Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Germanii nu gustă modelul francez, deși vaccinarea este în cădere liberă

Angela Merkel - Profimedia

Foto: Michael Kappeler/ AFP/ Profimedia

Ca în restul Europei, și în Germania dorința oamenilor de a se supune vaccinării este în cădere liberă. Autoritățile încearcă să-i convingă prin mijloacele clasice, însă rezultatele nu par a fi îmbucurătoare, nici măcar în prezența noii variante Delta. Se spera ca eliminarea programărilor (deja un gest aproape contra naturii germane) să producă un entuziasm general, însă mișcarea nu a avut efectul scontat.

Săptămâna trecută s-a luat în considerare introducerea unei amenzi pentru cei ce au o programare și decid să nu își facă apariția. Se vehicula suma simbolică de 25-30 euro, gândită mai ales ca și avertisment ori pedeapsă pentru lipsă de solidaritate. Dar nici această propunere nu a fost întâmpinată cu entuziasm.

Săptămână aceasta însă s-a propus adoptarea modelului francez sau grec: obligativitatea vaccinării în cazul personalului medical. În Franța, sancțiunea este echivalentă cu pierderea locului de muncă, iar discursul președintelui Macron a fost destul de convingător pentru a demara o discuție și la Berlin.

Cu toate acestea, în Germania, unde categoria în cauză a fost una dintre primele vaccinate, propunerea a fost întâmpinată cu scepticism în primul rând de către Consiliul Etic, ce o consideră o măsură inutilă. Chiar și personalitățile politice care militaseră pentru adoptarea ei acum câteva luni, cum ar fi ministrul Bavariei, Söder (CDU-CSU), și-au schimbat radical pozițiile, calificând măsura ca excesiv de intruzivă, fiind o lezare a drepturilor civile.

De menționat este faptul că Germania abia începe să-și revină după 6 luni de lockdown. Măsurile restrictive au fost diminuate considerabil, ele fiind încă în vigoare pentru manifestările în spațiile închise - teatre, cinematografe, ce își vor relua activitatea (teoretic) începând cu lunile următoare. În orice caz, atmosfera generală este una de „normalitate", numărul statelor de pe „lista neagră” (din punct de vedere epidemiologic) fiind și el redus la un minim istoric - astfel, ideea de vacanță în străinătate a revenit la modă (ca de obicei, în topul preferințelor, Mallorca, „al 17-lea Land german").

În fond, alegerile din septembrie se apropie vertiginos, iar alegătorii trebuie să fie în formă pentru a putea utiliza ștampila cât mai judicios posibil, totul pe acordurile cântecului de lebădă al cancelarului Merkel.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult