Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Eurovision. Sfidarea nebunilor

Croația la Eurovision 2023

Foto: Croația la Eurovision 2023 (Profimedia Images)

Loreen câștigă ediția din 2023 a Eurovision cu piesa [Tattoo] și devine prima femeie din istoria concursului muzical european care câștigă de două ori, egalându-l astfel pe Johnny Logan, care a câștigat Eurovisionul pentru Irlanda în 1980 și 1987.

Rețeta lui Loreen a fost aceeași care a făcut-o să câștige Eurovision în 2012 cu piesa [Euphoria]: o melodie simplă, dar hipnotică, o melodie electronică care te face să dansezi de la prima notă și mai presus de toate, o punere în scenă care inspiră spiritualitatea pe care Loreen o impregnează în tot ceea ce face.

Loreen, reprezentanta Suediei la Eurovision 2023

Și acum puțin despre Eurovision. Ei bine, în ciuda eforturilor organizatorilor de a restricționa exprimarea politică, concursul a devenit o tribună eficientă pentru exprimarea disidenței politice. Pe măsură ce s-a extins în întreaga lume, performanțele, modelele de vot și sensibilitățile au devenit un spațiu al dinamicii soft power geopolitice. 

Cuprinzând recuperarea după cel de-al Doilea Război Mondial, Războiul Rece și realinierea post-Război Rece, Eurovision se află în mod constant în fruntea bătăliilor politice și culturale care au ajuns să definească epoca modernă.

Eurovision este unic prin succesul său de lungă durată. A reușit să rămână relevant atât de mult timp, deoarece participarea este atât o declarație geopolitică cât și o performanță. Concursul este un loc în care competiția individuală poate fi eclipsată de considerentele politice și dinamica soft-power.

Pe scurt, Eurovision este astăzi cel mai modern și cel mai popular program de entertainment live din lume. Iar faptul că există participanți care au fugit din țări devastate de război pentru a concura, folosindu-și spectacolele pentru a-i sfida pe liderii politici autoritari și pentru a face apel la pace face acest concurs să rămână de partea bună a istoriei. În vremuri întunecate precum cele de acum, poate că spectacolul oferit de acest concurs este fix cel de care are nevoie publicul pentru a rămâne conectat la realitate și a înțelege cât de importantă e diversitatea.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nume check icon
    Eu cred ca Eurovizion-ul este arhaic, simplist si nici pe departe cel mai modern si popular program de distractie din lume. Are acest trafic pentru ca este vorba numai si numai de geopolitica si putin legat de muzica, mai ales dupa 1990. In rest destul de putini castigatori care s-au tranformat in vedete adevarate si nu cateva concerte cu coveruri dupa ce au castigat. Iar pentru noi in Romania acest concurs este o sursa continua de cearta intre diferite grupuri de influenta din lumea muzicala locala si bineinteles eternul si fascinantul TRV1.. Iar anul acesta avem si cireasa de pe tort, respectiv o "vedeta" ca isi arata "profesionalismul" balcarind alti participanti la concurs si care in finala si-a aratat si "inteligenta" in care spune ca el nu citeste ce reposteaza:)
    • Like 3
  • Marius check icon
    " ... Rețeta lui Loreen a fost aceeași care a făcut-o să câștige Eurovision în 2012 cu piesa [Euphoria]: o melodie simplă, dar hipnotică, o melodie electronică care te face să dansezi de la prima notă....."

    Pe bune? Am rupt televizorul in doua de atata dans! De fapt cred ca de atata "anti-dans"!!!

    PS. Si cum isi mai dadea ochii peste cap madama cand astepta rezultatul votului telespectatorilor...... de ziceai ca-i in transa.......
    • Like 2


Îți recomandăm

Bloc operator Sanador

Când intri într-o astfel de „navă spațială” numai ca să o vizitezi, te gândești că următorul pas în tehnologie nu e foarte departe: specialiștii consultați în prezent de la distanță, prin videoconferință, vor fi prezenți în sală sub formă de hologramă. Sau, de ce nu- se vor teleporta pentru a-i asista pe colegii lor, când aceștia le solicită sprijinul.

Citește mai mult

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult