Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

N-ai cu cine

S-a mai dus un mit. Guvernarea Dragnea a făcut țăndări marele argument electoral PSD: „Om fi noi hoți, dar măcar suntem competenți”, parafrazat magistral pe vremuri de marele gânditor Marian Vanghelie: „Ăilalți sunt atât de proști, că nu știu nici să fure”.

Pesediștii lui Dragnea sunt atât de competenți în guvernare, că zici că s-au întors la putere țărăniștii. Un amestec de habarnism cronic, urechism acut și prostie bufă plutește peste „cabinetul” de miniștri al domnului Dragnea.

PSD a moștenit o economie în creștere, un mediu de business pregătit să schimbe într-o viteză superioară, cu un sector IT în plină expansiune care putea să tragă definitiv țara după el în secolul XXI, și o societate ceva mai dinamică și mai optimistă după anii de criză economică. Condiții ideale să guverneze bine.

În câteva luni, PSD a scos sute de mii de oameni în stradă după OUG13, a zăpăcit de tot economia cu idei crețe lansate azi și retrase mâine (35.000 de consultanți fiscali, impozitul pe gospodărie „ca-n America”), i-a învrăjbit pe bugetari cu cei din mediul privat (corporatiștii, multinaționalele, Soros), a renunțat la „mari promisiuni” din programul sacrosanct de guvernare (TVA zero la tranzacții imobiliare și publicitate), consolidând zi de zi senzația că șoferul e beat și e doar o chestiune de timp până când ne va băga în pom. După ce a promis dublări și triplări de salarii, susținute, cum altfel?, „din PIB”, ministrul Muncii speră azi că parlamentarii PSD vor veni cu amendamente care să taie (?!) din lefurile crescute prin generozitatea domniei sale. Ce spectacol burlesc, ce bătaie de joc, ce lipsă de onestitate față de oamenii cărora le-ai promis marea cu sarea ca să te aleagă. La rândul său, Liviu Dragnea „nu înțelege” de ce în toată țara sunt proteste față de legea salarizării. Poate pentru că tot mai mulți încep să priceapă că promisiunea electorală „mai mulți bani în buzunarele românilor” a fost doar o chiflă. Bună, aburindă, dar s-a terminat.

Avem, așadar, o guvernare pe bâjbâite, pe bolta căreia sclipesc în noapte lumini precum Lia Olguța Vasilescu, Petre Daea sau chiar premierul Grindeanu însuși. Când deschid gura, limba română și logica sunt supuse la cazne grele.

Adăugați peste toate un damf de suficiență țanțoșă, de „Știm noi mai bine...” și veți avea imaginea competenței și profesionalismului în epoca în care toți șoferii, secretarele și grăjdarii Partidului au ajuns să ne conducă.

Dar cine să-i vadă, cine să-i tragă de mânecă? Guvernarea Dragnea s-a născut într-o zodie norocoasă: Opoziția e pe câmpii.

PNL este într-o continuă criză „de leadership”, cum zic analiștii. Adică nu s-a găsit unul în partidul ăla mare și istoric să-i treacă strada. În curând, liberalii își vor alege președintele dintre adjunctul secretarei și șoferul bodyguardului de la partid.

Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos

USR este râsu-plânsu. Singurul partid care fuge după toate fentele din politică face opoziție la el însuși. Acum e în pragul ruperii din cauza ... familiei tradiționale (?!). Ăsta e nivelul, nicio speranță la orizont.

Dacian Cioloș e pe nicăieri. Stă bine ascuns în platformă, refuză să iasă public, ca un nonpolitician care se respectă.

Klaus Iohannis a revenit la siesta și la repaosul duminical.

Din când în când, singurele forme mai consistente de opoziție la guvernare apar din PSD. Sunt însă dizidențe care au legătură exclusiv cu poziționarea în jocul de putere din partid. Opoziția din PSD nu este făcută în interes public, nu cred că Victor Ponta chiar suferă că bugetul va crăpa, el vrea doar să-i mai dea o smetie lui Liviu Dragnea. Și așa se duce la vale și „opoziția din interior”.

Într-un domeniu guvernarea Dragnea chiar excelează: la propagandă și dezinformare. Ca să nu ne gândim la prostii, ca să nu mai vorbim - Doamne ferește - de guvernare, mașina de țesut fum a Partidului produce zilnic marfă. Alegerile din 2009, SIPA, brandul-oaia, familia tradițională - e hrană destulă zilele astea pentru carași. Și dacă s-o termina, nu-mi pierd speranța că sistemul de entertainment național ne va da noi subiecte firbinți și actuale: cine l-a omorât pe Ceaușescu (comisie de anchetă parlamentară), unde s-a ascuns Elodia (comisie + serial TV), dezvăluirile lui Pacepa despre Binom (comisie + serial + protest spontan al oamenilor muncii).

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • "Competenta PSD" era, ea insasi, un mit. In fapt, era vorba de o buna cunoastere a sistemului birocratic, cu oameni din administratie, multi mosteniti de la defunctul PCR. Dar odata cu trecerea timpului acesti oamnei paraseau sistemul, plantand in locul lor "noua generatie PSD". Aceasta era formata din beizadele, amante, sageti sau carausi de sacose, fara nicio pregatire, fara nicio competenta si fara nicio cunoastere a sistemului administrativ-birocratic. Erau niste vanatori de averi obtinute fara munca si de bani care sa poata fi tocati in cluburile de fite. Locul vechilor activisti securisti a fost ocupat de aventurieri care au distrus mitul competentei administrative a partidului.
    Dintre celelalte partide doar PDL a creat o patura politico-birocratica pe care se putea baza, dovada si cele doua mandate prezidentiale, obtinute de Traian Basescu (cel de-al doile imposibil fara organizarea birocratica oferita de partid).
    De aceea domnii Cozmanca (PSD) si Blaga (PDL) au fost considerati cei mai buni organizatori de pe scena politica. Ei cunosteau birocratia, o stapaneau si stiau cum sa o coordoneze pentru a obtine rezultatele dorite, folosind politica pumnului in masa, combinata cu oferirea de avantaje, mariri salariale si favoruri pentr sefii birocratiei si oamenii lor.
    • Like 0
  • Mă pregăteam să vă laud pentru analiza pertinentă pe care aţi făcut-o scenei politice, dar finalul articolului m-a dezamăgit, mai ales că m-aţi trecut în categoria caraşi... De ce, domnule, suntem noi caraşi? Pentru că suntem interesaţi de posibila fraudare a alegerilor din 2009? Sau pentru că vrem să ştim dacă SIPA, această monstruozitate securistă, a fost folosită pentru manipularea unor magistraţi?

    Sunt oripilat. Un caras oripilat, mare pagubă-n ... ciuperci, cum aţi spune dumneavoastră.

    Domnule Negruţiu, Liviu Dragnea este făcut penal pentru că are o condamnare în legătură cu referendumul din 2012. Nu pentru că l-a fraudat, ci pentru că a avut intenţia. A trimis nişte sms-uri prin care le cerea unor colegi din PSD să organizeze tombole pentru a scoate lumea la vot, iar a doua zi a cerut anularea acţiunii pentru că era ilegală. Tombolele nu au fost organizate, rezultatul referendumului nu s-a schimbat (Băsescu a rămas preşedinte), dar dânsul a fost condamnat.

    Care sunt suspiciunile cu privire la alegerile din 2009? Că s-a furat pentru Băsescu şi, prin furt, rezultatul alegerilor a fost inversat. Într-o democraţie, din punctul dumneavoastră de vedere, există o faptă mai gravă? Este un subiect inventat sau chiar sunt temeiuri pentru un asemenea demers?
    Păi să vedem:
    - pentru prima oară în istoria alegerilor prezidenţiale din România, rezultatul exit-poll-urilor a fost infirmat de numărătoarea voturilor. Cu excepţia unui singur exit-poll...care, în general, nu contează.
    - la Paris, trăiţi, domnule Baconschi!, a votat un om la 13 sau 20 de secunde...
    - tot la Paris, fără aprobarea BEC-ului, votul a continuat şi după ora 21,00, până la ora 22,35... Asta este infracţiune.
    - în toate ambasadele României, numărul de voturi din turul doi este spre dublul numărului de voturi din primul tur... Nu s-a întâmplat şi cu ocazia altor alegeri.
    - Băsescu a câştigat alegerile după numărarea voturilor din străinătate, cu voturile din România Geoană era preşedinte.;
    - în casă la domnul Oprea se întâlnesc directorul SRI, adjunctul său şi procurorul general al României... Nici până astăzi nu ştim de ce.

    Dacă toate astea se întâmplau în 2004 şi Adrian Năstase era ales preşedinte?... Iar directorul SRI, adjunctul său şi procurorul general se întâlneau în casă la Hrebenciuc... Ei, domnule Negruţiu, mai era subiect pentru caraşi?

    Mai spuneţi dumneavoastră că astea sunt fumigene pentru ca să nu mai vorbim despre guverarea Grindeanu... De ce, domnule Negruţiu? Consideraţi că suntem incapabili să vorbim despre fraudarea alegerilor din 2009, SIPA şi guvernarea Grindeanu? Avem prea puţini neuroni şi nu putem cuprinde toate subiectele? Aşa părere proastă aveţi despre noi? Ce vă împiedică să abordaţi toate subiectele în acelaşi timp? Lipsa de colaboratori? Mai angajaţi, poate că sunt doritori... Lumea este interesată şi de salarii, şi de guvernarea Grindeanu, şi de fraudarea alegerilor din 2009, şi de SIPA, şi despre starea opoziţiei, şi despre domnul Iohannis...Abordaţi toate subiectele, nu vă subestimaţi cititorii. Şi nu-i mai faceţi caraşi...

    Apropo de SIPA...Nu vă nelinişteşte faptul că unii judecători au fost în slujba câmpului tactic şi nu a adevărului?

    Domnule Negruţiu, în anii 50, atunci când "burghezii" au fost condamnaţi pentru întreaga activitate, multă lume de rând a fost satisfăcută. Mulţi au considerat că s-a făcut dreptate, chiar dacă procesele au fost incorecte. Însă, după aceea, a venit rândul tutoror să cunoască nedreptatea, dar era prea târziu pentru a lupta contra sistemului. Au urmat ţăranii care s-au opus colectivizării şi intelectuali care nu se lăsau cenzuraţi. Înţelegeţi? Eu nu vreau să retrăim acele vremuri. Pentru a nu retrăi acele vremuri, eu vreau ca astăzi să aflăm adevărul.

    • Like 1
    • @ Constantin
      Tovarase Costel , iara ai venit cu propaganda din asta ieftină de la partid ? Ce erau ocupate savanta Olguța și secretara Cami și ai venit matale sa-l lingi pe marele cârmaci ? Mai ai puțin și o sa ne spui ca și moșia aia a lui tot din tombole e făcută !
      • Like 1
  • <<Pesediștii lui Dragnea sunt atât de competenți în guvernare, că zici că s-au întors la putere țărăniștii>>. Afirmație fără nici un argument și prin care se urmărește atingerea simultană a 3 tinte:PSD și PNT ( mai merită să fie prins în cătare?), iar puțin mai încolo PNL. Concluzia este transparentă: Romania nu este, nu va fi si nu poate fi guvernata pentru ca nu are cine s-o guverneze, guvernanții sunt retarzi, marșavi, manipulanși parșivi ( lăsând la o parte contradicția în termeni ). Suntem noi unii care știm ce trebuie făcut ca să fie bine, știm care este locul bârsanei pe meleagurile carpatine, dar așteptțm să pună nemernicii aștia țara jos ca să venim s-o aridicăm noi !
    • Like 0
  • Cei carora nu le place drumul pe care merge Romania ,ar trebui sa nu persevereze in aceeasi greseala. Ne dorim lideri mesianici, nascuti din structuri politice mafiote , ne dorim politicieni corecti dintr-o masa de oameni pentru care lipsa de corectitudine e un mod de viata. Mai simplu spus , fiecare natiune are liderii pe care ii merita. Ca sa vedem lideri , trebuie plecat de jos si anume schimbarea oamenilor; educatia tinerilor , consolidarea unui sistem de valori care sa aiba la baza , educatie , realizari si nu clientelism. Daca fiecare din cei 15% din tara asta , s-ar ocupa pentru urmatorii 10 ani sa-i faca pe alti 4 oameni sa creada intr-un alt etalon de valori , 15% vor deveni 75% si lucrurile se vor schimba. Asta a fost problema eterna a romanilor , suntem prea grabiti ...In momentul in care in sistemul de educatie si in administratie, se vor pune reguli clare pentru promovare, lucrurile se vor imbunatati treptat. Educatia universitara, Legislativul si Executivul ar trebui sa aiba reguli clare de accedere in pozitii. Nu vad nici un motiv in prezent sa fii titularizat pe o pozitie in invatamintul superior ( vorbesc de universitatile de traditie) fara sa ai cel putin un masterat/doctorat la o facultate din primele 300 din lume. Nu vad iarasi nici un motiv sa ajungi in parlament fara un CV beton ppdb academic plus experienta in administratie sau management public/privat de 5-10 ani . La fel in executiv . Reguli simple care vor diminua impostura si alte disfunctionalitati. Calea spre normalitate se construieste cu concepte simple , usor de implementat si explicat. Ciolos pare singurul echipat sa poata intelege un astfel de demers . Pas cu pas , inceput de la baza pe un program pe 10-15 ani. Exista un numar foarte mare de romani in strainatate , profesori , manageri si antreprenori de success . Eu nu cred ca acesti oameni nu ar dori sa se implice la nivel de proiect pe anumite zone de expertiza .Chiar si numai counseling , daca e nevoie. Dar trebuie inceput de la un lucru simplu , educatia viitorilor votanti in spiritul aprecierii unui asemenea gen de succes. Acum sa fii profesor la Harvard probabil inseamna foarte putin pentru majoritatea votantului roman . O vedem zi de zi... Cind aceasta preceptie se va schimba, oamenii de success din strainatate vor capata credibilitatea necesara sa ajute la schimbarea sistemului . Prin asta nu vreau sa minimizez capacitatea oamenilor de succes din Romania de a schimba, dar cind vezi gaura din perete in fiecare zi sfirsesti prin a te obisnui cu ea.
    • Like 4
    • @ Radu Bogdan
      Iris Ene Iris Ene check icon
      Apreciez comentariul dumneavoastra, stimate domn! Am ani buni de cand am inteles ca doar schimband oameni in jurul nostru, pas cu pas, zi de zi, putem spera ca vreodata sa ajungem sa avem si noi (sau macar copii nostri), normalitatea pe care o apreciem si ne-o dorim. Cred ca sunt mai bine de zece ani de cand m-am ambitionat singura sa fac asta si mai cred ca am si reusit intr-o buna masura, sa schimb sau cel putin, sa initiez aceasta schimbare, in mai mult de 4 oameni care sa ajunga sa creada intr-un ”alt etalon de valori”
      . Sunt parte din cei 15% la care v-ati referit (desi n-am inteles exact de ce ati mentionati aceasta valoare).Trist si adevarat: ”ne dorim politicieni corecti dintr-o masa de oameni pentru care lipsa de corectitudine e un mod de viata”
      • Like 0
  • Foarte buna aceasta "radiografie" la zi a scenei politice! Ce face actuala guvernare este din ciclul "operatia a reusit, dar pacientul a murit"...Si doar i-au explicat psd-istii cat de bine va fi, sa nu-si faca griji (lugu-lugu, vraja marii), dar ce sa vezi, s-a "intoxicat" saracul cu "rabdari prajite", frumos prezentate pe la tv, de ziceai ca-s unse cu "lapte si miere"...Ne-au tras astia niste perdele de fum, de ne-au bagat total in bezna, nu in ceata :). Aprindeti careva lumina ca sa ne organizam, ca pana acum, in "distractia" asta de grup, astia cuminti si creduli am luat doar...teapa!
    • Like 2
  • Cum ar fi fost azi dacă Legea Electorală în vigoare la alegerile din dec. 2016 ar fi obligat partidele să nominalizeze pe funcţii echipa guvernamentală propusă de fiecare, alături de programul de guvernare ?
    PSD ar fi obţinut acelaşi rezultat dacă ar fi propus actuala echipă?
    Până când legea nu va obliga partidele să joace ,,cu cărţile pe faţă", vom fi mereu păcăliti, traşi pe sfoară.
    Oare un popor cere prea mult dacă vrea să ştie ce fel de oameni promovează partidele pentru rolul de guvernanţi?
    De ce nu cerem insistent asemenea lucruri ?
    Degeaba ne adunăm cu sutele de mii în stradă, dar nu formulăm nicio revendicare de felul acesta.
    • Like 1
    • @ Gheorghe Anton
      bluenavy check icon
      Asta intr-adevar ar schimba multe. Dar trebuie cineva sa dea niste legi. Si altii sa se intereseze si sa voteze. Posibil, dar nu asteptand sa se intample de la sine.
      • Like 0
  • Dar pana la urma ce tot aveti cu Daea asta si luati in ras toti filosofia oii? Eu cred, la modul cel mai serios, ca e ok sa fie inlocuita frunza aia plagiata cu o oaie. Un merinos de pe plaiurile noastre, cate om mai avea pana sa nu ni le fure strainii pe toate si sa comita sacrilegiul de a le munci. Oaia personalizeaza, da contur identitatii milenare romanesti. Daca pe copii ii spalam pe creier in scoli bagandu-le cu palnia in cap mituri si balade defetiste, care-i pregatesc pentru viitorul statut de alegatori-milogi, literatura poporanista si traditionalista fara vreo valoare literara, o oaie drept brand de tara nu vine decat sa consfinteasca starea de fapt. Puneti oaia pe orice: pe racla de moaste, pe Dracula, pe tigari etc, chiar si BOR poate face o Coalitie pentru Oaie, ca sa fie trecuta in Constitutie ca animal traditional, sa vada si strainii ca ce-i al nostru e bine pus, asa se popularizeaza si se construieste un brand, nu prin comisii si comitete caragialesti.
    • Like 1
  • Ionel check icon
    Daca vreti sa fiti un analist valoros trebuie sa va plasati deasupra intereselor politice, fie ca sunt de dreapta, fie ca sunt de stanga....ori dvs , prin tot ce faceti, criticati doar stanga, ca si cum dreapta ar fi ceva...... Afirmatia dvs cum ca "....PSD a moștenit o economie în creștere, un mediu de business pregătit să schimbe într-o viteză superioară....." mi se pare a demonstra ceea ce am spus mai devreme. Cu alte cuvinte, guvernul Grindeanu a mostenit ceva nemaipomenit de la guvernul Ciolos....de unde si aceasta crestere economica !!!! Dar Ciolos a mostenit si el de la Ponta o economie in crestere...care Ponta a mostenit o economie.........(va las pe dvs sa spuneti ce fel de economie a mostenit...) de la boc/basescu !!!!!!
    • Like 0
  • check icon
    Privindu-i pe actualii guvernanți, care beneficiază de o majoritate covârșitoare, la toate capitolele, și cărora nici nu mai are cine să le împungă sula-n coaste, cum să nu te apuce nostalgia: Ou sont le pesedistes d' antan? (Nastaz, Mitreea, Hrebencioux, Cosmânque și, cu voia dumneavoastră, ultimul pe listă, încă, monsieur Iliesco).
    Râdem noi, râdem, dar mioara e moartă-n coteț, iar cu ăștia mai avem de tras vreo trei anișori, căci aripi tinere din partidele de opoziție nu par să se desprindă, excepția furnizând-o într-adevăr tot red-bullshit.
    • Like 1
    • @
      check icon
      Eheee,"les pesedistes d'antan"-ce vremuri,ce smenuri,ce ìnvârteli! Atunci s-a pus banu' greu la tescherea!
      • Like 1
  • John check icon
    Indiferența, incompetența și o preocupare maladivă pentru fleica proprie caracterizează majoritatea clasei politice, trăsături care plutesc în aer ca duhul sfant deasupra apelor.

    Cu toate acestea, ca să ne și ancorăm în concret, voi cita aici din Global Competitiveness Index pe anul 2016/2017, elaborat în fiecare an de Forumul Economic Mondial. Am mai menționat din această sursă că România se clasează pe locul 62 ( din 138 țări ) în baza datelor furnizate de noi și unor indicatori FMI. Sunt evaluate 12 piloni de dezvoltare, aceleași pentru fiecare din cele 138 de țări.

    Factorii cei mai problematici pentru a face business în România sunt următoarele ( cifra reprezintă ponderea de influență din total de 100 % )
    • Accesarea finanțărilor 16,6 %
    • Ineficiența birocrației guvernamentale 15,9 %
    • Nivelul taxelor 14,7 %
    • Calificarea inadecvată a forței de muncă 10,4 %
    • Corupția 10,1 %

    Analiza este făcută mult mai detailat. Am să enumăr aici acele probleme de țară, la care ar trebui să lucrăm prioritar – aici mă uit lung la guvernanți – pentru simplul motiv că suntem la coadă ( să nu uităm că ultimul loc posibil este 138 ). Am să amintesc problemele la care am înregistrat locul 120 și mai slab ( în ordinea în care ele au fost enumerate ) :
    • Calitatea drumurilor 128
    • Dificultăți create de reglementările guvernamentale ( legislație stufoasă ) 122
    • Calitatea sistemului educațional 121
    • Influența nivelului taxelor asupra încurajării investițiilor 127
    • Capacitatea țării de a-și menține talentele 133
    • Capacitatea țării de a-și atrage talentele 127
    • Tehnologii avansate procurate de guvern 134
    • Servicii financiare în întîmpinarea nevoilor afacerilor 125
    • Accesabilitatea serviciilor financiare 121
    • Posibilități de finanțare prin piața de capital local 123
    • Disponibilitatea capitalului tip venture 125

    Se pot analiza detalii privind Romania ( GCI Report - Country Profile pag 304 - 305 )
    • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult