Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Faceți gălăgie!

Ronald F. King este un profesor american de științe politice. De mulți ani încoace, vine des în România, contribuția sa la dezvoltarea acestei discipline în țara noastră fiind enormă. Într-un scurt interviu acordat cu doi ani în urmă, întrebat care este cel mai bun sfat pe care l-a primit vreodată, profesorul a răspuns: „Cause trouble.” (În traducere liberă - „Fii o pacoste!”)

Textul pe care l-am scris acum o săptămână s-a intitulat inițial: „Câteva idei periculoase”. Citind comentariilor cititorilor, cred că un titlu mai potrivit ar fi fost: „Câteva căi de acțiune împotriva sistemului” care s-a perpetuat peste decenii și pe care românii ar trebui să-l transforme cât mai curând în trecut.

Încerc să scriu de fiecare dată militând pentru ceva, nu împotriva cuiva sau pentru a mă alătura unui cor de bocitoare. Când am conceput textul precedent, am zăbovit asupra fragmentului în care m-am referit la intelighenția autohtonă. Nu cred că am greșit în afirmațiile mele, eșecurile României de astăzi ar trebui să atârne cel mai greu asupra celor mai bune minți pe care le are acest popor. Scopul meu nu a fost nicidecum acela de a arunca cu noroi, ci de a utiliza ca punct de plecare conștientizarea unei anumite stări de fapt. Cred că în majoritatea lor, românii, fie ei cei mai inteligenți și bine educați, nu au gândit și nu gândesc nici astăzi precum profesorul Ron King. Alegeți dumneavoastră proporțiile, pentru vremurile prezente, sau mergând pe decade în trecut: câți sunt cei care s-au întovărășit cu sistemul, câți sunt cei care au plecat capul sau au închis ochii și câți sunt cei care și-au asumat riscuri și au depus eforturi pentru a schimba în bine România?

Ne plângem cu toții - buni și răi, deștepți și proști, curajoși și lași, cinstiți și hoți de țara aceasta - și aproape niciodată nu ne lipsesc argumentele. Apoi, perseverăm în a o face și mai imposibil de trăit prin acțiunile noastre sau prin delăsare.

Doriți exemple? Câți medici ați auzit dumneavoastră în ultimii ani protestând împotriva condițiilor deplorabile în care se practică medicina în cele mai multe locuri din această țară? Nu pentru salarii mai mari (sigur că medicii merită mult mai mulți bani), nu pentru a se apăra unii pe alții (când este și când nu este cazul), ci din umanitate, din respect pentru viață și pentru jurământul depus, în numele oamenilor care mor cu zile? De câte ori ați auzit în schimb medici afirmând, adesea cu aroganță: „Aceasta e situația, eu nu am nicio vină!”?

Câte cadre universitare ați auzit, cel puțin până la izbucnirea unor scandaluri politice, protestând împotriva modului în care se acordă diplome, până la titlul de doctor, în universitățile din România? Pentru cei care nu știu, fiecare doctorand are un profesor coordonator care este obligat să îl îndrume și să citească tot ce scrie acesta în teză, catedra din care face parte doctorandul nu este nicidecum străină de parcursul și munca intelectuală a acestuia, iar la susținere există o comisie formată din profesori care au obligația de a parcurge cu mare atenție teza candidatului. Cinci minute de dialog i-ar fi suficiente unui cadru universitar veritabil ca să facă diferența între un doctor în științe și un șarlatan care a copiat sau și-a cumpărat teza! În mediul academic românesc, am avut zeci de ani de liniște, de onoare vândută ieftin și de impostură.

Nu generalizez și nu vreau să arunc anatema asupra tuturor. Nu toți medicii și nu toate cadrele universitare s-au complăcut în situația existentă. Fără îndoială că printre aceștia se numără și oameni de valoare, modele atât din punct de vedere moral, cât și din punct de vedere profesional. Dar, revenind la întrebarea inițială, care sunt proporțiile? Alegeți un alt domeniu de activitate, care sunt proporțiile?

După câțiva ani în presă, după ce i-am cunoscut pe mulți dintre liderii politici ai acestor vremuri și după o relativ scurtă perioadă în care am putut observa din interior cum funcționează unul dintre marile partide ale acestei țări, m-am convins că politicul nu poate fi sursa binelui de care țara are nevoie, chiar dacă vorbim despre generațiile tinere. În același timp, mi-am dat seama că politicul nu este nici sursa răului împotriva căruia trebuie să luptăm, ci doar o formă a sa. Răul provine din educația găunoasă transmisă din generație în generație. România a eșuat la acest capitol mai mult decât la oricare altul, iar dacă dorim să reconstruim, cu educația trebuie să începem.

Pentru că sunt de profesie politolog, părticica pe care mi-o asum din acest efort comun este creșterea nivelului de cultură politică în rândul românilor, îndeosebi în rândul celor tineri. Ori de câte ori scriu un text, încerc să-mi concentrez efortul în această direcție. Dacă numărul celor interesați de „viața cetății” va crește, dacă nivelul de cunoștințe despre societate, politică, stat, democrație, ideologii, drepturi, libertăți etc. va spori, dacă din ce în ce mai mulți români vor învăța cum să-și apere drepturile și vor înțelege că a fi cetățean într-o democrație înseamnă și implicare, atunci putem avea speranța că România va fi mai bună.

„Ne va fi mai bine dacă fiecare își va face treaba cum trebuie la locul de muncă.” Întâlnesc frecvent această opinie în ultima perioadă. Într-adevăr, și eu m-am săturat să trăiesc în țara lucrului făcut de mântuială. Dar pentru a ne fi cu adevărat mai bine, este insuficient. Dacă ne rezumăm la atât, nu doar că schimbarea va întârzia să apară, dar sistemul ne va pune piedici la fiecare pas, iar atunci când vom acționa individual împotriva intereselor sale, va încerca și va reuși să ne pună la pământ.

Un exemplu recent și îndelung discutat este cel al polițistului Marian Godină. Îl cunosc pe Marian din adolescență, i-am observat talentul și l-am încurajat să continue încă de la prima povestire pe care a împărtășit-o prietenilor pe Facebook. Marian a început să scrie pentru a-și povesti cu simțul caragialian care îl caracterizează viața de polițist, nu pentru a se lupta cu sistemul. Sinceritatea scrierilor sale și succesul de care acestea s-au bucurat au fost însă percepute rapid ca o amenințare de către cei corupți, polițistul Godină devenind „o pacoste” pentru sistem. Din fericire pentru el, popularitatea de care s-a bucurat i-a fost scut și sabie, devenind în loc de victimă sigură, un reper al schimbării în Poliția Română. Închipuiți-vă însă care ar fi fost soarta lui Marian dacă nu ar fi fost un polițist cunoscut și simpatizat de un număr foarte mare de oameni. Ar fi avut de ales dintre a accepta cu capul plecat nedreptățile la care a fost supus și a pleca din poliție.

Se vorbește adesea că românii nu sunt patrioți, am citit astfel de comentarii și în urma ultimului meu text. Dacă prin patriotism înțelegem sentimentul apartenenței la o comunitate și cel al bunului comun, atunci sunt de acord. Cred că acestea două ne lipsesc în mare măsură. Cui îi pasă de oamenii alături de care trăiește, nerezumându-se doar la familia și prietenii săi nu va fi nici hoț, nici ticălos, nu va sta nici cu brațele încrucișate în fața fărădelegilor. Cel care consideră că România este și țara lui nu o va lasă de izbeliște, acceptând ca un sistem corupt să își facă la nesfârșit voia.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • cshro check icon
    Toti oamenii destepti sunt de acord, ca la educatie e problema dar si solutia.
    Dificultatea este durata. Daca ar fi dorinta ar dura 10 reformare invatamant, inca vre-o 10 sa treci ceva oameni prin sistemul reformat si inca vre-o 20 pana isi educa copii. Ar iesi vre-o 40 de ani sau viata matura sau 8-10 mandate presedinte-parlament. Deci de la stat nu vad o rezolvare.
    E drept ca educatia nu se reduce la sistemul de invatamant. Majoritatea celor care citesc astfel de articole cunosc conceptele pe care le prezentati si nici nu voteaza ulei,faina etc. Problema sunt ceilalti. Poate daca ati pune aceste concepte in versuri de manele, ar ajunge mai usor acolo unde e nevoie.
    Eu cred ca solutia este frica (DNA, Antifrauda, Consiliul Concurentei probabil si altii). Probabil ca multi din cei care vor putea sa fure milioane, vor risca, dar nu o vor puea face singuri. Cei care o faceau pentru o promovare sau alte interese minore, se vor gandi foarte bine, daca merita sa_si demonstreze slugarnicia.
    • Like 0
  • Cum ar fi sa apara asa, de niciunde, cate un Godina in fiecare domeniu/activitate sociala sau economica si sa ne povesteasca in stil Creanga sau Caragiale ce se intampla, din interior, pe acolo...
    • Like 3
  • Mi-a plăcut mult articolul.Așa este, daca avem valori personale ne vom scandaliza oportun, imediat, nu de ochii lumii. Precum catolicii care si pun cenușă n cap după ce Spotlight a luat Oscar e doar scârbos, strigător la cer.De ce ? Pt ca trebuie sa condamnam nedreptatea din empatie față de victime, nu in numele unor principii pe care oricum nu le avem.
    • Like 1
    • @ Cristian Pascu
      Mulțumesc! De acord.
      • Like 0
  • domnule Cociodar, vă cam băgați în spatele lui Godină (polițist + brand) pentru a croșeta niscai filosoficale evidente până la banalitate - căci truisme sună prea pretențios. așteptăm politicienii să facă același lucru, sau startul a fost deja furat?
    • Like 1
    • @ Vladimir Bogdan
      Vă asigur că nu am intenționat acest lucru. Redacția alege să scoată în evidență ceea ce consideră mai relevant sau mai de interes cititorilor din textele mele. Eu insist pe „filosoficalele evidente” pentru că experiența îmi spune că sunt evidente pentru un număr foarte restrâns de români. Politicienii vor face ce fac de obicei. Nu sunt politician și nici nu intenționez.
      • Like 0
    • @ Ștefan Fox Cociodar
      https://stefancociodar.wordpress.com/
      • Like 0
  • IM check icon
    Cele mai bune minți își asumă eșecurile propriului popor numai în măsura în care sunt și mari conștiințe morale, doar dacă pot simți că lucrurile merg prost chiar dacă lor le merge bine, doar dacă fac priză la realitate, doar dacă le pasă. Avem și noi, ca orice popor, elite cărora le pasă, dar ele sunt marginalizate de false elite (mai numeroase). Soluția pentru ca raportul de forțe să se inverseze, pentru ca partea noastră mai bună să fie auzită, prețuită și urmată este, așa cum ați spus, educația. Arsenie Boca a fost un părinte duhovnic aspru. El le spunea credincioșilor( în mare parte, țărani) care veneau pentru sfat și care se plângeau de calitatea preoților duhovnici din vremea respectiva așa: De cine vă plângeți voi? Sunt copiii vostri! Voi i-ați crescut așa. Creșteți-vă copiii astfel încât să devina preoții buni de care aveți nevoie. Cam așa stau lucrurile și cu societatea noastră în general. În sensul acesta, aveți dreptate, răul cel mare nu e politicianul incult, corupt, dezinteresat, carierist si mincinos ci sistemul care l-a educat așa. Vezi și proverbele ”Culegi ce ai semanat” sau ”Cum îți așterni, asa dormi”. Cultura civică, etica, artele, cultivarea sensibilității, psihologia, filosofia, cultura politică, logica, retorica sau discursul public au fost si sunt absente din scoala romanesca, desi unele figureaza ca materii rătăcite pe undeva prin catalog, cu o oră pe saptămână (care de obicei nu se face) și într-un singur an de studiu. Dacă astfel de materii ar fi predate și s-ar bucura de același statut de care se bucură matematica, mintea și sufletul copiilor s-ar modela altfel. Și viata ar fi frumoasă in România.
    În altă ordine de idei, sau în aceeași, e frumos că răspundeți la comentariile făcute de cititori. Am observat că cei mai mulți autori nu o fac. Chestie de educație.
    • Like 3
    • @ IM
      Am ezitat să o fac, deși am citit toate comentariile. Nu aș vrea să-i încurajez pe cei care nu fac altceva decât să jignească. Vă mulțumesc din nou pentru comentariu! Citesc cu plăcere și cu luare-aminte ceea ce scrieți. Vă rog să mă și criticați oricând este cazul.
      • Like 0
  • check icon
    1. "Câți medici ați auzit dumneavoastră în ultimii ani protestând împotriva condițiilor deplorabile în care se practică medicina în cele mai multe locuri din această țară?" - cred ca nu cunoasteti mafia din spitale, cum si cine ajunge director :) dar puteti sa scrieti ce doriti, ca si mine, doar ca numai 1 dintre noi 2 descriem o realitate. 2. "Câte cadre universitare ați auzit, cel puțin până la izbucnirea unor scandaluri politice, protestând împotriva modului în care se acordă diplome, până la titlul de doctor, în universitățile din România? " - cred ca nu cunoasteti mafia din ministere si guvern, cum si cine ajunge inspector sau ministru, dovada sunt miile de diplome practic false, date pe lucrari false :) dar puteti sa scrieti ce doriti, ca si mine, doar ca numai 1 dintre noi 2 descriem o realitate. 3. "Pentru că sunt de profesie politolog, părticica pe care mi-o asum din acest efort comun este creșterea nivelului de cultură politică în rândul românilor, îndeosebi în rândul celor tineri. Ori de câte ori scriu un text, încerc să-mi concentrez efortul în această direcție. Dacă numărul celor interesați de „viața cetății” va crește, ...." - stimabile, romania are milioane de oameni corecti, care nu au platiti o amenda in viata lor, care au doar o nevasta si copii numai in cadrul casatoriei, care au diplome obtinute in romania si in afara ei, sunt membrii au unor societati si cluburi internationale, se bucura de recunoastere unanima, au realizat lucruri exytraordinare in domeniile lor ... sunt oameni de o omenie extraordinare ... dar vedeti ... dumneavostra sa denumiti singur "politolog" :) care este DOVADA ? daca ne uitam la politicieni vedem 80% incapabili sa se exprime in public, 70% fara o meserie in care sa fi reusit, 60% recasatoriti, 50% hoti cu ani de condamnare, 40% analfabeti in scris, 30% nici nu-si cunosc copii, 20% bolnavi mintali daca luam in considerare cu seriozitate actiunile intreprinse in public ... deci mai bine erati medic :), politist :) sau ... scuze ... inteligent si aveati o meserie :) ... da' "politolog" :) adica sunteti toate procentele alea intr-o singura persoana :) sau aveti personalitate multipla :) dumneavoastra ziceti aicea ca poporul este de vina ca partidele conduse de fosti securisti propun pe listele pentru parlament, guvern, aga, ca, etc persoane iresponsabile, bolnave si borfasi de rand ! cred ca sunteti cu adevarat POLITOLOG, sincer, am o imensa mila pt dumneavoastra, puteati sa fiti cacanar, iar banii castigati erau cinstiti prin munca, nu prin furt in gasca ... Ștefan Cociodar sunteti NIMENI ... daca va ganditi ca cine sunt eu sa judec, va informez ca nu ma puteti gasii caci nu am cazier, amenda administrative, dar am 2 facultati si 50 de ani de munca cinstita, familie si acareturi, si in plus meseria de politician i-mi pare cea mai abjecta, mai avem calau si spalatorul de cadavre ... dar vin dupa "politolog" ... semnez ... fara stima bai Ștefan Cociodar, cred ca-ti era pofta de o baie de multime :)
    • Like 2
    • @
      POLITOLOGÍE s. f. Ramură a științelor sociale care studiază activitățile, relațiile, instituțiile sistemelor politice; știință politică. – Din fr. politologie.
      POLITOLÓG, -Ă, politologi, -e, s. m. și f. (Rar la f.) Specialist în politologie. – Din fr. politologue.
      POLITICIÁN, -Ă, politicieni, -e, s. m. și f. 1. Om politic; persoană care face politică (în interes personal, de grup etc.); persoană care deține un rol important în politică. 2. (Peior.) Persoană care face din politică un mijloc pentru realizarea intereselor personale. [Pr.: -ci-an] – Din fr. politicien.
      • Like 3
    • @
      Doamne, Luciane, câtă prostie ai putut sa emani într un singur comment..Cred ca ai stabilit un record al ridicolului.
      • Like 3
    • @
      IM check icon
      Stimate dle. Andriescuus, comentariul dvs. este șocant. Sunteți foarte necruțător cu autorul articolului pe care ați ales să-l comentați. Și, cred, pe nedrept. Susțineți exact aceleași lucruri ca și cel pe care-l numiți un ”nimeni”: Susțineți ca mafiile din spitale, universitați, etc. sunt vaste și puternice. La fel spune și articolul aratând că aproape nimeni din sistemele respective n-a luat atitudine împotriva minciunii și corupției până acum. Susțineți că sunt exrem de mulți oameni cinstiți, priceputi și de omenie în această țară. De la aceeași idee pornește și articolul pe care-l criticați. Așa și este. Această mulțime de ispravă e necesar sa se implice mai mult, ”sa facă gălăgie”, adică să se manifeste atunci când observă derapaje periculoase. Cât despre faptul că dvs. desconsiderați complet meseria de politolog, vorba dvs, sunteți liber să credeți ce doriți și să scrieți ce vreți. Numai să nu-i confundați pe politologi cu politicienii. Și sa nu-i confundați pe politicieni cu majoritatea politicienilor români. Noi, cei mai în vârstă, nu prea știm importanța acestei ramuri a științelor sociale pentru ca noi am studiat mai mult socialismul științific. La fel și mulți dintre politicienii care ne conduc. Între timp, lumea a evoluat și daca vrem să fim și noi în rând cu lumea educată și civilizată, trebuie să-i acceptăm și să-i ascultăm pe cei care au învățat cum funcționează mecanismele unei democrații moderne. Îi putem combate, contrazice atunci când ni se pare că greșesc, dar nu cred că e bine să-i desconsiderăm. Să știți că nu poți fi bun ca politician prinzând meseria așa, după ureche, fară a fi absolvit o școală/ un curs serios de științe politice. Singura excepție ar fi dacă ai inteligența necesară și talent. Dar și atunci îți trebuie cultură politică și cultură, in general.. Numai într-o democrație originală nu contează studiile și pregatirea profesională, cosiderandu-se că oricine poate face orice, inclusiv politica.
      Credeam că pe acest site nu sunt atacuri la persoană, jigniri inutile și adresări cu ”băi,....sau bă,...”. Până acum nu am prea citit așa ceva aici. Ce bine ar fi dacă ne-am putea da seama că orice avem de spus, putem spune civilizat fara să-l jignim pe cel pe care vrem să-l contrazicem și făra să-i jignim/ agresăm pe cei care citesc inclusiv comentariul nostru. Ce bine ar fi dacă nu am mai auzi înjurături proferate în public, pe stradă, în autobuz, în comentariile de pe site-uri. Nu că, ce am citit a fost o înjuratură, dar nici comentariu civilizat nu mi s-a părut a fi. Păcat.
      • Like 3
    • @
      check icon
      raspuns criticilor mei :) 1. sa ne reintoarcem la articol, articolul este o incercare de spalare a politicienilor, politicienilor care dupa evenimentul "colectiv" au fugit la propriu din bucuresti pentru 2 saptamani. 1.1 pe de alta parte putem deschide si aici o dicutie privind exercitiu de incendiu din tunati-pantelimon la care participa floarea salvatorilor in frunte cu oprea si arafat exact in acel moment "colectiv", dar sa l;asam pe mai tarziu ac coincidenta :) 2. se ne intoarcem la "crescatorii de capre cu diplome si doctorate la apararea nationala", pai baietii astia, fara partide, la gramada, mai ales fara studii si avizi la 50 de ani de cultura, nu s-au prins ca intrega structura care se dorea un frunze2 sau westpoint2 era o facatura, pentru cativa chelneri de tip oprea o sursa de bani, pentu cativa infiltrati o sursa de santaj sau de restrangere a pietii de infiltrati :) dar toate acestea fac intradevar parte din munca domnului Ștefan Fox Cociodar de politolog, pai daca politicienii ar dispare dansul ar ramane fara meserie ":) a dracu' meserie :) asta de spalare a mortilor politici de tip basescu, tariceanu, udrea, oprea, ponta, voiculescu, si alti pacalici politici ... 3. parte insa in care articolul incepe sa-i faca pe romani prosti ca nu reactioneaza si mai ales partea in care invatamantul este de vina pentru dezastrul in care se afla romania este ridicola pentru un poli ... tician, truc, tologist ... adica aici citesc o FRUSTRARE a cuiva de tip oprea, vanghelie, ponta, ... de care se radea in scoala primara si liceu de capacitatile dansilor si care acum, ajunsi mari mahari, au simtit nevoia sa "dea clasa" fostilor colegi si priteni de copilarie si sa se prezinte ca persoane reusite 100%, mari politicieni, conducatori de partide si doctori, ba chiar creatori de universitati, de cultura, de patriotism, de ... 5. frate ... alo ... atentia aici ... calcaiele lipite, ochiul in fata ... ce ziceti de einstein presedinte al sua, de nobel rege al suediei, de nastase tenismenul primar, de oprea prim ministru ... alo, va rog sa intrati in realitate, beti o apa rece si incercati sa ganditi ... dar eu nu va pot da ce nu este pentru dumneavoastra in oferta lui Dumnezeu :) 6. inteleg nevoia de adistrage atentia de la raportul dna, dar chiar sa gasesti o invataore ca zbiara, un prof care glumeste cu viitori compioni la mate, sa incerci sa explici ca sugarii se imbolnavesc de la portocale, branza de vaci sau vin rasuflat, cand bebelusii sunt prin dictionarul utilizat de Ștefan Fox Cociodar bautori de lapte praf, consumatori de scutece si infectii intraspitalicesti .... pare o miscare copiata dupa manualele rusesti din '52, aplicate in romania din '62 :) ... slabut ... nota 2,5 la politologie/deruta/sociologie ... 7. cam asta este treaba ... pentru cineva inteligent si care are memorie dumnevoastra, toti criticii mei, sunteti proveniti, platiti, cu creerele spalate de ac sursa, si aici inteleg zbaterea in ac masaura in care acesti oameni bipezi nu stapanesc inca vorbirea coerenta, scrierea cursiva si concentrarea pe o idee, ca sa nu pomenesc de capacitatea de corelare, ca pe asta daca o aveau nu cadeau in plasa Academiei de ştiinţe ale Securităţii Naţionale :) ... caci eu va zic "puteti sa scrieti ce doriti, sa folositi cate conturi si nume doriti, doar ca .... numai 1 dintre noi 2 descriem o realitate" iata aici ceva cu adevarat interesant, nu spume :) http://www.cotidianul.ro/academia-imposturii-277057/
      • Like 1
    • @ Ștefan Fox Cociodar
      check icon
      :) "Persoană care face din politică un mijloc pentru realizarea intereselor personale." :)
      • Like 0
    • @ IM
      check icon
      "pe acest site nu sunt atacuri la persoană, jigniri inutile ... " corect si sustin acest tip de postare lipsita de jigniri si apreciez poinia dumneavostra, dar ... 1. cand articolul aduce jigniri la tapla poporului, invatamantul : "În mediul academic românesc, am avut zeci de ani de liniște, de onoare vândută ieftin și de impostură ...", si se doreste 2. o spalare de politicieni : "politicul nu este nici sursa răului împotriva căruia trebuie să luptăm, ci doar o formă a sa ...", cred ca este de datoria celor constienti de realitate sa incercam cu umilele noastre ustensile, gen postarea agresiva „Cause trouble”, vorba lu' Ronald F. King, sa eliminam aceste "penite" vandute din peisajul republica.ro ... cu alte cuvinte prefer sa citesc mai putin, mai rar, dar locul sa fie asanat de "limbile de lemn" valabile unui necrolog ...
      • Like 0
    • @ Ștefan Fox Cociodar
      check icon
      domnu' .... cu gargara ... poftim subiesct legat de politologie : http://www.cotidianul.ro/o-smecherie-a-psd-pentru-a-si-asigura-majoritatea-in-viitorul-parlament-277145/
      • Like 0
    • @
      50 ani de munca cinstita in comunism (sloganul cunoscut "daca intr-o zi plec cu mana goala din fabrica, am muncit degeaba"), plus 2 facultati. Din cate stiu, "cacanar" nu este o meserie...sau este?
      http://analfabeti.ro/cum-se-scrie-i-mi
      • Like 0
    • @
      IM check icon
      Pentru a pune capăt acestei discuții, trebuie sa cădem de acord ca avem păreri diferite deocamdată. Eu nu cred ca autorul articolului susține ceea ce spuneți dvs. la punctele 1 si 2. Îmi dau insa seama ca, pentru dvs, propozițiile pe care eu le citesc in articol au alt inteles.
      • Like 2
    • @
      Poate că ar fi mai bine totuși să citiți mai mult, mai des. De exemplu textele mele anterioare: https://stefancociodar.wordpress.com/2014/11/06/in-cautarea-unei-tari-pierdute/ Deși dacă nu ați înțeles nimic din cel de față...
      • Like 0
    • @ Gabriel Salomia
      check icon
      sa inteleg din "daca intr-o zi plec cu mana goala din fabrica, am muncit degeaba" ca asa au inteles parintii dumneavostra sa va educe, eu personal cunosd alde devize ... dar nu are rost ... mergeti inainte !
      • Like 0
    • @ IM
      check icon
      total de acord ca putem citii ac cuvant si sa-l interpretam diferit, total opus ... chestiune de experienta si cultura, deci nici o suparare si nici un resentiment, ba chiar putem invata ca exista si o alta varianta la cea cunoscuta de noi, respectiv de mine ... pot sa accept ca m-am inselat :)
      • Like 1
    • @ Ștefan Fox Cociodar
      check icon
      ori ce este posibil, am cele mai bune intentii, dar nu reusesc sa le exprim sau pun in practica ... deci, este posibil ca eu sa nu fi inteles ... eu sa fi gresit ... sau nu ... ramane ca viitorul sa demonstreze directia in care sunteti dumneavostra angajat, eu sunt si voi ramane marcat de experienta comunista si de subterfugiile activistilor pcr : „Revolta din decembrie a însemnat sacrificii umane. Acum să stăm să tot plângem morţii, în loc să tragem concluziile politice adecvate pentru tot procesul de dezvoltare a societăţii româneşti?...” norocul nostru ca acest individ nu a existat ininte de procesul dela nuremberg :) ... sau poate, era mai bine, comunismul nu ar mai fi existat niciunde :) ... ma rog ... ma simt obligat de experienta acumulata si traita sa feresc pe cei inocenti, inconstienti sau oameni de bine de repetarea experientei si in ac sens sunt adeptul devizei : "Voi lupta pana la ultima mea picatura de sange ca sa ai dreptul sa nu fii de acord cu mine." - Ion Ratiu ... dar de alaltaieri i-mi place si „Cause trouble.” („Fii o pacoste!”) - Ronald F. King ... dumneavostra cum va descurcati in aceasta conditie, in care altul este pacostea dumeavoastra ? :) ... stiti ... romanii aia de nu stiu conceptul de patriot, activist, politruc sau ... gandesc ca : "ce tie nu-ti place altuia nu-i face" :)
      • Like 1
  • Sunt de acord cu apeoape tot mai putin despre militianul godina. E corect ca noi facem parte din sustem iat sistemul ne-a infrant datorita non combst-ului de care toti sm dat dovada. E vina doar a noastra ca suntem un acest punct. Noi am permis asta. Sunrem SINGURII vinovati. Cat priveste pe militian, el a facut parte din sistem si a pus umatul efectiv prin abuzurile fel si fel. De ex, toti stom ca lu se impune sa dea cat mai multe amenzi. Este gresit dsr a facut-o. Altfel nu ar fi reziztat atst. Spaga, imposibil sa nu fi luat. Si nu odata. Asa ca va rog asta nu e o exceptie ci este cel care a contribuit la sustinerea sistemului corupt.
    • Like 0
    • @ Ciprian Padure
      Sper să nu aveți dreptate în privința lui Marian, deși vă înțeleg argumentele. Eu nu îi cunosc activitea de polițist, știu însă că este un om care are inteligență și valori bune. Cred că înțelege că pe umerii săi apasă responsabilitatea de a fi un model, cel puțin de acum încolo.
      • Like 0
    • @ Ștefan Fox Cociodar
      *o bună scară de valori.
      • Like 0
    • @ Ciprian Padure
      Bai nenea Ciprian, chestia cu "toti stim ca li se impune sa dea cat mai multe amenzi" o s-o gasesti pe forumuri de frustrati contra politistilor, asa ca tine, din toate tarile de pe planeta asta, inclusiv in Germania, UK, US etc., asa ca hai mars si ia-ti pastilele.
      • Like 0
  • And your point is...??
    (Asta ca sa ma leg catusi de putin de primele vorbe ale "articolului")
    • Like 1
    • @ Alexandru Maioru
      You've missed it. Succes în lupta împotriva poluării pe internet.
      • Like 2
  • Excelent text ! Iar partea cu '... dacă dorim să reconstruim, cu educația trebuie să începem...' este esentiala !
    • Like 0
    • @ Emilian Chirila
      Mulțumesc! Pe aceste două aspecte am vrut să pun accent - reforma în educație și implicare.
      • Like 0
    • @ Emilian Chirila
      Se stie ca prin foamete si prostie tii un popor indobitocit, supus, docil, cuminte, fara aspiratii inalte sau "chef" sa dea jos insidiosul si perfidul asupritor. A facut-o doar cand asuprirea si inrobirea erau fizice, tangibile, telurice..
      Acum, precum produsele alimentare facute in malaxoare din "chestii" din bidoane cu cap de mort pe ele, ni se da de-a gata mestecat bolul alimentar, ba, poate, chiar mai toxic si nociv..
      Trist, foarte trist.
      • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult