Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

George Butunoiu, expert în recrutare: „În companiile multinaționale se fură mult mai mult decât la stat. Cel care a fost furat face orice, numai să nu fie informația publică”

corporatie - Getty

Foto Getty Images

În companiile mulținaționale se fură mult mai mult decât la stat și în firmele private antreprenoriale, însă o astfel de informație nu ajunge niciodată în presă, fiindcă principala grijă a managerilor este ca acest lucru să nu devină public, susține George Butunoiu, expert în recrutare, care are și o explicație:„Asta i-ar costa mult mai mult decât câteva sute de mii euro”.

„Dacă furi de la multinațională nu numai că nu ți se întâmplă nimic. OK ești dat afară sau ești mutat. Sunt multe situații în care ești mutat în aceeași companie, dar undeva mai departe, să nu aibă reverberații până în locul din care ai furat. Sunt multe situații în care cei ce sunt dați afară au dat firma în judecată și au și câștigat sau pleacă cu salarii compensatorii destul de multe”, susține expertul în resurse umane.

Butunoiu spune că multinaționalele au propriile departamente de anticorupție, deoarece nu au încredere să apeleze la poliție sau procuratură. „În plus, mai trebuie să îl ții pe omul ăla pe post 3 ani până se termină procesul”. Așa că firmele mari mulținaționale își bugetează furturile și fraudele. „Se fac audituri, anchete, își cam dau seama cât se fură.”

„Sunt și în guvern dintre cei care au fost dați afară și care nu au ce să mai caute în mediul privat și și-au găsit posturi prin ministere și chiar foarte sus”

Există o listă neagră a corupților din privat? „Eu o știu. Mă rog, sunt oameni care știu cine și cum fură. Sunt și în guvern dintre cei care au fost dați afară și care nu au ce să mai caute în mediul privat și și-au găsit posturi prin ministere și chiar foarte sus. Eu îi știu, că asta e meseria mea. Știu, poate nu toate-s adevărate, dar probabil că trei sferturi sunt adevărate. Sunt extrem de bine protejate aceste informații, în primul rând de angajator. Cel care a fost furat are grijă, face orice, numai să nu fie informația publică. (...) Firmele mari știu să se organizeze, au proceduri care fac în așa fel încât să nu produci o pagubă iremediabilă”, explică Butunoiu.

Personalitate vs. competențe tehnice

În România, profilul dominant al managerilor se suprapune cu cel al unor persoane carismatice, cu o personalitate plăcută și puternică, în timp ce în occident managerii conduc cu competența tehnică, punându-se mai puțin accent pe personalitatea lor. 

„În România se conduce altfel decât în Occident. Acolo conduci cu competența tehnică - dacă ești bun în domeniul respectiv ești respectat și ascultat, iar rezultatele bune vin aproape de la sine, pe când personalitatea are un rol mult mai mic. În România e invers. În România, ca și în țările latine, în Africa, Rusia conduci cu personalitatea. Dacă ești o persoană carismatică și esti un om puternic, poți să nu ai nicio competență în domeniul respectiv, dar dacă ești un om carismatic si puternic îi faci pe oameni să te asculte și sunt șanse mari să ai rezultate bune. Asta e tipul de lider care a fost întotdeauna în România și care a avut succes și care în continuare. Asta e profilul dominant”, este de părere George Butunoiu. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • bucățele de emisiune , .... în cîte părți ați împărțit ora, ora fără 3-4 calupuri de publicitate,... mde
  • Like 0
 • bucățele de emisiune , .... în cîte părți ați împărțit ora, ora fără 3-4 calupuri de publicitate,... mde
  • Like 0
 • Mr.Oh check icon
  Morala?

  Totul se masoara in bani. Furtul ca parte normalitatii.
  Cand imaginea e mai importanta ca fondul acolo se ajunge. Se salveaza imaginea si se distruge fondul.

  Cam asa e si cu coruptia in UE. Nu se declara fiindca s-ar compromite imaginea angelica.
  • Like 0
 • „În companiile mulținaționale se fură mult mai mult decât la stat."

  Pe bune, click-bait? Că vreo umbră de dovadă în sprijinul afirmației nu există. Aș vrea și eu să aflu din ce multinațională se fură la nivelul la care se fură din statul român. Sau măcar la nivelul milioanelor de euro.

  Să nu confundăm jaful de la stat cu ceea ce definim în privat ca pierderi acceptabile pentru că în unele verticale te costă mai mult să combați fenomenul. Plus că pentru fraudă se pot face asigurări.

  Jenant articolul.
  • Like 0


Îți recomandăm

Nomad digital

Marius are 24 de ani și înainte de pandemie s-a angajat pentru prima dată cu normă întreagă. Sau full-time, cum spun colegii. Multinaționala care l-a recrutat i-a oferit un contract pe perioadă nedeterminată, dar, spre mirarea părinților, a refuzat. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult