Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Fost director adjunct al DGIA, arestat preventiv pentru delapidare. A luat 179.000 de dolari din fondurile de război, folosind ștampila pentru felicitări a comandantului

catuse - Foto: rangizzz / Alamy / Alamy / Profimedia

Foto: rangizz/Alamy/Alamy/Profimedia

Fostul director adjunct al Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării (DGIA), generalul în rezervă Iulian Cristian Gherghe, a fost arestat preventiv sâmbătă, fiind acuzat de delapidare, fals material în înscrisuri oficiale și fals intelectual.

Procurorii au descoperit că, în noiembrie 2018, Iulian Cristian Gherghe ar fi sustras 179.470 de dolari din contul de la BCR al DGIA unde se aflau fondurile instituției pentru situații de criză și război: peste 1.267.000 de dolari, scrie G4Media.ro. Aceeași sursă adaugă că timp de un an, banii au fost ținuți într-un seif, iar Gherghe s-ar fi folosit de ei pentru a-și cumpăra un teren în Corbeanca, pentru a-și construi o casă.

Judecătorul Curții Militare de Apel București, George Matei, cel care l-a arestat pe generalul (r) Iulian Cristian Gherghe, atrage atenția în decizia de arestare asupra vulnerabilităților evidente ale acestui serviciu secret din comunitatea NATO de informații, potrivit unui document consultat de G4media.ro.

„Sintetizând activitatea infracțională a inculpatului (…), aceasta a constat în completarea unor formulare bancare în care generalul a trecut date nereale, iar la rubrica semnătura persoanelor autorizate a aplicat două ștampile, una cu semnătura sa și o alta cu a directorului general Marian Hapău”, se arată în decizia de arestare a generalului (r) Gherghe.

Pe 22 martie 2021, Direcția Generală de Informații a Armatei a informat Parchetul militar că „ștampila ce purta semnătura directorului general Marian Hapău fusese confecționată cu știința acestuia, dar nu a fost confecționată pentru utilizare pe documente, ci numai pentru a fi aplicată pe felicitări, fiind o semnătură diferită de cea oficială”.

„Toate aceste elemente nu vin să diminueze periculozitatea socială a inculpatului așa cum se prefigurează din probele administrate până în prezent, dar creează convingerea Curții că faptele sale au fost indirect încurajate de erori evidente de securitate în cadrul instituției unde funcționa, inculpatul mărginindu-se să speculeze aceste breșe”, se arată în motivarea instanței.

În noiembrie 2019, președintele Klaus Iohannis semnase decretul pentru înaintarea în gradul de general-maior cu două stele a lui Iulian Cristian Gherghe, atunci general de brigadă cu o stea în Ministerul Apărării Naționale.

Decretul privind trecerea în rezervă a generalului Iulian Gherghe a fost semnat în februarie de președintele Klaus Iohannis.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult