Foto: Michael M. Santiago / Getty images / Profimedia
Gigantul criptografic Binance a recunoscut că nu a menținut întotdeauna rezervele necesare pentru a menține prețul stablecoin-ului său legat de BUSD fix la 1 dolar, creând un deficit de până la 1 miliard de dolari în sprijinul token-ului.
Stablecoins sunt criptomonede care își derivă valoarea dintr-un activ precum dolarul american sau aurul, al căror preț este mai puțin volatil decât cel al activelor digitale. Acest lucru asigură investitorii împotriva oscilațiilor sălbatice de preț de pe piața criptografică.
Mecanismul care ar trebui să mențină stabil prețul stablecoin Binance BUSD nu a funcționat uneori în trecut, a declarat marți cea mai mare bursă de criptomonede din lume. Ritmul de asigurare a lichidității tokenului a însemnat că acesta nu a fost întotdeauna complet “ancorat” la dolar, a spus aceasta.
“Binance a reechilibrat întotdeauna sau a actualizat activele, însă nu în timp real. Acum reechilibrăm mult mai frecvent pentru a ne asigura că întotdeauna stable coin Binance este 1:1 susținută”, a declarat aceasta într-o postare pe blog.
Binance menține prețul de piață al propriului stablecoin la 1 dolar, deținând rezerve de BUSD, care sunt echivalente cu valoarea dolarului. BUSD este un stablecoin separat, cu marca Binance, care este emis și gestionat de compania reglementată blockchain Paxos Trust.
“Din motive operaționale, ocazional, în trecut, a existat o neconcordanță de sincronizare în susținerea Binance BUSD”, a declarat aceasta. “Din date reiese clar că reechilibrarea nu a ținut întotdeauna pasul cu cererea pentru Binance BUSD.”
“După ce am identificat noi înșine acest lucru anul trecut, acum reechilibrăm mai frecvent pentru a ne asigura că Binance BUSD este în mod transparent complet susținut.”
Diferența dintre rezervele deținute de Binance și suma de BUSD care circulă pe bursă a depășit 1 miliard de dolari de trei ori separat între 2020 și 2021, potrivit datelor ChainArgos, raportate inițial de Bloomberg.
BUSD este al treilea cel mai mare stablecoin după capitalizarea de piață, cu o valoare totală de 16,4 miliarde de dolari, potrivit CoinMarketCap. Incapacitatea emitentului de stablecoin, Terra, de a menține prețul token-ului său fix la 1 dolar a fost una dintre poveștile care au alimentat vânzarea brutală de criptomonede din 2022.
Terra a fixat prețul UST la 1 dolar folosind un algoritm, dar vânzările masive din 7 mai au stricat acest mecanism. Valoarea stablecoin-ului s-a prăbușit sub 10 cenți în decurs de câteva zile.
Dubla spirală a morții a UST și a tokenului său soră Luna a șters peste 20 de miliarde de dolari din valoare în șapte zile. Aceasta este a doua cea mai mare sumă pierdută de investitorii în cripto-monede într-o singură săptămână anul trecut, potrivit datelor Chainalysis.
Articol publicat inițial pe blogul autorului
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.