Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Eva Kaili, vicepreşedinta Parlamentului European, pusă sub acuzare în cel mai grav scandal de corupție de la Bruxelles

Eva Kaili

Foto: Profimedia Images

Imaginea de ansamblu a [celui mai mare scandal de corupție] care a lovit Bruxelles-ul în ultimii ani:

Eva Kaili, vicepreşedinta Parlamentului European reținută vineri, precum și alte trei persoane au fost puse duminică oficial sub acuzare în Belgia, în cadrul unei anchete despre care presa europeană spune că ar putea fi „cel mai grav”, „cel mai șocant”, „cel mai flagrant” scandal de corupție care a lovit Bruxelles-ul în ultimii ani. Scandalul are legătură cu statul Qatar, gazda Cupei Mondiale de fotbal din 2022.

- Parchetul federal belgian nu a dat niciun nume, anunţând doar că patru dintre cele şase persoane reţinute în ultimele 48 de ore au fost plasate în arest preventiv. Aceste patru persoane au fost încarcerate după ce au fost acuzate de un judecător de instrucţie din Bruxelles de „apartenenţă la o organizaţie criminală, spălare de bani şi corupţie”, a anunţat Parchetul federal din Belgia într-un comunicat.

- Celelalte două persoane reţinute în acest caz au fost eliberate de către judecător. Potrivit unei surse judiciare apropiate dosarului și citate de BBC și Politico Europe, Eva Kaili, eurodeputată din Grecia, se numără printre cele patru persoane încarcerate.

- Sursa citată a precizat că aceasta nu şi-a putut folosi imunitatea parlamentară deoarece infracţiunea de care este acuzată a fost descoperită „în flagrant delict”, vineri. Sursa a confirmat relatările publicației L'Echo, care a scris că, în timpul perchezițiilor, au fost găsite sume semnificative de bani la locuința din Bruxelles a Evei Kaili și că tatăl ei a fost prins cu o geantă plină cu bani.

- Procuratura federală a anunţat, de asemenea, că sâmbătă seară a avut loc o percheziţie la domiciliul unui al doilea europarlamentar, după ce locuinţa din Bruxelles a Evei Kaili a fost percheziţionată vineri seara.

- În acest dosar deschis de autorităţile belgiene „există suspiciunea că au fost plătite sume importante de bani sau au fost oferite cadouri semnificative unor terţe persoane cu o poziţie politică şi/sau strategică în cadrul Parlamentului European, astfel încât acestea să influenţeze deciziile acestei instituţii”, se arată în comunicatul procurorilor beligieni.

- Cine este Eva Kaili? Eva Kailia are 44 de ani și s-a născut la Salonic, în Grecia. Eva Kaili a fost prezentatoare de știri și jurnalistă a postului de televiziune MEGA din Grecia în perioada 2004-2007. Din 2007 și-a început cariera politică în țara natală, fiind timp de cinci ani deputat în Parlamentul elen. În perioada 2013-2014 a fost președintele Centrului pentru egalitatea de gen din cadrul Ministerului grec de Interne. Din 2014, este membru ales în Parlamentul European din partea Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților.

Eva Kaili a fost însă și unul dintre cei mai vocali apărători ai Qatarului. Recent, ea a numit țara „un lider în drepturile muncii”, după ce s-a întâlnit cu ministrul Muncii din Qatar.

- Până la acest scandal a fost unul dintre cei 14 vicepreședinți ai Parlamentului European, dar și una dintre cele mai pline de farmec personalități politice din Bruxelles.

- Eva Kaili a fost însă și unul dintre cei mai vocali apărători ai Qatarului. Recent, ea a numit țara „un lider în drepturile muncii”, după ce s-a întâlnit cu ministrul Muncii din Qatar, în ciuda preocupărilor internaționale profunde cu privire la condițiile de muncă neconforme de care „au beneficiat” muncitorii ce au făcut parte din forța de muncă adusă de statul qatarez pentru a pregăti Campionatul Mondial de Fotbal. Membră a grupului politic Socialist și Democrat (S&D) până în acest weekend, portofoliul Evei Kaili a inclus responsabilități speciale legate de Orientul Mijlociu.

- Francesco Giorgi, asistent parlamentar și partener al lui Evei Kaili, a fost și el reținut. Acesta este consilier pentru regiunea Orientului Mijlociu și Africa de Nord în Parlamentul European, dar și fondator al unui ONG numit Fight Impunity, care își propune să promoveze „responsabilitatea ca pilon central al arhitecturii justiției internaționale”.

- O altă persoană arestată în acest dosar este Pier Antonio Panzeri, președintele Fight Impunity. Panzeri a fost parlamentar european din partea Italiei și a făcut parte și el din grupul S&D. Tot vineri, soția și fiica lui au fost, de asemenea, arestate.

- Conform Politico Europe, Panzeri „a intervenit politic pe lângă contactele sale de la Parlamentul European în beneficiul Qatarului și Marocului”.

- De asemenea, fac parte din anchetă și o serie de foști consilieri de europarlamentari cu legături cu Fight Impunity. Pe lângă arestarea lui Francesco Giorgi, poliția a sigilat și biroul unui alt asistent parlamentar care colabora cu Fight Impunity, în prezent fiind consilier pentru eurodeputata belgiană de la S&D, Marie Arena.

- Potrivit publicației de știri italiene Ansa, Niccolò Figà-Talamanca a fost și el reținut. Este directorul general al unui alt ONG, No Peace Without Justice. Organizația se axează pe justiția penală internațională, drepturile omului și promovarea democrației în Orientul Mijlociu și Africa de Nord. ONG-ul are sediul oficial la New York și Roma. Cu toate acestea, are aceeași adresă de la Bruxelles ca Fight Impunity, la 41 Rue Ducale.

- Emma Bonino, fost europarlamentar liberal și ministru de externe pentru Italia, a fondat No Peace Without Justice. Ea figurează ca membru onorific al consiliului director al Fight Impunity. Ca să înțelegem ce legături avea Pier Antonio Panzeri, din consiliul director al Fight Impunity mai făceau parte până în acest weekend fostul prim-ministru francez Bernard Cazeneuve, fostul comisar european pentru migrație Dimitris Avramopoulos, fosta șefă al politicii externe a UE, Federica Mogherini, dar și fosta europarlamentară Cecilia Wikström.

Se limitează acest scandal la omenii din Parlamentul European? Politico Europe zice că [NU] și precizează că a fost reținut, de asemenea, Luca Visentini, cel care luna trecută a devenit secretar general al Confederației Internaționale a Sindicatelor (CSI).

- Mogherini a demisionat din consiliu sâmbătă dimineață, potrivit unui purtător de cuvânt al Colegiului Europei, unde Mogherini este acum rector. Avramopoulos a transmis duminică dimineață că el, Cazeneuve și Wikström și-au dat demisia vineri „imediat când am fost informați despre situație”.

- Se limitează acest scandal la omenii din Parlamentul European? Politico Europe zice că [NU] și precizează că a fost reținut, de asemenea, Luca Visentini, cel care luna trecută a devenit secretar general al Confederației Internaționale a Sindicatelor (CSI). Înainte de asta, el a fost mult timp șef al Confederației Europene a Sindicatelor.

-  Sindicatele constructorilor au fost printre criticii de top ai Qatarului în ceea ce privește modul în care statul gazdă al Cupei Mondiale din 2022 a ținut cont de drepturile muncitorilor în anii premergători competiției sportive. Dar chiar înainte ca Visentini să preia conducerea, CSI a avut o poziție surprinzătoare și notabilă. Într-un video postat în iunie pe rețelele sociale de Ministerul Muncii din Qatar, Sharan Burrow, fostul șef al CSI, i-a îndemnat pe criticii externi ai legilor muncii din Qatar să „meargă și să arunce o privire asupra schimbării”.

- De ce ar fi vrut Qatarul să facă lobby? Emiratul găzduiește Cupa Mondială, dar acest eveniment, mai degrabă decât a fi un succes de imagine, s-a dovedit un eșec, pentru că a pus în lumină negativă problemele mari ale țării. Acuzațiile de mită pentru câștigarea dreptului de a organiza FIFA WORLD CUP 2022 și condițiile de sclavie pentru muncitorii străini au făcut din Campionatul Mondial de Fotbal din Qatar cel mai controversat campionat de fotbal din istorie. În plus, criticii occidentali au profitat de moment pentru a ataca în mod justificat și cu argumente poziția țării musulmane conservatoare cu privire la drepturile femeilor și drepturile comunității LGBTQ+, drepturi care sunt încălcate și ignorate în Qatar.

- Menținerea unei bune reputații este esențială, deoarece Qatarul lucrează în prezent la încheierea de acorduri cu țările din UE pentru a livra gaz. Iar acesta este un dosar important, mai ales în contextul actualei crize energetice ce a fost amplificată de războiul pornit de Rusia în Ucraina.

- De asemenea, în Parlamentul European a avansat în etape o propunere de a acorda cetățenilor din Qatar dreptul la călătorii fără viză în spațiul Schengen al UE .

Scandalul care a explodat în acest zile la Bruxelles și care are legătură cu Qatarul ar putea fi „cel mai flagrant caz” de presupusă corupție pe care l-a văzut Parlamentul European în ultimii ani, a declarat șeful Transparency International, Michiel van Hulten.

- Cum a pledat Eva Kaili pentru Qatar? Politico Europe spune că fosta vicepreședintă a Parlamentului European a fost, fără îndoială, decanul (grupului considerabil de) apărători ai regimului de la Doha în cadrul S&D.

- Pe 24 noiembrie, în timp ce Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care „deplângea moartea a mii de lucrători migranți”, Eva Kaili a luat cuvântul pentru a lăuda „transformarea istorică” a Qatarului adusă de Cupa Mondială. În mod similar, în urmă cu 10 zile, ea s-a prezentat ca să voteze în favoarea liberalizării vizelor pentru Qatar și Kuweit în comisia pentru justiție și afaceri interne a Parlamentului European, chiar dacă nu este membră a acestei comisiei.

- Delegația Parlamentului European pentru relațiile cu Peninsula Arabă (DARP) plănuia să facă o vizită în Qatar chiar înainte de începerea Cupei Mondiale pentru a observa schimbările în ceea ce privește legislația muncii și cât de bine sunt puse la punct facilitățile oferite în cadrul turneului.

- Cu doar o lună înainte de vizită, Adunarea consultativă a Qatarului, cunoscută sub numele de Consiliul Shura, a cerut amânarea vizitei. În schimb, Eva Kaili a mers singură în Qatar în săptămâna în care trebuia să fie prezentă întreaga delegație la Doha. Prezentă acolo, Eva Kaili a lăudat reformele făcut de Qatar în ceea ce privește sectorul muncii. Potrivit presei locale, ea a declarat că prin prezența ei reprezintă 500 milioane de cetățeni europeni care văd progresul Qatarului.

- Eurodeputata Hannah Neumann, membră în cadrul DARP din partea a verzilor germani, a transmis că regimul de la Doha „a anulat invitația grupului care ar fi avut o poziție echilibrată” și „a invitat-o doar pe Kaili, știind că declarațiile ei ar fi mai puțin critice”.

- Scandalul care a explodat în acest zile la Bruxelles și care are legătură cu Qatarul ar putea fi „cel mai flagrant caz” de presupusă corupție pe care l-a văzut Parlamentul European în ultimii ani, a declarat șeful Transparency International, Michiel van Hulten.

- La rândul său, Alberto Alemanno, profesor de drept la Şcoala Europeană de Business din Paris, l-a numit „cel mai șocant scandal de integritate din istoria UE”.

- Europarlamentarul verde german Daniel Freund, copreședintele intergrupului anticorupție al Parlamentului European, l-a numit unul dintre „cele mai grave scandaluri de corupție de la Bruxelles din ultimele decenii”.

- Michiel Van Hulten a mai spus că Parlamentul European a creat o „cultură a impunității cu o combinație de reguli și controale financiare laxe și o lipsă completă de supraveghere etică independentă”.

- De asemenea, Alberto Alemmano a transmis că acest scandal va fi doar „vârful aisbergului”, manifestându-și speranța că o mulțime de alte scandaluri vor ieși la iveală și vor crea un impuls politic pentru un sistem de etică independent.

- Comisia Europeană urmează să propună un organism independent de etică care să se aplice tuturor instituțiilor UE, dar aproape sigur acesta nu va avea putere de investigare sau de aplicare a legii.

- Europarlamentarul german Daniel Freund precizează că țările care nu fac parte din UE ar trebui să urmeze „regulile relativ bune de lobby deja existe” la Bruxelles. În prezent, țările nu trebuie să se înregistreze în registrul de transparență al grupurilor de interese al UE, iar deputații europeni nu trebuie să raporteze aceste contacte. „UE trebuie să îmbunătățească imediat acest lucru”, a mai adăugat Freund.

- De altfel, ONG-ul lui Panzeri, Fight Impunity, nu este listat în registrul de transparență. Aceasta este o încălcare aparentă a normelor existente pentru grupurile cu sediul în UE care doresc să lucreze cu Bruxelles-ul. În conformitate cu cele mai recente linii directoare privind registrul european de transparență, ONG-urile sunt obligate să includă detalii clare cu privire la finanțarea lor.

- Eurodeputata belgiană de la S&D, Marie Arena, a transmis pentru Politico Europe că vor apărea și mai multe dezvăluiri. „Dacă Qatar face acest lucru, știu că și alții fac exact același lucru”, a spus Arena, adăugând că „trebuie să prevenim cu adevărat acest tip de capacitate de a influența”.

- Mai trebuie reținut că grupul politic S&D a cerut ca propunerea de liberalizare a vizelor pentru Qatar să fie suspendată, iar raportorul Verzilor pe acest dosar a spus că va vota împotriva măsurii dacă aceasta va fi votată săptămâna viitoare.

- Separat, Comisia pentru Afaceri Externe a Parlamentului European a planificat să facă o vizită în Arabia Saudită și Qatar în săptămânile următoare.

- „Orice asociere a guvernului din Qatar cu afirmațiile raportate în presa europeană este lipsită de temei și constituie o mare și gravă dezinformare”, se precizează în declarația oficială a Qatarului publicată duminică. „Statul Qatar lucrează prin implicare de la o instituție la alta și funcționează în deplină conformitate cu legile și reglementările internaționale”, se mai arată în declarație.

-  Sâmbătă seara, preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a decis o primă sancţiune împotriva Evei Kaili, luându-i toate atribuţiile, inclusiv calitatea de a reprezenta Bruxelles-ul în Orientul Mijlociu. Revocarea completă a titlului de vicepreședintă necesită însă o decizie a conferinței președinților Parlamentului și apoi un vot în plen.

- Eurodeputaţii de stânga, în special Verzii din Parlamentul European, au cerut demisia Evei Kaili. Ea a fost suspendată, vineri seară, atât din grupul S&D, cât şi din Partidul Socialist grec (Pasok-Kinal).

- La reuniunea plenară de la Strasbourg, care începe luni, deputații europeni vor revoca imunitatea parlamentară a lui Kaili. Stânga a cerut deja în mod oficial ca o dezbatere despre acest incident să fie adăugată pe ordinea de zi, cu un vot programat pentru luni seara.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ion N check icon
    Mare pacoste coruptia deja internationalizată! Sub umbrela lobby-ului se intampla lucruri inadmisibile, căruia orice stat îi poate cădea pradă. Ma surprinde ce carieră fulminantă a reusit aceasta pustoiacă. Nu sunt misogin, dar mi se pare ca viata este singura care trebuie sa cearna valorile. Exista astazi aceasta tendinta, din dorinta de a avea un echilibru de gen, să atragem in viata sociala publica pe oricine si oricum. Multumesc pentru documentarea facuta si consistenta articolului.
    • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult