Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Surpriza de la Palatul Victoria: Premierul Grindeanu mută cu Ponta și îi dă șah lui Liviu Dragnea

Victor Ponta

Victor Ponta a fost numit în funcţia de secretar general al Guvernului, decizia fiind publicată în Monitorul Oficial şi fiind contrasemnată de secretarul de stat căruia i-au fost delegate atribuţiile lui Mihai Busuioc, potrivit News.ro. Despre felul în care s-a produs acestă mutare-surpriză și decizia PSD -aripa Dragnea față de Victor Ponta, citiți mai jos.

Aducerea lui Victor Ponta în această funcție este o victorie de etapă a lui Sorin Grindeanu în lupta lui cu Liviu Dragnea. În pixul secretarului general al Guvernului stau toate actele normative și toți banii care trec prin Guvern. Până în această după-amiază, poziția a fost ocupată de Mihai Busuioc, un fidel al lui Liviu Dragnea, care a refuzat să plece din funcție, în ciuda insistențelor premierului. 

La această oră, Victor Ponta a ajuns la Palatul Victoria și are programată o primă conferință la ora 20.30.

În profunzime:

Grindeanu a dres Busuiocul

Mai întâi Sorin Grindeanu a delegat atribuţiile Secretarului General al Guvernului către secretarul de stat Alexandru-Mihai Ghigiu, pe motiv că Mihai Busuioc a refuzat contrasemnarea actelor premierului şi nu s-a prezentat vineri la Guvern.

A urmat un nou ordin, prin care Mihai Busuioc a fost demis din funcţia de şef al SGG, fiind, prin acelaşi ordin, numit Victor Ponta, cu Alexandru-Mihai Ghigiu contrasemnând.

„Începând cu data prevăzută la art. 1 (vineri - n.r.), domnul Victor Viorel Ponta se numeşte în funcţia de secretar general al Guvernului, cu rang de ministru", se arată în ordin.

Sorin Grindeanu a anunțat că își va da demisia din funcția de premier după ce Liviu Dragnea va părăsi conducerea PSD. 

UPDATE. Reacția PSD: excluderea lui Ponta din partid este iminentă

Purtătorul de cuvânt al PSD, Adrian Dobre, a declarat, vineri, la Antena 3, că numirea lui Victor Ponta în Guvern va avea drept consecinţă aplicarea deciziei Comitetului Executiv Naţional prin care s-a stabilit sancţiunea excluderii pentru orice membru al PSD care va accepta vreo funcţie în guvernul Grindeanu. „A făcut-o la libera alegere. Mai departe, consecinţele vor fi ca urmare a forului de conducere al PSD”, a declarat Adrian Dobre, referindu-se la preluarea de către Victor Ponta a postului de secretar general al Guvernului. Dobre a negat că acest gest al lui Ponta ar putea duce la sciziunea partidului. „Deschide (intrarea în Guvern a lui Ponta - n. red.) o discuţie nu despre ruperea PSD, deschide o discuţie despre aplicarea deciziei CEx-ului, aplicabilă tuturor membrilor PSD, inclusiv domnului Victor Ponta, care este membru al partidului ca noi toţi şi trebuie să ne supunem aceloraşi reguli. Nu pot fi unele reguli pentru unii şi alte reguli pentru alţii”.

Ponta: „Nu-mi doream să ne revedem atât de curând”

Victor Ponta a revenit la Guvern, într-o conferință de presă, vineri seara, în care a vorbit din noua sa calitate de secretar general al Guvernului. Cele mai importante declarații:

 • Am spus că vin să-l ajut, pentru că eu cred că Sorin Grindeanu merită să fie ajutat pentru ceea ce încearcă să facă. Mă consider onorat să lucrez cu dl. Grindeanu. 
 • În ultimele 3 zile a trecut printr-un test mafiot: amenințări personale, amenințări cu dezvăluiri personale sau tentative de mituire cu funcții.
 • Grindeanu este o soluție și pentru viitorul PSD, dacă PSD mai vrea să aibă viitor.
 • La Guvernul României nu se stinge lumina. În următoarele zile vrem să ținem pe linia de plutire activitatea guvernamentală torpilată de o decizie politică luată de Liviu Dragnea, colegul nostru.
 • Dacă moțiunea de cenzură nu va trece, e vorba de o activitate pe termen mai lung, în care Sorin Grindeanu va căuta o nouă susținere parlamentară. Dacă moțiunea trece, atunci până la noul Guvern, dl. Grindeanu trebuie să asigure interimatul. Și au fost Guverne interimare și 3 luni. Până în secunda în care noul prim ministru intră pe poarta Guvernului, dl. Grindeanu trebuie să-și facă datoria.
 • La solicitarea dlui Dragnea, PSD își exclude 2 premieri. Iar pe dl. Năstase nu l-a mai reprimit. N-aș vrea să semănăm cu Partidul Socialist din Franța care a câștigat alegeri cu peste 50 la sută și a pierdut apoi cu sub 10 la sută.
 • Dl. Dragnea a venit de la PD.
 • Eu am contrasemnat demisiile doamnei Sevil Shaiddeh și a doamnei Carmen Dan. Pe ceilalți miniștri, pe care îi cunosc, îi aștept la serviciu luni. Nu încalcă nicio decizie de partid, Guvernul trebuie să funcționeze. În afară de cele 2 doamne, dl. premier așteaptă să lucreze cu toți miniștrii.
 • N-am mai vorbit cu dl. Dragnea din luna februarie.
 • Îi cunosc pe cei de la UDMR. PSD nu trebuie să ceară niciunui alt partid să-l ajute în bătălia internă.
 • Dl premier a vorbit cu președintele înainte de a-i trimite cele două demisii. E o chestiune nu doar de politețe, ci și de funcționalitate.
 • Până când decretul de eliberare din funcție semnat de președinte nu este publicat în Momnitorul Oficial, fiecare ministru răspunde civil, penal și contravențional dacă nu-și îndeplinește obligațiile.
Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Nasol. Ponta e de 1000x mai oribil decat Dragnea.
  • Like 0
 • Ponta unealta lui Grindeanu sau invers ?
  Când apare Ghiţă ,pentru că Sârbu şi Oprea sunt deja în culise .
  Complicat...
  • Like 0
 • bine.
  • Like 0


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult