Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

„TVA-ul nu se colectează din cauză că... GPL. Sunt foarte multe activități în România, precum este aceasta cu GPL, care nu apar înregistrate ca activități adevărate”

Urmările catastrofale ale exploziilor din Crevedia

Foto - Inquam Photos/ George Călin

Creșterea taxelor nu va schimba nimic în bine în economia României, câtă vreme cheltuielile publice sunt menținute la actualul nivel, pensiile speciale rămân la locul lor și o treime din TVA scapă colectării. „Costurile bugetului. Dacă nu se intervine sever și serios asupra lor în următorul an, vor lua foc mult mai tare decât în prezent”, a avertizat Eugen Rădulescu, consilierul guvernatorului BNR, invitat în emisiunea În fața ta de la Digi24.

În prezent, nivelul datoriei publice a României a ajuns la 50% din PIB, iar dobânzile vor crește în perioada următoare.

„Avem un factor care se numește datoria publică. Am ajuns la 50% datorie publică. Acum 3 sau 4 ani, dobânzile la datoria publică erau undeva la 0,5-1 la sută din PIB. Acum au depășit 2,5% și vor crește pentru că avem atât împrumuturi noi, cât și dobânzi mai mari la toate împrumuturile pe care le luăm acum. Iar momentul în care dobânzile vor scădea din nou pe plan internațional e foarte departe. Mai avem vreo 10-15 ani până să se întâmple acest lucru, dacă se va întâmpla vreodată. Și atunci costul împrumuturilor, deci costul datoriei publice va crește cu cel puțin 0,5% din PIB în fiecare an, dacă nu mai mult, Acesta este unul”, crede Eugen Rădulescu. 

În același timp, nivelul cheltuielilor va crește la rândul său. „Avem cheltuielile cu înarmarea, pe acestea nu le putem evita și, din păcate, ele sunt acolo și sunt acolo ca să rămână - 0,5% plus 0, 5% avem deja un procent. Avem al treilea lucru pensiile speciale - au ajuns deja la 1% din PIB și ele vor continua să crească pentru că dacă ai pensionari care au 50 de ani, ăștia vor mânca pensie încă 30 de ani de acum înainte și nu sunt pensii mici. Vorbim despre niște cheltuieli foarte mari care vor continua să crească”, a afirmat economistul care a subliniat că este nevoie de o soluție fiscală semnificativă, nu de economii mărunte la achiziția de tonere.

„Bugarii au renunțat să transforme activitatea de plată a TVA-ului într-un suport pentru bani negri”

O altă problemă este cea a nivelului scăzut de colectare a veniturilor la buget. „Noi suntem într-o situație foarte paradoxală. Avem venituri bugetare undeva pe la 27% din PIB, ceea ce înseamnă cu mult mai puțin decât marea majoritate a țărilor Uniunii Europene. Nu colectăm pentru că o treime din TVA - care e cel mai ușor de colectat, nu se colectează. TVA-ul nu se colectează din cauză că GPL...  Sunt foarte multe activități în România, precum este aceasta cu GPl, care nu apar înregistrate ca activități adevărate. TVA care nu este colectat nu este colectat plecând de la niște cifre foarte mari pe care le dă chiar Uniunea Europeană și pleacă de la niște intrări și ieșiri din economia României. În acest joc cu cifrele foarte mari ale economiei, noi suntem cu 35% din TVA neîncasat raportat la cât este evidențiat la ANAF și raportat la cât ar trebui să fie. Aceasta este diferența de 35%”, a spus Eugen Rădulescu.

Potrivit lui, cea mai mică diferență se înregistrează în Bulgaria. „Nu numai că și-au informatizat ANAF-ul, ci și pentru că au renunțat să transforme activitatea de plată a TVA-ului într-un suport pentru bani negri”, a continuat el. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Articolul nu explica ce e cu GPL pentru care nu se achita taxe. Sa inteleg ca respectivii isi insusesc toate incasarile si nu dau nimic la stat?
    • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult