Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Florin Cîțu: Celor născuţi în anii '70 nu va mai avea cine să le plătească pensiile. Fără o reformă clară nu vor mai fi bani

Florin Citu - Foto Facebook/Florin Citu

Foto Facebook/Florin Citu

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, susţine că este necesară reformarea rapidă a sistemului de pensii, pentru că, altfel, celor născuţi după 1970 nu va mai avea cine să le plătească pensiile.

Ministrul a explicat că sistemul de pensii funcționează în prezent „ca un Caritas”. „Cât timp cât sunt oameni să contribuie este OK, dar având în vedere evoluţia demografică din România, cei care sunt născuţi ca mine, în anii '70, nu vom mai avea cine să ne plătească pensia. Trebuie să luăm o decizie foarte rapid de reformă a sistemului de pensii. Nu se întâmplă peste noapte să faci o reformă, durează cam 10-15 ani, poate chiar 20 de ani să reaşezăm situaţia. Pentru toţi cei care au cotizat toţi aceşti ani, nu vor mai fi bani de pensii", a afirmat, marţi seară, la Realitatea Plus, ministrul Finanțelor.

Florin Cîțu a spus că Legea pensiilor va fi pusă în aplicare exact aşa cum este, în 2020, banii fiind prevăzuţi în buget. El a adăugat că va continua discuţia despre pensiile speciale și speră ca problema să fie rezolvată în acest an.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nu e nicio problemă că cei născuți în anii 70 nu vor mai primi pensie. Ceea ce cred eu că ar trebui să înțeleagă oamenii politici e că pensia nu e un dar, un cadou, ci un drept câștigat după o perioadă de muncă urmare a unei cotizații (contribuții) plătite în fiecare lună. La aceasta se poate adăuga și plata după cuantumul contribuției plătite fără alte favoruri care țin de interese de tot felul. E însă greu când omul e corect, cotizează, încearcă să performeze într-un domeniu, iar la final când ar trebui apreciat primește un alt premiu. Trist!
    • Like 0
  • topala check icon
    Ce tara suntem daca scoti la pensie militari la varsta de 42 de ani.iar acuma sunt parlamentari si nu numai,genul nicu falcoi -senator USR,are 52 de ani si este in pensie de 10 ani. Mai cunosc pe unul care a iesit tot la 42 de ani in pensie,dar nu detine functii publice si munceste la privat.La parlamentari se poate cumula indemnizatia de parlamentar cu pensia.
    • Like 2
    • @ topala
      Asa este ,stimate ,,domn topala ,,Aproape 1, toti militarii iesiti la pensie ,cu ordonanta si un ,rucsac cu bani ,la 42 ani ,,toti lucreaza (se fac ca lucreaza ) pe la stat sau in privat, si rad in nas celor cu pensii-vnituri mici ,Cunosc pers. cateva cazuri Unul ,are firma de agenti de paza , altul s-a reprofilat si are o firma de prelucrarea mierii de albine ,are si el 40 stupi ,Acest caz este unul mai de bun ex.ca produce ceva ,Dar ,nu inteleg ,>De ce statul le mai da si bani ,?? Daca acea unitate militara s-a desfiintat ,ramai si tu ,ca orice roman, somer, si te reprofilezi ,caci oricum o face ,dar cu pensia de la stat !!, Cel mai revoltator ,se pare ca ,,,sunt pensionarii speciali ,!!!
      • Like 0
  • 1. Ar fi bine daca cei care ocupa pozitii de responsabilitate ar gandi de doua ori inainte de a dechide gura. Stress-ul populatiei il vor deconta tot ei, vin ailalti care "dau ca au". E cel putin al doilea derapaj, dupa ala cu gaura care a condus la cresterea cursului.
    2. Nu vor putea niciodata sa nu plateasca in cazul contributivitatii. Cel mult sa amane platile prin cresterea varstei de pensionare. DIn nou decont politic. Sau sa reduca/limiteze cresterile pe motivul deja invocat ca nu au bani, in conditiile in care mentin pensiile speciale si alte cheltuieli aiurea. Principiul specializarii bugetare nu tine de foame pensionarilor. Din nou decont politic.
    D-le Catu, sunteti pe drumul cel bun, continuati!
    • Like 0
  • Nume check icon
    Situatia nu este noua, dar pana acum nu prea a avut nimeni curajul sa spuna lucrurilor pe nume.
    Da, nu o sa fie pensii pentru decretei si cei nascuti in anii '70. Cand vorbim de pensii aici vorbim de pensii de de peste 2-3 mii de lei sau mai mult.
    Cu siguranta va fi o pensie sociala in jur de una mie lei pentru ca altfel o sa fie revolte sociale.
    Pe langa incompetenta TUTUROR guvernarilor de dupa 1990 mai sunt si cateva motive "independente":
    - natalitatea scazuta de dupa 1990
    - emigratia in masa catre Europa de Vest
    Prin urmare nu stiu ce reforme pot sa faca guvernele in urmatorii 15 -20 ani atata timp cat In Europa de Vest solutia a fost migratia masiva din Europa de Est, Africa si Orientul Mijlociu.
    Cred ca o astfel de solutie ar fi si la noi, dar tinand cont de contextul actual de securitate precum si conservatorismul societatii romanesti nu cred ca acest lucru va fi posibil.
    Reintoarcerea diasporei ar fi o solutie, dar dupa ce au trait multi ani in Europa de Vest nu prea cred ca o sa se intoarca foarte multi - poate numai sa isi cheltuiasca pensia din Vest in RO - iar copiii lor nici atat.
    Acesta este un adevar crunt de care trebuie sa tinem seama, dar si mai important mai sunt in jur de 15-20 ani pentru cei nascuti in anii '70 sa faca ceva sa isi asigure un trai minim de dupa pensie.
    • Like 1
  • Ce parere ai ministre despre cei ce iau pensii "caritas"si voua va este frica sa spargeti sistemul special ?Nu ai nimic de reformat aici?
    • Like 1
  • Dorin check icon
    Era de așteptat , după ce timp de peste 25 de ani am lăsat destui care nu au mai avut chef de muncă să se pensioneze cum au vrut și când au vrut.
    • Like 1
  • Lasă că a rezolvat problema, o să apară iar un milion de contracte așa zise part-time în domeniul serviciilor și așa au scăpat oamenii de grija pensiei, au scăpat de tot. A uitasem, cu ocazia asta se mărește și găuroiul din bugetul de pensii, e de bine.
    • Like 0
  • Domnule "C(h)itu" chiar aveti de gand (desigur impreuna cu acolitii) sa puneti economia pe butuci in asa hal incat sa nu mai existe locuri de munca in tara si toata lumea sa plece unde vede cu ochii?? Oare luati spaga de pe la bancherii implicati de faceti apologia obligativitatii pilonului II cu atata ardoare?? Nu vi se pare cel putin absurd sa obligati salariatii sa cotizeze la niste banci, niciuna ferita de pericolul falimentului, ba mai mult chiar, sa ajunga unul ca dvs (??? functie de ce?? de ordinele primite de la banci?) sa stabileasca si cat sa cotizeze (3%>5%>6%)??? Daca acest pilon II este atat de sigur si va "streseaza" grija pensiilor de ce nu veniti cu ideea dea a renunta definitiv la cei 25% pe care ii tot incasati si a obliga salariatii sa-i depuna la bancile alese?? Auuuu! am gresit. Cum sa pierdeti atat de multi bani la "buget"??? Bani pe care sa-i dirijati pe unde va vine pe chelie,numai acolo unde ar trebuii nu.
    • Like 0
  • Situatia este ,suficient de clara, Dar sa nu uite D-l Ministru Catu ,ca;
    --Pensiile speciale ,,consuma 40% din totalul ,fondului alocat ,pensiilor din Romania !! Si ? In acest caz , raspunsul se deduce, Adica
    -- Reducem, sau taiem ,pensii speciale ?Sau nu ? Eu as spune ,foarte clar ca;DA,,Ptr un popor asa sarac , nu ne putem permite , sa finantam pensii astronomice ,,Sau , daca gndim mai simplu ,,dupa logica d-lui CTP ,
    --- Un batran ==un batran , eventual cu mici diferente ,dar nu cu diferente astronomice , Recent am vazut ,comentarii despre ,, celebrul ciorbea ,pensie == 35 000 lei !!! Plus alte , venituri ,numai de el stiute , In alte democratii din Europa ,,nu exista ,asa ceva, NOi,, de ce ,,suntem mai bogati ca altii ??
    • Like 1
    • @ Dan Capitan
      Pensiile speciale nu se platesc din bugetul de pensii, deci nu au relevanta in contextul actual. Asta nu inseamna ca nu trebuie taiate pt toata lumea(inclusiv militari si judecatori).
      • Like 0
    • @ Dan Capitan
      Nu uita dar face pe prostul, uita ce a promis inainte de alegerile prezidential, si la motiunea de cenzura.
      • Like 1
    • @ Daniel Ardelean
      Dar din ce buget se plătesc stimabile domn? De unde sunt luați banii dacă nu de la pensii?
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult
sound-bars icon