Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Formula de calcul a TVA și răspunsurile corecte la întrebările de angajare pentru job-ul managerial

Interviu job

Mi se spune că nu se face să nu dai cheia unei enigme la subsolul paginii, întrucât dorința de a te verifica este naturală și irezistibilă. Am unele dubii. Când eram copil și mă forțau ai mei să rezolv probleme din culegeri, uram paginile de la sfârșit. Cel mai adesea le rupeam și le aruncam pe toate ca să nu mă ispitească. Pe urmă mergeam cu coada între picioare la ai mei cerșind ajutor.

Pe de altă parte, ce-i drept, încearcă să spui un banc și să omiți poanta, nu poate fi nimic mai iritant și nesatisfăcător, mă rog aproape orice...

Prin urmare:

Cât este TVA-ul pentru un telefon care la raft costă 100 de lei?

Răspuns: Valoarea cotei de 20% de TVA dintr-un preț final de 100 de lei este 16,66 lei, fiindcă cota de TVA se aplică la prețul de bază, în acest caz 100-16,66=83,34 lei. Sau 83,34 plus 20% face 100 de lei.

Eroarea în care ne induce intuiția este să calculăm 20% din prețul final, și nu din prețul net cum ar fi corect.

Dacă vreți o formulă de a calcula valoarea TVA dintr-un preț final o puteți folosi pe aceasta:

Preț final – (preț final / 1,2) = valoare TVA

Înlocuind valorile din exemplul nostru vom obține:

100- (100/1,2)= 16,66 (până la a doua zecimală)

Acum, testul standard de reflecție cognitivă avea următoarele întrebări:

1. O bâtă de baseball și o minge de baseball costă împreună $1,10. Dacă bâta costă cu un dolar mai mult decât mingea, cât costă mingea?

2. Dacă în cinci minute cinci mașini produc cinci obiecte, de câte minute este nevoie ca 100 de mașini să producă 100 de obiecte?

3. Pe un lac o specie de nuferi acoperă o suprafață oarecare. Dacă suprafața acoperită de nuferi se dublează în fiecare zi și în 48 de zile acoperă întreg lacul, de câte zile este nevoie ca nuferii să acopere jumătate de lac.

Răspunsurile la testul standard de reflecție cognitivă sunt:

1. Bâta costă 1,05 dolari iar mingea 0,05 dolari (diferența între cele două valori este de un dolar) – intuiția ne spune tuturor 10 cenți

2. Este nevoie de 5 minute (nu 100).

3. 47 de zile, nu 24 de zile.

Și, în final, testul propus de candidat:

Se dau șirurile:

1

11

21

1211

111221

312211

Continuați cu următorul șir...

Răspuns: Șirurile candidatului mintos și curajos sunt un deliciu meta-numeric

1 (unu)

11 (un unu)

21 (doi de unu)

1211 (un doi, un unu)

111221 (un unu, un doi doi de unu)

312211 (trei de unu, doi de doi, un unu)

deci

13112221 (un trei, un unu, doi de doi, doi de unu) și așa mai departe

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Problemele sunt simple, chiar si fiul meu de clasa a 5-a le-a rezolvat cand i le-am propus. Cat despre calculul TVA, nu stiu ce tot complicati formulele... pretul fara TVA il obtineti impartind pretul final la 1,2, iar TVA-ul il aflati impartind pretul final la 0,2.
  • Like 2
  • @ Marius Nego
   Dupa cum spui tu pretul fara TVAV 100/1.2=83,33 ceea ce este corect dar TVA -ul dupa formula ta da o enormitate si iti demonstrez: pret final 100 impartit la 0,2 = 100/0.2=100/(2/10)=100*(10/2)=100*5=500 ceea ce este mai mult decat pretul final. Statul s-ar bucura daca i-ai da TVA-ul acesta dar ma tem ca intri in faliment si nu stiu de unde aduci diferenta.
   • Like 0
  • @ Marius Nego
   Incorec:t "TVA-ul il aflati impartind pretul final la 0,2"
   Corect: TVA = prețul final x 0.2 / 1.2
   Deci "TVA-ul il aflați împărțind prețul final la 0,6.

   Pentru TVA-ul de 9%, TVA = prețul final x 0.09 / 1.09
   • Like 0
 • Următorul 1113213221....super problema. Destul de greu însă de "vizualizat" regula. Cred ca prospețimea puritatea gandirii aplicate este secretul succesului.
  • Like 1
 • Frumos subiect. Ultima problemă cu șirurile e de fapt o metoda de criptare.. adică o lege impusă anterior după care sa să construiască mesajul, mă rog, șirurile
  • Like 1
 • Mda...logica de context exista dar din punct de vedere matematic multe propoziții sunt false iar acel sir are o logica matematică, un tipar: precum Sirul Fibonacci (la care suma ultimelor doua numere determina al treilea număr: 1, 2, 3, 5, 8, 13...). În cazul dat șirul are o logica matematică dar nu are aplicabilitate. Pe scurt se începe cu un 1 și apoi se adaugă gradual și sistematic la numărul inițial cate un 1 și se trece cifra cea mai mare în dreapta șirului pastrandu-se cifra inițială în mijloc la care s-a adăugat și în dreapta, se trece încă un 1...complicat, no?
  • Like 0
 • Felicitări pentru articol! A determinat o emulație in randul membrilor familiei... binevenită intr-o dimineata de duminică. Cred ca astfel de dezbateri, pe probleme de logica, ar trebui sa intre in obiceiul cât mai multor familii. Astfel poți insufla si celor mici exercițiul permanent al gândirii.... chiar si in momente de relaxare. Mulțumim si mai asteptam si alte articole asemanatoare.
  • Like 2
 • Toate bune pana la problema cu sirurile.Este lipsita de logica simpla ,clara si pot afirma ca este o problema de tipul celor spuse la un pahar Elucubratii !Se poate interpreta in N moduri.
  • Like 1
 • La TVA cel mai simplu este pretul de raft X TVA \ 100+TVA in cazul de fata 100 X 20: 120
  • Like 1
 • Sa vii cu un test imaginat de Bernard Weber pentru a demonstra "gandirea in afara cutiei" este absolut patetic. Reprezentati tocmai genul de "literati" in ale managementului de care trebuie sa ne ferim, domnule Pana.
  • Like 3
  • @ Costin Mihai
   Patetic e sa siluiesti limba romana cu atata patos. Traducerea "'a la furculition" nu functioneaza la "pathetic" ;)
   • Like 3
 • La aia cu mingea si bata, ambele raspunsuri sunt valabile. Cat despre sirurile alea au o logica mai mult literara, ca un matematica. E si asta un alt pct de a vedea problema. Dar nu cred ca in Romania la un interviu pt orice fel de job, ca e CEO sau muncitor necalificat sa vi cu astfel de probleme ! Mare lucru e sa iti citeasca CV-ul daca sunt in criza de personal. Si pe urma nimeni nu sa nascut invatat.
  • Like 5
  • @ Ovidiu Gura
   Nu poti sa scuzi un adult venis la angajare pe o functie manageriala spunand ca "nu s-a nascut invatat". Altfel ti-e tot una daca intervievezi un masterand sau un cioban.
   • Like 1
  • @ Ovidiu Gura
   Daca bata costa 1 dolar si mingea 0.10 dolari, insumate dau 1.10 dolari , dar diferenta este de 0.90 dolari . ( a+b=1.10 si a-b =1 ; b-1+b=1.10 ; 2b=0.10 ; b=0.05)
   • Like 2
 • dupa 111221 de ce nu 1111121211 sau 11212211 am inteles doar pana la 1211 (un doi, un unu) dupa care am pierdut logica !
  • Like 2


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult

Oradea centru

„Trebuie să existe o abordare integrată pentru că altfel, cu sisteme, cu programe diferite, cu lucruri făcute nișat, nu ai cum să faci o integrare la nivel național. Toate sistemele folosite de autoritățile din România trebuie să fie compatibile, pentru că altfel nu poți să faci mai mult decât s-a făcut până acum”, crede Ilie Bolojan. (Foto: Silviu Filip/ Inquam Photos)

Citește mai mult
sound-bars icon