Foto Facebook Cristian Ghinea
Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a lansat vineri o provocare liderului PSD, Marcel Ciolacu, pe tema Planului Naţional de Redresare şi Reziliență (PNRR). Pe scurt, Ghinea a promis că își va da demisia dacă PNNR nu va fi aprobat de Comisia Europeană, până pe 30 septembrie și i-a cerut același lucru lui Ciolacu, dacă CE va aproba PNRR.
„PSD anunță din nou că PNRR a fost respins. Este a patra oară când PSD lansează acest fake news. La fiecare dialog cu Comisia, PSD are un atac de panică trucat. E cazul să se liniștească.
Dar, ca să scăpăm de emoții, fac o propunere lui Marcel Ciolacu.
Marcele, eu zic că PNRR va fi aprobat de către Comisia Europeană. Anunți a patra oară că a fost deja respins (înainte de evaluare). Această comedie politică poate fi ușor rezolvată. Îți propun următorul pariu:
Dacă PNRR nu va fi aprobat de către Comisia Europeană, eu îmi dau demisia. Dacă va fi aprobat de către Comisie, tu îți dai demisia din funcția de președinte PSD. Termen: 30 septembrie 2021. Te ține?”, a scris Ghinea pe Facebook.
Cititi și:
Reacția lui Cristian Ghinea vine după ce Comisia Europeană a transmis, joi, mai multe observaţii la PNRR, printre care unele legate costuri insuficient explicate, critici privind lipsa unor metodologii de calcul, furnizarea unor informaţii neclare. Într-un mesaj pe contul de Facebook al PSD, vicepreședintele PSD Mihai Tudose a cerut „Demisia, incompetenților!", anunțând că „guvernul Cîțu a căzut prima evaluare, la Bruxelles, a Planului Național de Redresare și Reziliență. După ce a fost trimis cu întârziere, mai e și prost făcut, așa cum am tot avertizat: obiective aruncate cu furca, cifre care se bat cap în cap, date insuficiente etc.”.
Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a explicat într-o postare pe Facebook că tabele cu multe pagini de solicitare de clarificare au fost trimise către toate statele membre. „La fel vor fi întrebări pentru analizele de mediu și pentru etichetarea cheltuielilor de mediu/digital. La fel cum au mai fost cereri de clarificare, pe care le-am rezolvat”, spune Ghinea.
„În această săptămână au avut loc întâlniri sectoriale MIPE - ministere de linie - Comisia Europeană unde s-a trecut prin aceste tabele. Unele întrebări au fost lămurite pe loc, altele urmează să o facem. La toate proiectele mari depuse la Comisie din fondurile de coeziune (de peste 50 de milioane de euro) există sute de întrebări de la Comisie, pe care MIPE și aplicanții care au depus proiectul le lămuresc. Face parte din treaba obișnuită a acestui minister. Cum ne-am putea imagina că la un program de țară de 29,2 miliarde de euro nu apar cereri de clarificare?”, a adăugat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.
Citiți și:
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.