Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Gafele lui Nehammer și ale partidului său. Cancelarul austriac a spus că nu crede că există copii care nu au acces la o masă caldă de vreme ce există McDonald`s

Karl Nehammer/Profimedia

Foto -Manfred Siebinger/ Imago stock&people/ Profimedia

Pare că nu este cea mai bună săptămână pentru cancelarul austriac Karl Nehammer, omul politic din UE care a blocat aderarea României la Spațiul Schengen.

Presa europeană și-a îndreptat atenția zilele astea către liderul guvernului de la Viena, după o serie de gafe în care a fost implicat.

Pe de o parte, ÖVP, partidul cancelarului Nehammer, și-a ilustrat campania „Crede în Austria” pentru a întări afirmația că „țara e pe locul 2 în Europa la politici antiinflaționiste” cu o fotografie cu ruble rusești. ​​Postarea a fost ștearsă, dar răul a fost deja făcut. 

Mai mult, marți după-amiază, presa austriacă a ținut să sublinieze că mai multe postări oficiale ale membrilor OVP sunt pline de greșeli de ortografie, iar membrii de partid din eșalonul doi au fost prezentați în campania „Crede în Austria” ca fiind oameni simpli. În plus, site-ul oficial al campaniei a încălcat regulamentul general privind protecția datelor.

Pe de altă parte, miercuri seară a început să circule pe rețele sociale un videoclip de la un eveniment oficial al OVP din Hallein, de la sfârșitul lunii iulie, în care cancelarul austriac, într-o discuție cu câțiva susținători, i-a făcut leneși pe cei care trăiesc în sărăcie și a spus că nu crede că există copii care nu au acces la o masă caldă de vreme ce există McDonalds.

Nehammer povestește în video că avusese recent o discuție cu „prieteni stângiști” care l-au acuzat că sub conducerea sa a crescut sărăcia în Austria și că el le-a replicat „Dar atunci de ce nu a crescut și numărul contractelor de muncă part-time? Nu a crescut nici măcar pentru femeile care nu au persoane în îngrijire”.

„Dacă eu nu am destui bani, muncesc mai mult și atunci voi avea mai mulți bani. Dar asta nu se întâmplă. Rata angajărilor part-time e neschimbată”, a spus Nehammer. Cancelarul austriac nu s-a oprit însă aici și a continuat, declarându-se deranjat că rapoartele despre copiii care nu au acces la o masă caldă nu au stârnit „valuri de indignare”.

„Păi și părinții lor? Ce înseamnă că un copil nu are acces la o masă caldă în Austria? Știți care e cea mai ieftină masă caldă în Austria? Nu e sănătoasă, dar e caldă”, a spus Nehammer, fiind întrerupt de o persoană care credea că știe răspunsul și a strigat „o ruladă cu carne”. „Un hamburger la McDonalds. 1,40 euro. Dacă îmi iau și cartofi prăjiți e 3,5 euro. Și acum mai poate cineva să susțină serios că trăim într-o țară unde părinții nu-și permit mâncare pentru copiii lor?”, și-a încheiat cancelarul austriac ideea.

Începând de miercuri seara, hashtag-ul #Nehammer a fost numărul unu în tendințele de pe Twitter (actualul X), împreună cu #Demisie.

De altfel, cancelarul Nehammer a fost comparat de internauți cu Maria Antoaneta, faimoasa regină a Franței decapitată de revoluționari, căreia îi este atribuită replica celebră adresată săracilor: „Dacă n-au pâine, să mănânce cozonac”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Din categoria absurdului si cenusii in cap . Austriecii nu-l mai tolereaza pe Dl Karl. Dar romanii stiu ei mai bine si ii iau apararea
    • Like 0
  • Austriecii nu-l mai tolereaza , dar noroc ca sunt romani aici care isi fac datoria si-l apara
    • Like 0
  • Ovidiu check icon
    Omul ăsta, Nehammer, deși, în mai toate fotografiile lui, zâmbește, aparent voios, detașat și sigur pe el, (dar forțat - așa cum pozează politicienii pentru a se da stăpâni pe situație) are ceva câinos în surâsul său larg, prefăcut și hâd. Are o răutate care răzbate dincolo de imagine, ca a unui câine, care mârâie, dezvelindu-si dinții, pregătindu-se să muște. Fără a fi un bărbat urât, fizionomia lui pare a fi a unui om rău, prefăcut și viclean.
    • Like 6
  • O vorba inteleapta din batrani spune: sa vezi barna din ochiul tau si nu paiul din ochiul altuia. Stiu ca incercam sa ne luam de austrieci din orice, sa scoatem in evidenta nu stiu ce defecte, nu stiu ce greseli facute de politicieni. Zilele astea e o adevarata intrecere: cine are stiri cu gafe si alte glumite despre Austria, sa iasa in fata.
    Ridicol este si Marcel cand raspunde asa cum stie el mai bine, adica asa cum vorbea el dupa blocuri, la el in cartier. Marcel habar nu are ce face prin Romania, dar le-o zice austriecilor de sa le mearga fulgii. Ceilalti din Uniune tac ca le au pe ale lor si sunt satui de prostiile noastre. E ca atunci cand esti la piata si zici si tu ceva despre marfa si sare precupeata cu gura si nu se mai opreste. Te indepartezi cat mai repede, fugi ca un criminal de la locul faptei, nimic, precupeata nu mai tace. O auzi din capatul celalalt al pietei. O auzi parca si acasa, inca iti mai rasuna in urechi vocea ei stridenta.
    E trist ca noi in Romania nu mai avem analize si informatii, nu mai avem buletine de stiri de politica externa. Cele cateva minute alocate stirilor externe sunt vagi, rapide si neinteresante. Despre exterior avem, de principiu, cateva stiri amuzante sau de cancan si cam atat.
    Nu putem remarca si intrebarile cu tenta populista. Si da, sunt si persoane cu probleme materiale neinteresate de munca. Sunt si astfel de oameni in jurul nostru. Sunt tot felul de oameni in jurul nostru. Sunt si parinti lenesi si parinti iresponsabili. Avem de toate in lumea asta mare. Cum avem si oameni cu greutati reale, iar societatile nu gasesc mereu raspuns pentru problemele lor. Aici ma refer la societatile civilizate si dezvoltate.
    Mai bine incercati sa scrieti un articol despre cum timp de doi ani de zile nu s-a gasit nici macar un gramulet de drog in tot Portul Constanta.
    • Like 5
    • @ Daniela Damian
      Nume check icon
      De acord. Stirile cu Austria fac parte din lista de subiecte care creeaza trafic indiferent daca acele stiri ajuta la ceva sau nu, iar capra vecinului este in continuare omniprezenta in traditia daco-getica milenara a poporului roman.
      Iar media din pacate a devenit tabloida si raspunde nevoii de recompensa imediata a majoritatii populatiei care isi ia energia de zi cu zi din greutatile sau nenorocirile altora, situatie la care tot ea, media, a contribuit cu varf si indesat.
      • Like 2
    • @ Daniela Damian
      RazvanP check icon
      Obsesia națională a turnatului cenușii în cap...
      Este cel puțin ironic să te autoflagelezi ca român în comentariile unui articol despre o nație care l-a produs pe Hitler!
      De bine de rău n-am căsăpit 6 milioane...
      • Like 2
    • @ Daniela Damian
      RazvanP check icon
      Obsesia națională a turnatului cenușii în cap...
      Este cel puțin ironic să te autoflagelezi ca român în comentariile unui articol despre o nație care l-a produs pe Hitler!
      De bine de rău n-am căsăpit 6 milioane...
      • Like 1
    • @ RazvanP
      Nume check icon
      Nu am casapit milioane, ci numai cateva sute de mii de romani care au fost impotriva comunismului. Ce poate sa fie mai inaltator decat un roman casapind alti romani.
      • Like 1
    • @ Nume
      RazvanP check icon
      Seriously, chiar par atât de ușor de impresionat de un whataboutism?? Fie el chiar și "de manual"...
      • Like 1
    • @ RazvanP
      Nu e o obsesie, e o realitate.
      Dacă începem să descoasem trecutul ne vom măcelări fără să ne mai oprim. Vorbim de prezent, iar România este o țară ultra coruptă, în care a înflorit bine de tot lumea interlopa. Pana la urma ne vor primi in Schengen si apoi? Ce vom face? Vom fi mai buni, mai puțin corupti? Cum se vor rezolva problemele? Dar apare periodic cate un subiect de care presa devine obsedată pentru ca asa da bine si il pitroceste până la saturație, iar noi devenim brusc patrioți la semnalul unei prese submediocre.

      România își are si ea trecutul ei fascist. Ca nu am ucis milioane de oameni? Dar am fost acolo si ne-am adus contributia. In schimb ne-am luat revansa in comunism. Trecutul e trecut.

      Cuvântul autoflagelare nu își are locul. Una e sa ridici probleme obiective, ale prezentului si sa discuți despre ele si alta e sa te autoflagelezi.

      Hitler s-a născut în Austria, dar a avut ascensiunea in Germania. Familia lui s-a mutat in Germania pe cand el avea 3 ani. Fără importantă, doar ca o observație.

      Sa discutam despre trecut? Sa discutam despre călăii dati de România? Despre perioada fascistă si apoi despre cea comunistă? Despre torționarii celor care doreau doar libertate? Despre cei care au torturat și ucis în închisori semeni de-ai lor doar pentru ca nu erau de acord cu doctrina partidului? Despre romani trimiși de români de-ai lor la canal, la munca silnică? Despre lagarul din Siberia? Despre copiii din orfelinate ținuți exact ca in lagărele fasciste? Torturați de tovarășe de nădejde ale partidului. Ce vina aveau?
      Si toate astea s-au întâmplat până acum, de curând. Unii dintre noi au fost contemporani cu aceste evenimente. Nu sunt lucruri petrecute în al 2- lea razboi mondial cand lumea întreagă innebunise complet. Unii dintre acești monstri au încă funcții, cei mai mulți își au urmașii băgați în toate cele si ei ne conduc linistit. Au milioanele de euro in conturi si ne rad in nas. Unde credeti ca se duc banii produși de lumea interlopă? La mine, la dvs, raman toți la clanuri? Nu. Banii se duc pe filiera, până sus in varf pentru ca de acolo le vine protectia.

      Cand ei inchideau lagărele, noi le deschideam. Ei au avut procese si multi calai au fost urmăriți pana in zilele noastre. Noi, i-am pus in functii sau le dam pensii speciale.

      Si daca tot am pomenit despre trecut si despre crime in masa: Noi n-am stabilit nici acum cine a ucis peste 1100 de oameni la Revoluția din decembrie. Peste 4000 au fost raniti. Pana si pe umerii acestora s-a ridicat si a inflorit coruptia. Erau zorii coruptiei post decembriste. Nu am identificat vinovatii, cu nume si prenume. Tot procesul revoluției e o mascaradă. Vinovații? Prospera in afaceri. Mai e putin si se fac 34 de ani și in afara de niste stiri obosite, de niste depuneri de coroane si cateva ceremonii jalnice, plictisite, grăbite nu mai e nimic altceva. Întrebați pe orice adolescent si vedeti cat de mișcat este el de acele zile, de acele morti, de cei care aveau 20 de ani și au murit atunci. Raspunsul o sa fie pe masura acestei natii: indolenta, nepasare, necunoastere si atat. Nici respect, nici recunoștința, nici admirație pentru curaj. Noi terfelim totul. Scoala e la pământ.

      Noi, ca natie, am contribuit la cele doua mari flageluri ale istoriei contemporane a omenirii: fascismul si comunismul.
      Din ce stiu, austriecii nu l-au adus in discuție pe Ceausescu, cel care a casapit niste etnici germani de-a lungul timpului comunist.
      Victimizarea asta absurda, de buric al lumii, de gradina lui Dumnezeu, de nevinovati e ridicola. De la fotbal pana la Schengen toata lumea ne neindreptateste. Oculta, noua ordine mondiala, americanii, occidentul, multinationalele, mediul privat, economia de piata, democratia. Da. La final, democratia. Aceasta durere de cap greu de cultivat si mai greu de intretinut cu regulile ei si legile ce o guverneaza.
      Revenind in prezent, din cate mai stiu, nu ne-a cerut nimeni sa ne punem cenusa in cap, sa ne autoflagelam pentru ce am facut in trecut ci sa facem cateva lucruri de bun simt cum ar fi sa functioneze scanerele si cineva (politia de frontiera, cred eu) sa le foloseasca cinstit.
      Ce legatura este intre Hitler, crime in masa, lagare si Schengen? Nici una. Ce legatura este intre coruptie, traficul de droguri, Portul Constanta si scanere? Toate legaturile posibile. Ce am spus gresit? Cand m-am autoflagelat?
      Sa vezi barna din ochii tai si nu paiul din ochii altora e dovada unei mari calitati: aceea de autocritica, de a-ti vedea defectele, minusurile. De a le discuta si de a le corecta. Partea asta ne lipseste noua, romanilor. De aia tot ce facem se darama.
      • Like 1
    • @ Nume
      Exact la asta m-am gandit si eu cand am dat intr-un final raspuns d-lui RazvanP.
      Dupa raspunsul pe care l-ati primit ma gandesc ca mi-am pierdut timpul degeaba. Si e si sambata.
      • Like 1
    • @ Daniela Damian
      RazvanP check icon
      Stimată doamnă, sunteți cât se poate de liberă să vă autoflagelați, chiar și în piața publică dacă vă face plăcere,
      Personal m-am plictisit de tot circul postdecembrist al "demitizării istoriei" românilor! Nu am fost nici mai buni dar nici neapărat mai răi decât restul oamenilor, raportat la contextul istoric. Faceți paralele între orfelinate și lagărele din Siberia, serios? Probabil nu aveți informații despre lagărele din Siberia, sau o imagine ciudată asupra acestora! A omorât comunismul românesc oameni? Evident! Mai mulți decât nazismul sau comunismul din alte părți ale lumii? Să fim serioși!
      Iar problema nu este despre istorie ci despre trecutul peste ea!
      Până una alta austriecii se comportă ACUM cu noi ca niște naziști, este irelevant ce a făcut PCR acum 33 de ani!
      • Like 0
    • @ Daniela Damian
      RazvanP check icon
      Modul de petrecere weekendului este strict alegerea dvs.
      A găsi la nesfârșit scuze inamicilor ridicându-i în slăvi și a puncta la nesfârșit defectele tale este, ironic, o "invenție" tot austriacă... ;)
      • Like 0
    • @ RazvanP
      Ei, lăsați ca si dvs ati pierdut din timp raspunzandu-mi.

      Nu era o comparatie, era o înșiruire a unor aspecte oribile din comunism. Ce s-a intamplat atunci in orfelinate e o palma uriasa pe obrazul nostru, imaginile acelea mi-au ramas in creier. E un punct culminant al decaderii umane. Alaturi de toate celelalte nenorociri, dar are ceva in plus pentru ca era vorba de copii. Exact ca si in lagarele fasciste. (iar in zilele noastre – azilele groazei).

      Din ce cunosc, din ce am citit nimeni din afara nu a ridicat problema trecutului României. Toata lumea se concentrează pe prezent si viitor.

      Fiecare dupa posibilitati. Fiecare cu genocidul sau, cu crimele sale functie de suprafața teritoriului, numarul de locuitori si gradul de dictatura.

      Pana la urma d-le RazvanP romanii sunt liberi sa faca ce cred ei de cuviinta. Fiecare cu optiunile lui.
      Exista alegeri, se votează asa cum se crede, exista un drum pe care fiecare nație alege sa meargă.
      Opiniile mele exprimate aici sunt simple observatii vizavi de viata de zi cu zi, inteleg foarte clar ca nu au alta valoare si nu incerc sa le impun nimanui.

      Oameni critici cu țara lor sunt peste tot. Discutii intre tari sunt mereu in cadrul Uniunii. Sunt divergente si e normal sa fie asa, insa sa spui, smechereste, altcuiva: „Să te văd atunci pe tine, domnul cancelar - am înțeles că-i place boxul - să te văd atunci cum reacționezi, când toate instituțiile europene vin parte cu România în acest atac la CJUE” - https://www.hotnews.ro
      Mie lucrurile astea nu-mi plac si mi se pare normal sa spun ce nu-mi place si cu ce nu sunt de acord si nu-mi place deloc cum arată acum România. Tara asta se trezeste in fiecare dimineata, se uita in oglinda si se minte singura ca totul e bine sau lasa ca merge si asa, se putea si mai rau. E păcat cand de fapt se poate cu mult, mult mai bine. Opiniile astea mi le-am exprimat aici, in Romania, pe un site romanesc, in limba romana, nu m-am dus in piata centrala din Viena sa ma autoflagelez si sa aduc prejudicii de imagine statului roman, nu am facut petitii catre austrieci sa nu ne primeasca cumva in Schengen.
      Ironic, neironic asta cred eu.

      Dar sunt vreo 12 milioane de adulți cu drept de vot si ei vor decide pe mai departe viitorul, indiferent de parerile mele, slava Domnului.

      Criticile pe care le aduc pe acest site cred ca sunt corecte, obiective si argumentate, multe sunt din experiențele personale, altele prind contur din discutiile cu cei pe care îi cunosc (prieteni, familie), din ceea ce vad in jur, din ceea ce citesc, din ceea ce stiu, din felul in care gandesc eu lucrurile, functie de mine, de educatia si de personalitatea mea. Uneori sunt mai acida, uneori vehementa, alteori incerc sa fiu mai haioasa in destul de putinele comentarii pe care le fac. Exact la fel ca toti ceilalti care comenteaza pe aceasta pagina. Fiecare are opiniile sale si le exprima liber, independent de opiniile celorlalti. E normal sa nu fim de acord unii cu altii.
      Multumesc pentru dialog. Seara buna.
      • Like 0
  • Nume check icon
    Burger si Circ...dar macar ei duc cat de cat o viata buna...mult mai buna decat la noi...
    • Like 2
  • Mihai check icon
    Nu moare nimeni de foame in Austria, sa fim seriosi.
    • Like 4
    • @ Mihai
      Da, probabil nu se MOARE de foame (ca în Africa) în nicio țară europeană, nici măcar în România. Dar cu siguranță peste tot în Europa și în lume există și oameni care FAC FOAMEA, fiindcă sărăcie există chiar și în cele mai dezvoltate state. Poate doar în Liechtenstein să nu prea existe sărăcie deloc. Dar ăla e un stat minuscul și o excepție de la regulă.
      • Like 2
    • @ Dan Cojocaru
      Nume check icon
      Aveti dreptate. Numai in comunism nu se facea foamea....
      • Like 2
    • @ Nume
      Hodoronc-tronc. Chiar ești răuvoitor omule. Am zis eu ceva de comunism versus capitalism acum, sau ai tu halucinații? Eu sunt cel mai departe de doctrina neomarxistă din prezent, care e cea mai apropiată de comunism. Așa că dacă e să ne acuzăm de comunism, mai degrabă aș putea să te acuz eu pe tine, nu tu pe mine. Cred că nu realizezi prea bine despre ce vorbești și cum stau lucrurile.
      Oricum, sper că tu nu vei face foamea în viitor când o să trecem toți pe ierburi, gândaci și carne artificială, așa cum își doresc neocomuniștii voștri :-) :-) De fapt când o să TRECEȚI voi pe astea, fiindcă eu sper să nu mai exist atunci, în lumea aia de rahat.
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Nume check icon
      Sunt de departe mult mai de dreapta decat poate sunteti Dvs.:) . Am trait toata adolescenta in comunism, prin urmare stiu foarte bine ce inseamna comunismul. Dar in acelasi timp nici nu doresc o tara care sa devina izolata de ce se intampla in lume numai de dragul de a fi "suverana" mai ales ca noi ca natie am demonstrat de-a lungul anilor ca nu suntem deloc in stare sa ne guvernam singuri si corespunzator. Daca nu am fi intrat in EU sunt sigur ca din punct de vedere economic si social am fi fost chiar mai rau decat Ucraina inainte de razboi. Sunt sigur ca si atunci ca si acum am da vina pe strainii cei rai, corporatiile diavolesti, Bruxelles, ungurii, americanii, dar in nici un caz pe noi. Dar, sincer intr-un fel as dori ca partidul de tinichea sa castige alegerile si sa vedem cat de bine vor trai romanii de rand in Romania.
      • Like 2
    • @ Nume
      Lucrurile sunt atât de nuanțate încât orice comentariu lapidar și orice etichetări superficiale nu sunt în regulă. Cred că ești de bună credință (eu vorbesc la per tu, nu te mai strădui nici tu să vorbești scorțos cu Dvs), dar am pretenția să nu fiu nici eu considerat altfel decât tot de bună credință, indiferent de opiniiile pe care le vehiculez / vehiculăm pe aici. Și atenție la interpretarea opiniilor. Cred că citești ceva din ce spun eu și te duci cu gândul prea departe, încadrându-mă în categorii pe care le ai tu predefinite în mod facil. Eu sunt eu și nu aparțin acelor categorii pe care crezi că le știi. Faptul că și în tabăra mea ideologică există destui imbecili, ca dealtfel și în a ta, nu înseamnă că o anumită tabără poate fi categorisită în vreun fel, pe ansamblu. În acest sens insinuările cu daco-geții care se cred ei buricul pământului sunt false și chiar jignitoare. iar suveranismul are MUUUULTE niveluri, nu numai unul singur. Nu există ori suveranist ori globalist, ci iarăși totul e nuanțat, depinde mult de gradul de suveranism. Eu suveranist 100% NU sunt, fiindcă vreau ca România să facă parte din UE și deci să-și cedeze o parte din suveranitate către Uniune. Dar pe de altă parte nici nu vreau - metaforic - să micționeze nimeni în gura noastră. Iar dacă îmi exprim respingerea acestui lucru nu înseamnă că sunt în extrema cealaltă, cea a suveranismului 100% și anti-european bla bla bla. Buda avea dreptate în acest caz. Calea de mijloc e și calea optimă de urmat. Deci să fim membri UE fiindcă suntem europeni de fapt și de drept, să fim cu suveranitatea / cedarea de suveranitate la un nivel acceptabil, dar să nu ajungem, din vina noastră combinată cu presiunile din afară, cârpa de șters pe jos a altora. Ce zic eu rău și cu ce nu poți fi de acord în asta? Și ce treabă au daco-geții cu asta?
      PS Și a propos de comunism, de care zici că știi ce înseamnă. Îndemnul meu ar fi să citești ”Manifestul Partidului Comunist” al lui Marx, cred că se mai găsește dacă îl cauți cu ”Gogu”. Acolo citește și te înfioară, să vezi ce cretinătăți propuneau comuniștii teoreticieni, unele pe care nici comuniștii practici (Ceaușescu &Co) nu le-au promovat, fiind prea de tot. Comunismul teoretic a fost mult mai RĂU decât cel implementat practic, care a fost și el rău și criminal. Dacă mă acuzi pe mine de comunism greșești. Dar spuneam să fii atent, fiindcă neomarxismul actual promovat inclusiv de amicii tăi de la USR e mult mai aproape de comunism decât ai impresia. E cu altă față, altă spoială, evident, dar duce într-o direcție similară, chiar dacă nu identică. Mai meditează asupra noțiunilor de ”dreapta” și ”stânga”, care de fapt încep să-și piardă din semnificația inițială. Acum s-a trecut la alt nivel de nebunie, mai greu de încadrat după criteriile vechi.
      • Like 2
    • @ Dan Cojocaru
      Dan check icon
      „Dan Cojocaru” este un notoriu postac criptocomunist, misogin, xenofob, homofob și antieuropean.
      • Like 2
    • @ Dan
      Să mori tu? :-) :-)
      Și n-ai zis nimic de Putin? Sunt dezamăgit....
      Vezi că te caută rușii în halate albe să-ți facă injecția :-) :-)
      • Like 2
    • @ Dan
      IraM check icon
      Daca ura si intoleranta ar durea, v-ati zvarcoli zi si noapte. Oamenii astia discutau ceva interesant, vii si matale si arunci cu mizerii. Ai gresit site-ul.
      • Like 3
    • @ Dan Cojocaru
      IraM check icon
      In N America, asa zisul progresism deja se manifesta violent si f asemanator cu comunismul pe care il stim noi. La nivel structural, guvernamental. Vezi Canada. Noroc ca sunt super incompetenti, altfel ar fi mai rau.
      • Like 2
    • @ IraM
      IraM check icon
      Un exemplu: acum 2 ani Trudeau il acuza pe un deputat conservator ca e nazist. Omul ala era si evreu si gay. Gafa de zile mari.
      Zilele astea l-au ivitat pe un fost nazist in parlament si l-au ovationat. Cica n-au stiut ca individul luptase in SS si participase la pogromuri in spatele frontului. S-au facut de kk.
      D-aia zic, noroc ca sunt prosti.
      • Like 3
    • @ IraM
      Într-adevăr, Trudeau e de-a dreptul pur și simplu..... :-) :-)
      • Like 0
    • @ Nume
      Ba inca foarte multa. Mai ales daca aveai copii carora trebuia sa le faci portii din ce apucai si nu aveai parinti sau socri la tara de unde carai o gaina, un, porc, niste oua, zarzavaturi. Sa nu-mi spuneti mie. Erau si favorizati si nu putini.
      • Like 1
    • @ Nume
      Si ai dreptate in unele privinte si n-ai in altele. Nu se stie cum am fi fost in afara ue. Un lucru este cert: admiterea in ue a fost conditionata de distrugerea economico-industrialo-agricola a tarii, prin cozile de topor de la guvernarea tarii si aservirea fata de industriile vest europene, din toate punctele de vedere. Ei trebuiau sa scape de stocuri, discutabile calitativ prin comparatie si sa prospere. Un lucru este cert: iesirea noastra din ue ar fi, la ora actuala, un dezastru catastrofal, mai mare decat ramanerea. Vremea heirupismului a apus. Acum e timpul miserupismului.
      • Like 0
    • @ Dan
      Haida de! Esti deplasat. Se pare ca nu-ti place tizul.
      • Like 0
    • @ IraM
      Adevarat.
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Nume check icon
      Sunt curios sa imi spuneti exemple referitor la neomarximul celor de la USR. In afara de cativa zabauci care au data ceva declaratii ciudate acum cativa ani si care oricum au plecat demult din USR. In rest tot ce face si gandeste acum USR nu are nici o legatura cu neomarxismul. Poate mai mult cu amatorismul politic si incapacitatea de a atrage si alte clase sociale decat corporatistii de pe FB, ceea ce la va duce in cativa ani la desfiintare.
      • Like 1
    • @ Zugravu Mircea
      Nume check icon
      Industria si agricultuara erau demult distruse in Romania. Daca nu ar fi fost asa, de ce dupa '89 pana la intrarea in EU nu s-a intamplat nimic? Acest lucru a fost stiut si de Iliescu si sleahta de aceea au decis ca taranii sa fie improprietariti - capitalul si asa mic s-a eliminat complet - si fabricile "privatizate" prin metoda MEBO. Sa nu uitam ca fabricile din Ro nu faceau comert sau afaceri. Acestea era facute de securistii din ministere care dupa revolutie s-au privatizati si ei. Si sa nu uitam ca legaturile economice erau tot cu tari comuniste sau dictaturi. Daca nu venea EU am fi avut o gasca de oligarhi care ar fi acaparat toata tara. Da, poate aveam ceva agricultura si ceva industrie, dar care nu ar fi putut fi competitiva decat cu subventii grase de la guvern din banii nostri. Am fi fost pur si simplu iobagi cu 200 euro salariu minim si toate resursele tarii ar fi fost in mainile unor oligari securisti. Un fel de Ucraina la nivel mai mic. Si apropo, in nici un caz nu am fi fost in NATO si nici 4 milioane de romani care sa isi faca o viata noua in Vest. Cum suna?
      • Like 1
    • @ IraM
      Nume check icon
      Canada intr-adevar a luat-o putin razna, dar nu cred ca pentru mult timp. In schimb in SUA lucrurile incep sa se mai calmeze putin si usor usor multa lume iti da seama ca woke-ismul, "neormaxismul"si "blm-ul" au fost teme exagerate promovate de indivizi care au speculat criza si stresum din perioada pandemiei.
      • Like 2
    • @ Zugravu Mircea
      Dan check icon
      No shit.
      • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult