Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Grindeanu l-a decuplat pe Dragnea de la robinetul cu bani: demisia lui Sevil Shaiddeh și demisia lui Carmen Dan, trimise la Cotroceni. Augustin Jianu, vicepremier și ministru al Dezvoltării

Sevil Shaiddeh și Carmen Dan au fost îndepărtate vineri din Guvern: dintre toate demisiile miniștrilor, premierul Grindeanu le-a trimis doar pe acestea două la Palatul Cotroceni și a anunțat că-i așteaptă pe ceilalți luni la serviciu. Vicepremier și ministru al Dezvoltării a fost propus interimar Augustin Jianu, mministrul Comunicațiilor, singurul ministru care nu a dorit să-și dea demisia din Guvern. La Interne, Sorin Grindeanu va asigura interimatul.

Foto: Inquam Photos

Premierul Sorin Grindeanu a cerut vacantarea a două portofolii, de la Ministerul Dezvoltării Regionale și de la MAI. Cu câteva ore înainte Sevill Shhaideh, ministrul demisionar al Dezvoltării Regionale, anunțase demararea etapei a doua a Programului Național de Dezvoltare Locală (PNDL), „robinetul cu bani” pentru liderii locali.

„Premierul Sorin Grindeanu a trimis către Administraţia Prezidenţială propunerile de vacantare a posturilor de ministru al Afacerilor Interne şi de viceprim-ministru, ministru al Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene. Au fost trimise şi propunerile de numire, ca interimari, a domnului Augustin Jianu în functia de viceprim-ministru, ministru al Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, şi a domnului Sorin Grindeanu în funcţia de ministru al Afacerilor Interne”, se arată într-un comunicat de la Biroul de presă al Guvernului.

Proaspăt numit secretar general al Guvernului, Victor Ponta a confirmat că a contrasemat cele două demisii și că ele i-au fost trimise lui Klaus Iohannis.

Odată cu comunicatul prin care anunța deschiderea robinetului cu bani pentru primării, ministrul demisionar Sevil Shhaideh lansa și un atac la adresa lui Sorin Grindeanu.

„În acest moment este important ca această criză politică să se încheie cât mai repede pentru ca noul Guvern să-și intre în atribuții și proiectele majore, inclusiv PNDL 2, să fie rapid aplicate. Semnarea ordinelor de finanțare reprezintă un prim pas în vederea implementării proiectelor. Orice zi care trece fără un guvern legitim pune în pericol demararea lucrărilor ce rezolvă probleme vitale pentru mii de localități. Primarii așteaptă să încheie contracte pentru ca problemele comunităților nu mai pot fi amânate”, declara în comunicat Sevil Shhaideh, ministru demisionar al MDRAPFE. 

(Foto Inquam Photos/Octav Ganea)

A doua etapă a PNDL finanțează 9.500 de obiective de investiții, din care 2.500 de creșe și grădinițe, 2.000 de școli și 5.000 de alte obiective (din toate domeniile eligibile). Pentru aceste investiții sunt alocate fonduri în valoare de 30 de miliarde de lei credite de angajament.

Programul este structurat pe trei componente: modernizarea satului românesc, regenerarea urbană a municipiilor şi oraşelor, respectiv infrastructura la nivel judeţean.

Sorin Grindeanu avea însă să îl decupleze pe Liviu Dragnea de la robinetul cu bani, la doar câteva ore după ce acesta îi dăduse drumul, prin trimiterea la Cotroceni a propunerilor de vacantare a demisiilor lui Sevil Shaiddeh și a lui Carmen Dan.

(Foto gov.ro)

Fotoliile vacante ar urma să fie ocupate de Augustin Jianu ca vicepremier şi ministru al Dezvoltării Regionale, în timp ce Grindeanu ar urma să preia Internele.

Jianu: Ieri era doar Grindeanu, azi suntem trei

Ministrul Comunicaţiilor, Augustin Jianu, propus vicepremier de către Sorin Grindeanu, a declarat, vineri, la Antena 3, că o să se alăture şi alţi miniştri noului Cabinet, „cu siguranţă", considerând că o parte dintre miniştri vor conştientiza că trebuie să ia decizii singuri, potrivit News.ro.

„Nu e exclus să vedem o parte dintre colegi că poate conştientizează, poate înţeleg, că e un moment în care ei trebuie să ia deciziile pentru ei. (...) Ieri era doar Grindeanu. Când sunt doi, puterea creşte. (...) Ieri era un om, astăzi sunt trei. Să vedem ce ne rezervă şi ziua de mâine", a spus Jianu, referindu-se la el, Sorin Grindeanu şi Victor Ponta.

El a adăugat că PSD are mulţi membri care pot fi miniştri buni. Jianu a mai spus că „rămâne de văzut" dacă restul demisiilor din Cabinet vor fi „operaţionalizate".

Carmen Dan, la Antena 3: „Este o veritabilă lovitură de stat”

„Este o încercare disperată de a impune un Guvern, eludând Constituția”, a reacționat Carmen Dan, vineri seară, la Antena3. „Este o veritabilă lovitură de stat”.

Carmen Dan a spus că actele prin care s-a schimbat secretarul general al Guvernului cu Victor Ponta sunt „nelegale.

Sevil Shaiddeh, la Antena 3: „O să vedeți o guvernare pe Facebook”

„Aceste două demisii acceptate de dl. Grindeanu sunt motivele dânsului personale sau complexele dânsului. Mă așteptam sincer ca dl. Grindeanu să preia interimatul la ministerul Dezvoltării. Dar așa cum ne-a obișnuit în ultimele 6 luni, fuge de muncă și de răspundere”.

„Întotdeauna a avut acest complex că a venit în această funcție după ce eu am refuzat-o”, l-a descris Sevil Shaiddeh pe fostul ei șef de la Palatul Victoria. În opinia sa, Sorin Grindeanu și Victor Ponta nu știu cum să guverneze: „O să vedeți o guvernare pe Facebook”.

Lia Olguța Vasilescu, la Antena 3: „Vom ataca numirea lui Ponta”

Într-o intervenție telefonică la Antena 3, Lia Olguța Vasilescu a spus că aducerea lui Victor Ponta în Guvern pe postul de secretar general al Executivului încalcă legea: „Este un act ilegal pe care îl vom ataca nu în penal, așa cum îi place lui Victor Ponta să ne amenințe, ci în contencios administrativ. Secretarul general al Guvernului are rang de ministru, dar e funcționar public”. Ministrul demisionar al Muncii nu înțelege ce caută Victor Ponta în această funcție.

UPDATE. Grindeanu i-a eliminat pe „oamenii lui Dragnea” din Guvern

Sorin Grindeanu a decis să-i dea afară din Guvern pe „intimii” lui Liviu Dragnea. Astfel, premierul a demis, vineri, patru secretari de stat, printre care Adrian Dobre, purtătorul de cuvânt al PSD, Adrian Mlădinoiu, fostul aghiotant al lui Liviu Dragnea şi Adrian Ionuţ Dragnea, fost deputat şi preşedinte al CJ Teleorman, care a ocupat funcţia după plecarea lui Dragnea. Printre cei demiși se numără și Andreea Lambru, secretar general adjunct al Guvernului.

În replică, purtătorul de cuvânt al PSD, prospăt demis din Guvern a spus: „Prin acest gest, Ponta şi Grindeanu nu au făcut altceva decât să îşi arate slăbiciunea, deşi penibilul s-a ridicat la niveluri mari, aceste cote se vor ridica tot mai sus. Asemenea gesturi politice nu îşi au locul. Sunt bucuros că au făcut acest gest, am vrut să îmi ofer demisia când a fost decizia CEx, era normal să fie aşa ceva, sunt un om de partid. Importantă e poziţia mea în partid, nu în executiv. Numirea lui Victor Ponta ca SGG e ilegală, pentru că secretarul de stat care a contrasemnat revocarea lui Busuioc nu avea atribuţiile delegate pentru asemenea chestiuni”, a declarat Adrian Dobre, potrivit Digi24.

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • .....problema este ca acele doua demisii....carmen si sevil nu au fost semnate de presedinte...ce asteapta?....la fel ca militianul/politistul care asista la o incaierare si nu intervine decât la sfârsit,dupa ce si_au scos ochii ?
  • Like 0
 • Dee Dee check icon
  Gata, bugetul e salvat. De acum se ocupă teleghidatul Grindeanu de alocarea fondurilor.
  În sfârșit mafia securistă a driblat alegătorii și în mandatul ăsta. Mai e un singur hop, UDMR.
  • Like 1
  • @ Dee Dee
   niki check icon
   Mai, oameni buni, ganditi cu propria voastra minte, nu mai luati de bune toate minciunile spuse de "Tatucul" -Stalin-Dragnea si fricosii care se tem sa cracneasca in fata lui, deci preiau imediat, pe nemestecate tot ce le ordona Dady. Ospatarul...tot ospatar! Te fura si te prosteste'n fata ca nu-i asa
   • Like 0
 • Citesc in toata presa despre criza politica iscata in PSD, ca despre un meci de K1. Grindeanu - Dragnea 3-0. Desfasurarea evenimentelor este similara rundelor, toata biata tarisoara a inceput sa mizeze pe muschii mincinosilor alesi si nu pe Programul de guvernare promis si incalcat, terfelit si, mai nou, total absent din preocupari. Opozitia a murit si este foarte probabil sa renasca - de aceasta data - dint acelasi trup de larva sectionata, regenerabila , care este PSD-ul. PSD-ul va avea in sfarsit 'aripi', dar nu pentru zbor ci oentru divizare, mai bine spus faramitare. Si asta, pana chiar la pieirea totala.
  • Like 1
 • Tot circul creat de PSD acum, inainte de 1 iulie, cand trebuiau implementate masuri de cresteri ale pensiilor si salariilor, urmareste probabil justificarea nerealizarii programului de guvernare. Rezulta ca acest program nu a fost decat un pretext pentru castigarea alegerilor si a puterii. Din pacate, majoritatea romanilor a fost din nou pacalita, dar nu se stie cine pierde mai mult la sfarsit!
  • Like 3
 • Opiniile celor decuplați din guvern de către Premier sunt neconvingătoare, uneori ridicole, ca și cele emise de dl. Dragnea în legătură cu intenția de mazilire a dlui Sorin Grindeanu.
  • Like 0
 • Dacă mă uit cine e Augustin Jianu http://www.stiripesurse.ro/biografie-cine-este-augustin-jianu-noul-ministru-al-comunica-iilor-i-societa-ii-informa-ionale_1171990.html aș zice că Grindeanu se... hehe! tehnocratizează accelerat. Totuși nu înghit numirea lui Ponta, nu rimează...
  • Like 3
  • @ Ionut Catalin Dimache
   IM check icon
   Cine il înghite cu adevărat pe Ponta? Or fi multi?
   Totuși prin comparație cu Dragnea, Tariceanu, O Vasilescu, C Dan, Daea, Shaideh, ...Ponta pare din nou răul mai mic.
   Se pare ca Grindeanu a ales sa fie marioneta unui păpușar mai îndemânatic si care vorbește engleza/ franceza mai bine decât toți cei de mai sus. Il admira totuși pe Erdogan si e frate de cruce cu Ghita (potrivit unui banc, viitorul ambasador al Ro in Serbia).
   Un plus: aceasta "lovitura de partid" e singura cale de a dilua puterea mamutului PSD care a funcționat după principiul: afara-i vopsit gardul, inauntru-i leopardul.
   • Like 2
  • @ IM
   Anon check icon
   Ponta nu e un rau mai mic decat Dragnea & co. E fix din aceeasi cocina.
   • Like 0
  • @ Anon
   IM check icon
   Priviti din avion, sunt identici. Vizavi de justiție au interese asemănătoare. Au făcut multe măgarii cat au fost in USL-ul de trista amintire.
   Priviti mai de aproape, sunt câteva diferențe importante intre ei. Cat cântăresc ele depinde de criteriile si ochiul celui care evaluează. Deci argumentele mele nu v-ar convinge.
   Aud ca s-ar putea ca Ponta sa se retragă din combinația guvernamentala daca moțiunea nu trece si Gr rămâne premier.
   • Like 0
 • check icon
  Unde este Caragiale ca să vadă piesele lui puse în viață la propriu?
  • Like 3
 • check icon
  Ce de lovituri de stat...in capul vuvuzelei proaspat plecate de la interne doar "lovitura de stat" rasuna.A gasit ea una pe la inceputul anului,acum a gasit alta...mai bine sa caute ceva librarii prin tiliorman.
  In ceea ce-o priveste pe ex-peremista... face ceea ce stie mai bine:scandal!Stai sa vezi acu' povesti despre cum ar fi marit ea salariile cu 300%,da' raul de la finante si grindeanu i-au luat jucariile...astia ar trebui sa treaca prin ceva teste psihologice inainte de a fi numiti in guvern!
  Sa traim bine!Ca circ avem!
  • Like 5
 • Nu știu sigur,dar cred că Hamsterul și ciracii lui,miros a mort.Pe lângă el ar urma ,așa cum ar fi normal și comunistul zis și aristocrat Tăriceanu.
  Spun asta,cu toate că nici ăștia nu-s mai breji,dar să vedem ce v-a face amanta de servicIu,UDMR
  • Like 6
 • Te uiți la oamenii lui Dragnea și zici că e carnavalul idioților !
  • Like 7


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult