Sari la continut
Republica
Prevenție

Femeile merg la medic de două ori mai mult decât bărbații și accesează programe de screening de trei ori mai mult decât aceștia/ Abonații Regina Maria au economisit în 2023 aproape 300 milioane de euro - raportul „Health of the Nation” realizat de Rețeaua de sănătate Regina Maria

Raport RM

Peste 7,1 milioane de pacienţi unici au beneficiat de servicii medicale de la înființarea Rețelei private de sănătate Regina Maria și până în prezent, conform raportului „Health of the Nation”, făcut public de Rețeaua de sănătate Regina Maria. Alte cifre relevante: aproape un milion de abonamente medicale, 23 milioane de consultaţii, 540.000 proceduri chirurgicale și intervenţii chirurgicale, 83 milioane de probe prelevate și investigaţii de laborator efectuate.

Documentul mai relevă faptul că, în 2023, peste 1,63 milioane de pacienți unici au accesat rețeaua în 2023, doar abonații accesând mai mult de 10 milioane de servicii medicale. Unul din șapte abonați a utilizat cel puțin un serviciu în rețea, realizând, în medie, șapte vizite medicale, cu 27,3% mai multe decât media de 5,5 vizite înregistrată de OECD pentru pacientul român.

„Românii au avut tendința să se trateze mai degrabă decât să prevină – o realitate pe care am recunoscut-o de la început și pe care ne-am propus să o schimbăm. Astfel, acum un sfert de secol, am fost pionieri în introducerea conceptului de abonamente medicale cu acest scop în minte. Astăzi, după mulți ani de eforturi constante, observăm cu satisfacție cum comportamentele românilor se schimbă în direcția prevenției”, a declarat Fady Chreih, CEO Regina Maria.

Abonații Regina Maria economisesc, în medie, 3.500 lei anual pe servicii medicale, o sumă echivalentă cu un salariu minim brut pe economie sau cu totalul alocației anuale pentru creșterea unui copil, arată statisticile cuprinse în raportul amintit. Pe parcursul anului 2023, abonații au economisit aproape 300 milioane de euro prin accesarea de servicii gratuite sau cu discounturi semnificative. „Fiecare abonat poate vedea, în timp real, ce sumă a economisit prin accesarea serviciilor #peabonament în aplicația Contul meu”, a explicat Andreea Minuță, director executiv al Diviziei de Abonamente Regina Maria.

Conceptul de abonament medical nu doar încurajează prevenția, ci contribuie și la economii substanțiale. Datele arată că modelul de abonamente medicale stimulează prevenția timpurie și accesul la consultații, înainte de apariția simptomelor. România, cu șapte vizite medicale pe an, se apropie de media înregistrată în țările din UE cu cea mai mare frecvenţă a consultaţiilor medicale - Germania (9,6 vizite medicale), Ungaria (9,4), Olanda (8,6), potrivit datelor Eurostat 2021, citate de Euronews.

„Prin tot ceea ce dezvoltăm, sprijinim sănătatea românilor. Pacienții ne confirmă acest lucru, accesând de la an la an din ce în ce mai multe servicii medicale, iar datele ne arată că, astfel, degrevăm o parte foarte importantă din sistemul public de sănătate”, subliniază Fady Chreih.

Femeile, mai implicate în îngrijirea sănătății

Același raport din domeniul sănătății scoate la iveală o disparitate majoră între comportamentele de prevenție ale femeilor și bărbaților din România. Femeile accesează programele de screening și alte servicii cu rol de prevenție de trei ori mai mult decât bărbații, o tendință ce se reflectă atât în rândul pacienților cu abonamente medicale, cât și în rândul celor care nu beneficiază de astfel de servicii.

Topul investigațiilor medicale efectuate de femei și bărbați în ultimii cinci ani este sugestiv. Femeile se concentrează preponderent pe screening-uri pentru tiroidă (45,26%), col uterin (27,75%), sân (13,69%), dermatologic (4,85%) și pulmonar (1,46%). Aceste date reflectă o preocupare crescută pentru prevenirea unor afecțiuni care sunt fie frecvent întâlnite în rândul femeilor, fie necesită monitorizare regulată, cum ar fi în cazul afecțiunilor endocrine sau oncologice.

De cealaltă parte, bărbații accesează cel mai mult screening-ul pentru prostată (42,37%), urmat de cel tiroidian (36,93%), dermatologic (8,76%) și pulmonar (5,38%), confort raportului „Health of the Nation”. Testarea pentru afecțiuni ale prostatei se află în topul investigațiilor preventive efectuate de bărbați, iar procentajele scăzute ale altor tipuri de screening indică o preocupare mai redusă pentru prevenție în general.

„România se află pe primul loc în Uniunea Europeană la decese din afecţiuni tratabile, ce pot fi evitate în principal prin screeninguri și tratamente eficiente. În realitate, peste 40% din cazurile de cancer pot fi prevenite, iar mortalitatea poate fi, de asemenea, redusă prin screeninguri, diagnosticarea timpurie și adoptarea unui stil de viaţă sănătos. Avantajele investigaţiilor de screening sunt multiple. În primul rând, acestea oferă posibilitatea de intervenţie timpurie, ceea ce poate duce la o tratament mai eficient și la îmbunătăţirea prognosticului pentru pacient. De asemenea, pot contribui la reducerea costurilor pe termen lung ale îngrijirii medicale, deoarece tratamentul precoce poate reduce necesitatea unor intervenţii medicale mai costisitoare în viitor. Vrem să stimulăm tot mai mult medicina preventivă acoperită de abonamentele medicale, iar prin programele de screening ne propunem ca fiecare angajat din România să efectueze cel puţin un screening pe an”, spune Georgiana Andrei, director comercial, Divizia de abonamente din cadrul Rețelei de sănătate Regina Maria.

Femeile merg la medic de două ori mai mult decât bărbații

Femeile nu doar că se preocupă mai mult de prevenție, dar merg la control medical de două ori mai des decât bărbații, indiferent dacă au sau nu abonament, conform datelor prezentate în raportul realizat de Rețeaua de sănătate Regina Maria. „Faptul că bărbaţii sunt mai reticenţi în a merge la medic este o percepţie anecdotică la nivel social, nu doar în România, ci și în multe alte culturi. Datele Regina Maria confirmă, din păcate, într-o manieră generală aceste percepţii. Atât femeile abonate cât și cele neabonate merg de două ori mai des la controale medicale decât bărbaţii”, subliniază autorii raportului „Health of the Nation”.

Investiții de 250 milioane de euro - 100% din profitul generat de abonamentele medicale

Diferența dintre bărbați și femei în apelarea la servicii medicale arată cât de importante sunt programele de prevenție și accesul ușor la îngrijire. În acest sens, investițiile în clinici și spitale sunt esențiale pentru a încuraja prevenția în rândul populației.

Cu investiții de 250 milioane de euro până în prezent, reprezentând 100% din profitul generat de abonamentele medicale, Rețeaua privată de sănătate Regina Maria continuă să joace un rol esențial în sănătatea românilor. Aceste fonduri au fost direcționate către dezvoltarea și construirea de spitale, policlinici, centre de imagistică și laboratoare, contribuind la misiunea rețelei de a asigura accesul la servicii medicale de înaltă calitate pentru pacienții din întreaga țară, potrivit Raportului „Health of the Nation”.

Trei din patru familii își duc copilul la stomatolog

Documentul scoate în evidență și informații care pot părea surprinzătoare, la o primă vedere, despre obiceiurile de îngrijire dentară. Pentru prima dată în ultimii șase ani, trei sferturi dintre familiile din România își duc copiii la medicul stomatolog, un indicator important al creșterii interesului față de sănătatea dentară, se arată în Raportul „Health of the Nation”, făcut public de Rețeaua privată de sănătate Regina Maria. Informația - evidențiată și în cel mai recent „Barometru al Stomatologiei” realizat de Regina Maria Dental Clinics și Kantar - reprezintă un semnal pozitiv într-un peisaj sanitar marcat, până de curând, de dezastru în ceea ce privește igiena orală a populației.

Deși rezultatele sunt încurajatoare, ele nu trebuie să ascundă o realitate încă problematică: peste jumătate dintre români nu ajung la dentist, iar 79% dintre adulți au avut cel puțin o afecțiune dentară în 2023, multe dintre acestea rămânând nerezolvate. Această situație contrastează puternic cu intenția tot mai mare a românilor de a lua în considerare o vizită la medicul stomatolog în 2024 – un procent de 66%, cel mai ridicat din ultimii ani.

„Misiunea noastră, cea ca fiecare român să aibă acces facil, simplu și rapid la cei mai buni specialiști și cele mai moderne tehnologii medicale, stă la baza tuturor investiţiilor strategice pe care le facem și a tuturor deciziilor pe care le luăm”, spune Fady Chreih, CEO Reţeaua de sănătate Regina Maria, unde au fost adăugate, în 2022, clinicile stomatologice Dr. Leahu.

„Trei din patru familii din România își aduc copiii la medicul stomatolog, iar aceasta este rata cea mai mare de accesare din ultimii șase ani. Sunt semne de normalitate pe un fond dezastruos pe care îl avem în ceea ce privește starea de sănătate dentară a populaţiei, iar rezultatele încurajatoare sunt o consecinţă a educaţiei despre sănătatea dentară, la care am contribuit în ultimul deceniu. Prin prezenţa extinsă la nivel naţional, alături de un partener puternic – Rețeaua privată de sănătate Regina Maria -, suntem pregătiţi cu informaţii și servicii de calitate, atunci când oamenii decid să vină pentru consult sau tratament care să le asigure dinţi sănătoși pe viaţă”, adaugă dr. Ionuţ Leahu, CEO și fondatorul Clinicilor Dentare Dr. Leahu.

Pacienții au nevoie de informații și servicii de calitate, pentru ca vizitele la stomatolog să devină o obișnuință, nu o urgență. Tot mai multe studii confirmă că sănătatea orală este intrinsec legată de sănătatea generală a organismului, influenţând afecţiuni precum boli cardiovasculare, complicaţiile sarcinii și nașterii, pneumonia și alte probleme ale sistemului respirator, HIV/SIDA, cancerul și boala Alzheimer, dar și diverse afecţiuni digestive, osteoporoza și boli ale sistemului osteoarticular sau ale sistemului endocrin, relevă raportul raportul „Health of the Nation”.

Infrastructura digitală medicală în „țara dosarului cu șină”

Angajamentul față de accesibilitate se vede și în transformările digitale pe care Rețeaua Regina Maria le introduce în sistemul medical. În țara care pentru mult timp a fost cunoscută drept „țara dosarului cu șină”, simbol al birocrației și al unui sistem medical învechit, asistăm acum la o revoluție a infrastructurii sale digitale în domeniul sănătății. În timp ce în spitalele publice dosarul medical pe hârtie și întârzierile birocratice încă persistă, Rețeaua privată de sănătate Regina Maria demonstrează că prin investiții corecte și strategie digitală coerentă pot fi făcute salturi spectaculoase în era digitală.

Aplicația medicală mobilă Regina Maria are peste 1,7 milioane de conturi de pacienți și este pe locul 1 în App Store și pe locul 2 în Play Store la categoria Aplicaţii medicale.

Aplicația permite utilizatorilor să-și gestioneze întreaga experiență medicală de la distanță: programări, consultații online, accesarea rezultatelor investigațiilor și plata serviciilor, toate disponibile direct pe telefon. Sistemul integrat oferă și acces la evaluările oferite de alți pacienți, cu ajutorul funcționalității „Notele medicilor”.

„Una dintre direcţiile noastre strategice este reprezentată de digitalizarea interacţiunii dintre medic și pacient: nu doar declarăm acest lucru, ci îl demonstrăm permanent, prin investiţiile constante și prin soluţiile digitale pe care le-am pus deja la dispoziţia pacienţilor, fiecare dintre ele având un impact uriaș. Dosarul medical integrat, accesibil pacienţilor direct pe telefon, posibilitatea de a programa și chiar consulta un medic 100% online sunt doar două dintre exemple”, spune Fady Chreih.

Chirurgia robotică: șase spitale dotate cu roboți da Vinci

Regina Maria a investit masiv nu doar în digitalizarea relației medic-pacient, ci și în tehnologie medicală de vârf. Cu șase spitale dotate cu roboți da Vinci, inclusiv cel mai avansat model da Vinci Xi, rețeaua oferă pacienților acces la tehnici chirurgicale minim invazive, care reduc riscurile și complicațiile, și scurtează semnificativ timpul de recuperare. În ultimii cinci ani, numărul intervențiilor chirurgicale robotice a crescut cu peste 1.003%, ceea ce demonstrează nu doar popularitatea acestei metode, dar și beneficiile sale evidente, se mai arată în raport.

Rețeaua de sănătate Regina Maria cuprinde în prezent o infrastructură extinsă, cu 6 spitale, 85 de săli de operație, 1000 de paturi, 60 de policlinici, 36 de laboratoare și peste 30 de centre de imagistică. De asemenea, pacienții au la dispoziție o clinică virtuală, ce oferă acces la consultații medicale atât pentru cei din țară, cât și pentru diaspora. În total, rețeaua include peste 400 de locații în România și parteneri de servicii medicale, fiind sprijinită de o echipă de peste 11.000 de angajați și colaboratori, dintre care peste 3.500 sunt medici.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult