Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Surpriza de la Palatul Victoria: Premierul Grindeanu mută cu Ponta și îi dă șah lui Liviu Dragnea

Victor Ponta

Victor Ponta a fost numit în funcţia de secretar general al Guvernului, decizia fiind publicată în Monitorul Oficial şi fiind contrasemnată de secretarul de stat căruia i-au fost delegate atribuţiile lui Mihai Busuioc, potrivit News.ro. Despre felul în care s-a produs acestă mutare-surpriză și decizia PSD -aripa Dragnea față de Victor Ponta, citiți mai jos.

Aducerea lui Victor Ponta în această funcție este o victorie de etapă a lui Sorin Grindeanu în lupta lui cu Liviu Dragnea. În pixul secretarului general al Guvernului stau toate actele normative și toți banii care trec prin Guvern. Până în această după-amiază, poziția a fost ocupată de Mihai Busuioc, un fidel al lui Liviu Dragnea, care a refuzat să plece din funcție, în ciuda insistențelor premierului. 

La această oră, Victor Ponta a ajuns la Palatul Victoria și are programată o primă conferință la ora 20.30.

În profunzime:

Grindeanu a dres Busuiocul

Mai întâi Sorin Grindeanu a delegat atribuţiile Secretarului General al Guvernului către secretarul de stat Alexandru-Mihai Ghigiu, pe motiv că Mihai Busuioc a refuzat contrasemnarea actelor premierului şi nu s-a prezentat vineri la Guvern.

A urmat un nou ordin, prin care Mihai Busuioc a fost demis din funcţia de şef al SGG, fiind, prin acelaşi ordin, numit Victor Ponta, cu Alexandru-Mihai Ghigiu contrasemnând.

„Începând cu data prevăzută la art. 1 (vineri - n.r.), domnul Victor Viorel Ponta se numeşte în funcţia de secretar general al Guvernului, cu rang de ministru", se arată în ordin.

Sorin Grindeanu a anunțat că își va da demisia din funcția de premier după ce Liviu Dragnea va părăsi conducerea PSD. 

UPDATE. Reacția PSD: excluderea lui Ponta din partid este iminentă

Purtătorul de cuvânt al PSD, Adrian Dobre, a declarat, vineri, la Antena 3, că numirea lui Victor Ponta în Guvern va avea drept consecinţă aplicarea deciziei Comitetului Executiv Naţional prin care s-a stabilit sancţiunea excluderii pentru orice membru al PSD care va accepta vreo funcţie în guvernul Grindeanu. „A făcut-o la libera alegere. Mai departe, consecinţele vor fi ca urmare a forului de conducere al PSD”, a declarat Adrian Dobre, referindu-se la preluarea de către Victor Ponta a postului de secretar general al Guvernului. Dobre a negat că acest gest al lui Ponta ar putea duce la sciziunea partidului. „Deschide (intrarea în Guvern a lui Ponta - n. red.) o discuţie nu despre ruperea PSD, deschide o discuţie despre aplicarea deciziei CEx-ului, aplicabilă tuturor membrilor PSD, inclusiv domnului Victor Ponta, care este membru al partidului ca noi toţi şi trebuie să ne supunem aceloraşi reguli. Nu pot fi unele reguli pentru unii şi alte reguli pentru alţii”.

Ponta: „Nu-mi doream să ne revedem atât de curând”

Victor Ponta a revenit la Guvern, într-o conferință de presă, vineri seara, în care a vorbit din noua sa calitate de secretar general al Guvernului. Cele mai importante declarații:

  • Am spus că vin să-l ajut, pentru că eu cred că Sorin Grindeanu merită să fie ajutat pentru ceea ce încearcă să facă. Mă consider onorat să lucrez cu dl. Grindeanu. 
  • În ultimele 3 zile a trecut printr-un test mafiot: amenințări personale, amenințări cu dezvăluiri personale sau tentative de mituire cu funcții.
  • Grindeanu este o soluție și pentru viitorul PSD, dacă PSD mai vrea să aibă viitor.
  • La Guvernul României nu se stinge lumina. În următoarele zile vrem să ținem pe linia de plutire activitatea guvernamentală torpilată de o decizie politică luată de Liviu Dragnea, colegul nostru.
  • Dacă moțiunea de cenzură nu va trece, e vorba de o activitate pe termen mai lung, în care Sorin Grindeanu va căuta o nouă susținere parlamentară. Dacă moțiunea trece, atunci până la noul Guvern, dl. Grindeanu trebuie să asigure interimatul. Și au fost Guverne interimare și 3 luni. Până în secunda în care noul prim ministru intră pe poarta Guvernului, dl. Grindeanu trebuie să-și facă datoria.
  • La solicitarea dlui Dragnea, PSD își exclude 2 premieri. Iar pe dl. Năstase nu l-a mai reprimit. N-aș vrea să semănăm cu Partidul Socialist din Franța care a câștigat alegeri cu peste 50 la sută și a pierdut apoi cu sub 10 la sută.
  • Dl. Dragnea a venit de la PD.
  • Eu am contrasemnat demisiile doamnei Sevil Shaiddeh și a doamnei Carmen Dan. Pe ceilalți miniștri, pe care îi cunosc, îi aștept la serviciu luni. Nu încalcă nicio decizie de partid, Guvernul trebuie să funcționeze. În afară de cele 2 doamne, dl. premier așteaptă să lucreze cu toți miniștrii.
  • N-am mai vorbit cu dl. Dragnea din luna februarie.
  • Îi cunosc pe cei de la UDMR. PSD nu trebuie să ceară niciunui alt partid să-l ajute în bătălia internă.
  • Dl premier a vorbit cu președintele înainte de a-i trimite cele două demisii. E o chestiune nu doar de politețe, ci și de funcționalitate.
  • Până când decretul de eliberare din funcție semnat de președinte nu este publicat în Momnitorul Oficial, fiecare ministru răspunde civil, penal și contravențional dacă nu-și îndeplinește obligațiile.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nasol. Ponta e de 1000x mai oribil decat Dragnea.
    • Like 0
  • Ponta unealta lui Grindeanu sau invers ?
    Când apare Ghiţă ,pentru că Sârbu şi Oprea sunt deja în culise .
    Complicat...
    • Like 0
  • bine.
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult