Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Furtuna de după uciderea generalului Soleimani | Proteste masive în Iran. Mike Pompeo: Am prevenit un „atac masiv” împotriva americanilor

 Qasem Soleimani - Foto Guliver/Getty Images

Foto Guliver/Getty Images

În Teheran și în mai multe orașe din Iran au fost organizate vineri o serie de proteste, după ce Pentagonul a anunțat că generalul iranian Qassem Soleimani a fost ucis în timpul unui raid american la Bagdad, anunță CNN, citat de News.ro.

Autorităţile de la Teheran au calificat drept o „escaladare extrem de periculoasă" uciderea lui Soleimani, emisar al Republicii islamice în Irak. Ayatollahul Ali Khamenei, liderul suprem iranian, s-a angajat vineri să „răzbune" moartea lui Soleimani. 

La 62 de ani, generalul Qassem Soleimani era unul dintre oamenii-cheie ai regimului iranian. El a contribuit la consolidarea relaţiilor diplomatice dintre Teheran şi Orientul Mijlociu. 

Foto Guliver/Getty Images

Premierul demisionar irakian Adel Abdel Mahdi a estimat că raidul american va „declanşa un război devastator în Irak". 

Uciderea comandantului iranian a avut ca scop împiedicarea unui „atac iminent”

Mike Pompeo, secretarul de stat american, a declarat că atacul aerian american din Bagdad, în care a fost ucis comandantul iranian, a avut ca scop împiedicarea unui „atac iminent”, care ar fi pus în pericol americanii din Orientul Mijlociu, notează Evening Standard. Secretarul de stat a refuzat să discute despre detaliile presupusei amenințări în interviurile de la Fox News și CNN.

Citiți și:

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Sa nu ne lasam pacaliti. Imaginile cu multimea indignata seamana foarte muilt cu demonstratiile organizate de PCR, la care eram obligati sa participam si mimam sentimentele care ni se cereau. Ca ieri protestam la gardurile ambasadei SUA, bineinteles din proprie initiativa, urland "Agresor american, iesi afara din Liban!". dar vorba lui Pristanda: "altele am eu in sufletul meu.". In Orient domina o teroare veche, pietrificata, mostenita din tata-n fiu incat a ajuns o a doua, dar, ce spun eu, PRIMA natura a omului de rand,
    • Like 1
  • mike mike check icon
    Din pacate asistam la formarea a doua tabere, una care susține terorismul si regimurile autoritare precum cel iranian sau rusesc si, alta care apreciază faptul ca SUA incearca sa elimine astfel de indivizi extrem de periculoși, care controlează organizații paramilitare si miliții care pot provoca destabilizarea lumii occidentale. Din prima tabara, fac parte mai ales europenii din Vest ale căror relații cu Iranul se vad amenințate de către SUA si partenerii sai. Din a doua tabara fac parte state ca Romania, UK, Polonia, state aliate ale SUA care realizeaza importanta parteneriatului cu SUA și faptul ca fara securitate si aparare un stat nu poate exista si nu se poate dezvolta. De aici si tăcerea meschină a liderilor europeni care nu vor sa "deranjeze" regimurile autoritare din Iran si Rusia. UE are cu totul si cu totul alte obiective incompatibile cu lumea civilizată și care duc la regres economic si social.
    • Like 5
  • "El a contribuit la consolidarea relaţiilor diplomatice dintre Teheran şi Orientul Mijlociu."
    Pe bune? sa intretii si sa inarmezi Hezbolah-ul in Liban, rebelii Houthi in Yemen si Hamas-ul in Gaza inseamna relatii diplomatice?
    As adauga factiunile siite din irak si Siria.
    Deci omul era un fel de porumbel al pacii? un general diplomat care se ocupa de relatii internationale desi era seful la ceea ce ar fi Spetznaz+FSB la un loc?
    • Like 8
    • @ Gabriel I.
      E doar un alt autor spălat pe creier, de fapt ei(autorii de genul ăsta) luptă împotriva lui Trump, ne arăta ei nouă ce nenorociți e și cum a omorât el porumbelul păcii.
      • Like 1
    • @ Gabriel I.
      Parerist check icon
      Cam asta e și diplomația ruseasca, turceasca, saudita și chiar și americana în, zona....
      • Like 2
  • Când o fac americanii e prevenire legitimă a unui atac iminent, când o fac arabii e terorism. Ipocrizia asta face ca razboaiele din Orientul Mijlociu să nu se termine niciodată. Niciodată înainte de epuizarea petrolului, desigur.
    • Like 13
    • @ Nicu Buculei
      Ar trebui sa va revizuiti discursul si sa cautati o conspiratie noua pentru ca asta cu petrolul s-a prafuit.
      SUA sunt cel mai mare producator de petrol din lume (de pe teritoriul american, ca sa va fie mai clar) si un exportator net.
      • Like 3
    • @ Val Verde
      check icon
      Tinta reala este slabirea statelor musulmane. Israelul vrea sa cucereasca definitiv Ierusalimul, sa poata muta/demola Domul Stancii (al 3-lea loc sfant al musulmanilor) ca sa-si construiasca templul iudaic pe acel loc. Deocamdata nu-si permit asmutirea unui miliard de musulmani care ar putea distruge ce s-a infaptuit in 106 ani mai exact. Pas cu pas toate tarile musulmane din jur au fost invadate de Israel sau SUA. A mai ramas Iranul.
      • Like 2
    • @
      Tinta reala e slabirea statelor inamice, nu a statelor musulmane. (Vezi Arabia Saudita, Indonesia, Emiratele Arabe, etc, care sunt bine mersi aplaudind de pe margine)
      Asta cu Domul Stincii e din putul gandirii.



      • Like 1
  • Presiunea unor generatii tinere, sarace, numeroase, indoctrinate religios care au aflat ca se poate trai mai bine! Conducatorii lor trebuie sa se utilizeze pentru a le asigura o viata mai buna,adica sa preia ei presiunea, sau mult mai simplu, doar sa le indice dusmanul!
    • Like 4
  • Roxana B check icon
    Mda, sa nu uitam totusi ca militiile pro iraniene au atacat acu citeva zile ambasada americana din Irak, iar autoritatile irakiene nu i-au impiedicat.Desi era de datoria lor.
    In alta ordine de idei intrebarea este: cui foloseste acest atac al americanilor asupra acelui general iranian, musulman, etc....cine are interesul sa declanseze WWIII in zona si apoi sa-l extinda?
    Cui apartine retorica cea mai zgomotoasa impotriva Iranului, dar avind in vedere ca e o tara prea mica , nu poate actiona direct impotriva acestui colos musulman?
    • Like 4
    • @ Roxana B
      Oare tine cumva de pierderea influentei SUA in regiune ? Am citit pe undeva de criza ostaticilor americani din Iran in timpul primului mandat al lui Jimmy Carter la Casa Alba in care sa implicat personal si a esuat, contracandidatul lui a fost Ronald Regan, care a facut o intelegere secreta cu ayatolahul , ostateci au fost eliberati si RR a impuscat doua mandate la Casa Alba si un portavion cu numele lui !
      • Like 0
    • @ Roxana B
      Delia MC Delia MC check icon
      Interesul ca interesul - probabil iritarea Iranului. Dar consecințele! De fiecare dată când USA s-a implicat intr-o țară sau alta, să reinstaureze cică democrația (ca și cum acelora le trebuie! nu, ei se simt bine așa, în autocrație, un cuib de viespi e bine să nu-l zgândări) s-a întâmplat așa: a apărut SI, sau război civil, refugiați, sărăcie, etc. După ce americanii s-au retras a început măcelul. Rezultatul? Cohorte de refugiați care s-au îndreptat spre Europa. America le închide frumos accesul iar ponoasele le trag europenii. Curat-murdar!
      • Like 1
  • I se falfaie lui Pompeo de irakieni, pe el il intereseaza doar ai lui si ...atat. doar s-au dus acolo la furat cum au facut peste tot. Democratia, drepturile omului, arme chimice si para chimice sunt doar vrajeli ptr fraieri, peste tot s-au dus la furat. Cu asta se ocupa de cand exista.
    • Like 8
    • @ Doru Ovidiu
      Puteti face o lista cu ce au furat, sau va varsati naduful pe aici in lipsa de altceva mai bun?
      • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult