Fotografii: Rareș Helici
Să plutești pe barcă în mijlocul lacului, după apusul soarelui, în timp ce pe un ecran gigantic de tip Airscreen de 18m x 8m se succed imagini fabuloase despre râurile din 39 de țări de pe toate continentele, iată o experiență care aduce împreună tehnologia și emoția.
Realitate virtuală i-am putea spune, dacă lacul și bărcile n-ar fi cât se poate de reale.
(Muzeul Astra în aer liber, Sibiu), iar imaginile spectaculoase, proiectate pe ecran, n-ar fi surprins râuri filmate în China, Etiopia, Madagascar, Irak, Panama, UK și USA.
Eco-documentarul River, o premieră în România și proiectat duminică seara la Astra Film Warm -Up este o experiență cinematică prin excelență, care demonstrează cu pași demni de maieutică felul în care oamenii au alterat cursul fiecărui râu de pe planetă. Povestea River este construită în jurul unei idei centrale încărcate de nostalgie: obișnuiam cândva să venerăm râurile și să permitem cursului râurilor să determine locul unde se vor crea viitoarele așezări umane, dar astăzi le reconfigurăm pentru a genera energie, cu riscul de a crea zone inundabile. Fie că vorbim despre schimburi comerciale, tehnologie, război, cultură sau politică, cursul omenirii se suprapune, aproape metaforic, cu cel al râurilor.
Odiseea vizuală River integrează cadre neașteptate, filmate din satelit sau cu drona, ca o cartografiere la scară de ecran de cinematograf a unei forme de relief a cărei reprezentare nu o aveam la fel de prezentă mental ca înainte de proiecție. „Genul Baraka”, am auzit un comentariu șoptit în public, însoțit de un zgomot discret de vâslă în contact cu apa.
Și aș fi fost tentată să îi dau dreptate, dar în River Joseph Nizeti și Jennifer Peedom, regizoarea australiană cunoscută publicului pentru documentarul de succes Mountain din 2017, a inclus un script narativ și i-a încredințat lui William Defoe rolul vocii care spune povestea.
Soundtrack-ul filmului, disponibil și în Spotify, se ridică la înălțimea spectaculozității imaginilor: muzica semnată de Radiohead și Johnnny Greenwood, violonistul Richard Tognetti și William Barton cu al său didgeridoo, demonstrează încă o dată de ce documentarul a fost desemnat anul acesta Cel mai bun documentar internațional la Florida Film Festival.
Astra Film Warm -Up a avut loc în acest week-end în Dumbrava Sibiului, cu proiecții între morile de vânt și a reprezentat o scurtă introducere în spectacolul vieții și al lumii pe care îl va reprezenta ediția din acest an a festivalului de fim documentar Astra Film.
Între 9-16 octombrie, iubitorii cinematografului de non-ficțiune, deopotrivă adulți și copii, sunt așteptați la Sibiu, cu peste 200 de evenimente culturale care ne vor ghida spre o nouă dimensiune a înțelegerii prezentului.
Astra Film Festival este unul dintre cele mai importante festivaluri de non-ficțiune din Europa, inclus de European Film Academy pe lista festivalurilor care au drept de nominalizări directe la European Film Awards.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.