Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Formula de calcul a TVA și răspunsurile corecte la întrebările de angajare pentru job-ul managerial

Interviu job

Mi se spune că nu se face să nu dai cheia unei enigme la subsolul paginii, întrucât dorința de a te verifica este naturală și irezistibilă. Am unele dubii. Când eram copil și mă forțau ai mei să rezolv probleme din culegeri, uram paginile de la sfârșit. Cel mai adesea le rupeam și le aruncam pe toate ca să nu mă ispitească. Pe urmă mergeam cu coada între picioare la ai mei cerșind ajutor.

Pe de altă parte, ce-i drept, încearcă să spui un banc și să omiți poanta, nu poate fi nimic mai iritant și nesatisfăcător, mă rog aproape orice...

Prin urmare:

Cât este TVA-ul pentru un telefon care la raft costă 100 de lei?

Răspuns: Valoarea cotei de 20% de TVA dintr-un preț final de 100 de lei este 16,66 lei, fiindcă cota de TVA se aplică la prețul de bază, în acest caz 100-16,66=83,34 lei. Sau 83,34 plus 20% face 100 de lei.

Eroarea în care ne induce intuiția este să calculăm 20% din prețul final, și nu din prețul net cum ar fi corect.

Dacă vreți o formulă de a calcula valoarea TVA dintr-un preț final o puteți folosi pe aceasta:

Preț final – (preț final / 1,2) = valoare TVA

Înlocuind valorile din exemplul nostru vom obține:

100- (100/1,2)= 16,66 (până la a doua zecimală)

Acum, testul standard de reflecție cognitivă avea următoarele întrebări:

1. O bâtă de baseball și o minge de baseball costă împreună $1,10. Dacă bâta costă cu un dolar mai mult decât mingea, cât costă mingea?

2. Dacă în cinci minute cinci mașini produc cinci obiecte, de câte minute este nevoie ca 100 de mașini să producă 100 de obiecte?

3. Pe un lac o specie de nuferi acoperă o suprafață oarecare. Dacă suprafața acoperită de nuferi se dublează în fiecare zi și în 48 de zile acoperă întreg lacul, de câte zile este nevoie ca nuferii să acopere jumătate de lac.

Răspunsurile la testul standard de reflecție cognitivă sunt:

1. Bâta costă 1,05 dolari iar mingea 0,05 dolari (diferența între cele două valori este de un dolar) – intuiția ne spune tuturor 10 cenți

2. Este nevoie de 5 minute (nu 100).

3. 47 de zile, nu 24 de zile.

Și, în final, testul propus de candidat:

Se dau șirurile:

1

11

21

1211

111221

312211

Continuați cu următorul șir...

Răspuns: Șirurile candidatului mintos și curajos sunt un deliciu meta-numeric

1 (unu)

11 (un unu)

21 (doi de unu)

1211 (un doi, un unu)

111221 (un unu, un doi doi de unu)

312211 (trei de unu, doi de doi, un unu)

deci

13112221 (un trei, un unu, doi de doi, doi de unu) și așa mai departe

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Citez din textul de raspuns sforaitor, ca de profesor slab de scoala veche: "Răspuns: Șirurile candidatului mintos și curajos sunt un deliciu meta-numeric" Auzi, candidat mintos, curajos, deliciu numeric, plescait de limba. Pentru dvs problemele de siruri dau vreo masura a calitatilor umane? Trist. Atitudine de profesor care se da sclipitor in fata elevilor, in timp ce le iroseste timpul si speranta ca la scoala invata ceva ce le va fi util in viata. Iar elevii parasesc scoala stiind o bruma de integrale, dar nimic despre relatii inter-umane, educatie,
  • Like 1
 • Vax, marele intervievator cu probleme de Pionierul istet, care nu are dileme existentiale. Dar de ce nu intreaba candidatii "ce faci daca seful, la privat, desigur, nu la stat, iti da de munca de ajungi sa muncesti noaptea, in concedii, iar cand soliciti solidaritatea colegilor in fata sefului, ca si ei primesc la fel de mult, ei spun "A, noi nu facem ore suplimentare nerecunoscute si neplatite, noi muncim de placere!", in timp ce in lipsa sefului, sunt total de acord cu tine? Aaaa? Marele head hunter cu siruri de doi lei, un doi, un doi de douastrei - asta va e cheia descoperirii de dincolo de masca sociala? Imininke, ce sa mai spun.
  • Like 1
 • Problemele sunt simple, chiar si fiul meu de clasa a 5-a le-a rezolvat cand i le-am propus. Cat despre calculul TVA, nu stiu ce tot complicati formulele... pretul fara TVA il obtineti impartind pretul final la 1,2, iar TVA-ul il aflati impartind pretul final la 0,2.
  • Like 3
  • @ Marius Nego
   Dupa cum spui tu pretul fara TVAV 100/1.2=83,33 ceea ce este corect dar TVA -ul dupa formula ta da o enormitate si iti demonstrez: pret final 100 impartit la 0,2 = 100/0.2=100/(2/10)=100*(10/2)=100*5=500 ceea ce este mai mult decat pretul final. Statul s-ar bucura daca i-ai da TVA-ul acesta dar ma tem ca intri in faliment si nu stiu de unde aduci diferenta.
   • Like 0
  • @ Marius Nego
   Incorec:t "TVA-ul il aflati impartind pretul final la 0,2"
   Corect: TVA = prețul final x 0.2 / 1.2
   Deci "TVA-ul il aflați împărțind prețul final la 0,6.

   Pentru TVA-ul de 9%, TVA = prețul final x 0.09 / 1.09
   • Like 0
  • @ Marius Nego
   A rezolvat fiul tau problema cu sirurile in clasa a 5-a? Serios? Dar aia cu nuferii, stie el de ridicare la putere intr-a 5-a? Pai dati-l direct la master, ce mai sta in scoala?
   • Like 0
  • @ Octavian Razvan
   Daca ești mai mult ambițios decât atent,, faci cu puteri pana nu mai poți, când ești atent aplici scăderea cu 1.
   • Like 0
 • Următorul 1113213221....super problema. Destul de greu însă de "vizualizat" regula. Cred ca prospețimea puritatea gandirii aplicate este secretul succesului.
  • Like 1
 • Frumos subiect. Ultima problemă cu șirurile e de fapt o metoda de criptare.. adică o lege impusă anterior după care sa să construiască mesajul, mă rog, șirurile
  • Like 1
 • Mda...logica de context exista dar din punct de vedere matematic multe propoziții sunt false iar acel sir are o logica matematică, un tipar: precum Sirul Fibonacci (la care suma ultimelor doua numere determina al treilea număr: 1, 2, 3, 5, 8, 13...). În cazul dat șirul are o logica matematică dar nu are aplicabilitate. Pe scurt se începe cu un 1 și apoi se adaugă gradual și sistematic la numărul inițial cate un 1 și se trece cifra cea mai mare în dreapta șirului pastrandu-se cifra inițială în mijloc la care s-a adăugat și în dreapta, se trece încă un 1...complicat, no?
  • Like 1
 • Felicitări pentru articol! A determinat o emulație in randul membrilor familiei... binevenită intr-o dimineata de duminică. Cred ca astfel de dezbateri, pe probleme de logica, ar trebui sa intre in obiceiul cât mai multor familii. Astfel poți insufla si celor mici exercițiul permanent al gândirii.... chiar si in momente de relaxare. Mulțumim si mai asteptam si alte articole asemanatoare.
  • Like 2
 • Toate bune pana la problema cu sirurile.Este lipsita de logica simpla ,clara si pot afirma ca este o problema de tipul celor spuse la un pahar Elucubratii !Se poate interpreta in N moduri.
  • Like 4
 • La TVA cel mai simplu este pretul de raft X TVA \ 100+TVA in cazul de fata 100 X 20: 120
  • Like 1
 • Sa vii cu un test imaginat de Bernard Weber pentru a demonstra "gandirea in afara cutiei" este absolut patetic. Reprezentati tocmai genul de "literati" in ale managementului de care trebuie sa ne ferim, domnule Pana.
  • Like 3
  • @ Costin Mihai
   Patetic e sa siluiesti limba romana cu atata patos. Traducerea "'a la furculition" nu functioneaza la "pathetic" ;)
   • Like 4


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult
sound-bars icon