Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Gabriel Biriș: Ca să furi TVA, nu trebuie să fii vreun expert, vreun inginer, să te gândești la o schemă. Nu trebuie să fii decât suficient de rudimentar și să ai protecție instituțională

Taxare TVA

Foto - Andriy Popov/ Panthermedia/ Profimedia

În anul 2009, România a pierdut 9 miliarde de euro din ceea ce ar fi trebuit să colecteze din TVA, spune expertul în fiscalitate Gabriel Biriș. „România nu colectează 36,7%, adică mai mult de o treime, din ce ar trebui ar fi trebuit să colecteze. A, și ca să înțelegem cum stăm, Bulgaria are 5% necolectați, noi avem de peste șapte ori mai mult, Polonia și Ungaria, tot în jur de 5, unde e și media europeană. De-a lungul timpului, România a implementat niște măsuri, pe care multe dintre ele la vremea respectivă eu le-am catalogat ca fiind joc de glezne. Adică ne facem că facem, să nu zică lumea că nu facem, dar la noi gap-ul de TVA nu numai că n-a scăzut semnificativ, dar în ultimii 4 ani a început să crească. Iar cifra de 9 miliarde se referă la 2021. La 2022, probabil când o să vedem la anul, pe vremea aceasta, noul studiu, vom vedea undeva în jur de 11 miliarde, pentru că anul trecut am avut inflația mare, prețuri mari la energie, leul nu s-a depreciat”, a spus Gabriel Biriș, în emisiunea „În fața ta” de la Digi24. 

Unde se duc acești bani? „Probabil că o parte dintre ei sunt extrași din România, că nu se văd. În România nici n-ar avea unde să depoziteze atâția bani. 9 miliarde de euro înseamnă, la costurile de astăzi, cam jumătate din bugetul de pensii”, a punctat Gabriel Biriș, care a atras atenția că, dacă ar fi să transporți undeva acești bani cash, ar ocupa aproape o dubă.

Care este portița prin care se face evaziune cu TVA în România și cum ar putea fi închisă? „Există o soluție, noi știm care este problema și știm și în România, se știe și la Bruxelles. E o problemă de design al TVA-ului. Europa are așa-numitul regim tranzitoriu de TVA, care înseamnă coexistența unui sistem bazat pe plăți fracționate, care de fapt este definiția TVA, și ceea ce se numește taxare inversă la achizițiile intra-comunitare. Acest sistem tranzitoriu, pe care eu l-am numit poate un pic cam agresiv o invitație la fraudă, permite unui intermediar care cumpără dintr-un alt stat UE echipamente, marfă să cumpere fără TVA, nu plătește efectiv TVA la vânzător, după care revinde în țară, colectează tot TVA-ul de pe lanț și dispare. Asta se numește fraudă-carusel. Mai există, am înțeles, în ultima perioadă un fenomen, și anume că firme care n-au avut niciun fel de activitate o perioadă dintr-o dată declară sume foarte mari TVA de plată, pe care evident nu le plătesc. Ceea ce înseamnă că efectiv scriu niște facturi, care după aia sunt băgate în sistem și TVA-ul e dedus de alții. Deci această fraudă în B2B este posibilă datorită unui design defectuos, care nu poate fi schimbat, că, deh, nu e unanimitate la Comisie, dar care poate fi rezolvat de o țară precum România, care are o mare problemă, prin apelarea la o directivă din 2018, 1695, care permite taxarea inversă. 

Practic, taxarea inversă înseamnă să aplici la tranzacțiile între companii pe teritoriul național, același regim ca la achizițiile intra-comunitare sau la livrările intra-comunitare

Trebuie să înțelegem, avem noțiunea de plătitori de TVA. Cine-s plătitori de TVA? Companiile care vând bunuri și servicii doar colectează TVA-ul de la cumpărătorul final, colectează taxa, nu o și suportă. Pentru companii, TVA-ul este neutru. Adică ce plătește, deduce și plătește doar pe diferența dintre ce colectează și ce deduce.

Uitându-ne pe grafice, practic ai o conductă imensă pe care circulă în fiecare secundă miliarde. La conducta asta s-au mufat niște oameni care fură- cum se fură pe petrol. Taxarea inversă scoate banii din conductă și te concentrezi pe colectare doar la cei care încasează TVA de la consumatorul final și anume în special zona de retail. Toate măsurile care au fost luate în ultimii ani au pus presiuni și costuri suplimentare, în special pe zona de retail, inclusiv limitările la cash. Însă pentru ce se întâmplă în spate, în spatele retailului, în B2B, prea puțin s-a făcut și vedem gap-ul de TVA”, spune Gabriel Biriș.

În opinia sa, pentru a fura TVA nu ai nevoie decât de sprijin politic. „Regimul tranzitoriu de TVA este o invitație la fraude. Nu trebuie să fii vreun expert, vreun inginer, să te gândești la o schemă. Nu trebuie să fii decât suficient de rudimentar și să ai protecție instituțională ca să nu fii deranjat.” 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Alin check icon
    Sa nu uitam pe ce perioada si cand a fost introdus tva, masura provizorie ca si supraacciza la carburanti ca si limitarea vitezei pe autostrazi in franta si alte provizorii
    Din tva incasat nimic nu e clar unde merge ca din toate alte impozite.
    Un guvern cu x din tva acolo dam uite acte, din cas uite suma uite unde o dam etc ar castiga lejer alegeri in eu dar nu se vrea nici la ei nici la noi scurt
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult