Foto: Europa FM
În Marea Neagră au fost amplasate geamanduri cu cruce în vârf. Sub aceasta, este trecut mesajul: „Fără aventură, după geamandură. Pericol de înec după acest punct”, dar și un bilanț al deceselor prin înec înregistrate anul trecut pe litoralul românesc: „36 de oameni au murit anul trecut după ce au depășit geamandurile. Întoarce-te din drum!”,
Vasile Borteș, șeful salvamarilor din sudul litoralului, a declarat pentru Europa FM că mulți turiști sunt revoltați, că autoritățile vor să facă Marea Neagră să semene cu un cimitir. Geamandurile, care au fost deja montate la Vama Veche și Eforie, au fost aduse de un reprezentant al Fundației pentru SMURD, spune Vasile Borteș.
„Sinistru și morbid”, a fost reacția lui Gabriel Bălan, șeful Asociației Salvamarilor și Scafandrilor, care refuză să pună geamandurile donate de Fundația pentru SMURD, la Mamaia și Constanța, spunând că o asemenea sponsorizare este de fapt o rușine națională, relatează Europa FM.
Raed Arafat: Este mult mai traumatizant pentru un adult, şi mai ales pentru un copil, să vadă o resuscitare
„Am comis-o din nou! Am încercat să facem ceva care să sporească acţiunile de prevenire a înecurilor pe durata sezonului de vară. Un proiect gândit acum doi ani de specialişti, şi finanţat din fonduri non-guvernamentale, care are că scop semnalarea, într-un mod foarte vizibil, a zonelor periculoase unde au avut loc mai multe înecuri în ultimii ani.”, a scris, luni, pe Facebook, Raed Arafat, referindu-se la geamandurile cu cruce de pe litoral”, a comentat șeful DSU, Raed Arafat, pe Facebook, în urma criticilor apărute în spațiul public,
Acesta e scris că e mai traumatizant pentru cineva să vadă scena unei resuscitări, decât o geamandură în formă de cruce. „Cu siguranţă, a vedea o geamandură roşie cu o cruce de la distanţă are un impact mult mai mic decât a vedea sub nasul tău, şi a copiilor tăi, cum se scoate un înecat de către salvamar şi pompieri şi ulterior încercarea de a-l readuce în viaţă, în public, de către echipajele SMURD şi ale Ambulanţei. Este mult mai traumatizant pentru un adult, şi mai ales pentru un copil, să vadă o resuscitare şi o persoană declarată decedată decât să vadă o geamandură la distanţă care îi avertizează pe aventurieri, pentru ultima dată, înainte de a se transfroma într-un înecat salvat, înecat resuscitat, cu sau fără sechele, sau într-un decedat”.
Raed Arafat a precizat că există 5 astfel de geamanduri: două la Mamaia, una la Eforie Nord/Eforie Sud, una la Vama Veche şi una la Saturn.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.