Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Frumusețea după 70 de ani: Eram dărâmată sufletește și m-am dus în baie și m-am aranjat și am ieșit dreaptă și gătită ca și când ca mine nu mai era nimeni

Frumusețea după 70 de ani

„La 20 de ani eram mai indiferentă cu mine decât acum, atunci eram frumoasă pentru că eram tânără, nu făceam niciun efort. Acum frumusețea înseamnă o formă de eleganță, mi-am rafinat comportamentul.” Maria Dumitrașcu, 75 de ani.

Într-o societate care creează de cele mai multe ori un ideal de frumusețe imposibil de atins, în care filtrele sunt folosite încă de la vârste mici, iar operațiile estetice ne-au adus pe un fruntaș loc 17 pe plan mondial (conform raportului Societății Internaționale a Chirurgilor Plasticieni), ce înseamnă frumusețea după 70 de ani?

Am discutat cu cinci doamne trecute de această vârstă, beneficiare al Asociației Niciodată Singur – Prietenii Vârstnicilor, care au fost invitate să participe la o ședință foto menită să demonstreze că orice vârstă are frumusețea ei, dar și să ne învețe lecții prețioase de viață.

„Am avut momente grele când eram dărâmată sufletește, psihic, și m-am dus în baie și m-am aranjat și am ieșit dreaptă și gătită ca și când ca mine nu mai era nimeni. Și asta îmi dă o stare de bine! Le sfătuiesc pe tinere doamne să nu păstreze lucrurile pentru mai târziu, cum am făcut eu în tinerețe. Să pună mereu pe ele tot ce au mai frumos și să se bucure!” Emilia Iordăchescu are 72 de ani și o alură de vedetă de Hollywood. Cu toate astea, în tinerețe nu s-a bucurat pe deplin de acest dar. 

„Nu am apreciat frumusețea mea si nu am văzut-o ca un beneficiu când eram tânără. Chiar mă enervam când auzeam mereu replica pai tu vezi cum arați. Voiam să înțeleagă lumea ca sunt mai mult decât o fată frumoasa. Acum îmi place sa primesc astfel de complimente. Cel mai frumos compliment pe care l-am primit de la un bărbat cu 20 de ani mai tânăr decât mine a fost ca sunt supărător de frumoasă pentru vârsta mea.”

Georgeta Zecheru are 72 de ani și a rămas văduvă de la 45 de ani. A făcut față dificultăților cu demnitate și curaj și după ce a crescut doi copii și patru nepoți și și-a îngrijit părinții, doamna Zecheru face acum voluntariat pentru alți vârstnici care se simt singuri.

„La 20 de ani puneam accent pe frumusețea fizică. Acum, pentru mine, frumusețea se referă la suflet. Este dorința de a face bine altora. Ceea ce îți înfrumusețează și sufletul, și chipul. Cu cât ai mai multă personalitate, cu atât ești mai frumos. Să fii corect, să fii bun și să pleci urechea la durerile oamenilor. Iar dacă poți, să-i ajuți.” 

Bunica Mimi, are 79 de ani și o energie molipsitoare.

„Cel mai important e să fii atent cu tine! Că din tine pornește frumusețea: un chip frumos altfel apare cu o vorbă frumoasă! Sunt frumoasă pe dinăuntru și dau tuturor din bucuria mea. Energia mea mi-a dat mereu putere in viață si asta cred ca e secretul pentru o viață bună. Asta mi-a adus si iubirea, 47 de ani am stat cu soțul meu și l-am iubit până în ultima clipa, când s-a prăpădit.”

Cati Badea are 72 de ani și a aflat că nu e niciodată prea târziu pentru un vis împlinit.

„Sfătuiesc fetele tinere să nu se dea bătute, să meargă înainte cu toate visurile lor, să și le împlinească. Eu îmi doream să fiu în cor de când eram copil la mama, înainte să ajung la școală. Făceam o scenă în curte și mă suiam pe ea și jucam teatru, și cântam Margareta Pâslaru, și acum uite, la 72 de ani, cânt într-un cor tradițional și am ocazia să urc pe scenă.”

Femeile în vârstă pot simți presiunea societății de a fi invizibile și neimportante, însă adevărul este că acestea au multe de oferit și de împărtășit. Dați-le șansa de a străluci și de a fi văzute, nu doar ca mame și bunici, nu doar ca soții, ci mai ales ca femei cu o experiență valoroasă de viață, a căror prezență în societate poate aduce o perspectivă unică și valoroasă.

Oferă șansa unui vârstnic de a avea pe cineva alături și ajută Asociația Niciodată Singur printr-un SMS cu textul ÎMPREUNĂ, la numărul 8845. Află cum te mai poți implica pe niciodatasingur.ro

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Nume check icon
  Superb. Felicitari acestor DOAMNE!
  • Like 0
 • Mentalitatea românească este deficitară, chiar rău-voitoare față de femeile de 70 de ani!
  Mulți consideră lipsită de importanță experiența de viață a acestora, feminitatea și cochetăria lor, aspectul îngrijit și frumos!
  • Like 1
  • @ aurora oncescu
   Nume check icon
   Din pacate asa este si cateodata este chiar blamata aceasta eleganta fiind considerata perimata, invechita, prafuita sau "old school" cum spun tinerii mai educati decat media.
   In plus cred ca in mentalitatea noastra este considerat ca dupa ce ai iesit la pensie trebuie neaparat sa ia grija de nepoti, sa cunosti foarte bine unde este uleiul ieftin si cea mai ieftina farmacie - vedeti si reclamale de la TV - si sa iti astepti sfarsitul cu mai mult sau mai putin rabdare.
   Toata lumea spune ca tu numai contezi social, ca ti-a trecut vremea, ca nu esti competent digital - adica in RO sa filmezi pe Tik Tok, sa trimiti poze si eventual urari de Anul Nou pe WA, si chiar ca esti o povara cateodat pentru ca "consumi" prea mult.
   Vedeti si recentul episod cu azilele de batrani. Problema este ca o parte dintre acesti batrani chiar ajung sa creada aceste bazaconii si sa se considere irelevanti.
   Dar aceasta este societatea noastra asa zis moderna, tanara, competitiva, englezita si fandosita.
   • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult