Foto: Action Press / Shutterstock Editorial / Profimedia
Se împlinesc 10 luni de la invazia Rusiei în Ucraina. Kievul anunță că 13.000 de soldați au fost uciși în acest interval, iar bombardamentele continuă aleatoriu, în special asupra infrastructurii civile din marile orașe.
Multe lucruri s-au schimbat și s-au consolidat în mentalul colectiv european în aceste 10 luni. În Germania, Putin a fost demult declarat inamic nr 1. și puțini sunt cei ce vor să-și mai aducă aminte cum era înainte… inclusiv doamna Merkel.
24 februarie 2022 a marcat un nou început și o delimitare clară a Vestului de Est: o decizie politică de o extraordinară rezonanță în rândurile de populației, din atâtea puncte de vedere.
La Berlin sunt întrebată în mod constant ce cred despre evoluția situației din Ucraina… Ce vor aduce următoarele luni? Greu de zis. Situația populației din Ucraina degenerează constant, frontul este înghețat (la propriu și la figurat), Zelenski s-a dus la Washington -acestea sunt certitudinile.
Cât despre prezentul de la Berlin, preocupările populației s-ar putea rezuma în modul următor: frig, inflație, refugiați. Nu neapărat în această ordine. Frigul din locuințe este totuși direct proporțional cu inflația, căci prețul la gazul rusesc a atins cote alarmante.
Teama de recesiune a devenit cronică, în ciuda tentativelor guvernului de a liniști spiritele. Dintr-o perspectivă globală, o temere cam nefondată, având în vedere că Germania nu se poate plânge nici de lipsa de resurse existente, nici de potențialul economic destul de bine exploatat. Însă, evident, mereu se poate și mai bine. Aici am putea spune că o microdoză de panică face parte din cotidianul german - un factor bine exploatat la nivel „industrial”, fiind vorba de un real raison d’être pentru sumedenia de asigurări de pe piață.
Cu toate acestea, anul 2022 a fost plin de provocări pe care guvernul a încercat să le depășească… reușita este parțială, desigur.
După un an de guvernare al coaliției „semafor", populația nu pare totuși a fi extrem de încântată de prestația guvernului Scholz, totul culminând cu politica prea puțin verde a Verzilor. Ca să nu mai vorbim de ministra apărării Lambrecht, care momentan este acuzată că ar fi lăsat Armata Germană fără muniție.
Cât despre ultima temere de pe listă, aici avem de-a face cu un laitmotiv. De la Thilo Sarrazin și a sa „capodoperă” Deutschland schafft sich ab (Germania se auto-anulează), s-a observat cât de bine se pot utiliza străinii pentru manipularea politică a populației - nu e doar vorba de frica de străin, adânc împlântată îndeosebi în mentalul simpatizanților AfD, ci de o altă frică, mai concretă și mai puțin condiționată ideologic: frica de săli de sport ocupate de saltele pentru refugiați. În memoria multor nemți, un flashback din 2015. Conform ultimelor statistici, pe teritoriul Germaniei se află 1,2 milioane de refugiați ucraineni.
În 2015, a fost vorba de 890.000 de sirieni, iar mainstream media se comporta de parcă ar fi fost vorba de o adevărată invazie.
Ceea ce se încearcă și acum: anumite canale de știri relatează faptul că atacurile sistematice ale Rusiei asupra Ucrainei vor determina și mai multe persoane să se refugieze, însă efectiv, puțini ucraineni au această intenție. Majoritatea rezistă pe baricade.
Panica se răspândește oricum, iar landurile încep deja să prevadă o suprapopulare și critică distribuirea inegală, deși, așa cum spune un cunoscut slogan al activiștilor pentru drepturi egale, “wir haben Platz!” (avem loc!).
Naturalizarea este o altă chestiune mult discutată actualmente. De curând, s-a facilitat procedura pentru acordarea prețiosului pașaport german - conform unor politicieni CDU însă, acesta ar reprezenta o valoare în sine și nu se poate oferi cu una, cu două. Deja faimosul Friedrich Merz a afirmat că trebuie evitată intrarea în cadrul sistemului social german a unor noi cetățeni.
Ceea ce se numește framing, manipulare a opiniei publice, căci se știe bine că doar cei ce pot demonstra că și-au câștigat pâinea integrală (sau cu semințe) fără niciun soi de ajutor social timp de minimum 5 ani pot solicita cetățenia. Pentru cei ce urmează „măsurile speciale de integrare", pașaportul german se poate obține și în 3 ani.
Până acum erau necesari 8 ani pentru a convinge autoritățile că un individ e demn de a dori să devină neamț. O altă prevedere a noii legi este eliminarea testului de limbă pentru persoanele peste 60 ani, rezidenți de peste 12 ani pe meleaguri nemțești.
Așadar, situația în Germania nu este foarte simplă. Contrar reputației internaționale, Berlinul nu este 24/7 capitala unui regat bine strunit și excelent organizat.
Fapt „dovedit” de încă o temere recent adăugată listei: singura capabilă de le epata (chiar și temporar) pe toate celelalte. Acum două săptămâni, Berlinul a anunțat dejucarea unei tentative de puci asupra inexpugnabilului Bundestag: o razie în care au fost mobilizați zeci de polițiști a fost organizată pentru a prinde suspecții, membri ai organizației „Reichsbürger" (cetățenii Reich-ului), un grup ce numără 50 de persoane 60+, personaje mai mult excentrice, pseudo politice, simpatizanți și reprezentanți ai AfD (mare surpriză). Au fost arestate 25 de persoane. Toată Europa a vuit după acest eveniment mai mult decât neașteptat, deși ministra de interne Nancy Faeser a confirmat calmă faptul că statul german este puternic și că se va apăra. La fel ca Herr Scholz, care a calificat operațiunea drept un deplin succes al unui „stat bine fortificat și al unei democrații bine consolidate”.
Anul acesta, cam aceasta ar fi povestea de Crăciun made in Germany, în contextul în care spectrul agresiunii ruse contra Ucrainei nu are nimic ficțional și rămâne pe cât de crud, pe atât de real.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Germania inainte importa aprox 50% de la ei datorita pretului cel mai mic, conducte separate. Desi nu e sanatos pt nicio economie sa stea intr-o sursa de resursa vitala. Acum a decis sa caute si alte surse (tarile nordice, asia) dar toate sursele astea sutn mai scumpe. Si mai construiesc agresiv porturi de descarcat vapoarele cisterna cu gaz. Ghinion,.
In plus pt si alti exportatori de gaz au profitat de ocazia si marit pretul: englezii, americanii. Cumva criza mondiala a avut factor declansator Rusia (si Putin are impresia ca domina lumea cu decizii din pix) dar multi altii au profitat.
Intreaga europa de vest sufera din motivele astea, in frunce cu Germania. Si firme si persoane fizice instaleaza masiv fotovoltaice ( cozi de asteptare 6-9 luni), si daca instalarile continua asa, sectorul energetic va fi in nici 10 ani complet separat de gaz, termocentralele treptat convertesc arderea de gunoaie in loc de gaz. Insa ce facem cu industria petrochimica, ingrasaminte, etc?
Am colegi care sunt pe plus la sfarsitul anului cu ce au pus pe acoperis. Nu dau autonomie 100% dar cu ce vand acopera ce consuma noaptea. 8 panouri pt consumul de electricitate, 16 cine are si incalzire si casa bine izolata. Cand unii se plang la munca ca le-a sarit factura la electricitate la 300-350€ / luna, colegii cu solare fluera relaxati. Si-au scos investitia in 6 ani dar acum cu pretul curentului triplat isi scot investitia mai repede.
Scoala din localitatea vecina a acoperit si cladire si sala de sport si din consumator a devenit producator. Decathlonul la fel. Firme.
Problema ramane industria care consuma si consuma. China jubileaza, germania inchide productii...
Chiar si asa, colegii mei persoane fizice sunt in profit si scos investitia in 6 ani.
Mai mult, de cand cu covidul, un coleg inginer ramas in somaj vreo 2 luni a facut o nazdravanie: cumparat panouri la mana a 2a de la o firma ce schimba tehnologia si instalat singur. Costul a fost pe la 1000 si ceva de euro, la sfarsitul anului el a primit bani de la retea in loc sa plateasca 2 mii pe an cat platea el inainte electricitatea. Si suntem mai la nord decat Dorohoiul. E colegul independent? nu, noaptea tot din retea consuma. E colegul in profit? Este. Si-a usurat viata lunar, facut si un document frumos cu pasi, cereri, dosar cu sina, durata, contact, costuri.
E energia solara alternativa unanim valabila sa inlocuiasca tot? nu. E o componenta de viitor ce usureaza viata omului de rand.
Stau in bloc si nu am cum instala singura. Dar am facut altceva: reizolat peretii, pus prize cu triplu sa inchid consumatorii pasivi si becuri cu led. Platesc la o treime cat unu din vecin (am primit factura lui din greseala). Cu reizolarea ies in castig si vara si iarna, pt urmatorii 20 ani cand voi reizola. E mai greu si ceva mai scump decat instalat inca un calorifer electric, inca un aer conditionat, E altfel gandit.
Poate îmi explicați și mie o nedumerire: de ce în California care are cel mai mare procent de fotovoltaice dintre statele americane (aproape o treime din producția SUA!) și are soare tot timpul anului prețul curentului electric e cel mai mare din SUA continentală, (cu excepția Alaskăi și a Hawaiului care au condiții aparte)? N-ar trebui să fie cel mai ieftin? Că doar energia solară e gratis nu? Ce îi împiedică pe oamenii ăia, altfel super evoluați și de altfel foarte deschiși la energii alternative să fie la fel de eficienți precum colegul dvs?
I rest, am cautat pe google Countries With Most Expensive Electricity Prices si nu a iesit California in top ci germania, belgia, danemarca, Bermuda. Portugalia, insulele cayman. Tocmai imi dau seama ca am ales prost si emigrai in tara gresita :)))) daca tot sa dau scump, sa ma duc la cald si soare .
Am cautat si pe wiki dupa cost of electricity by source si e f; interesant pe ce loc pune energia solara.
ca unul care traieste si munceste in Germania de peste 25 de ani (ca sa evitam niste clisee romanesti, am 60 de ani, sunt inginer si am propria firma de proiectare in Düsseldorf) nu pot aprecia acest articol care este doar o compilatie intre articole din reviste, ziare si asa zise stiri de pe Internet.
Indraznesc sa afirm ca simt mai bine evolutia societatii germane din pozitia mea de constructor de obiective civile si industriale, proces in care interactionez cu autoritati, dezvoltatori imobiliari importanti sau firme de productie industriala pentru care fac proiecte de instalatii sau dirigentie de santier, insa si cu oameni simpli, muncitori sau clienti particulari, chiar comunitati.
Adevaratul cetatea german este mult mai greu de manipulat decat cred cei care deja canta prohodul Germaniei, din motive care au mai mult de-a face cu o anumita specia animala decat cu pragmatismul si observatia stiintifica.
Regret ca si la Dvs. este cazul, aveam alta impresie citind diverse articole de-a lungul timpului. Deh, bine spunea tatal meu: ca sa poti spune ca cunosti pe cineva, trebuie sa traiesti cu el o viata.
A gestiona o tara cu istoria pe care o are Germania nu este atat de simplu ca si cum ai conduce o gloata de maimute sovietice sau un popor de "lejereni" (termen foarte des intalnit de mine in media din Romania, utilizat de la descrierea unor bauturi pana la munca in diverse domenii) precum cel actual din Romania ( daca intelegeti de ce am mentionat "actual" , felicitari!). Asta ar fi baza de pornire pentru orice evaluare a "starii natiunii" germane.
Poporul german a trecut prin perioada national-socialista, proces care a fixat in mentalitatea lor aspecte contradictorii, care se vad si astazi:
1) cei care chiar au crezut ca nebunia de atunci are un sens si care se regasesc astazi in AfD si penibilii de Reichsbürgeri (intamplator am doi amici care sunt simpatizanti ferventi si care imi explica de fiecare data de ce e bine sa imbratisezi "teoriile" lor- hilar).
2) cei (foarte multi) care au invatat ca niciodata nu trebuie sa te crezi superior doar prin apartenenta nationala sau rasiala si care acum suporta cu stoicism si inflatia, si valurile de refugiati si asa zisa criza energetica (pana acum, facturile mele la energie nu arata asta) si care pot avea momente de revolta pentru un aspect sau altul al vietii sociale si politice, insa fondul lor este de oameni civilizati si empatici, ceea ce exclude pericolul unei "decaderi sociale" a societatii germane.
Iar daca cineva ar fi curios sa lase articolele din ziare si Internet-ul si sa discute cu adevarat cu oamenii de aici, ar constata altceva decat "catastroficele" previziuni care le gasesc si in acest articol.
Neavand permis de conducere, circul foarte mult cu trenul si am intalnit in 25 de ani de colindata foarte multe persoane din toate categoriile sociale, cu multi corespondez des si schimbam opinii. Asta ca sa nu mi se impute ca am informatii din mass-media. In general, din mass-media de aici urmaresc reclamele (foarte simpatice) emisiunile cu caracter profesional, stirile ARD si documentarele (superbe). Deci, putina influenta de aici....
Pot sa va spun doar atat:
In cartierul Eller din Düsseldorf, anul acesta se sarbatoreste Craciunul si Anul Nou , chiar daca avem mai multi invitati la masa (refugiatii ucrainieni), la fel ca inainte de pandemia COVID. Cu vizite la cei care sunt singuri (deja ne-am impartit "clientii") donatii pentru Tafel, si traditionalul targ de craciun din centru.
Lipsa miilor de decoratiuni luminoase sau a enervantelor pocnitori sau focuri de artificii nu ne strica placerea sarbatorilor, deoarece aceasta vine din alta camara a sufletului (daca o ai) unde nu au loc razboaie, crize economice sau energetice si manipulari de orice fel.
Si desi persoana nu este deosebit de apreciata, raman la vorba d-nei Merkel : " Wir schaffen das"!
Sarbatori fericite si La Multi Ani tuturor celor care formati familia Republica.ro.
Radu Dan Radacina
40229 Düsseldorf
1. Începând cu luna septembrie 2022 nu se mai importă din Rusia nici măcar un singur mc de gaz. Așadar prețul gazului a crescut datorită războiului din Ucraina și nu a prețului gazului rusesc, care nu mai intră în rețeaua germană de distribuție.
https://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/zahlen-zu-strom-und-gas-so-hart-trifft-die-krise-deutschland-18232227.html
2. Posibilitatea de a primi cetățenia germană după numai 5 ani precum și celelalte modificări sunt in acest moment PROPUNERI pentru discuții și nicidecum lege, așa cum se înțelege în articol. Astăzi dacă cineva dorește sa aplice pentru cetățenie este valabilă tot regula celor 8 ani ( 7 dacă faci cursul de cetățenie ) să știi limba germană la un nivel de cel puțin B1, să treci examenul de primire a cetățeniei, șamd.