Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Guvernatorul BNR, audiat în Senat. Mugur Isărescu: „ROBOR nu este manipulat. Nu există o înţelegere de tip cartel între bănci”

Mugur Isarescu la Senat

(Foto captura video)

Indicele ROBOR nu a fost manipulat de bănci, în condiţiile în care acesta a rămas la un nivel mai scăzut, în trecut, atâta timp cât şi nivelul inflaţiei a rămas jos, iar Banca Naţională a României (BNR) nu se „joacă cu politica monetară”, dobânzile cresc în pas cu inflaţia, a afirmat guvernatorul Mugur Isărescu, la audierile din comisiile reunite economică şi de buget-finanţe din Senat.

Audierea a început cu un atac al senatorului ALDE, Daniel Zamfir, la adresa guvernatorului BNR. „Nu vom discuta azi despre bonusul de pensionare primit fără a fi pensionat și nici despre afacerile cu vin”, a spus Zamfir.

La întrebarea senatorului ALDE dacă indicele ROBOR a fost manipulat de bănci, guvernatorul BNR a negat.

„ROBOR nu este manipulat. Nu există o înţelegere de tip cartel între bănci. (...) ROBOR a crescut, este normal, având în vedere că şi inflaţia a crescut”, a spus Isărescu, scrie News.ro.

Guvernatorul a subliniat că BNR nu se „joacă cu politica monetară”, iar dobânzile din piaţă au crescut în pas cu inflaţia.

„Dobânzile au crescut în pas cu inflaţia. (...) Când inflaţia era foarte scăzută, negativă, nu exista un deficit de cerere, cu creşteri salariale mari. Era inflaţie negativă şi o creştere economică mare. Atunci, BNR a lăsat dobânda la 1,75%”, a spus Isărescu.

Guvernatorul BNR a explicat cum se poate ajunge la scăderea dobânzilor pe piața din România.

„Dvs vreți altceva. Vreți să fim cu dobânzi mai mici în România, da? Și noi vrem,. Pentru asta trebuie să facem 3 lucruri. Venim cu inflația în jos, dar nu o aducem noi, apăsând pe un buton, da? Reduceți deficitele, puteți să reduceți deficitele de la 2,1 la 1? Că sunteți cu bugetul în față. Și ducem și deficitul extern. Păi ăsta extern chiar că nu puteți să îl reduceți peste noapte, pentru că sunt exporturi, importuri, zeci de mii de agenti economici care lucrează. Păi putem?

Noi avem o misiune grea, suntem economiști și trebuie să spunem ce se poate și ce nu se poate. Știm că sutem câteodată neplăcuți, venim cu vești proaste. Asta este. Nu putem să aducem dobânzile și ROBOR-ul jos, dacă nu aducem cel puțin acești trei indicatori în jos. 

Legat de declarația mea, ar fi cam așa: Se face o perioadă de reducere de preț în magazin. Și acela care spune veniți să cumpărați a făcut o crimă, pentru că prețurile vor crește din nou, cam așa spuneti dvs. Faptul că un an, doi, trei, patru ani românii au beneficiat de o dobândă mai mică a fost de fapt o amăgire și o păcăleală. Nu e deloc așa. Eu am spus atunci că dobânzile sunt scăzute în lume, nu numai în România. A trecut și va trece perioada dobânzilor scăzute. Și nu am greșit”, a spus Isărescu,

Daniel Zamfir a continuat, la audierea din Senat, seria atacurilor la adresa guvernatorului BNR.

Daniel Zamfir: Ați fost prim-ministru în perioada 1999-2000. Întrebarea e așa: V-ați finanțat de la SOV Invest, cât timp ați fost prim-ministru? Nu? Ba da. Ce să fac? Cum să vă conving? Să vă dau documentele? V-ați finanțat de la Fondul Național de Investiții. În perioada 26.01 - 22.05 anul 2000 SOV Invest FNI a efectuat plasamente în titluri de stat în valoare de un miliard la vremea aia. Bani mulți.

Mugur Isărescu: Eu personal?

Daniel Zamfir: Nu, guvernul. Stați, că nu v-am acuzat. Nu e de rău.

Călin Popescu Tăriceanu: Daniel, așa s-a înțeles (că s-a împrumutat în nume personal -n.n.).

Daniel Zamfir: Dacă s-a înțeles greșit, corectez. Am spus așa: În perioada când erați prim-ministru, guvernul României s-a împrumutat de la SOV Invest? Nu știți. Vă spun eu că da.

Mugur Isărescu: Nu știu, că nu eram ministru de finanțe.

Daniel Zamfir. Am înțeles. Deci nu vă aduceți aminte. Vă spun eu că v-ați împrumutat un miliard de dolari. E în regulă.

Mugur Isărescu: Nu mai ziceți că m-am împrumutat eu!

Daniel Zamfir : Nu dvs personal. De ce luați totul personal, dle guvernator? Ca prim-ministru, ca șef al Guvernului României. Atunci guvernul s-a împrumutat de la dl Sorin Ovidiu Vântu, de la fondul pe care îl conducea dl Sorin Ovidiu Vântu, cu un un miliard de dolari.

Mugur Isărescu: Probabil că fondul a cumpărat titluri de stat. Titlurile de stat se vând. Dacă cineva le vinde, să zicem, la ghișeele băncilor, și în spate e un fond de investiții, îl acuzati pe premier?

Daniel Zamfir: Nu, Doamne ferește, nu acuz. Doar v-am întrebat.

„Mi-e frică de un atac pe leu, noaptea, când sunt deschise piețele în America”

Pe de altă parte, guvernatorul BNR a explicat că urmărește zilnic operațiunile de pe piața valutară și monetară, apelând la experiența sa și la fler. „V-am spus (că le citesc - n.n.) pe bază de experiență și de nas. În fiecare zi citesc cotațiile de pe piața valutară și de pe piața monetară, nu înseamnă că le manipulez”, a afirmat el, scrie Digi24.ro.

Cel mai greu îi este să urmărească evoluțiile de pe piața valutară, unde ”sunt milioane de tranzacții”. Leul a ajuns ”monedă care circulă internațional”, a continuat guvernatorul.

„Cel mai mult mi-e frică de un atac noaptea, când sunt deschise piețele din America și asta s-a întâmplat când s-a dus de la 4,72 la 4,76 și tindea să se ducă spre 4,80”, a mai spus Mugur Isărescu.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Mai ieri vedeam titluri "Exista înțelegeri între bănci, dar nu tip cartel".
    Acum vedem știrea că "Nu exista o intelegere tip cartel intre banci".

    Puteți clarifica? Pentru că sunt lucruri total diferite puse într-o altă ordine.
    • Like 0
    • @ Bogdan Storm
      check icon
      "Exista înțelegeri între bănci, dar nu tip cartel".
      "Nu exista o intelegere tip cartel intre banci"
      Și cam ce ar fi total diferit între aceste două afirmații??
      • Like 1
    • @
      Nu doresc sa discut cu Dvs. Vă rog ignorati-ma sau lasati-ma in pace!
      • Like 0
  • Zamfir ala n-a inteles nimic pentru ca nu stie despre ce e vorba. Ia de colo niste cifre ia din Ungaria niste situatii le pune la noi compara cu UE cu zona euro si-i da cu virgula. La un moment dat ne compara cu Spania care e in zona euro si i se parea ca are inflatie mica. El a inteles ca a avut dreptate dupa cum spunea in familie la A3 ca BNR duce dobanda unde vrea si deci a avut dreptate ca o influenteaza si o influenteaza pentru banci sa piarda romanii. Bravo bre! Ai descoperit manevra! Sa te pupe Oana pe frunte ca esti baiat destept :) Si oamenii astia ne conduc si fac legi.
    • Like 2
  • Așa o fi, no fi așa, numai BNR știe. Cert este că la noi sursele de crearea a noilor capitaliști constau în funcții plătite din bani publici cu asupra de măsură ( vezi BNR, ANCOM, și alte „găselnițe” autonome de supraveghere și control ). Mai rău este faptul că odată creat noul capitalist, acesta nu se mai lasă „înțărcat” de la sânul generos al mamei România.
    • Like 0
  • PS.la comentariul de mai jos,oamenii ar sti ce au si cu ce raman dupa o viata de munca...un apartament sau o casa.
    • Like 0
  • Una dintre solutiile ptr deblocarea acestui impas si totodata rezolvarea definitiva ptr o anumita categorie a populatiei legata de fondul de pensii,ar fi achitarea ratelor pentru un nou apartament(chiar nou,intr-un bloc nou)cu banii destinati pilonului 1 si 2 de catre cei care au pana in 35 de ani.Prin aceasta manevra Robor ar trebui sa scada deoarece s-ar stimula atat consumul cat si productia(cimentul,caramizile,forta de munca activa).Amin.
    • Like 0
    • @
      Valcov a spus ca banii din pilonul 2 de pensii sunt furati de bancile straine si oamenii trebuie sa decida singuri daca mai vor sa contribuie la pilonul 2 sau nu.Eu plusez,consider ca si pilonul 1 ar trebui sa fie optional si cei care contribuie atat la pilonul 1 cat si la pilonul 2 sa poate sa-si transforme contributia in rate pentru o locuinta care poate constitui garantia unei batrineti linistite chiar prin vanzarea sau inchirierea ei.Ecifent ca Valcov nu va fi de acord fiindca Dragnea si asociatii nu vor decat banii nostri pe care n-au apucat sa-i fure strainii.
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult