Foto Getty Images
Scriitorul și filozoful Gabriel Liiceanu a vorbit despre legătura pe care o avem cu locurile natale și despre ce impact are asupra uni individ decizia de a-și părăsi definitiv țara. Întrebat când s-a gândit ultima oară să plece din România, filosoful a răspuns ferm: „Niciodată. Nu pot.”
Liiceanu a explicat la emisiunea „În fața ta” de la Digi24, că în mai multe rânduri a ajuns la concluzia că emigrarea este o sursă majoră de nefericire, având în vedere legătura pe care o avem cu locurile în care am trăit momentele importante din viață.
„Niciodată. (Niciodată?) Nu. Nu pot. Am ajuns la concluzia că, în repetate rânduri, am avut revelația că n-am cunoscut emigranți fericiți. N-am cunoscut. Am cunoscut emigrația română și neromână, oameni plecați din alte țări decât din România în străinătate, - este una dintre cele mai mari nefericiri. Pentru că felul în care noi suntem legați inconștient de locul în care ne-am trăit actele fundamentale ale vieții - cartierul, casa, odaia, părinții, prietenii, iubirile prime, Cotroceniul meu în care m-am plimbat la 18 ani în adolescență cu primele fete - astea nu se uită. Deci a te rupe de o țară este un dezastru”, a spus Liiceanu, întrebat când s-a gândit ultima oară să plece definitiv din țară.
Emisiunea „În fața ta” de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită sâmbăta și duminica, începând de la ora 14:00.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Părerea mea este că ideal este să ai curajul (și un minim de posibilități) să încerci și să alegi. Fie că e vorba de un alt oraș, sau de o altă țară. Oricum nu cred că poți să decizi ceva "definitiv" înainte de a încerca un timp, deci întrebarea este puțin ciudată. Într-un final, foarte bine dacă alegi cartierul în care te-ai născut, dar să faci asta fără măcar să fi considerat cum ar fi altfel, mi se pare cel mult o dovadă de frică.