp ce dl. Grindeanu guvernează bine mersi, este chemat la recepții și în vizite de lucru în străinătate, corăbiile lui încep să se scufunde. Ce diferență între jovialul Dragnea care în februarie se întorcea din America anunțându-și colegii „Daddy is back și are ceva bun pentru voi” și Dragnea cel din zilele noastre, care simte că libertatea i se scurtează, laolaltă cu puterea politică. Atunci se băgase în poză cu Donald Trump, în speranța că poate negocia anticorupția pe un colț de masă. În țară, planul mergea ca uns, în Guvern tocmai trecuse OUG13. Partidul era solid și televiziunile de casă erau strâns unite în jurul lui. De acolo a început declinul. Cunoașteți povestea.

Frank Underwood revine în ultimul sezon din House of Cards decis să schimbe foaia: Meet your new daddy!

Noul daddy local l-a dat pe Sfântul Nicolae jos din cui, evaluează, pedepsește. La noi, în România, Partidul și țara au avut nevoie întotdeauna de un tătuc. Liviu Dragnea este esența tătucului care conduce cu biciul, cu zăhărelul și cu televiziunea. Criteriile sale de evaluare sunt iraționale, niciodată obiective (aud că din tot Guvernul au trecut examenul doar Petre Daea, Olguța Vasilescu și Carmen Dan?!), profund discreționare. Un vătaf de județ care nu și-a depășit niciodată condiția și care, ca mulți alții înaintea lui, se uită la filme străine visându-și soclul în istorie.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Totul e frica de puscarie... Frica care i-a paralizat gindirea si logica. E dispus sa ne sacrifice pe toti pentru a scapa.
  Acum sunt din ce in ce mai convins ca ne meritam soarta. Asa popor asa conducator
  • Like 1
 • Daca vreti competenta, pregatiti-va sa scoatet multi bani din buzunar, pentru ca e nevoie de supergenii pentru a gospodari o tara intreaga. Inginerii lucreaza in echipe de zeci de oameni pentru a dezvolta un proiect infinit mai putin complex ca intreaga economie, cum poate sa creada cineva ca un muritor de rand are capabilitatea sa ia decizii pentru o intreaga economie?
  • Like 0
 • Genial articolul! Chapeau!
  • Like 1
 • Să nu fie vorba cumva de ceva mult mai periculos pentru România: văzând că nu are succes cu Trump şi America s-ar putea să încerce repoziţionarea pe axa Rusia - Turcia - Iran, scufundând ţara din nou în "barbaria orientală" cum spunea în urmă cu 150 de ani Titu Maiorescu! Oricum Johannis are nevoie de guvern pentru a pune în aplicare proiectele care au fost convenite cu Trump şi cele ce vor fi convenite cu Merkel şi cu Macron. Sper să nu avem ghinionul ca această perspectivă deschisă pentru România să fie torpilată de penalii Dragnea şi Tăriceanu cu gaşca lor!
  • Like 1
 • check icon
  Ilar dar și tragic totodată, țara e la mâna unor hoți comunistoizi disperați, cu consecințe grave în viitor. Din păcate astfel de analize nu sunt citite de marea masă ignorantă, devoratoare de tv-uri îndoielnice și facebook.
  • Like 3
  • @
   Şi dacă ar citi, ar înţelege oare ceva din cele de mai sus? Are vreo importanţă pentru ei ce face guvernul, care sunt problemele ţării şi ce ne aşteptă după ce termină aştia ţara asta? Ajutorul social să meargă mai departe, să scoată Salam un nou album de succes şi să se gaseasca la discreţie mici şi bere.
   • Like 0
  • @
   Nu este îndeajuns să citești articolul, la câți analfabeți funcționali sunt în România, mă tem ca acest articol va intra pe o ureche și va ieși pe cealaltă.
   • Like 0
 • Hai dragneo. Torpileaza-ti propriulnguvern in parlament. Da-i ocazia lui klaus sa te scoata pe linie moarta
  • Like 1
 • Va rog nu-l degradati pe Kevin Spacey la nivelul L Dragnea !
  • Like 0
 • Voi, ziaristii, recomandatii lui Grindeanu, sa vorbeasca doar printr-un purtator de cuvant (sa aiba cativa!), pentru ca... Carmen Dan premier ar fi si mai rau! Unde mai pui ca-i "harnica si neobosita".
  • Like 2
  • @ Radu Grigore
   check icon
   Cacografia " cã Carmen Dan" ar fi fost pardonabilã (si elocventã!!!) în situatia actualã.
   • Like 4
 • bluenavy check icon
  Ce nu a calculat domnul Dragnea este ca nu poti "da impresia" de competenta, chiar daca imprumuti uneltele ei: obiective definite clar, evaluari regulate, discursuri de incredere nestramutata in echipa si in viitor. Problema principala e ca nu poti obtine rezultate cu oameni care nu au nici capacitatea, nici notiunile de baza, nici aspiratiile necesare pentru a indeplini ceva ce se cheama obiectiv. "Garbage in - garbage out" zice o vorba. Primul pas este sa cauti, gasesti si apoi selectezi pe cei mai apti.
  Din pacate conducatorii nostri nu au nici ei notiunile necesare. Ne-au obisnuit cu "sa se faca - nu conteaza cum" - dupa care isi trag patura pe cap. Ne mai mira ca nu merge nimic in tara asta?
  • Like 5
  • @ bluenavy
   Nu poți atinge obiective strategice cu analfabeți funcțional puși acolo doar pe criteriul de cât de bine execută rolul de slugă fără cracnire. Cei care sunt apți nu sunt puși în funcții de PSD pentru că îndrăznesc să aibă păreri, greșeală capitală pentru un psd-ist de rând. Chestia e ca deși Ceausescu a murit de 27 de ani (și el proceda la fel cu cei care îndrăzneau sa-l contrazica) metodele s-au conservat. Cu asemenea "principii" nu poți avea rezultate mai bune decât cele pe care le vedem.
   • Like 1


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult