Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Ghișeul.ro a explodat în vremea pandemiei. Peste 160 de mii de români și-au făcut conturi noi. Cu 20 de milioane de euro ar putea fi conectate la sistem toate localitățile din țară

ghiseul.ro

În timpul pandemiei de coronavirus, numărul românilor care și-au plătit taxele și impozitele prin Ghișeul.ro a crescut mai mult decât în mod obișnuit. În primul trimestru al fiecărui an, platforma prin care românii își plătesc taxele și impozitele online câștigă, în mod normal, în jur de 110.000 de noi utilizatori. Apoi numărul celor care folosesc acest serviciu pentru prima dată stagnează până spre sfârșitul anului. „De această dată, a continuat să crească, astfel încât am înregistrat, în perioada care a trecut din 2020, 166.183 de utilizatori noi", spune George Anghel, directorul executiv al Asociației de Plăți Electronice din România (APERO), care administrează Ghiseul.ro.

660.000 de utilizatori își plătesc în prezent taxele și impozitele prin intermediul acestei platforme. Dintre aceștia, 8.700 sunt persoane juridice, care s-au putut înrola în ultimele două luni datorită unei schimbări legislative care permite acest lucru.

Însă, în prezent, serviciul ar putea fi folosit de un număr mult mai mare de oameni. „La nivelul României, există 3.200 de unități administrativ teritoriale (UAT). În jur de 400 dintre acestea - toate orașele mari, orașele mai micuțe, de 15.000 - 20.000 de locuitori, unele comune mari, sunt înrolate în Ghiseul.ro. UAT-urile înrolate acoperă un număr de 10.5 milioane de CNP-uri. Jumătate din populația României are date în Ghiseul.ro. Sunt cetățeni care nu și-au făcut cont, dar sistemul are capacitatea de a le furniza informații despre taxele și impozitele pe care le au de plătit", precizează George Anghel. Persoanele care fac plăți prin Ghiseul.ro sunt cele care folosesc deja servicii de internet banking și fac cumpărături online. Însă, crede șeful APERO, serviciul nu a fost suficient de mult popularizat de autorități pentru a atrage și alte categorii de utilizatori. Recent, după declanșarea pandemiei de coronavirus, românii au fost încurajați să își plătească taxele online, printr-o campanie derulată de Agenția pentru Digitalizarea României.

De ce nu se conectează primăriile mici la Ghișeul.ro: lipsa tehnologiei și furnizorii care le cer taxe de mii de euro

În jur de 2.800 de unități administrativ teritoriale nu sunt înrolate în Ghiseul.ro. Este vorba, cel mai des, despre comune, care nu dispun de programe informatice suficient de moderne pentru a se conecta la Ghișeul.ro, dar care întâmpină, câteodată, și un o fel de problemă. Furnizorii soluțiilor informatice pe care le folosesc le cer taxe care ajung uneori la mii de euro, pentru a le conecta la sistemul Ghișeul.ro, spune George Anghel. „Am luat decizia ca sistemul să fie absolut gratuit pentru toate instituțiile care se înrolează în sistem. Au existat însă niște costuri, pe care le-am descoperit mai târziu. Erau costurile de conectare a sistemului Ghiseul.ro la sistemele primăriilor. Sunt în afara controlului nostru și sunt cerute de furnizorii care au instalat aplicațiile la primării. Ei sunt cei care au perceput tarife pentru aceste servicii de interconectare. Acesta a fost unul dintre impedimentele extinderii Ghișeului.ro. Aceste costuri pot ajunge la mii de euro. Dacă trebuie să dea 3.000 de euro, 5.000 de euro sau poate chiar mai mult, atunci când își prioritizează bugetul, digitalizarea nu este pe primele locuri. Au probleme cu canalizarea, cu drumurile și spun: Decât să dau 7.000 de euro pentru interconectarea cu Ghișeul. ro, ca să plătească 10-20 de oameni taxele și impozitele, mai bine renunț", spune directorul executiv al APERO.

La un calcul simplu ar rezulta că, la un cost de 7000 de euro, menționat de George Anghel, suma totală pentru interconectarea celor 2.800 de localități rămase ar fi de aproximativ 20 de milioane de euro.

Plăți în valoare de 183 de milioane de lei prin Ghișeul.ro, în 2020

Anul acesta, pe Ghișeul.ro, au fost făcute 533.383 de tranzacții în valoare de 183.546.010 de lei. Către ANAF, 1.924 de utilizatori au plătit, prin Spațiul Privat Virtual, 4,69 milioane de lei.

În prezent, spune George Anghel, funcționarii publici s-au familiarizat cu Ghișeul.ro și nu mai există din partea lor o rezistență față de folosirea acestui serviciu.

Iar autoritățile din România ar trebui să treacă la următorul nivel din punct de vedere al digitalizării. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • o mizerie tipic rromaneasca, un program alambicat uluitor de prost facut pt a impiedica intrarea rromanikkai in secolul 21 de catre mafia functionarilor de stat, cea mai puternica casta in tara asta desfiintata... la ghiseu, folosind numele persoanei potrivite, dupa ce ai dat mita cuvenita, se sterg toate datoriile la statul mafiot... asta e realitatea romaneasca....
    • Like 0
  • Ion check icon
    Primaria noastra n-are nici un interes ca noi sa ne putem plati taxele si impozitele online. Sunt inrolati de ani de zile dar nu poti plati cu username si parola. Din ratiuni electorale numarul angajatilor din primarie este foarte mare; avem trei casierii! Da! Numarul angajatilor din primarie si familiile lor plus angajatii firmei de salubritate si apa-canal si familiile lor inclina balanta la urna de vot!
    • Like 0
  • Din pacate ,ca in mai toate serviciile oferite de administratia de stat,exista si pe Ghiseul.ro probleme de nesincronizare cu baza de date si/sau proceduri stufoase si prost explicitate! Eu platesc impozitul pe locuinta practic de cand a aparut Ghiseul.ro,la acea data m-am putut inrola direct cu datele personale si user si pass. Acum trebuie sa te duci la primarie,sa stai la coada si sa iei codul de inrolare,s-a "simplificat",nu?Am incercat sa inrolez o persoana care locuieste in strainatate,dar detine in proprietate un apartament in sectorul 3 (cel mai informatizat zice Negoita!). Cu greu am reusit,dar administratia locala nu incarca pe cont datoriile fiscale,desi am sesizat-o de 3 ori,deci trebuie sa ma duc la casierie. Mai trist a fost cu plata la ANAF,declaratia unica. Desi am incarcat-o de 10 zile se pare ca inca nu sunt preluate datele corect caci suma pe care am transferat-o prin virament in contul de trezorerie dedicat mi s-a returnat! Cand am descoperit ca pot sa platesc prin Ghiseul.ro (foarte stufos sistemul de a accesa din contul AANAF!!) am constatat ca suma incarcata pe rolul meu este cea fara bonificatiile de 5% ,deci mai mare,acesta fiind motivul returnarii! Deci maine ma duc pe picioare,imi pun masca su platesc la trezorerie,digital adica cu degetele pe card! Mai e mult6 pana departe,trebuie inca sa ai multa rabdare cu sistemul digital al administratiei romane!
    • Like 2


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult