Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Flash! Flash! Flash! Breaking news! Știre de ultimă oră! S-a aflat acum!

oameni pe strada.

Foto: My Vision / Alamy / Alamy / Profimedia

Mediafax a publicat o știre cu titlul „Hârtia igienică va fi interzisă în UE până în 2025, iar toaletele japoneze devin obligatorii. Amenzi mari pentru cei care cumpără hârtie igienică de pe piața neagră”. În articol apar câteva citate din Ursula von der Leyen, plus câteva din cetățeni simpli, unii pro, alții contra deciziei. Spre exemplu, un cetățean spune că își ascunde hârtia igienică în frigider. În text se mai menționează și înființarea „Toilet Paper Squad”. Eu aș traduce asta cu „Brigada pentru combaterea traficului și consumului de elemente igienice de fabricație lemnoasă”.

Toate ca toate, dar asta este o păcăleală de 1 aprilie. Inclusiv pe site-ul Mediafax apare scris și îngroșat cu mov, înainte de titlu, „1 aprilie”. Acum vine partea interesantă, comentariile de pe facebook, pe care le redau exact: 

O decizie greu de înțeles. În condițiile în care ne înarmăm de zor, industria de armament produce și distribuie in masă, avioanele de supraveghere brăzdează de zor cerul Europei, producem încă atâta plastic, EVRIKA, am găsit cea mai mare sursa de poluare ... Hârtia igienică și toaletele clasice ... Cred că la nivelul UE s-au rezolvat toate problemele ai a mai rămas doar asta ... De ce nu vedem masuri radicale de INTERZICERE de taiere a copacilor? De ce nu se recrează fonduri forestiere prin replantare? De ce se construiește de zor și nu se limitează spațiul construit deținut de o persoană/familie/instituție? Astea ar fi masuri radicale de reducere a poluării ... Și, in timp, poate trecem si la toaletele japoneze ... Cu fonduri europene nerambursabile, ca la anveloparea blocurilor...”

Vasăzică avem o analiză foarte bună legată de fenomenul poluării. Urmează unul dintre elementele fundamentale din psihologia românilor: comparația cu comunismul:

„De râsul curcilor. Am ieșit din comunism tocmai pentru că "se interzice" era ceva insuportabil pentru a intra într-un spital de nebuni unde cei care suferă de închipuire, cum zice țăranul, practică același sport "se interzice"!”

Și, bineînțeles, naționalistul care ne propovăduiește din ‘naltul scării de bloc cum UE să o lase mai moale, că știm noi mai bine, dom’le!

„Cine p.m. e Uniunea Europeană, sa ne dicteze cum trebuie sa traim ? M-am săturat de directive si planuri secrete , care nu au adus decat suferință oamenilor. Cred ca trebuie modificată prin vot la următoarele alegeri configurația Parlamentului European, prin crearea unei majorități naționaliste , care sa scoată Europa de sub bocancul american.”

Efectul articolului publicat de Mediafax este cea mai bună reprezentare a modului cum percep românii lucrurile. Îl voi păstra pentru a mă scuti în discuții viitoare de explicații pentru care – ca și aici – voi fi acuzat că sunt antiromân. Articolul are, în momentul în care scriu, 210383 de afișări. Câți dintre cei care au citit au sesizat neconcordanțele din text, spre exemplu așa-zisa mărturie a omului simplu care spune că își ascunde hârtia în frigider, dar interzicerea este anunțată pentru 2025? Sau cine a căutat dacă și o altă instituție de presă a transmis informația? Deja ajungem la alt nivel, tocmai de aceea nu menționez intenția de a căuta în presa internațională.

Îți recomandăm

Dintre cei care au înțeles că articolul este „fake news”, sigur au fost unii care s-au întrebat cum dracului funcționează mintea românilor care pun botul la așa ceva. Răspunsul scurt este că nu funcționează. Răspunsul lung este că percepția românilor se bazează pe situații speculative, nu operative. Pentru a înțelege asta, gândiți-vă la o scenă pe care o știm cu toții: masa de sărbători/parastase. Încercați să vă proiectați în minte discuțiile care au loc în acele momente, în special cele cu caracter politic sau care vizează problemele sociale. Veți observa că toate sunt la un nivel ipotetic vecin de palier cu Greuceanu. Nicio afirmație nu se bazează pe rânduirea existentă a lucrurilor, când spun asta mă refer, în special, la constituție și legi, adică un fel de slavonă bisericească pentru români. Toate afirmațiile încep cu „Dacă aș fi eu...” urmate apoi de niște lucruri care pur și simplu nu se pot realiza, de la împușcarea politicienilor la cucerirea Republicii Moldova și până la refacerea industriei comuniste. Mintea românilor rulează așa pentru că e la îndemână să vorbești numai să sune, decât să te informezi înainte, plus că individul mediu standard a avut mereu nevoie să fie „cineva” fără să facă nimic, iar cel mai scurt drum spre asta este cuvântarea despre spânzurarea politicienii de gardul de la Tractorul Brașov, pe când un discurs bine informat ar plictisi pe toată lumea. Aici se află punctele de legătură dintre exemplul dat și materialul celor de la Mediafax: ignoranța, pentru că nu a verificat nimeni informația, și mania de tip „cineva”, scenariu care se pliază perfect și pe imaginea persecutatului.

În loc de concluzie, CURS a făcut un sondaj unde a întrebat românii care sunt principalele probleme cu care ne confruntăm. Pe primul loc: pensiile și salariile, cu 31% dintre respondenți, iar pe la jumătatea clasamentului este educația, cu 6%. Cât privește „păcăleala” celor de la Mediafax, îmi vine în minte o zicere din cartier, „Bună glumă, nu o mai face.”

Bonus: FLASH! FLASH! FLASH! BREAKING NEWS! ȘTIRE DE ULTIMĂ ORĂ! S-A AFLAT ACUM!

„Pentru cei foarte puțini care nu mă știu...” Liviu Dragnea și-a lansat un canal de YouTube, unde ne învață să gătim, în special pentru că în ultima vreme mâncăm numai porcării, „ieuri”. În primă fază, am crezut că Dragnea se plictisește, dar în timp ce dădea cu lingura prin fasole ne-a explicat că nu are încredere în produsele de la magazin și că ANPC nu-și face treaba. Și a spus că avem o țară bogată și nu ne trebuie nimic de afară. Nu a renunțat la retorica de tip „roșia românească”. Situația trebuie urmărită. Până acolo, eu mă gândesc cine este persoana care face montajul și operează camerele, două la număr, din ce am dedus eu. Mă îndoiesc că o face pe gratis. Apropo, din ce trăiește domnul Dragnea?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nume check icon
    Nu poti sa ai o problema de educatie atat timp cat tu crezi ca esti educat.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult