Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Firmele care investesc în achiziții de calculatoare pot beneficia de facilități la plata impozitului pe profit

Societățile plătitoare de impozit pe profit ce investesc în exercițiul fiscal 2016 în categoria de active 2.1 din catalogul mijloacelor fixe beneficiază de facilitatea la plată privind profitul reinvestit.

De această facilitate pot beneficia în mod real și societățile mici și mijlocii ce pot investi profitul în achiziții de calculatoare și echipamente de facturare din grupa 2.2.9 din catalogul mijloacelor fixe.

În plus, și programele de calculator achiziționate de aceste societăți plătitoare de impozit pe profit pot face obiectul scutirii la plată prin această facilitate.

În esență, profitul contabil regăsit în soldul contului 121 „Profit și pierdere” este scutit la plata impozitului pe profit în procentul de 16% corespunzător investiției în active noi din grupele mai sus amintite.

Se beneficiază de această facilitate indiferent de sursa de finanțare (surse proprii, împrumut, leasing sau subvenții) conform norme de aplicare pentru art. 19^4 din Codul fiscal regăsite la pct. 17^8 prima teză din HG nr. 44/2004 cu modificări ulterioare, astfel:

„17^8. În aplicarea prevederilor art. 19^4 alin. (2) din Codul fiscal, profitul contabil brut cumulat de la începutul anului este profitul contabil la care se adaugă cheltuielile cu impozitul pe profit, înregistrat în trimestrul/anul punerii în funcţiune a echipamentelor tehnologice respective, fără a lua în considerare sursele proprii sau atrase de finanţare a activelor menţionate la art. 19^4 alin. (1) din Codul fiscal.”.

Din punctul de vedere al tipului de amortizare, se poate utiliza metoda liniară sau degresivă. Pentru echipamentele aflate în sfera facilității de profit reinvestit nu se poate aplica metoda de amortizare accelerată.

Programele de calculator achiziționate de aceste societăți plătitoare de impozit pe profit pot face obiectul scutirii la plată prin această facilitate.

Facilitatea de profit reinvestit nu poate fi acordată sau distribuită către participanții la societate, iar aceasta se constituie sub forma unei rezerve fiscale cu dată de 31 decembrie, la nivelul profitului scutit la impozitare. Rezerva legală fiscală se constituie imediat după constituirea rezervei legale obligatorii pentru societăți.

Echipamentele ce fac obiectul profitului reinvestit trebuie păstrate în entitate mai mult de jumătate din durata de viață stabilită conform catalogului mijloacelor fixe însă nu mai mult de 5 ani. În cazul în care activele se cedează înainte de a trece această perioadă sau în cazul în care rezerva fiscală este distribuită către participanții la unitate, impozitul pe profit se recalculează cu data exercițiului la care s-a beneficiat de facilitate, ocazie cu care se vor stabili și dobânzi și penalități accesorii.

Noile reglementări fiscale modifică tratamentul fiscal al rezervei legale iar aceasta nu se impozitează nici în cazul lichidării societății, rămânând efectiv o sumă neimpozabilă pe durata de viață a societății.

Foarte important: este bine să se poată aplica această facilitate deoarece Guvernul este generos doar în an electoral. La data de 31 decembrie 2016, facilitatea își încetează aplicabilitatea conform termenelor stabilite de noul Cod fiscal.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult

Dan Byron_FB

Se numește Daniel Radu, are 43 de ani și a copilărit într-un bloc lung, aflat lângă un altul, în ruină, de pe Șoseaua Pantelimon din București. În lumea aceea, mulți copii săraci, jefuiți de către soartă de dragoste și siguranță, căutau să recupereze ceva de la viață din buzunare străine și să egaleze scorul lovindu-i pe cei mai slabi decât ei.

Citește mai mult