Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Fața viitorului: Florentina

Florentina Buzoianu

Înainte să lucreze în fabrică, Florentina vindea sobe de teracotă și studiase instalațiile electrice – era tehniciană.

Ea, Florentina (31 de ani), e dovada că meseria se învață la locul de muncă. Din 2016 până în 2020 a fost laborantă. Era în echipa care făcea testele pe ciment: a ieșit calitate sau nu, ce trebuie îmbunătățit?

Și au văzut colegele ei, laborantele, că are Florentina calitățile de care e nevoie în camera de comandă. Și care sunt acelea? Capacitatea de concentrare a unui călugăr budist, atenția distributivă a lui Napoleon, să fii sociabil, să vorbești cu toată lumea și să pui mai multe, multe, multe întrebări când nu știi ceva. Să stresezi cu întrebările, să întrebi “de ce?” mai des decât un copil de cinci ani.

Acum șaptezeci de ani, la o margine a orașului Medgidia, regimul politic de atunci a ridicat o mică fabrică de ciment. În apropiere era o carieră de marnă. Fabrica aceea aparține acum companiei Romcim, care este parte a grupului CRH, lider mondial în materiale de construcții. Pe 27 octombrie se sărbătorește „ziua cimentistului” de către câteva mii de oameni care cred că a fi „cimentist” nu e chiar de colo. Pentru că nimic din lumea concretă nu ar fi posibil fără beton. Și betonul nu ar fi posibil fără ciment. Acest proiect vă este oferit cu susținerea Romcim. Descoperim, împreună, povești de viață ale unor oameni care în mod normal nu apar în presă.

Florentina e căsătorită (și acasă, desigur, tot ea e în camera de comandă) și are doi copii mici, un băiat în clasa a treia și o fată în clasa întâi. Nu înțeleg întotdeauna ce face mama lor la muncă și de ce nu le răspunde la telefon când o mai sună.

(credit foto: Sorina Teiușanu)

Florentina nici nu-și scoate telefonul din geantă, dacă apare vreo problemă la un utilaj e prima care trebuie să știe. Și ea crede că a ajuns la locul potrivit: vrea să iasă la pensie din camera de comandă.

Ucenicește de un an și încă nu e gata pentru a prelua perla coroanei: camera de comandă a cuptorului. Deocamdată e doar în camera de comandă la mori.

Florentina e din Medgidia, dar părinții ei au venit din Moldova, de la Botoșani (sunt mulți botoșăneni la Medgidia!), ca să lucreze la fabricile de odinioară. Se simte întru totul româncă. Și aflați că nu s-a gândit nici măcar o dată în viața ei să plece din țară. Soțul a fost plecat la lucru tocmai în Finlanda, dar nu i-a plăcut și s-a întors repede. De ce? Răspunsul este sincer, simplu și greu de contrazis: “Cel mai bine e acasă”.

Fiecare are un paradis al lui, chiar dacă uităm, atât de des, elementarul: paradisul celor mai mulți este, pur și simplu, acasă.

„E un schimb de generație, dar cei tineri încă sunt în minoritate. Oricine poate să strângă un șurub, dar într-o cameră de comandă nu poate să fie oricine. Florentina poate, aduce un aer proaspăt”, spune Liviu Talif. „

Uitați-vă bine la ea, e fața viitorului”.

Ne uităm bine.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Alt articol de publicitate mascată pt. fabrica de ciment a vieții!
    • Like 0
    • @ Ovidiu Jurj
      mhm check icon
      Nu e publicitate mascata, e branded content. Si cind atiti oameni folosesc adblockere e o metoda cinstita de a face bani. Se practica si la case mai mari. Mult mai mari:https://www.nytco.com/products/t-brand-studio/
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult