Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Fața viitorului: Florentina

Florentina Buzoianu

Înainte să lucreze în fabrică, Florentina vindea sobe de teracotă și studiase instalațiile electrice – era tehniciană.

Ea, Florentina (31 de ani), e dovada că meseria se învață la locul de muncă. Din 2016 până în 2020 a fost laborantă. Era în echipa care făcea testele pe ciment: a ieșit calitate sau nu, ce trebuie îmbunătățit?

Și au văzut colegele ei, laborantele, că are Florentina calitățile de care e nevoie în camera de comandă. Și care sunt acelea? Capacitatea de concentrare a unui călugăr budist, atenția distributivă a lui Napoleon, să fii sociabil, să vorbești cu toată lumea și să pui mai multe, multe, multe întrebări când nu știi ceva. Să stresezi cu întrebările, să întrebi “de ce?” mai des decât un copil de cinci ani.

Acum șaptezeci de ani, la o margine a orașului Medgidia, regimul politic de atunci a ridicat o mică fabrică de ciment. În apropiere era o carieră de marnă. Fabrica aceea aparține acum companiei Romcim, care este parte a grupului CRH, lider mondial în materiale de construcții. Pe 27 octombrie se sărbătorește „ziua cimentistului” de către câteva mii de oameni care cred că a fi „cimentist” nu e chiar de colo. Pentru că nimic din lumea concretă nu ar fi posibil fără beton. Și betonul nu ar fi posibil fără ciment. Acest proiect vă este oferit cu susținerea Romcim. Descoperim, împreună, povești de viață ale unor oameni care în mod normal nu apar în presă.

Florentina e căsătorită (și acasă, desigur, tot ea e în camera de comandă) și are doi copii mici, un băiat în clasa a treia și o fată în clasa întâi. Nu înțeleg întotdeauna ce face mama lor la muncă și de ce nu le răspunde la telefon când o mai sună.

(credit foto: Sorina Teiușanu)

Florentina nici nu-și scoate telefonul din geantă, dacă apare vreo problemă la un utilaj e prima care trebuie să știe. Și ea crede că a ajuns la locul potrivit: vrea să iasă la pensie din camera de comandă.

Ucenicește de un an și încă nu e gata pentru a prelua perla coroanei: camera de comandă a cuptorului. Deocamdată e doar în camera de comandă la mori.

Florentina e din Medgidia, dar părinții ei au venit din Moldova, de la Botoșani (sunt mulți botoșăneni la Medgidia!), ca să lucreze la fabricile de odinioară. Se simte întru totul româncă. Și aflați că nu s-a gândit nici măcar o dată în viața ei să plece din țară. Soțul a fost plecat la lucru tocmai în Finlanda, dar nu i-a plăcut și s-a întors repede. De ce? Răspunsul este sincer, simplu și greu de contrazis: “Cel mai bine e acasă”.

Fiecare are un paradis al lui, chiar dacă uităm, atât de des, elementarul: paradisul celor mai mulți este, pur și simplu, acasă.

„E un schimb de generație, dar cei tineri încă sunt în minoritate. Oricine poate să strângă un șurub, dar într-o cameră de comandă nu poate să fie oricine. Florentina poate, aduce un aer proaspăt”, spune Liviu Talif. „

Uitați-vă bine la ea, e fața viitorului”.

Ne uităm bine.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Alt articol de publicitate mascată pt. fabrica de ciment a vieții!
    • Like 0
    • @ Ovidiu Jurj
      mhm check icon
      Nu e publicitate mascata, e branded content. Si cind atiti oameni folosesc adblockere e o metoda cinstita de a face bani. Se practica si la case mai mari. Mult mai mari:https://www.nytco.com/products/t-brand-studio/
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult