Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Experiență fabuloasă la Astra Film Warm-Up, la Sibiu. Să plutești pe barcă în mijlocul lacului, în timp ce pe un ecran gigantic se succed imagini spectaculoase

Proiecție Astra Film

Fotografii: Rareș Helici

Să plutești pe barcă în mijlocul lacului, după apusul soarelui, în timp ce pe un ecran gigantic de tip Airscreen de 18m x 8m se succed imagini fabuloase despre râurile din 39 de țări de pe toate continentele, iată o experiență care aduce împreună tehnologia și emoția.

Realitate virtuală i-am putea spune, dacă lacul și bărcile n-ar fi cât se poate de reale.

(Muzeul Astra în aer liber, Sibiu), iar imaginile spectaculoase, proiectate pe ecran, n-ar fi surprins râuri filmate în China, Etiopia, Madagascar, Irak, Panama, UK și USA.

Eco-documentarul River, o premieră în România și proiectat duminică seara la Astra Film Warm -Up este o experiență cinematică prin excelență, care demonstrează cu pași demni de maieutică felul în care oamenii au alterat cursul fiecărui râu de pe planetă. Povestea River este construită în jurul unei idei centrale încărcate de nostalgie: obișnuiam cândva să venerăm râurile și să permitem cursului râurilor să determine locul unde se vor crea viitoarele așezări umane, dar astăzi le reconfigurăm pentru a genera energie, cu riscul de a crea zone inundabile. Fie că vorbim despre schimburi comerciale, tehnologie, război, cultură sau politică, cursul omenirii se suprapune, aproape metaforic, cu cel al râurilor. 

Odiseea vizuală River integrează cadre neașteptate, filmate din satelit sau cu drona, ca o cartografiere la scară de ecran de cinematograf a unei forme de relief a cărei reprezentare nu o aveam la fel de prezentă mental ca înainte de proiecție. „Genul Baraka”, am auzit un comentariu șoptit în public, însoțit de un zgomot discret de vâslă în contact cu apa.

Și aș fi fost tentată să îi dau dreptate, dar în River Joseph Nizeti și Jennifer Peedom, regizoarea australiană cunoscută publicului pentru documentarul de succes Mountain din 2017, a inclus un script narativ și i-a încredințat lui William Defoe rolul vocii care spune povestea.

Soundtrack-ul filmului, disponibil și în Spotify, se ridică la înălțimea spectaculozității imaginilor: muzica semnată de Radiohead și Johnnny Greenwood, violonistul Richard Tognetti și William Barton cu al său didgeridoo, demonstrează încă o dată de ce documentarul a fost desemnat anul acesta Cel mai bun documentar internațional la Florida Film Festival.

Astra Film Warm -Up a avut loc în acest week-end în Dumbrava Sibiului, cu proiecții între morile de vânt și a reprezentat o scurtă introducere în spectacolul vieții și al lumii pe care îl va reprezenta ediția din acest an a festivalului de fim documentar Astra Film.

Între 9-16 octombrie, iubitorii cinematografului de non-ficțiune, deopotrivă adulți și copii, sunt așteptați la Sibiu, cu peste 200 de evenimente culturale care ne vor ghida spre o nouă dimensiune a înțelegerii prezentului.

Astra Film Festival este unul dintre cele mai importante festivaluri de non-ficțiune din Europa, inclus de European Film Academy pe lista festivalurilor care au drept de nominalizări directe la European Film Awards.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Adrain D check icon
    Mi se pare o aiureala. Ca spectator, as vrea sa pot sta relaxat sa urmaresc filmul, nu sa tot carmesc barca. Ca peste in lac sau ceva salbaticiune de pe langa, cred ca m-as lipsi de zgomotul si lumina filmului pentru vaslasi. Dar poate lacul si padurea sunt deja moarte si filmul e despre cum ar putea arata ele …
    • Like 0


Îți recomandăm

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult