Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Germanii nu gustă modelul francez, deși vaccinarea este în cădere liberă

Angela Merkel - Profimedia

Foto: Michael Kappeler/ AFP/ Profimedia

Ca în restul Europei, și în Germania dorința oamenilor de a se supune vaccinării este în cădere liberă. Autoritățile încearcă să-i convingă prin mijloacele clasice, însă rezultatele nu par a fi îmbucurătoare, nici măcar în prezența noii variante Delta. Se spera ca eliminarea programărilor (deja un gest aproape contra naturii germane) să producă un entuziasm general, însă mișcarea nu a avut efectul scontat.

Săptămâna trecută s-a luat în considerare introducerea unei amenzi pentru cei ce au o programare și decid să nu își facă apariția. Se vehicula suma simbolică de 25-30 euro, gândită mai ales ca și avertisment ori pedeapsă pentru lipsă de solidaritate. Dar nici această propunere nu a fost întâmpinată cu entuziasm.

Săptămână aceasta însă s-a propus adoptarea modelului francez sau grec: obligativitatea vaccinării în cazul personalului medical. În Franța, sancțiunea este echivalentă cu pierderea locului de muncă, iar discursul președintelui Macron a fost destul de convingător pentru a demara o discuție și la Berlin.

Cu toate acestea, în Germania, unde categoria în cauză a fost una dintre primele vaccinate, propunerea a fost întâmpinată cu scepticism în primul rând de către Consiliul Etic, ce o consideră o măsură inutilă. Chiar și personalitățile politice care militaseră pentru adoptarea ei acum câteva luni, cum ar fi ministrul Bavariei, Söder (CDU-CSU), și-au schimbat radical pozițiile, calificând măsura ca excesiv de intruzivă, fiind o lezare a drepturilor civile.

De menționat este faptul că Germania abia începe să-și revină după 6 luni de lockdown. Măsurile restrictive au fost diminuate considerabil, ele fiind încă în vigoare pentru manifestările în spațiile închise - teatre, cinematografe, ce își vor relua activitatea (teoretic) începând cu lunile următoare. În orice caz, atmosfera generală este una de „normalitate", numărul statelor de pe „lista neagră” (din punct de vedere epidemiologic) fiind și el redus la un minim istoric - astfel, ideea de vacanță în străinătate a revenit la modă (ca de obicei, în topul preferințelor, Mallorca, „al 17-lea Land german").

În fond, alegerile din septembrie se apropie vertiginos, iar alegătorii trebuie să fie în formă pentru a putea utiliza ștampila cât mai judicios posibil, totul pe acordurile cântecului de lebădă al cancelarului Merkel.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult