Foto Guliver/Getty Images
În Teheran și în mai multe orașe din Iran au fost organizate vineri o serie de proteste, după ce Pentagonul a anunțat că generalul iranian Qassem Soleimani a fost ucis în timpul unui raid american la Bagdad, anunță CNN, citat de News.ro.
Autorităţile de la Teheran au calificat drept o „escaladare extrem de periculoasă" uciderea lui Soleimani, emisar al Republicii islamice în Irak. Ayatollahul Ali Khamenei, liderul suprem iranian, s-a angajat vineri să „răzbune" moartea lui Soleimani.
La 62 de ani, generalul Qassem Soleimani era unul dintre oamenii-cheie ai regimului iranian. El a contribuit la consolidarea relaţiilor diplomatice dintre Teheran şi Orientul Mijlociu.
Foto Guliver/Getty Images
Premierul demisionar irakian Adel Abdel Mahdi a estimat că raidul american va „declanşa un război devastator în Irak".
Uciderea comandantului iranian a avut ca scop împiedicarea unui „atac iminent”
Mike Pompeo, secretarul de stat american, a declarat că atacul aerian american din Bagdad, în care a fost ucis comandantul iranian, a avut ca scop împiedicarea unui „atac iminent”, care ar fi pus în pericol americanii din Orientul Mijlociu, notează Evening Standard. Secretarul de stat a refuzat să discute despre detaliile presupusei amenințări în interviurile de la Fox News și CNN.
Citiți și:
- Adrian Stepan: Uciderea generalului Qassem Soleimani va declanşa un nou război civil în Irak? Anul 2020 anunţă un nou val migratoriu înspre Europa
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Pe bune? sa intretii si sa inarmezi Hezbolah-ul in Liban, rebelii Houthi in Yemen si Hamas-ul in Gaza inseamna relatii diplomatice?
As adauga factiunile siite din irak si Siria.
Deci omul era un fel de porumbel al pacii? un general diplomat care se ocupa de relatii internationale desi era seful la ceea ce ar fi Spetznaz+FSB la un loc?
SUA sunt cel mai mare producator de petrol din lume (de pe teritoriul american, ca sa va fie mai clar) si un exportator net.
Asta cu Domul Stincii e din putul gandirii.
In alta ordine de idei intrebarea este: cui foloseste acest atac al americanilor asupra acelui general iranian, musulman, etc....cine are interesul sa declanseze WWIII in zona si apoi sa-l extinda?
Cui apartine retorica cea mai zgomotoasa impotriva Iranului, dar avind in vedere ca e o tara prea mica , nu poate actiona direct impotriva acestui colos musulman?