Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Geamanduri în formă de cruce amplasate în mare ca să îi sperie pe turiști. „Sinistru și morbid”

Geamandură în formă de cruce

Foto: Europa FM

În Marea Neagră au fost amplasate geamanduri cu cruce în vârf. Sub aceasta, este trecut mesajul: „Fără aventură, după geamandură. Pericol de înec după acest punct”, dar și un bilanț al deceselor prin înec înregistrate anul trecut pe litoralul românesc: „36 de oameni au murit anul trecut după ce au depășit geamandurile. Întoarce-te din drum!”,

Vasile Borteș, șeful salvamarilor din sudul litoralului, a declarat pentru Europa FM că mulți turiști sunt revoltați, că autoritățile vor să facă Marea Neagră să semene cu un cimitir. Geamandurile, care au fost deja montate la Vama Veche și Eforie, au fost aduse de un reprezentant al Fundației pentru SMURD, spune Vasile Borteș.

„Sinistru și morbid”, a fost reacția lui Gabriel Bălan, șeful Asociației Salvamarilor și Scafandrilor, care refuză să pună geamandurile donate de Fundația pentru SMURD, la Mamaia și Constanța, spunând că o asemenea sponsorizare este de fapt o rușine națională, relatează Europa FM.

Raed Arafat: Este mult mai traumatizant pentru un adult, şi mai ales pentru un copil, să vadă o resuscitare

„Am comis-o din nou! Am încercat să facem ceva care să sporească acţiunile de prevenire a înecurilor pe durata sezonului de vară. Un proiect gândit acum doi ani de specialişti, şi finanţat din fonduri non-guvernamentale, care are că scop semnalarea, într-un mod foarte vizibil, a zonelor periculoase unde au avut loc mai multe înecuri în ultimii ani.”, a scris, luni, pe Facebook, Raed Arafat, referindu-se la geamandurile cu cruce de pe litoral”, a comentat șeful DSU, Raed Arafat, pe Facebook, în urma criticilor apărute în spațiul public,

Acesta e scris că e mai traumatizant pentru cineva să vadă scena unei resuscitări, decât o geamandură în formă de cruce. „Cu siguranţă, a vedea o geamandură roşie cu o cruce de la distanţă are un impact mult mai mic decât a vedea sub nasul tău, şi a copiilor tăi, cum se scoate un înecat de către salvamar şi pompieri şi ulterior încercarea de a-l readuce în viaţă, în public, de către echipajele SMURD şi ale Ambulanţei. Este mult mai traumatizant pentru un adult, şi mai ales pentru un copil, să vadă o resuscitare şi o persoană declarată decedată decât să vadă o geamandură la distanţă care îi avertizează pe aventurieri, pentru ultima dată, înainte de a se transfroma într-un înecat salvat, înecat resuscitat, cu sau fără sechele, sau într-un decedat”.

Raed Arafat a precizat că există 5 astfel de geamanduri: două la Mamaia, una la Eforie Nord/Eforie Sud, una la Vama Veche şi una la Saturn.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult