Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

George Simion și un grup de simpatizanți AUR au luat cu asalt clădirea primăriei din Timişoara. Dominic Fritz: Jandarmeria și Poliția locală că „au asistat impotente la acest act violent”

AUR la TM

Foto: captura video

Președintele AUR, George Simion, și un grup de aproximativ 30 de simpatizanți și membri AUR au pătruns vineri după-amiază în Primăria Timişoara, fără ca jandarmii aflaţi la intrare să li se opună, scrie DeBanat.ro.

În curtea primăriei, cei din grupul AUR au scandat la adresa primarului Dominic Fritz: „Ieşi afară, javră odinară!” și „Herr Fritz nu uita, Timişoara nu-i a ta!”

Pe holul primăriei, simpatizanții formațiunii conduse de George Simion ar fi încercat să obţină o audienţă la Dominic Fritz. Au fost întâmpinați de city managerul Matei Creiveanu, cu care, potrivit sursei menționate, George Simion s-ar fi îmbrâncit în faţa a doi jandarmi, care nu au intervenit. Pentru că edilul nu era în instituție, grupul a plecat din primărie, scandând „Ruşine să vă fie!”.

În Timișoara, grupul de la AUR s-a întâlnit cu liderul organizației neolegionare Noua Dreaptă Mehedinţi, Ioan Măneanu, care a anunțat organizarea, vineri, a unui miting în Timişoara, mai scrie presa locală.

Într-o postare pe Facebook, primarul Dominic Fritz a acuzat Jandarmeria și Poliția locală că „au asistat impotente la acest act violent”. Fritz a mai spus că scopul „bandei” formate din AUR și Noua Dreaptă a fost „să creeze haos și panică în instituție și printre timișorenii care aveau treburi legitime de rezolvat la Primărie”.

Foto captura video / Facebook George Simion

„Nu avem nimic de-a face cu proiectul celor de la Noua Dreaptă. Nu suntem organizație legionară și extremistă. Am urcat până la etajul 1, pentru că nimeni nu ne-a întrebat nimic. Poliția Locală nu prea îl iubește pe dl Fritz, nici măcar nu ne-au întrebat unde ne ducem. Am ajuns la etajul 1 și ne-am contrat cu acel domn, după care am ieșit din clădire”, a declarat George Simion pentru G4Media

Jandarmeria a anunțat vineri seara, într-un comunicat de presă, citat de G4Media, că poliția locală le-a permis accesul în clădire celor „aproximativ” 20 de membri ai AUR după ce aceștia ar fi pretins că vor să se înscrie în audiență, dar aceștia ar fi „tulburat liniștea, prin scandări și zgomote puternice”. Persoanele au fost identificate și vor fi sancționate pentru lipsa măștii și tulburarea liniștii publice, a precizat Jandarmeria.

Cioloș: „Există o complicitate evidentă între AUR și coaliția de guvernare”

„Huliganismul celor de la AUR nu ar exista dacă autoritățile statului nu le-ar permite să încalce legea și să se manifeste contrar oricăror reguli. De la Diana Șoșoacă, pe care nimeni nu avea curaj să o întrebe de ce nu purta mască, în timp ce o țară întreagă trebuia să o facă, și până la asaltul asupra Parlamentului acum câteva săptămâni sau intrarea de astăzi prin forță și agresiune în clădirea primăriei din Timișoara, toate sunt permise și susținute de către autoritățile statului”, a acuzat Dacian Cioloș, într-o postare pe Facebook.

„O spun fără nicio urmă de îndoială: mișcarea extremistă din România nu este una născută dintr-o ideologie pe care un val politic provenit din societate a propulsat-o pe scena politică. Vorbim de un grup politic pe care statul român, prin instituțiile sale, îl tolerează atunci când vine vorba de finanțările cel puțin dubioase, pe care îl sprijină prin lipsa de acțiune în fața manifestărilor huliganice și toate astea, pentru că forțelor politice aflate la guvernare le e teamă de o adevărată revoluție în societate.

Liderul USR consideră că „există o complicitate evidentă între AUR și coaliția de guvernare” și face apel la angajații instituțiilor care ar trebui să asigure respectarea legii să își facă datoria.

„De câteva luni, conducerea AUR, împreună cu câteva găști de indivizi violenți printre care se regăsesc și elemente neolegionare, ia cu asalt instituții publice, iar cei abilitați să le păzească dispar, în mod ciudat, imediat ce aceștia încep să acționeze. Dacă un cetățean obișnuit ar fi încercat să intre în Parlamentul României, ar fi fost oprit imediat și săltat de dubele poliției. În schimb, cei de la AUR și George Simion beneficiază de protecția instituțiilor statului și singura concluzie este că există o complicitate evidentă între AUR și coaliția de guvernare.

Fac un apel către cetățenii României și către angajații instituțiilor care ar trebui să asigure respectarea legii să își facă datoria și să ia în serios aceste derapaje de la regulile unei societăți funcționale, care ar trebui să își apere cetățenii. Apariția violenței în politică nu duce decât la evenimente dramatice și transformă total o societate. Este nevoie de noi toți pentru a nu permite acestor excese ale unui partid extremist, cum este AUR, girat de două partide iresponsabile ca PSD și PNL, să distrugă progresele făcute de România și să ne întoarcă în debandada anilor 90. Ceea ce fac acești oameni nu este patriotic, ci violență gratuită și extremism periculos pentru cetățenii obișnuiți”, a scris Dacian Cioloș.

Ghinea: „Filmul ăsta a mai fost în România în interbelic. Până nu se vor trezi cu asasinate făcute de băieții aștia, blegii din Sistem nu se vor învăța”

Și fostul ministru USR al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a reacționat pe Facebook, după ce George Simion și zeci de simpatizanți ai AUR au intrat cu forța în Primăria Timișoara. El spune că „sistemul" format din partidele la guvernare, o parte din presă și serviciile de informații „cultivă și încurajează" formațiunea politică AUR.

Postarea integrală a lui Cristian Ghinea:

„Sistemul cultivă, încurajează și umflă un pol fascist în România. Pentru că Sistemului îi convine un partid fascist, umflat artificial și cu lider vulnerabil, cu dosare de ce făcea când era mic printre blocuri.

Sistemul nu tolerează polul Liberal, singurul modernizator, care este USR - amenințarea reală pentru Sistem.

Ăștia trebuie asfixiați: prin tone de rahat pe TV-uri, prin extirpare de la guvernare, prin dosare plasate înainte de alegeri.

Fasciștii? Băieți buni, facem poze cu ei. Vor să spargă o primărie? Dă-i dreaku de usr-iști, bagă Georgică!

Filmul ăsta a mai fost în România în interbelic. Până nu se vor trezi cu asasinate făcute de băieții aștia, blegii din Sistem nu se vor învăța.

AUR crește și face agenda nu pentru ca e ceva special cu ei, ci pentru că sunt ajutați și încurajați de Sistemul partide-media-servicii. Fix cum a fost Codreanu în anii 1920 și Vadim Tudor în anii 1990.

E un joc în trei:

- Sistemul (tot la guvernare acum)

- Polul fascist, opoziția de mucava.

- Polul liberal, singura opoziție.”

CTP despre asaltul AUR asupra primăriei din Timișoara: „Asta făceau Cămășile brune în Germania anilor '20-'30”

Cristian Tudor Popescu a comentat vineri seara, la Digi24, asaltul simpatizanților AUR asupra primăriei din Timișoara. Gazetarul atrage atenția asupra lozincilor „agresive, violente, grav insultătoare” care s-au scandat și se întreabă retoric ce s-ar fi întâmplat dacă protestatarii îl găseau pe Dominc Fritz în birou. CTP aseamănă acțiunea din orașul de pe Bega cu cea a Cămășilor brune, a „detașamentelor de asalt” din Germania anilor '20-'30, care năvăleau în instituții publice, ca să facă dreptate, după regulile lor.

„Ce vedem de luni bune încoace, sau rele, este un fenomen care afectează orice popor din această lume. Periodic, apare la suprafață o formațiune tumorală din popor, în cazul de față poporul român, care exhibă o propagandă bazată pe xenofobie, pe șovinism, pe antisemitism și pe violență. Exemplul cel mai apropiat pentru ce fac acești inși sunt Cămășile brune, cel mai apropiat ca procedee, nu în timp, pentru că asta se întâmpla în Germania anilor '20, începutul anilor '30. Cămășile brune, sau sturmabteilung, „detașamentele de asalt”. Acei indivizi purtau respectivele cămăși ca semn de identificare, așa cum poartă, am văzut, o serie de inși acolo, acele veste galbene cu AUR pe ele. Și sub acest semn, năvăleau în instituții publice, ca să facă dreptate, după regulile lor, împărțind oamenii în buni germani și răi germani, sau suboameni, și aplicând corecții fizice”, a spus Cristian Tudor Popescu. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • "Este nevoie de noi toți pentru a nu permite acestor excese ale unui partid extremist, cum este AUR, girat de două partide iresponsabile ca PSD și PNL," - zau, domnule Ciolos ? Cine oare a girat AUR la motiunea de cenzura pentru a da jos un guvern din care chiar faceati parte ??? Acum acuzati PSD si PNL ? Nu or fi ei Alba ca Zapada, dar USR Plus sigur este ceva mult mai rau si mai urat mirositor decat PSD si PNL.
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult