Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Eurovision. Sfidarea nebunilor

Croația la Eurovision 2023

Foto: Croația la Eurovision 2023 (Profimedia Images)

Loreen câștigă ediția din 2023 a Eurovision cu piesa [Tattoo] și devine prima femeie din istoria concursului muzical european care câștigă de două ori, egalându-l astfel pe Johnny Logan, care a câștigat Eurovisionul pentru Irlanda în 1980 și 1987.

Rețeta lui Loreen a fost aceeași care a făcut-o să câștige Eurovision în 2012 cu piesa [Euphoria]: o melodie simplă, dar hipnotică, o melodie electronică care te face să dansezi de la prima notă și mai presus de toate, o punere în scenă care inspiră spiritualitatea pe care Loreen o impregnează în tot ceea ce face.

Loreen, reprezentanta Suediei la Eurovision 2023

Și acum puțin despre Eurovision. Ei bine, în ciuda eforturilor organizatorilor de a restricționa exprimarea politică, concursul a devenit o tribună eficientă pentru exprimarea disidenței politice. Pe măsură ce s-a extins în întreaga lume, performanțele, modelele de vot și sensibilitățile au devenit un spațiu al dinamicii soft power geopolitice. 

Cuprinzând recuperarea după cel de-al Doilea Război Mondial, Războiul Rece și realinierea post-Război Rece, Eurovision se află în mod constant în fruntea bătăliilor politice și culturale care au ajuns să definească epoca modernă.

Eurovision este unic prin succesul său de lungă durată. A reușit să rămână relevant atât de mult timp, deoarece participarea este atât o declarație geopolitică cât și o performanță. Concursul este un loc în care competiția individuală poate fi eclipsată de considerentele politice și dinamica soft-power.

Pe scurt, Eurovision este astăzi cel mai modern și cel mai popular program de entertainment live din lume. Iar faptul că există participanți care au fugit din țări devastate de război pentru a concura, folosindu-și spectacolele pentru a-i sfida pe liderii politici autoritari și pentru a face apel la pace face acest concurs să rămână de partea bună a istoriei. În vremuri întunecate precum cele de acum, poate că spectacolul oferit de acest concurs este fix cel de care are nevoie publicul pentru a rămâne conectat la realitate și a înțelege cât de importantă e diversitatea.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Nume check icon
  Eu cred ca Eurovizion-ul este arhaic, simplist si nici pe departe cel mai modern si popular program de distractie din lume. Are acest trafic pentru ca este vorba numai si numai de geopolitica si putin legat de muzica, mai ales dupa 1990. In rest destul de putini castigatori care s-au tranformat in vedete adevarate si nu cateva concerte cu coveruri dupa ce au castigat. Iar pentru noi in Romania acest concurs este o sursa continua de cearta intre diferite grupuri de influenta din lumea muzicala locala si bineinteles eternul si fascinantul TRV1.. Iar anul acesta avem si cireasa de pe tort, respectiv o "vedeta" ca isi arata "profesionalismul" balcarind alti participanti la concurs si care in finala si-a aratat si "inteligenta" in care spune ca el nu citeste ce reposteaza:)
  • Like 3
 • Marius check icon
  " ... Rețeta lui Loreen a fost aceeași care a făcut-o să câștige Eurovision în 2012 cu piesa [Euphoria]: o melodie simplă, dar hipnotică, o melodie electronică care te face să dansezi de la prima notă....."

  Pe bune? Am rupt televizorul in doua de atata dans! De fapt cred ca de atata "anti-dans"!!!

  PS. Si cum isi mai dadea ochii peste cap madama cand astepta rezultatul votului telespectatorilor...... de ziceai ca-i in transa.......
  • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult