Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Femeia puternică și alte bazaconii: mi-am petrecut ultimii 41 de ani de viață primind același sfat din toate părțile

Femeie pe linia de tramvai

Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos

Nu știu alții cum sunt, dar eu mi-am petrecut ultimii 41 de ani de viață primind același sfat din toate părțile, de la familie și prieteni, la colegi sau tovarăși ocazionali de carieră sau de drum: „Nu mai fi așa sensibilă!“ Cu timpul, am ajuns să cred că sensibilitatea este o slăbiciune, un defect care trebuie ascuns în spatele unei mine hotărâte, o meteahnă care te împiedică să urci pe scara socială dominată de doamne de fier, binecuvântate de natură cu darul cutezanței și al emfazei.

În clasele primare, când asistentele din școală ne luau pe rând la împuns pentru vaccinările copilăriei, eu, cea mai departe de a fi „bărbată“ din generația mea, eram oferită ca prim „voluntar“ de doamna învățătoare – mă scotea în fața clasei lividă, tremurând din toți rărunchii, cu speranța că această acțiune de șoc mă va lecui de păcatul sensibilității. Pentru mine, erau momente de groază, pentru colegii mei – erau clipele unui spectacol grotesc, în care mă urmăreau schimonosindu-mă în fel și chip, cu lacrimile șiroindu-mi pe obraji, în timp ce tovarășa îmi poruncea să zâmbesc, ca să-i încurajez pe ceilalți. La finalul acestei scenete, învățătoarea declama încântată: „Ați văzut că nu doare?! Viorela, care e cea mai sensibilă, a trecut de vaccin cu zâmbetul pe buze!“ Halal zâmbet! Copiii se lipeau mai tare cu spatele de bancă, gândindu-se la rictusul meu sinistru, în timp ce în fața clasei erau scoase la vaccinare celelalte colege cu care împărțeam topul sensibilității. Până la final, chiar și cei mai curajoși copii din clasă își pierdeau toate resursele de bărbăție și se bălăceau în aceeași baltă de lacrimi, frică și spirt.

O fărâmă de amintire poate deveni emblematică pentru nenumărate situații în care normele și standardele perpetuate de societate ne obligă să jucăm sceneta „femeii puternice“ în timp ce ne zbatem să aducem la tăcere depresii, angoase și drame care urlă dezlănțuite din interior. Lupta pentru egalitatea între sexe a anulat dreptul la vulnerabilitate, aruncând emoțiile în derizoriu și promovând ca model social imaginea femeii atotputernice, care se ia la trântă cu bărbații pentru posturi de management, care naște pe drumul spre birou și își înțarcă pruncii la 2 luni ca să revină pe baricade la muncă. Niște acțiuni la limita inconștienței au fost legitimate ca repere sociale pe măsură ce s-a pus semnul egal între profesionalism și neglijarea vieții personale, rolul de mamă fiind aruncat într-un colț, la categoria șamd. Să „rupi ușa“ la terminarea programului ca să-ți ridici copilul de la creșă sau ca să ajungi la o serbare de 8 Martie sunt acțiuni care pot fi etichetate ușor ca slăbiciuni pentru că femeia modernă și puternică nu are casă și masă, idealuri domestice privite dezaprobator, ci are deadline-uri și target-uri, rapoarte și întâlniri urgente, talentul de multitasking și de multimasking a nevoilor emoționale.

Privind retrospectiv la ce am făcut cu viața mea în ultimii 20 de ani, poate că adevărata forță este, de fapt, să ieși din acest stereotip. Să ai curajul să-ți iei timpul înapoi, să ai libertatea să recunoști că nu mai poți, să sfidezi tabu-uri despre sănătatea emoțională și să accepți că este normal să ai limite pe care nu le poți depăși. Când mama se stingea ușor și eu goneam înnebunită de durere între spital și serviciu, o colegă mi-a spus admirativ că sunt „superstrong“. Am zâmbit cu același rictus din clasele primare: nu-mi doream să fiu puternică, voiam să nu mai scriu prezentări în Salvare sau lângă patul mamei care mai murea în fiecare zi câte puțin. Nu știu dacă voi achita vreodată prețul plătit pentru a rămâne „superstrong“. Dar oricât aș detesta discursurile motivaționale, mi-am creat un îndemn cu care merg înainte: Fii sensibilă... ca să nu te pierzi de tot!

La mulți ani cu emoții și autenticitate, eternule feminin!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Foarte bine scris! Femeile pot fi (si sunt) puternice, muti-tasking, competitive, dar si sensibile, iar asta ar trebui sa le faca si mai respectate, ca persoane. Daca nu dormi la serviciu, nu inseamna ca nu iti faci treaba cel putin la fel de eficient ca ceilalti. Daca alegi sa pui cariera pe acelasi loc cu familia sau chiar pe locul doi, nu are nimeni dreptul sa te desconsidere. daca alegi sa fi o mama implicata in viata copiilor sau sa fi doar mama, societatea ar trebui sa-ti fie recunoscatoare ca ii dai pentru viitor oameni puternici, echilibrati. Respect femeie sensibila!
    • Like 0
  • Un articol foarte bun, in care, cu siguranta, s-au regasit multe femei. Si eu, printre ele. Cand fiica mea era mica, intre 0 - 9 ani, adica anii aceea importanti, cand nu iti vine sa iti lasi pruncul la cresa sau la scoala dupa ore, pana ajungi gafaind, dupa ce ai " rupt usa" fix la ora 17.00, atunci au fost anii in care m-am zbatut cel mai tare, sa combin onorabil profesia cu viata de familie si respectiv, cea de mama. Aveam doua servicii, nu pentru ca eram avida dupa bani, dar mi se ivise o oportunitate, pe care ma gandeam sa nu o pierd, in ideea ca dadea bine la CV...munceam ca o apucata, copilul plangea ca ii era dor de mine...aveam zile cand dimineata o lasam dormind, seara o gaseam dormind...au fost ani in care nici profesional nu mai puteam fii la inaltime si nici mama nu mai eram 100%. Perioada in care am facut fix trei burnout-uri...abia dupa ce fizic am capotat, am realizat ca timpul acela atat de pretios in care copilul meu crestea, iar eu nu eram acolo, timpul acela tot atat de pretios in care sefii isi intindeau, cum bine spuneati, deadline-urile peste mine, unii colegi gaseau ca ieseam prea repede pe usa, fix la ora 17.00, timpul acela nu a reprezentat decat o goana in van, si ma felicit ca m-am oprit la timp, nu inainte de a-mi pierde cu totul mintile. Ati scris foarte frumos si foarte adevarat, ca ne-am suprimat emotiile si angoasele, doar sa cumva sa se creada ca nu suntem puternice, egale cu barbatii. Stim cu totii ce inseamna, drepturi si indatoriri si cum se respecta aceastea fara discriminare, mai ales cand e vorba de un subiect, inca delicat, cel al egalitatii sexelor. Totul se ia ad literam, nu se mai intelege ca sute, de ani de discriminare, au determinat femeile sa arda etape intregii, pe care barbatii le-au parcurs de la sine. Fireste ca ni se spune: Daca nu esti capabila sa iti tii si serviciul si familia, atunci stai acasa, creste doar copiii si nu mai avea pretentii, nu? Nu va suna cunoscut? Mda...combinatia e foarte grea, dar nu imposibila. Va felicit inca o data pt articol si nu cred, nu am crezut niciodata, ca sensibilitatea e o slabiciune, desii - in lumea hiper competitiva in care traim - e vazuta asa. Termenul pare intr-adevar ca si-a pierdut intelesul initial si e privit ca o tara, ca un defect.
    • Like 2
  • dna invatatoare proceda cel mai corect, va scutea de asteptarea in tensiune :)
    • Like 2
    • @ Iulia Roman
      Regret, dar era total lipsita de spirit pedagogic. Practica, genul acela de educatie spartana, care nu prindea la toti elevii.
      • Like 1
  • Felicitări pentru articol, dar mai ales pentru gândurile tale sincere! Da, sensibilitatea este expresia umanității noastre, fără ea, ne-am apropia riscant de mult de o zonă periculoasă, cea a decadenței. Până la urmă, nerecunoașterea, negarea sau minimalizarea sensibilității perfect umane din noi, ne va conduce către abrutizare, în cazul cel mai fericit, sau către patologic, în situațiile grave. Recomand sensibilitatea și bărbaților! Un bărbat este cu atât mai puternic, cu cât reușește să-și exprime sentimentele și emoțiile. O zi frumoasă doamnă! :)
    • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult