Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Greenpeace cere moratoriu pentru tăierea pădurilor virgine: „Ne-ai întrebat dacă mergem să ne legăm de copaci: suntem aici pentru copiii tăi și pentru ai noștri”

Zeci de voluntari Greenpeace România au protestat recent într-un mod inedit față de tăierile arbori din pădurile virgine din România. Voluntarii au afișat un banner de aproximativ 70 de metri pătrați pe lacul Vidraru, cu mesajul „Stop logging in Europe's ancient forests" – Opriți tăierile în pădurile virgine ale Europei.

Aproximativ 90 de voluntari din România și alte 9 țări din Europa aflați în tabăra organizată de Greenpeace și-au propus să realizeze, timp de trei săptămâni, inventarul pădurii virgine din zona Cumpăna, Vidraru, în bazinul râului Argeș. Aceasta era până de curând una dintre cele mai mari suprafețe acoperite cu păduri virgine și cvasivirgine din Europa, susțin reprezentanții organizației neguvernamentale.

Voluntarii cer într-o petiție adresată ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, Cristiana Pașca-Palmer, impunerea unui moratoriu pe orice fel de intervenții în pădurile virgine, asumarea coordonării unui proiect național de inventariere a tuturor pădurilor virgine și cvasivirgine care mai există în România și înscrierea de urgență în „Catalogul național al pădurilor virgine și cvasivirgine” a  tuturor pădurilor propuse pentru includerea în lista patrimoniului mondial UNESCO.

Pe 11 iulie, ministrul Mediului, Cristiana Pașca-Palmer, a trasat cadrul legislativ pentru protejarea ultimelor păduri virgine și cvasivirgine din țară. 

Până acum voluntarii au cartat 6,5 hectare de suprafețe de probă. Au fost înregistrați și măsurați 3.584 de arbori. Arborele cu cea mai mare înălțime care a fost inventariat până acum este un brad de 47 de metri, iar arborele cu cel mai mare diametru este tot un brad, cu 93 de centimetri diametru.

„În pădurea virgină nu vorbim de arbori, de brad, de fag, vorbim de un ecosistem complet, unde 13.000 de specii alcătuiesc un organism care respiră, trăiește și care este în stare să se apere de orice factor extern. Mesajul este unul simplu - avem nevoie de pădurile virgine. Pădurile virgine reprezintă tradițiile noastre, sunt în strânsă legătură cu credințele noastre, cu civilizația noastră. Dacă acum 100 de ani oamenii se rugau înainte să taie și și-au cerut scuze de la arbori înainte să îi taie, în prezent sute de hectare de pădure dispar pur și simplu”, a declarat Csibi Magor, directorul WWF România, în mesajul de susținere a campaniei de protejare a pădurilor virgine. 

„Îți spunem ție, turistul după care am cules gunoaie, și ție prietenul nostru sarcastic care ne-ai întrebat dacă mergem în tabăra Greenpeace să ne legăm de copaci: suntem aici pentru copiii tăi și pentru ai noștri”

Andreea Roseti, unul dintre voluntarii Greenpeace, mărturisește că a mers în tabăra de la Cumpăna pentru a participa la cartografierea uneia dintre ultimele păduri virgine din Europa și pentru „a putea arăta celor care conduc această țară, că aceste păduri există, că sunt de o valoare inestimabilă, și că avem nevoie de ele pentru a supraviețui”. 

„De multe ori mă întreb de ce trebuie să ne luptăm pentru viitorul nostru cu propriul nostru guvern? De ce trebuie să ne luptăm pentru fiecare râu, fiecare pădure, fiecare specie? Pentru că oamenii au uitat ceva ce odată știau, și ceva ce natura a știut dintotdeauna: suntem cu toții interconectați. Suntem cu toții un întreg care trebuie să trăiască în echilibru”, este mesajul Andreei Roseti.

„Așa că aș vrea să îți spunem ție, turistul după care am cules gunoaie, și ție prietenul nostru sarcastic care ne-ai întrebat dacă mergem în tabăra Greenpeace să ne legăm de copaci: suntem aici pentru copiii tăi și pentru ai noștri”, mai scrie voluntarul Greenpeace.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Valentin check icon
  Padurile din Amazon sunt tăiate zilnic, şi nu de companii hulpave, ci de agricultori săraci care au nevoie de pământ pe care să-l cultive.
  • Like 0
 • check icon
  Întreb și eu, ca prostul: și dacă se taie păduri, care e problema? // Zic asta de curiozitate, asupra tonului cu carele mi se va răspunde la nedumerire. // În acea situație voi vedea cît îl mînă pe-acela/aceia în luptă grija reală de păduri (pe care nu le paște altminteri vreun pericol de extincție...),și cît diverse nerezolvate existențiale. // Vă povesteam în precedentu-mi că pun iute ștampilă, atunci cînd îmi vîntură careva ideea că se zbate pentru copii (și-ai lui - presupunem că va avea... - , și-ai mei). Cam la fel stau și zărind că frații de-aici se agită întîmplător taman pe-un subiect la modă, acela cu pădurile virgine... / Simt din ultima formulare că sensibilitatea publicului la pericolul ce amenință pădurile clasice se află-n epuizare... (m-ar fi mirat să nu se epuizeze, fiind o reacție psiho i-aș spune... aritmetică).
  • Like 0
  • @
   O pădure nu e alcătuită doar din copaci, plantați pe linie. E un ecosistem complex, mușchi, licheni, ferigi, insecte, amfibieni, reptile, păsări, mamifere, etc. O pădure virgină e un ecosistem sensibil care s-a autoreglat singur pe durata a milenii, poate chiar mai mult.

   Dacă te duci într-o pădure austriacă, replantată de câteva ori de la începutul erei industriale și apoi într-o pădure virgină românească, vei observa diferența.

   În Europa nu mai există multe păduri virgine. Într-o lume normală, ar trebui să cerem sute de euro pentru o vizită în asemenea zone. Ar trebui să fie aceleași reguli ca și când te-ai întoarce în timp (nu lăsa gunoi, interacționează cât mai puțin cu ceea ce vizitezi, etc), fiindcă tocmai asta și e, o întoarcere în timp.

   Sunt atâtea locuri pe care le-am distrus deja în țară (cu microhidrocentrale, șosele inutile, sate, combinate, mine acum părăsite) hai să întreținem mai bine zonele respective, iar pe cele pe care nu am apucat încă să atingem, să le lăsăm așa: virgine.
   • Like 2
  • @
   Problema este ca nu trebuie taiate padurile, doar copaci ... nu copacii!
   • Like 0
 • check icon
  „ suntem aici pentru copiii tăi și pentru ai noștri” // Uneori pun ștampile iute, și poate nu-i bine. Dar tot mă uit dubios la tipii care-aruncă așa formule, cu copiii noștri. Din start ele îmi par că înlocuiesc un deficit de argumentație, spre ideea de care doresc dumnealor a convinge. // Apoi, legat de băieții și fetele cei grijați de distrugerea naturii, mulțumesc, dar știu ce-i dincolo de aparențe. Sînt anii omului în care-și caută loc cît mai bun sub soare, un palier înlesnit unde să-și poată crește viitorii copii și trăi propria senectute. // Pe acel fond, caută a exploata direcțiile lansate de Societate, grija asta pentru ne-tăiat păduri fiind una dintre ele. // Că veni vorba, mi-i dubios acest din urmă îndemn al Societății, și-am impresia că alte interese îi sînt la mijloc, de fapt. // E de cercetat.
  • Like 0
 • Cert este ca mai sunt zone cu paduri aproape salbatice, areale in care densitatea populatiei este redusa, sunt sigur ca nu se stie atat la nivel de autoritati locale si centrale ce este de facut! Sunt neplacut surprins ca nu sunt promovate actiuni pentru un turism neinvaziv, intern si extern. Amatori de cunoastere pentru aceste intinderi sunt in marea majoritate oameni de foarte buna calitate, care pot veni cu soluti reale de conservare si punere in valoare.
  • Like 2


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Vlad Petreanu_

În 1990, după ce lucrase într-o fabrică, Vlad Petreanu s-a angajat la un ziar, unde avea un salariu echivalentul a aproape 90 de dolari. Banii îi ajungeau, spune el, să își cumpere un pachet de țigări - la vremea respectivă fuma - și o cola pe zi, „și abia mă descurcam să mănânc ceva”.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon „La bani mărunți” cu Sergiu Manea, CEO BCR. Podcast amplificat de Republica

Sergiu Manea, care a preluat în urmă cu cinci ani conducerea celei mai mari bănci din România, a povestit că primul său salariu, o sumă echivalentă cu mai puțin de 80 de dolari, l-a primit în septembrie 1994. Se angajase înainte de terminarea facultății pe o poziție entry level, ca referent, la Banca Română pentru Dezvoltare, la Biroul de bănci corespondente, care azi se cheamă „financial institutions”.

Citește mai mult

Fetiță la laptop

Situația se poate schimba în orice moment și școli aflate acum în scenariul verde sau galben pot trece de pe o zi pe alta în scenariul roșu, dacă în cadrul lor vor fi confirmate 3 cazuri de Covid. (Foto: Guliver/ Getty Images)

Citește mai mult