Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Geamanduri în formă de cruce amplasate în mare ca să îi sperie pe turiști. „Sinistru și morbid”

Geamandură în formă de cruce

Foto: Europa FM

În Marea Neagră au fost amplasate geamanduri cu cruce în vârf. Sub aceasta, este trecut mesajul: „Fără aventură, după geamandură. Pericol de înec după acest punct”, dar și un bilanț al deceselor prin înec înregistrate anul trecut pe litoralul românesc: „36 de oameni au murit anul trecut după ce au depășit geamandurile. Întoarce-te din drum!”,

Vasile Borteș, șeful salvamarilor din sudul litoralului, a declarat pentru Europa FM că mulți turiști sunt revoltați, că autoritățile vor să facă Marea Neagră să semene cu un cimitir. Geamandurile, care au fost deja montate la Vama Veche și Eforie, au fost aduse de un reprezentant al Fundației pentru SMURD, spune Vasile Borteș.

„Sinistru și morbid”, a fost reacția lui Gabriel Bălan, șeful Asociației Salvamarilor și Scafandrilor, care refuză să pună geamandurile donate de Fundația pentru SMURD, la Mamaia și Constanța, spunând că o asemenea sponsorizare este de fapt o rușine națională, relatează Europa FM.

Raed Arafat: Este mult mai traumatizant pentru un adult, şi mai ales pentru un copil, să vadă o resuscitare

„Am comis-o din nou! Am încercat să facem ceva care să sporească acţiunile de prevenire a înecurilor pe durata sezonului de vară. Un proiect gândit acum doi ani de specialişti, şi finanţat din fonduri non-guvernamentale, care are că scop semnalarea, într-un mod foarte vizibil, a zonelor periculoase unde au avut loc mai multe înecuri în ultimii ani.”, a scris, luni, pe Facebook, Raed Arafat, referindu-se la geamandurile cu cruce de pe litoral”, a comentat șeful DSU, Raed Arafat, pe Facebook, în urma criticilor apărute în spațiul public,

Acesta e scris că e mai traumatizant pentru cineva să vadă scena unei resuscitări, decât o geamandură în formă de cruce. „Cu siguranţă, a vedea o geamandură roşie cu o cruce de la distanţă are un impact mult mai mic decât a vedea sub nasul tău, şi a copiilor tăi, cum se scoate un înecat de către salvamar şi pompieri şi ulterior încercarea de a-l readuce în viaţă, în public, de către echipajele SMURD şi ale Ambulanţei. Este mult mai traumatizant pentru un adult, şi mai ales pentru un copil, să vadă o resuscitare şi o persoană declarată decedată decât să vadă o geamandură la distanţă care îi avertizează pe aventurieri, pentru ultima dată, înainte de a se transfroma într-un înecat salvat, înecat resuscitat, cu sau fără sechele, sau într-un decedat”.

Raed Arafat a precizat că există 5 astfel de geamanduri: două la Mamaia, una la Eforie Nord/Eforie Sud, una la Vama Veche şi una la Saturn.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult