Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Experiență fabuloasă la Astra Film Warm-Up, la Sibiu. Să plutești pe barcă în mijlocul lacului, în timp ce pe un ecran gigantic se succed imagini spectaculoase

Proiecție Astra Film

Fotografii: Rareș Helici

Să plutești pe barcă în mijlocul lacului, după apusul soarelui, în timp ce pe un ecran gigantic de tip Airscreen de 18m x 8m se succed imagini fabuloase despre râurile din 39 de țări de pe toate continentele, iată o experiență care aduce împreună tehnologia și emoția.

Realitate virtuală i-am putea spune, dacă lacul și bărcile n-ar fi cât se poate de reale.

(Muzeul Astra în aer liber, Sibiu), iar imaginile spectaculoase, proiectate pe ecran, n-ar fi surprins râuri filmate în China, Etiopia, Madagascar, Irak, Panama, UK și USA.

Eco-documentarul River, o premieră în România și proiectat duminică seara la Astra Film Warm -Up este o experiență cinematică prin excelență, care demonstrează cu pași demni de maieutică felul în care oamenii au alterat cursul fiecărui râu de pe planetă. Povestea River este construită în jurul unei idei centrale încărcate de nostalgie: obișnuiam cândva să venerăm râurile și să permitem cursului râurilor să determine locul unde se vor crea viitoarele așezări umane, dar astăzi le reconfigurăm pentru a genera energie, cu riscul de a crea zone inundabile. Fie că vorbim despre schimburi comerciale, tehnologie, război, cultură sau politică, cursul omenirii se suprapune, aproape metaforic, cu cel al râurilor. 

Odiseea vizuală River integrează cadre neașteptate, filmate din satelit sau cu drona, ca o cartografiere la scară de ecran de cinematograf a unei forme de relief a cărei reprezentare nu o aveam la fel de prezentă mental ca înainte de proiecție. „Genul Baraka”, am auzit un comentariu șoptit în public, însoțit de un zgomot discret de vâslă în contact cu apa.

Și aș fi fost tentată să îi dau dreptate, dar în River Joseph Nizeti și Jennifer Peedom, regizoarea australiană cunoscută publicului pentru documentarul de succes Mountain din 2017, a inclus un script narativ și i-a încredințat lui William Defoe rolul vocii care spune povestea.

Soundtrack-ul filmului, disponibil și în Spotify, se ridică la înălțimea spectaculozității imaginilor: muzica semnată de Radiohead și Johnnny Greenwood, violonistul Richard Tognetti și William Barton cu al său didgeridoo, demonstrează încă o dată de ce documentarul a fost desemnat anul acesta Cel mai bun documentar internațional la Florida Film Festival.

Astra Film Warm -Up a avut loc în acest week-end în Dumbrava Sibiului, cu proiecții între morile de vânt și a reprezentat o scurtă introducere în spectacolul vieții și al lumii pe care îl va reprezenta ediția din acest an a festivalului de fim documentar Astra Film.

Între 9-16 octombrie, iubitorii cinematografului de non-ficțiune, deopotrivă adulți și copii, sunt așteptați la Sibiu, cu peste 200 de evenimente culturale care ne vor ghida spre o nouă dimensiune a înțelegerii prezentului.

Astra Film Festival este unul dintre cele mai importante festivaluri de non-ficțiune din Europa, inclus de European Film Academy pe lista festivalurilor care au drept de nominalizări directe la European Film Awards.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Adrain D check icon
    Mi se pare o aiureala. Ca spectator, as vrea sa pot sta relaxat sa urmaresc filmul, nu sa tot carmesc barca. Ca peste in lac sau ceva salbaticiune de pe langa, cred ca m-as lipsi de zgomotul si lumina filmului pentru vaslasi. Dar poate lacul si padurea sunt deja moarte si filmul e despre cum ar putea arata ele …
    • Like 0


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult