Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Firmele care investesc în achiziții de calculatoare pot beneficia de facilități la plata impozitului pe profit

Societățile plătitoare de impozit pe profit ce investesc în exercițiul fiscal 2016 în categoria de active 2.1 din catalogul mijloacelor fixe beneficiază de facilitatea la plată privind profitul reinvestit.

De această facilitate pot beneficia în mod real și societățile mici și mijlocii ce pot investi profitul în achiziții de calculatoare și echipamente de facturare din grupa 2.2.9 din catalogul mijloacelor fixe.

În plus, și programele de calculator achiziționate de aceste societăți plătitoare de impozit pe profit pot face obiectul scutirii la plată prin această facilitate.

În esență, profitul contabil regăsit în soldul contului 121 „Profit și pierdere” este scutit la plata impozitului pe profit în procentul de 16% corespunzător investiției în active noi din grupele mai sus amintite.

Se beneficiază de această facilitate indiferent de sursa de finanțare (surse proprii, împrumut, leasing sau subvenții) conform norme de aplicare pentru art. 19^4 din Codul fiscal regăsite la pct. 17^8 prima teză din HG nr. 44/2004 cu modificări ulterioare, astfel:

„17^8. În aplicarea prevederilor art. 19^4 alin. (2) din Codul fiscal, profitul contabil brut cumulat de la începutul anului este profitul contabil la care se adaugă cheltuielile cu impozitul pe profit, înregistrat în trimestrul/anul punerii în funcţiune a echipamentelor tehnologice respective, fără a lua în considerare sursele proprii sau atrase de finanţare a activelor menţionate la art. 19^4 alin. (1) din Codul fiscal.”.

Din punctul de vedere al tipului de amortizare, se poate utiliza metoda liniară sau degresivă. Pentru echipamentele aflate în sfera facilității de profit reinvestit nu se poate aplica metoda de amortizare accelerată.

Programele de calculator achiziționate de aceste societăți plătitoare de impozit pe profit pot face obiectul scutirii la plată prin această facilitate.

Facilitatea de profit reinvestit nu poate fi acordată sau distribuită către participanții la societate, iar aceasta se constituie sub forma unei rezerve fiscale cu dată de 31 decembrie, la nivelul profitului scutit la impozitare. Rezerva legală fiscală se constituie imediat după constituirea rezervei legale obligatorii pentru societăți.

Echipamentele ce fac obiectul profitului reinvestit trebuie păstrate în entitate mai mult de jumătate din durata de viață stabilită conform catalogului mijloacelor fixe însă nu mai mult de 5 ani. În cazul în care activele se cedează înainte de a trece această perioadă sau în cazul în care rezerva fiscală este distribuită către participanții la unitate, impozitul pe profit se recalculează cu data exercițiului la care s-a beneficiat de facilitate, ocazie cu care se vor stabili și dobânzi și penalități accesorii.

Noile reglementări fiscale modifică tratamentul fiscal al rezervei legale iar aceasta nu se impozitează nici în cazul lichidării societății, rămânând efectiv o sumă neimpozabilă pe durata de viață a societății.

Foarte important: este bine să se poată aplica această facilitate deoarece Guvernul este generos doar în an electoral. La data de 31 decembrie 2016, facilitatea își încetează aplicabilitatea conform termenelor stabilite de noul Cod fiscal.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult