Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Experimentezi reacții adverse la medicamente? S-ar putea să le creezi singur

Farmacie

Foto: Guliver Getty Images

Uneori, organul suprem pe care încă nu-l cunoaștem suficient de bine poate lucra în detrimentul nostru. Când vine vorba de sănătate, știm cu toții că pastilele au, pe lângă efectele pozitive clare, o serie de efecte adverse posibile. Ei bine, aici apare întrebarea: ce rol are creierul în generarea unor efecte adverse?

Placebo și Nocebo

Există două concepte importante în medicină: placebo și nocebo. Primul s-ar putea să vă fie mai cunoscut – el se referă la efectul pozitiv obținut prin intermediul gândurilor, utilizând un preparat care de fapt nu incorporează o substanță activă. Nocebo este exact opusul placebo și se referă la atragerea unor efecte negative, tot prin intermediul creierului.

S-au făcut aici studii serioase și rezultatele sunt surprinzătoare: dacă un medicament are o listă de reacții adverse și omul care își administrează medicamentul zilnic cunoaște aceste reacții, e posibil să le genereze cu ajutorul propriului creier, nu prin mecanismele colaterale și incontrolabile ale substanței. Există studii pe statine (clasă de medicamente pentru optimizarea nivelului seric de colesterol) sau beta-blocante (clasă de medicamente pentru controlul aparatului cardiovascular).

În cazul statinelor, poate cea mai interesantă clasă de medicamente inventată până acum, oamenii au rețineri pentru că se vorbește intens despre durerile musculare care pot apărea la uzul cronic al acestor preparate. Surpriză, se pare că analiza atentă a unui lot de 10.000 de pacienți (articol în The Lancet), inițial prin metodă dublu-orb (nici medicul, nici pacientul nu știau dacă preparatul este statină sau placebo, doar investigatorul avea preparatele codificate) a arătat o incidență similară a durerilor musculare la ambele piloane de pacienți (în jur de 2%). 

Folosind același lot de pacienți (excelent detaliu, crucial pentru importanța rezultatelor), ulterior cu o configurație open (adică pacienții știau că primesc statină sau placebo), durerile musculare au fost mai des raportate la cei cu statină versus placebo (1.3% versus 1%). Se poate trage concluzia că, știind despre statine și reacțiile lor adverse cel mai des întâlnite, unii pacienți puteau construi singuri aceste acuze, la nivel central.

Vorbind despre beta-blocante, grija celor care primesc așa ceva este la depresie, cefalee, amețeli, impotență, reacții adverse cel mai des întâlnite. Studii serioase (unul este sumarizat aici) au arătat că lucrurile stau de multe ori chiar invers, depresia fiind mai des observată în grupul placebo decât în cel cu beta-blocant. Dacă un bărbat urmează să ia beta-blocant, el citește despre impotență și se așteaptă la asta; în cazul în care impotența chiar apare, cine e vinovat, psihicul bărbatului sau chiar beta-blocantul? De multe ori vinovat este chiar creierul.

Un pacient care răscolește internetul pentru a citi experiențele altora cu anumite medicamente și procesează rând cu rând prospectele aflate în cutie, gândindu-se constant la toate reacțiile negative posibile, va crea un teren favorabil pentru autogenerarea multora dintre respectivele reacții adverse.

Iată cum nocebo poate lucra în detrimentul pacientului. Am spus cândva că pacientul ideal nu este cel slab informat, nici cel foarte informat, ci unul aflat pe la mijloc. Un pacient care răscolește internetul pentru a citi experiențele altora cu anumite medicamente și procesează rând cu rând prospectele aflate în cutie, gândindu-se constant la toate reacțiile negative posibile, va crea un teren favorabil pentru autogenerarea multora dintre respectivele reacții adverse. Este deosebit de important ca pacientul să se concentreze mental pe efectele pozitive, detașându-se de lista de reacții adverse.

Puterea sugestiei este recunoscută de majoritatea medicilor. Nu e nimic SF aici și am dat două exemple relevante mai sus. Îmi aduc aminte de o pacientă căreia cu greu am reușit să-i compun o schemă de tratament antihipertensiv, pentru că îmi spunea că are probleme cu fiecare medicament pe care îl aduceam în discuție; studiase prospectele fiecăruia, citea materiale ample pe internet și era oricum foarte temătoare și sceptică la fiecare preparat. 

După conversații și încercări repetate, mi-a venit să-i spun cred că pe multe dintre aceste reacții adverse le și atrageți singură, nu vă mai gândiți atât la ele. În timp am obținut o oarecare detașare și, surpriză, s-au dus și efectele nedorite.

Când luați medicamente într-o schemă cronică, cel mai potrivit este să vă gândiți constant la binele pe care acestea vi-l produc. Trebuie să cunoașteți potențialele reacții adverse, dar fără să vă fixați mintea obsesiv la ele.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ca intotdeauna,, mortul,, este de vina.In anul 2004,la o investigatie de rutina,cardiologul ma gaseste ca avind colesterolul marit si incepe sa-mi enumere ce nu am voie sa maninc, sa fac si imi prescrie,evident statine!
    L-am lasat sa turuie pret de 10-15 minute,dupa care i-am spus:carne nu maninc,doar peste ,unt ocazional,poate 1-2 pachete pe an,ulei doar de masline,prajeli mai deloc,oua moderat,nu beau,nu fumez,nu beau cafea,fac miscare zilnic,ma rog si fac toate cele sa-mi fie bine.
    Facind fete-fete imi raspunde:atunci este genetic.Si asa a inceput periplul meu intru ale medicinei.De atunci m-au umplut de tot felul de buline care nu mi-au adus decit o inbunataatire de 1% din procentul de colesterol.Singura data cind am avut colesterolul,, normal ,,a fost in urma unei cure cu tinctura de usturoi,care si-a mentinut efectul cam un an.Din pacate se poate face doar o data la 5 ani.Oare sa fi fost totul doar in mintea mea?Ulterior am inceput sa ma documentez.Studii arata ca, colesterolul este normal(limita de sus)la 250,Traiasca companiile farmaceutice si ceilalti care iau parte la beneficiile consumului mare de maedicamenteLa noi la 200 ,ti se prezinta situatiia ca fiind foarte grava.Traiasca bulinele, cine le fabrica si le vinde!Prostii care le cumpara si le inghit,nici sa moara nici sa traiasca,ca doar trebuie sa le cumpere in continuare.Daca te informezi nu e de bine,poate te destepti si nu le mai iei degeaba!
    • Like 3
    • @ Filimon Luminita
      check icon
      Conform "Cartei drepturilor omului", pacientul are dreptul sã apeleze la medic SAU NU,are dreptul sã înghitã bulinele(sic!) recomandate SAU NU,are dreptul sã apeleze la binefacerile metodelor alternative:tinctura de usturoi,mãtrãgunã,ciumãfaie,gâdilat la tãlpi,vrãjitoare,popã,etc. Orice ADULT ,mai mult sau mai putin prost(sic!),are dreptul sã-si " turuie"singur diagnosticul si metoda de tratament potrivitã. DAR,când vine vorba despre copii si/sau pãrinti iresponsabili,atunci se schimbã datele problemei!
      • Like 0
    • @ Filimon Luminita
      nobody check icon
      Asa am crezut si eu, ca sunt exagerate "legendele" despre colesterol. Ghici ce, la 41 de ani am facut infarct miocardic. Acum am 3 stenturi si disfunctie cardiaca foarte severa. Probabil candva in viitor va trebui sa fac si bypass. Daca n-am vrut sa iau doze mici de statine pentru a controla nivelul de colesterol, acum iau cate un pumn de medicamente de doua ori pe zi. Si cand zic "pumn de medicamente", vorbesc serios. Deci, nu glumiti cu colesterolul, nu doare, dar e mortal. Iar referitor la statine, sunt foarte eficiente. Eu iau Sortis 80mg si colesterolul total se mentine cam la 170. Fara sa tin neaparat vreo dieta foarte stricta.
      • Like 0
    • @ nobody
      Lasand deoparte divergentele de opinie pe care le-am avut candva,ai vrea totusi sa te lepezi de colesterol ne mai asociindu-ti imaginea cu doua raturi de porc ,varful de lance al colesterolului? te rog eu frumos.Ca asa zice si autorul articolului ,ai grija ce scoti la inaintare,ce simbol folosesti,ca aia vei deveni.Mintea e totul.
      • Like 0
    • @
      Matraguna ,o las unora care se dau rotunzi si isi permit sa faca prosti(mai mult sau mai putin) pe altii.Asta tine de educatie banuiesc!In ceea ce priveste ,Carta Drepturilor Omului,poate le spune-ti ca exista si guvernantilor, legiuitrilor si judecatorilor,din Romania Gindesc ca dumneavoastra,fiind o desteapta ,ve-ti fi ascultata. Va urez toate cele bune!
      • Like 0
    • @ Filimon Luminita
      check icon
      Vã multumesc pt.mãtrãgunã. Puteti sã-mi lãsati si ciumãfaia.Am litiaza biliarã si fãrã scopolamina(alcaloid al celor douã plante)mi-ar fi foarte rãu! Si atropina (alt alcaloid)e binevenitã pt vizita anualã la oftalmolog. IAU si usturoiul pt cã ,ce poate fi mai bun decât un grãtar cu mujdei!(poate un sos tzatzki). Sãnãtate multã si dvs.!
      • Like 0
    • @
      Nu va recomand sa folositi atita sopolamina.Nu doresc sa aveti efecte psihotice.Ramine ti la friptura cu mujdei.E mai sanatos!
      • Like 0
  • In principiu,cred ca autorul are dreptate.Daca lasi mintea sa zaboveasca prea mult pe aspectele negative ale unui lucru sau ale vietii in general,vei atrage acele acele aspecte negative si viceversa.Dar cred ca si acest articol e menit sa aiba un efect placebo,linistitor si descurajant la adresa celor care cauta informatii despre vaccinuri(e curios ca autorul vorbeste despre efecte adverse doar la medicamente,nu si la vaccinuri).Las ca stim noi mai bine cum e cu medicamentele si vaccinurile,ne sugereaza autorul,nu te mai informa atat,nu mai cauta pe net reactiile si parerile altora,printre care medici, cu privire la diferite medicamente.La ce te ajuta sa stii unde e fabricat un vaccin,cum e fabricat,ce substante contine,ce efecte adverse are? Iti incarci memoria,poate ai si alte treburi de rezolvat,plus ca esti predispus la a atrage acele efecte negative dezvoltand forme usoare de ipohondrie.
    • Like 0
    • @ Serban Maraciuc
      Nicăieri nu spune autorul ceea ce ați priceput dv.
      • Like 2
    • @ aurora oncescu
      check icon
      Autorul nu "sugereazã" nimic!Autorul afirmã clar, cã mintea omului(autosugestia) e capabilã de multe:si bune si rele! Tema articolului este medicatia alopatã. Atât! De CE insistati sã bateti câmpii pe o temã care NU a fost abordatã-cea a vaccinurilor?
      • Like 0
    • @ aurora oncescu
      check icon
      Vã rog sã mã scuzati !Rãspunsul este adresat Domnului Maraciuc. Mii de scuze!
      • Like 0
    • @ Serban Maraciuc
      check icon
      Cititi rãspunsul postat ,din gresealã,pe numele doamnei Oncescu. Este pt.dvs.
      • Like 0
    • @
      Va multumesc,am citit comentariul.Am inteles sensul de baza al articolui care este, de fapt ,mintea omului si ce feste ne poate juca.Lasand acest aspect deoparte ,unele efecte adverse ale medicamentelor se manifesta independent de autosugestie. A vorbi doar despre efectele adverse ale medicamentelor fara a pomeni de cele a vaccinurilor in acest context fierbinte premergator adoptarii unei legi a vaccinarii obligatorii sau nu,mi se pare ushor deranjant.Imi cer scuze ca am dus discutia in aceasta directie fara sa va cer permisiunea.Dvs puteti duce discutia oriunde doriti,sau sa o lasati acolo unde este,In afara de asta,autorul are o pozitie ambigua vizavi de gradul de informare al unui pacient ,nici prea informat,nici slab informat,nici calare ,nici pe jos,o struto-camila informata.Anticipeaza tendentios ipohondria celui care se informeaza prea mult.De ce? Poti acumula relaxat cat mai multa informatie cu privire la orice,mai ales cand e vorba de propria sanatate.
      • Like 0
    • @ Serban Maraciuc
      check icon
      Faptul cã dvs.puteti sã primiti o informatie medicalã,relaxat si obiectiv,este un lucru foarte bun. Din pãcate,existã si pacienti obsedati de reactiile adverse,fãrã sã punã in balantã si beneficiile. Si da,aveti dreptate,existã reactii adverse obiective,unele foarte grave. Nici nu cred cã existã vreun medicament fãrã reactii adverse! Poti sã mori de la o banalã aspirinã. Eu sustin,in continuare,cã vaccinurile nu fac tema acestei discutii. Efectele lor,bune sau rele ,nu pot fi influentate prin puterea mintii. Un bebelus proaspãt vaccinat nu va putea sã-si declanseze o reactie adversã prin autosugestie!(si nici cresterea titrului de anticorpi). Asta e! Medicina are multe necunoscute,ca si matematica ,astrofizica,mecanica cuanticã,biologia,etc.
      • Like 0
    • @ Serban Maraciuc
      check icon
      Dvs nu intelegeti care este subiectul articolului desi vi se atrage atentia de doua ori :-) Gasiti realitatea nesatisfacatoare si vreti sa impuneti ca tema de discutie ceva ce nu reiese din articolul d-lui doctor. Succes :-)
      • Like 0
    • @
      Pai de ce sa n-o impun? Poate îmi iese. Iar realitatea e mereu satisfăcătoare atâta timp cât nu e roasa de gargauni.
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult