Foto Facebook/Florin Citu
Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, susţine că este necesară reformarea rapidă a sistemului de pensii, pentru că, altfel, celor născuţi după 1970 nu va mai avea cine să le plătească pensiile.
Ministrul a explicat că sistemul de pensii funcționează în prezent „ca un Caritas”. „Cât timp cât sunt oameni să contribuie este OK, dar având în vedere evoluţia demografică din România, cei care sunt născuţi ca mine, în anii '70, nu vom mai avea cine să ne plătească pensia. Trebuie să luăm o decizie foarte rapid de reformă a sistemului de pensii. Nu se întâmplă peste noapte să faci o reformă, durează cam 10-15 ani, poate chiar 20 de ani să reaşezăm situaţia. Pentru toţi cei care au cotizat toţi aceşti ani, nu vor mai fi bani de pensii", a afirmat, marţi seară, la Realitatea Plus, ministrul Finanțelor.
Florin Cîțu a spus că Legea pensiilor va fi pusă în aplicare exact aşa cum este, în 2020, banii fiind prevăzuţi în buget. El a adăugat că va continua discuţia despre pensiile speciale și speră ca problema să fie rezolvată în acest an.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
2. Nu vor putea niciodata sa nu plateasca in cazul contributivitatii. Cel mult sa amane platile prin cresterea varstei de pensionare. DIn nou decont politic. Sau sa reduca/limiteze cresterile pe motivul deja invocat ca nu au bani, in conditiile in care mentin pensiile speciale si alte cheltuieli aiurea. Principiul specializarii bugetare nu tine de foame pensionarilor. Din nou decont politic.
D-le Catu, sunteti pe drumul cel bun, continuati!
Da, nu o sa fie pensii pentru decretei si cei nascuti in anii '70. Cand vorbim de pensii aici vorbim de pensii de de peste 2-3 mii de lei sau mai mult.
Cu siguranta va fi o pensie sociala in jur de una mie lei pentru ca altfel o sa fie revolte sociale.
Pe langa incompetenta TUTUROR guvernarilor de dupa 1990 mai sunt si cateva motive "independente":
- natalitatea scazuta de dupa 1990
- emigratia in masa catre Europa de Vest
Prin urmare nu stiu ce reforme pot sa faca guvernele in urmatorii 15 -20 ani atata timp cat In Europa de Vest solutia a fost migratia masiva din Europa de Est, Africa si Orientul Mijlociu.
Cred ca o astfel de solutie ar fi si la noi, dar tinand cont de contextul actual de securitate precum si conservatorismul societatii romanesti nu cred ca acest lucru va fi posibil.
Reintoarcerea diasporei ar fi o solutie, dar dupa ce au trait multi ani in Europa de Vest nu prea cred ca o sa se intoarca foarte multi - poate numai sa isi cheltuiasca pensia din Vest in RO - iar copiii lor nici atat.
Acesta este un adevar crunt de care trebuie sa tinem seama, dar si mai important mai sunt in jur de 15-20 ani pentru cei nascuti in anii '70 sa faca ceva sa isi asigure un trai minim de dupa pensie.
--Pensiile speciale ,,consuma 40% din totalul ,fondului alocat ,pensiilor din Romania !! Si ? In acest caz , raspunsul se deduce, Adica
-- Reducem, sau taiem ,pensii speciale ?Sau nu ? Eu as spune ,foarte clar ca;DA,,Ptr un popor asa sarac , nu ne putem permite , sa finantam pensii astronomice ,,Sau , daca gndim mai simplu ,,dupa logica d-lui CTP ,
--- Un batran ==un batran , eventual cu mici diferente ,dar nu cu diferente astronomice , Recent am vazut ,comentarii despre ,, celebrul ciorbea ,pensie == 35 000 lei !!! Plus alte , venituri ,numai de el stiute , In alte democratii din Europa ,,nu exista ,asa ceva, NOi,, de ce ,,suntem mai bogati ca altii ??