Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Gabriel Liiceanu: „Nu am cunoscut emigranți fericiți”

emigrare - aeroport

Foto Getty Images

Scriitorul și filozoful Gabriel Liiceanu a vorbit despre legătura pe care o avem cu locurile natale și despre ce impact are asupra uni individ decizia de a-și părăsi definitiv țara. Întrebat când s-a gândit ultima oară să plece din România, filosoful a răspuns ferm: „Niciodată. Nu pot.”

Liiceanu a explicat la emisiunea „În fața ta” de la Digi24, că în mai multe rânduri a ajuns la concluzia că emigrarea este o sursă majoră de nefericire, având în vedere legătura pe care o avem cu locurile în care am trăit momentele importante din viață.

„Niciodată. (Niciodată?) Nu. Nu pot. Am ajuns la concluzia că, în repetate rânduri, am avut revelația că n-am cunoscut emigranți fericiți. N-am cunoscut. Am cunoscut emigrația română și neromână, oameni plecați din alte țări decât din România în străinătate, - este una dintre cele mai mari nefericiri. Pentru că felul în care noi suntem legați inconștient de locul în care ne-am trăit actele fundamentale ale vieții - cartierul, casa, odaia, părinții, prietenii, iubirile prime, Cotroceniul meu în care m-am plimbat la 18 ani în adolescență cu primele fete - astea nu se uită. Deci a te rupe de o țară este un dezastru”, a spus Liiceanu, întrebat când s-a gândit ultima oară să plece definitiv din țară.

Emisiunea „În fața ta” de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită sâmbăta și duminica, începând de la ora 14:00. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cred că "emigranți fericiți" este o exprimare prea abruptă, cel puțin pentru condeiul domnului Liiceanu. Din 6 milioane de români care au ales să emigreze, cei mai mulți au plecat pentru un trai mai bun. Și foarte puțini au ales să se întoarcă definitiv în țara natală. Nu știu dacă cei rămași afară sunt fericiți sau nu dar cu siguranță nu regretă alegerea făcută.
    • Like 1
  • Mi se pare aproape trist că există oameni educați care nu au curiozitatea să descopere lumea. Există imigranți fericiți, cum există și imigranți nefericiți.

    Părerea mea este că ideal este să ai curajul (și un minim de posibilități) să încerci și să alegi. Fie că e vorba de un alt oraș, sau de o altă țară. Oricum nu cred că poți să decizi ceva "definitiv" înainte de a încerca un timp, deci întrebarea este puțin ciudată. Într-un final, foarte bine dacă alegi cartierul în care te-ai născut, dar să faci asta fără măcar să fi considerat cum ar fi altfel, mi se pare cel mult o dovadă de frică.
    • Like 1
  • Mihai check icon
    Cine știe prin ce cercuri se învârte domnul Liiceanu. Eu am cunoscut o grămadă, prieteni, foști colegi, neamuri. Nici măcar la pensie nu se întorc în țară de nefericiți ce sunt.
    • Like 3
  • D check icon
    Probabil problema este la Dl Liiceanu dacă nu a întâlnit români care au emigrat împliniți.
    • Like 2


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult