Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Ghinea îl provoacă pe Ciolacu la un pariu: Dacă PNRR nu va fi aprobat de Comisia Europeană, eu îmi dau demisia. Dacă va fi aprobat, tu îți dai demisia din funcția de președinte PSD. Termen: 30 septembrie 2021. Te ține?

Cristian Ghinea - FB

Foto Facebook Cristian Ghinea

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a lansat vineri o provocare liderului PSD, Marcel Ciolacu, pe tema Planului Naţional de Redresare şi Reziliență (PNRR). Pe scurt, Ghinea a promis că își va da demisia dacă PNNR nu va fi aprobat de Comisia Europeană, până pe 30 septembrie și i-a cerut același lucru lui Ciolacu, dacă CE va aproba PNRR.

„PSD anunță din nou că PNRR a fost respins. Este a patra oară când PSD lansează acest fake news. La fiecare dialog cu Comisia, PSD are un atac de panică trucat. E cazul să se liniștească.

Dar, ca să scăpăm de emoții, fac o propunere lui Marcel Ciolacu.

Marcele, eu zic că PNRR va fi aprobat de către Comisia Europeană. Anunți a patra oară că a fost deja respins (înainte de evaluare). Această comedie politică poate fi ușor rezolvată. Îți propun următorul pariu:

Dacă PNRR nu va fi aprobat de către Comisia Europeană, eu îmi dau demisia. Dacă va fi aprobat de către Comisie, tu îți dai demisia din funcția de președinte PSD. Termen: 30 septembrie 2021. Te ține?”, a scris Ghinea pe Facebook.

Cititi și:

Reacția lui Cristian Ghinea vine după ce Comisia Europeană a transmis, joi, mai multe observaţii la PNRR, printre care unele legate costuri insuficient explicate, critici privind lipsa unor metodologii de calcul, furnizarea unor informaţii neclare. Într-un mesaj pe contul de Facebook al PSD, vicepreședintele PSD Mihai Tudose a cerut „Demisia, incompetenților!", anunțând că „guvernul Cîțu a căzut prima evaluare, la Bruxelles, a Planului Național de Redresare și Reziliență. După ce a fost trimis cu întârziere, mai e și prost făcut, așa cum am tot avertizat: obiective aruncate cu furca, cifre care se bat cap în cap, date insuficiente etc.”.

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a explicat într-o postare pe Facebook că tabele cu multe pagini de solicitare de clarificare au fost trimise către toate statele membre. „La fel vor fi întrebări pentru analizele de mediu și pentru etichetarea cheltuielilor de mediu/digital. La fel cum au mai fost cereri de clarificare, pe care le-am rezolvat”, spune Ghinea.

„În această săptămână au avut loc întâlniri sectoriale MIPE - ministere de linie - Comisia Europeană unde s-a trecut prin aceste tabele. Unele întrebări au fost lămurite pe loc, altele urmează să o facem. La toate proiectele mari depuse la Comisie din fondurile de coeziune (de peste 50 de milioane de euro) există sute de întrebări de la Comisie, pe care MIPE și aplicanții care au depus proiectul le lămuresc. Face parte din treaba obișnuită a acestui minister. Cum ne-am putea imagina că la un program de țară de 29,2 miliarde de euro nu apar cereri de clarificare?”, a adăugat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

Citiți și:

„Inima pedagogiei”. O îmbrățișare care spune cât o mie de cuvinte și lecția profesorului Căstăian: „E important să fii bun, să fii uman înainte de toate. După aceea, vin și realizările profesionale”

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nu este cazul ca zlatarul ursar ciolac(n)u sa fie provocat a-si demonste demnitattea. Nu are asa ceva si nici nu este de rangul unui ghinea. Are si ghinea tarele lu dar nu se compara cu actualul staroste al borfasilor ciolac(n)u., aflat in mare cardasie cu alta banda, deocamdata mai mica, de talhari numitii haur, condusi de jegul de g(h)eorg(h)e simion.
    • Like 0


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult