Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Geamanduri în formă de cruce amplasate în mare ca să îi sperie pe turiști. „Sinistru și morbid”

Geamandură în formă de cruce

Foto: Europa FM

În Marea Neagră au fost amplasate geamanduri cu cruce în vârf. Sub aceasta, este trecut mesajul: „Fără aventură, după geamandură. Pericol de înec după acest punct”, dar și un bilanț al deceselor prin înec înregistrate anul trecut pe litoralul românesc: „36 de oameni au murit anul trecut după ce au depășit geamandurile. Întoarce-te din drum!”,

Vasile Borteș, șeful salvamarilor din sudul litoralului, a declarat pentru Europa FM că mulți turiști sunt revoltați, că autoritățile vor să facă Marea Neagră să semene cu un cimitir. Geamandurile, care au fost deja montate la Vama Veche și Eforie, au fost aduse de un reprezentant al Fundației pentru SMURD, spune Vasile Borteș.

„Sinistru și morbid”, a fost reacția lui Gabriel Bălan, șeful Asociației Salvamarilor și Scafandrilor, care refuză să pună geamandurile donate de Fundația pentru SMURD, la Mamaia și Constanța, spunând că o asemenea sponsorizare este de fapt o rușine națională, relatează Europa FM.

Raed Arafat: Este mult mai traumatizant pentru un adult, şi mai ales pentru un copil, să vadă o resuscitare

„Am comis-o din nou! Am încercat să facem ceva care să sporească acţiunile de prevenire a înecurilor pe durata sezonului de vară. Un proiect gândit acum doi ani de specialişti, şi finanţat din fonduri non-guvernamentale, care are că scop semnalarea, într-un mod foarte vizibil, a zonelor periculoase unde au avut loc mai multe înecuri în ultimii ani.”, a scris, luni, pe Facebook, Raed Arafat, referindu-se la geamandurile cu cruce de pe litoral”, a comentat șeful DSU, Raed Arafat, pe Facebook, în urma criticilor apărute în spațiul public,

Acesta e scris că e mai traumatizant pentru cineva să vadă scena unei resuscitări, decât o geamandură în formă de cruce. „Cu siguranţă, a vedea o geamandură roşie cu o cruce de la distanţă are un impact mult mai mic decât a vedea sub nasul tău, şi a copiilor tăi, cum se scoate un înecat de către salvamar şi pompieri şi ulterior încercarea de a-l readuce în viaţă, în public, de către echipajele SMURD şi ale Ambulanţei. Este mult mai traumatizant pentru un adult, şi mai ales pentru un copil, să vadă o resuscitare şi o persoană declarată decedată decât să vadă o geamandură la distanţă care îi avertizează pe aventurieri, pentru ultima dată, înainte de a se transfroma într-un înecat salvat, înecat resuscitat, cu sau fără sechele, sau într-un decedat”.

Raed Arafat a precizat că există 5 astfel de geamanduri: două la Mamaia, una la Eforie Nord/Eforie Sud, una la Vama Veche şi una la Saturn.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult