Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Fost director adjunct al DGIA, arestat preventiv pentru delapidare. A luat 179.000 de dolari din fondurile de război, folosind ștampila pentru felicitări a comandantului

catuse - Foto: rangizzz / Alamy / Alamy / Profimedia

Foto: rangizz/Alamy/Alamy/Profimedia

Fostul director adjunct al Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării (DGIA), generalul în rezervă Iulian Cristian Gherghe, a fost arestat preventiv sâmbătă, fiind acuzat de delapidare, fals material în înscrisuri oficiale și fals intelectual.

Procurorii au descoperit că, în noiembrie 2018, Iulian Cristian Gherghe ar fi sustras 179.470 de dolari din contul de la BCR al DGIA unde se aflau fondurile instituției pentru situații de criză și război: peste 1.267.000 de dolari, scrie G4Media.ro. Aceeași sursă adaugă că timp de un an, banii au fost ținuți într-un seif, iar Gherghe s-ar fi folosit de ei pentru a-și cumpăra un teren în Corbeanca, pentru a-și construi o casă.

Judecătorul Curții Militare de Apel București, George Matei, cel care l-a arestat pe generalul (r) Iulian Cristian Gherghe, atrage atenția în decizia de arestare asupra vulnerabilităților evidente ale acestui serviciu secret din comunitatea NATO de informații, potrivit unui document consultat de G4media.ro.

„Sintetizând activitatea infracțională a inculpatului (…), aceasta a constat în completarea unor formulare bancare în care generalul a trecut date nereale, iar la rubrica semnătura persoanelor autorizate a aplicat două ștampile, una cu semnătura sa și o alta cu a directorului general Marian Hapău”, se arată în decizia de arestare a generalului (r) Gherghe.

Pe 22 martie 2021, Direcția Generală de Informații a Armatei a informat Parchetul militar că „ștampila ce purta semnătura directorului general Marian Hapău fusese confecționată cu știința acestuia, dar nu a fost confecționată pentru utilizare pe documente, ci numai pentru a fi aplicată pe felicitări, fiind o semnătură diferită de cea oficială”.

„Toate aceste elemente nu vin să diminueze periculozitatea socială a inculpatului așa cum se prefigurează din probele administrate până în prezent, dar creează convingerea Curții că faptele sale au fost indirect încurajate de erori evidente de securitate în cadrul instituției unde funcționa, inculpatul mărginindu-se să speculeze aceste breșe”, se arată în motivarea instanței.

În noiembrie 2019, președintele Klaus Iohannis semnase decretul pentru înaintarea în gradul de general-maior cu două stele a lui Iulian Cristian Gherghe, atunci general de brigadă cu o stea în Ministerul Apărării Naționale.

Decretul privind trecerea în rezervă a generalului Iulian Gherghe a fost semnat în februarie de președintele Klaus Iohannis.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Scoala de asistenti

Săli mari de curs, coridoare largi, încăperi care simulează la detaliu saloane de spital, manechine și roboți care vorbesc și sunt conectați la senzori ce transmit profesorilor supraveghetori dacă manevrele sunt efectuate corect. Dar- dincolo de teorie și practică- cei care trec pe aici își însușesc una dintre cele mai importante comportamente ale unui cadru medical: cum să arate empatie față de bolnavii pe care îi tratează.

Citește mai mult