Mi se spune că nu se face să nu dai cheia unei enigme la subsolul paginii, întrucât dorința de a te verifica este naturală și irezistibilă. Am unele dubii. Când eram copil și mă forțau ai mei să rezolv probleme din culegeri, uram paginile de la sfârșit. Cel mai adesea le rupeam și le aruncam pe toate ca să nu mă ispitească. Pe urmă mergeam cu coada între picioare la ai mei cerșind ajutor.
Pe de altă parte, ce-i drept, încearcă să spui un banc și să omiți poanta, nu poate fi nimic mai iritant și nesatisfăcător, mă rog aproape orice...
Prin urmare:
Cât este TVA-ul pentru un telefon care la raft costă 100 de lei?
Răspuns: Valoarea cotei de 20% de TVA dintr-un preț final de 100 de lei este 16,66 lei, fiindcă cota de TVA se aplică la prețul de bază, în acest caz 100-16,66=83,34 lei. Sau 83,34 plus 20% face 100 de lei.
Eroarea în care ne induce intuiția este să calculăm 20% din prețul final, și nu din prețul net cum ar fi corect.
Dacă vreți o formulă de a calcula valoarea TVA dintr-un preț final o puteți folosi pe aceasta:
Preț final – (preț final / 1,2) = valoare TVA
Înlocuind valorile din exemplul nostru vom obține:
100- (100/1,2)= 16,66 (până la a doua zecimală)
Acum, testul standard de reflecție cognitivă avea următoarele întrebări:
1. O bâtă de baseball și o minge de baseball costă împreună $1,10. Dacă bâta costă cu un dolar mai mult decât mingea, cât costă mingea?
2. Dacă în cinci minute cinci mașini produc cinci obiecte, de câte minute este nevoie ca 100 de mașini să producă 100 de obiecte?
3. Pe un lac o specie de nuferi acoperă o suprafață oarecare. Dacă suprafața acoperită de nuferi se dublează în fiecare zi și în 48 de zile acoperă întreg lacul, de câte zile este nevoie ca nuferii să acopere jumătate de lac.
Răspunsurile la testul standard de reflecție cognitivă sunt:
1. Bâta costă 1,05 dolari iar mingea 0,05 dolari (diferența între cele două valori este de un dolar) – intuiția ne spune tuturor 10 cenți
2. Este nevoie de 5 minute (nu 100).
3. 47 de zile, nu 24 de zile.
Și, în final, testul propus de candidat:
Se dau șirurile:
1
11
21
1211
111221
312211
Continuați cu următorul șir...
Răspuns: Șirurile candidatului mintos și curajos sunt un deliciu meta-numeric
1 (unu)
11 (un unu)
21 (doi de unu)
1211 (un doi, un unu)
111221 (un unu, un doi doi de unu)
312211 (trei de unu, doi de doi, un unu)
deci
13112221 (un trei, un unu, doi de doi, doi de unu) și așa mai departe
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Articolul lui Nicu Pana ne pregateste pentru interviul de angajare pentru functii de management si marturisesc ca din ce in ce mai multi angajatori folosesc teste de logica matematica pentru a-si selecta angajatii, iar lucrul acesta este esential deoarece s-a produs deja in mentalitatea romaneasca trecerea de la teorie la practica, se constientizeaza importanta a ceea ce stim sa facem realmente si a competentelor de problem solving mai ales, iar acest lucru se cere cu atat mai mult la nivel managerial. Nu ar fi surprinzator sa ti se ceara pentru functia de manager sa stii sa asamblezi un robot dupa o schema pentru a-ti verifica capacitatile chinestezice sau sa fii pus intr-o situatie critica sau limita ca sa ti se verifice capacitatea de reactie in conditii de stres. Lucrurile evolueaza mult in recrutare si se intampla in directia buna, iar probele practice, experientiale sunt integrate in procesul de recrutare din ce in ce mai mult. Avem nevoie de manageri care stiu sa faca multe lucruri practice ei insisi, chiar daca au posibilitatea de a delega. Simularea anumitor situatii inainte de a te confrunta cu ele in mediul de lucru iti antreneaza creierul si te pregatesc psihic pentru rolul de manager sau de trainer, sau pentru orice rol in care gestionezi un grup, o echipa.
Corect: TVA = prețul final x 0.2 / 1.2
Deci "TVA-ul il aflați împărțind prețul final la 0,6.
Pentru TVA-ul de 9%, TVA = prețul final x 0.09 / 1.09