Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Germanii nu gustă modelul francez, deși vaccinarea este în cădere liberă

Angela Merkel - Profimedia

Foto: Michael Kappeler/ AFP/ Profimedia

Ca în restul Europei, și în Germania dorința oamenilor de a se supune vaccinării este în cădere liberă. Autoritățile încearcă să-i convingă prin mijloacele clasice, însă rezultatele nu par a fi îmbucurătoare, nici măcar în prezența noii variante Delta. Se spera ca eliminarea programărilor (deja un gest aproape contra naturii germane) să producă un entuziasm general, însă mișcarea nu a avut efectul scontat.

Săptămâna trecută s-a luat în considerare introducerea unei amenzi pentru cei ce au o programare și decid să nu își facă apariția. Se vehicula suma simbolică de 25-30 euro, gândită mai ales ca și avertisment ori pedeapsă pentru lipsă de solidaritate. Dar nici această propunere nu a fost întâmpinată cu entuziasm.

Săptămână aceasta însă s-a propus adoptarea modelului francez sau grec: obligativitatea vaccinării în cazul personalului medical. În Franța, sancțiunea este echivalentă cu pierderea locului de muncă, iar discursul președintelui Macron a fost destul de convingător pentru a demara o discuție și la Berlin.

Cu toate acestea, în Germania, unde categoria în cauză a fost una dintre primele vaccinate, propunerea a fost întâmpinată cu scepticism în primul rând de către Consiliul Etic, ce o consideră o măsură inutilă. Chiar și personalitățile politice care militaseră pentru adoptarea ei acum câteva luni, cum ar fi ministrul Bavariei, Söder (CDU-CSU), și-au schimbat radical pozițiile, calificând măsura ca excesiv de intruzivă, fiind o lezare a drepturilor civile.

De menționat este faptul că Germania abia începe să-și revină după 6 luni de lockdown. Măsurile restrictive au fost diminuate considerabil, ele fiind încă în vigoare pentru manifestările în spațiile închise - teatre, cinematografe, ce își vor relua activitatea (teoretic) începând cu lunile următoare. În orice caz, atmosfera generală este una de „normalitate", numărul statelor de pe „lista neagră” (din punct de vedere epidemiologic) fiind și el redus la un minim istoric - astfel, ideea de vacanță în străinătate a revenit la modă (ca de obicei, în topul preferințelor, Mallorca, „al 17-lea Land german").

În fond, alegerile din septembrie se apropie vertiginos, iar alegătorii trebuie să fie în formă pentru a putea utiliza ștampila cât mai judicios posibil, totul pe acordurile cântecului de lebădă al cancelarului Merkel.

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Bloc operator Sanador

Când intri într-o astfel de „navă spațială” numai ca să o vizitezi, te gândești că următorul pas în tehnologie nu e foarte departe: specialiștii consultați în prezent de la distanță, prin videoconferință, vor fi prezenți în sală sub formă de hologramă. Sau, de ce nu- se vor teleporta pentru a-i asista pe colegii lor, când aceștia le solicită sprijinul.

Citește mai mult

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult