Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Fii bărbată, Zoe! Toate femeile domnului Teodorovici

OFPSD Mamaia

Foto: Grațiela Drăghici Facebook

Tot citesc discursul domnului Teodorovici prin care își prezintă dorința de a candida la președinția Organizației de Femei PSD și în care încearcă, într-un mod stângaci să elogieze femeia și importanța acesteia în societate. Totul pornește, însă, de la doamna Dăncilă. 

Se pare că strategia acesteia de a câștiga alegerile prezidențiale este de a miza pe și a evidenția, cu orice ocazie, faptul că este femeie, ceea ce ar face-o, din punctul domniei sale de vedere, cea mai potrivită pentru acest post. Așadar, pornește un război împotriva bărbaților, mai ales împotriva celor care o critică. Îi sare în ajutor și domnul Teodorovici, care susține că-și dorește să „schimbe mentalitatea bărbaților cu adevărat”, nu doar de a discuta despre egalitate de gen care, pentru dumnealui, înseamnă „număr egal femei-bărbați” sau la fiecare bărbat să revină o femeie. Ca să ne simțim și mai bine și să pricepem cu adevărat hotărârea dumnealui de a schimba mentalități, acesta ne și explică, alăturând exemple chiar, cum putem recunoaște bărbații care respectă cu adevărat femeia: „Eram ieri în Argeș și în discuție cu un primar foarte ferm pe poziție, vehement. Aștia sunt bărbații care iubesc femeile cel mai mult. Ăștia care se dau pe lângă și încearcă să vă cucerească și să vă folosească uneori. Pentru că știm cu toții că femeia te ridică, femeia te coboară. Asta nu înseamnă că un număr mai mare îți dă mai multe șanse” (sic!).

Așadar, dacă înțeleg bine, bărbații care respectă femeile înțeleg să „se dea pe lângă”, să încerce să le „cucerească și să [le] folosească uneori”, pentru că toată lumea știe „că femeia te ridică, femeia te coboară” (de menționat aici că, dacă tot vrei să schimbi mentalități, n-ar trebui să introduci în discurs tocmai o vorbă din popor, căci te cam contrazici). Pe scurt, un bărbat își va folosi „farmecele”, va folosi o femeie, dar va face toate acestea pentru că o respectă și o iubește (bizar cum afirmații de acest gen sunt corelate, în general, cu femeile: ele își folosesc „puterile”, implicit cele sexuale, pentru a-și atinge scopurile; important de observat că, în cazul femeilor, este perceput ca ceva negativ, nicidecum ca o modalitate de a-și exprima respectul și/sau dragostea față de bărbați). După mintea dlui Teodorovici, nu este problematic ca bărbatul să folosească o femeie pentru a se „ridica” în carieră, spre exemplu, deoarece femeia este cea care deține și puterea de a-l doborî oricând i se va părea de cuviință. Totuși, trebuie evidențiat că, în ciuda puterii de a-l coborî pe bărbat, vorbim în continuare despre o reușită a bărbatului, nu a femeii, ea aflându-se în tot acest timp în spatele lui, pregătită să-l readucă pe acesta cu picioarele pe pământ dacă întrece măsura, probabil.

Încurajarea femeilor de a se lăsa folosite de bărbați cu iluzia că tot ele dețin și puterea de a-i da jos, la nevoie, mi se pare de necrezut. Nu știu dacă domnul Teodorovici a ținut doar un dicurs încropit pe loc pentru a se plia pe discursul doamnei Dăncilă, fără să raționeze cu adevărat asupra semnificației conceptului de „egalitate de gen” sau aceasta este într-adevăr poziția dumnealui cu privire la această temă. Indiferent care dintre variante este cea corectă, un actor public trebuie să fie în permanență conștient de greutatea cuvintelor și ideilor pe care le promovează în spațiul public.

Noroc că domnul Orlando dorește să preia conducerea Organizației de Femei a PSD, să le arate cum să fie mai bărbate Zoicilor de acolo!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nu va nai straduiti sa analizati, omul e rudimentar si considera ca farmecul sau irezistibil inlatura orice piedica spre inima femeilor, mai ales a celor care nu sunt obisnuite sa fie magulite. Un escroc sentimental ... stangaci.
    • Like 1
  • Corina check icon
    Presupun că domnul Teodorovici nu s-a exprimat exact cum ar fi vrut. De aici incoerența. „Eram ieri în Argeș și în discuție cu un primar foarte ferm pe poziție, vehement. Aștia sunt bărbații care iubesc femeile cel mai mult. Ăștia care se dau pe lângă și încearcă să vă cucerească și să vă folosească uneori.” Al doilea „ăștia” ar fi trebuit să fie, mai logic, „ceilalti”, să se refere la o altă categorie, în opoziție cu prima. De la „vehemenții” care iubesc femeile cel mai mult nu te aștepți să se dea pe lângă, să se folosească de femei. E ceva onctuos și prefăcut aici. Sau poate a fost sincer și a dat pe față ce talmeș-balmeș e în mintea lui cu privire la femei.

    Oricum, nu au sens așteptările prea mari, nici analizarea cuvintelor domnului în cauză. În curând nu va mai fi cine știe ce „actor public”... La urma urmei, trăim o aberație, cu dânsul în funcția actuală. Să sperăm că ia sfârșit curând.
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult