Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Graţie preşedintelui Macron, Europa reîncepe să conteze în Orientul Mijlociu

Emmanuel Macron in Irak

Foto credit: Ameer Al Mohammedaw/dpa/Alamy Live News/ Profimedia

Cu Statele Unite în retragere din regiune şi o Turcie pe care tot mai mulţi analişti o acuză că ia locul toxic al Iranului, Orientul Mijlociu şi chiar ţărmurile Mediteranei păreau a fi lăsate deoparte până şi de către Uniunea Europeană. Totuşi, deşi contestat în Franţa, preşedintele Macron pare singurul lider european care a înţeles că, pentru a fi o forţă mondială, orice actor trebuie să îşi impună voinţa măcar în zonele limitrofe, şi aşa destul de inflamate.

După replica dată de francezi pretenţiilor expansioniste ale lui Erdogan în Libia, dar, mai ales, în cazul contrelor turco-greceşti pentru hidrocarburile din Mediterana, Parisul a mutat excelent în jocul de şah geopolitic din Orientul Apropiat. Imediat ce Beirutul a fost zguduit de explozia produsă în portul său, preşedintele francez s-a deplasat acolo deîndată împreună cu sumedenie de ajutoare pentu libanezii greu încercaţi, acţiune ale cărei implicaţii le-am analizat şi noi pentru cititorii Republica. Deşi acuzat de mulţi că vizita sa a fost realizată numai pentru „a lua faţa lui Putin” care s-a grăbit şi el să se arate generos cu Beirutul şi de a realiza câteva selfie-uri de impact, dl. Macron a demonstrat că preocuparea sa pentru Liban nu era întâmplătoare sau un joc de imagine, ci face parte dintr-o strategie pe termen lung a Palatului Elysee în regiune. Câteva zile mai târziu de la prima vizită în Liban, acesta conducea o reuniune a donatorilor pentru ajutorarea micuţului stat de pe coasta răsăriteană a Mediteranei, cândva posesiune franceză. Iar săptămâna aceasta a zburat iarăşi la Beirut pentru întâlniri cu liderii politici de aici.

Chiar dacă cu această ocazie, preşedintele Macron a prezentat politicienilor şi opiniei publice de aici o „foaie de parcurs” necesară pentru salvarea Libanului prin obţinerea unor finanţări internaţionale, toate forţele politice s-au arătat dispuse să urmărească „targetele” indicate de Paris, inclusiv răzvrătitul Hezbollah, care s-a arătat surprinzător de cooperant pentru aceste „indicaţii” venite de la o ţară creştină. Este adevărat că unii analişti europeni au citit în cheie „imperialistă 2.0” pretenţiile şi planurile franceze pentru regiunea pe care odinioară o gestionase, însă felul în care Parisul şi-a prezentat planurile pentru renaşterea Libanului a demonstrat că, indiferent de posibilele ţeluri mediate, ascunse, retorica franceză este excelentă şi nu poate crea resentimente printre libanezi sau ştirbi imaginea independenţei libaneze.

Mini-turneul francez în Asia Mică a continuat cu un zbor la Bagdad anunţat în ultimul moment din raţiuni de siguranţă şi o întâlnire cu proaspătul prim-ministru irakian, Mustafa al-Khadimi. Principalul sprijin anunţat de Franţa aici: ajutor în lupta împotriva Statului Islamic, un inamic contra căruia trupele franceze luptaseră în 2016 – 2017 pentru eliberarea Mosulului. De altfel, forţele guvernamentale irakene se văd puse în dificultate datorită neînţelegerilor cu miliţiile şiite susţinute de Iran şi care controlează unele zone din Irak, dar şi de dezinteresul american, preşedintele Trump anunţând în mai multe rânduri, presat chiar de Parlamentul irakian după uciderea generalului Qassem Soleimani, că îşi va retrage complet soldaţii de aici.

Însă una din discuţiile avute de preşedintele Macron în Irak care a stârnit interesul a privit colaborarea franco-irakiană pentru construirea unei centrale atomice, sub oblăduirea AIEA şi destinată strict uzului civil. Aceasta ar fi a doua centrală de acest fel din regiune, după cea de la Barakah, realizată de Emiratele Arabe Unite şi care a stârnit îngrijorare din cauza ameninţărilor de securitate.

Colaborarea franco-irakiană în domeniul nuclear nu e nouă. Irakul a dus dintotdeauna lipsă de energie electrică, astfel că, în 1975, Parisul vindea acestuia două reactoare nucleare şi cantităţi însemnate de uraniu îmbogăţit. Numai că centrala pe care francezii o construiau la Osirak, aproape de Bagdad, ar fi permis dezvoltarea de arme nucleare, ceea ce ar fi reprezentat o adevărată ameninţare pentru Israel. Aşa că, în 1981, acesta organiza operaţiunea „Babilon” şi o escadrilă de avioane F16 distrugea complexul reactorului, ocazie cu care îşi pierdea viaţa şi un inginer francez.

Rămâne de văzut dacă Franţa va găsi sprijin printre celelalte puteri europene pentru o nouă încercare – a câta oare – de pacificare a regiunii şi modernizarea absolut necesară pentru ca populaţiile oprimate de aici să nu mai ia calea Europei, stârnind sentimentele suveraniste şi xenofobe ale populiştilor noştri.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Iar dupa turneul lui macron nu se mai da liber la inca 1-2mil de musulmani prin europa? Obligati sa ii inghitim si noi?! Nu ar fi o problema daca migratia asta s-ar baza pe model canadian/australian dar asa franta va deveni in 20 - 30 ani primul stat fundamentalist islamic din europa..
  Au fost colonie franceza f bine acum sunt independenti sa se descurce.
  .
  In 2012 ceceni, libanezi, magrebieni etc primeau joburi si rezidenta imediat, zero studii zero experienta, scandal mare daca romani/polonezi/unguri etc toti din ue cereau tratament egal (oricum nu il primeau) chit ca educatia era alta dar bataia era pe aceleasi joburi.
  Situatia nu s-a schimbat asa ca.. Go macron/merkel va veti dezvolta tarile prin ajutoare date unora care doar dezvoltare nu vor face in tarile lor si va inunda in migranti nescolarizati dar indoctrinati religios.
  Europa pt dezvoltarea europei si ai ei cetateni vise
  • Like 0
 • Paul check icon
  Macron e unul din puținii politicieni europeni de prim rang cu o viziune asupra UE, care sa-i permită sa supraviețuiască precum spațiu cultural și nu numai economic. UE este cel mai bun lucru care s-a întâmplat Europei in istoria sa. Ca orice lucru de preț trebuie aparat. In special fata de cretinoizi de tipul lui Erdogan, trebuie sa fim pregătiti sa folosim toate mijloacele ce ne stau la dispoziție.
  • Like 1
  • @ Paul
   Spatiu cultural? Si ec european?! Vise de la republique en marche pt aburit cultural franta la min 10 % musulmani neintegrati si cvasi needucati nu mai e spatiu european de cultura. E spatiu european de idealism si fanatism religios pe cale sa ajunga in tot ue, sa ii multumim lui macron sarkozy si la predecesori.
   Pt moment e doar franta unde o caricatura dice la atentate si crime pt ca zeul nu e adulat si i se vad lipsurile din naratiunea dogmatica.
   Urmeaza restul eu. Franta e doar larga poarta de intrare.
   Francezii in majoritate nu procreaza mai mult de 1-2 copii dar migrantii 4-5min pt ca sustine financiar franta. Vedem in 20 ani
   • Like 0


Îți recomandăm

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult