(Foto captura video)
Indicele ROBOR nu a fost manipulat de bănci, în condiţiile în care acesta a rămas la un nivel mai scăzut, în trecut, atâta timp cât şi nivelul inflaţiei a rămas jos, iar Banca Naţională a României (BNR) nu se „joacă cu politica monetară”, dobânzile cresc în pas cu inflaţia, a afirmat guvernatorul Mugur Isărescu, la audierile din comisiile reunite economică şi de buget-finanţe din Senat.
Audierea a început cu un atac al senatorului ALDE, Daniel Zamfir, la adresa guvernatorului BNR. „Nu vom discuta azi despre bonusul de pensionare primit fără a fi pensionat și nici despre afacerile cu vin”, a spus Zamfir.
La întrebarea senatorului ALDE dacă indicele ROBOR a fost manipulat de bănci, guvernatorul BNR a negat.
„ROBOR nu este manipulat. Nu există o înţelegere de tip cartel între bănci. (...) ROBOR a crescut, este normal, având în vedere că şi inflaţia a crescut”, a spus Isărescu, scrie News.ro.
Guvernatorul a subliniat că BNR nu se „joacă cu politica monetară”, iar dobânzile din piaţă au crescut în pas cu inflaţia.
„Dobânzile au crescut în pas cu inflaţia. (...) Când inflaţia era foarte scăzută, negativă, nu exista un deficit de cerere, cu creşteri salariale mari. Era inflaţie negativă şi o creştere economică mare. Atunci, BNR a lăsat dobânda la 1,75%”, a spus Isărescu.
Guvernatorul BNR a explicat cum se poate ajunge la scăderea dobânzilor pe piața din România.
„Dvs vreți altceva. Vreți să fim cu dobânzi mai mici în România, da? Și noi vrem,. Pentru asta trebuie să facem 3 lucruri. Venim cu inflația în jos, dar nu o aducem noi, apăsând pe un buton, da? Reduceți deficitele, puteți să reduceți deficitele de la 2,1 la 1? Că sunteți cu bugetul în față. Și ducem și deficitul extern. Păi ăsta extern chiar că nu puteți să îl reduceți peste noapte, pentru că sunt exporturi, importuri, zeci de mii de agenti economici care lucrează. Păi putem?
Noi avem o misiune grea, suntem economiști și trebuie să spunem ce se poate și ce nu se poate. Știm că sutem câteodată neplăcuți, venim cu vești proaste. Asta este. Nu putem să aducem dobânzile și ROBOR-ul jos, dacă nu aducem cel puțin acești trei indicatori în jos.
Legat de declarația mea, ar fi cam așa: Se face o perioadă de reducere de preț în magazin. Și acela care spune veniți să cumpărați a făcut o crimă, pentru că prețurile vor crește din nou, cam așa spuneti dvs. Faptul că un an, doi, trei, patru ani românii au beneficiat de o dobândă mai mică a fost de fapt o amăgire și o păcăleală. Nu e deloc așa. Eu am spus atunci că dobânzile sunt scăzute în lume, nu numai în România. A trecut și va trece perioada dobânzilor scăzute. Și nu am greșit”, a spus Isărescu,
Daniel Zamfir a continuat, la audierea din Senat, seria atacurilor la adresa guvernatorului BNR.
Daniel Zamfir: Ați fost prim-ministru în perioada 1999-2000. Întrebarea e așa: V-ați finanțat de la SOV Invest, cât timp ați fost prim-ministru? Nu? Ba da. Ce să fac? Cum să vă conving? Să vă dau documentele? V-ați finanțat de la Fondul Național de Investiții. În perioada 26.01 - 22.05 anul 2000 SOV Invest FNI a efectuat plasamente în titluri de stat în valoare de un miliard la vremea aia. Bani mulți.
Mugur Isărescu: Eu personal?
Daniel Zamfir: Nu, guvernul. Stați, că nu v-am acuzat. Nu e de rău.
Călin Popescu Tăriceanu: Daniel, așa s-a înțeles (că s-a împrumutat în nume personal -n.n.).
Daniel Zamfir: Dacă s-a înțeles greșit, corectez. Am spus așa: În perioada când erați prim-ministru, guvernul României s-a împrumutat de la SOV Invest? Nu știți. Vă spun eu că da.
Mugur Isărescu: Nu știu, că nu eram ministru de finanțe.
Daniel Zamfir. Am înțeles. Deci nu vă aduceți aminte. Vă spun eu că v-ați împrumutat un miliard de dolari. E în regulă.
Mugur Isărescu: Nu mai ziceți că m-am împrumutat eu!
Daniel Zamfir : Nu dvs personal. De ce luați totul personal, dle guvernator? Ca prim-ministru, ca șef al Guvernului României. Atunci guvernul s-a împrumutat de la dl Sorin Ovidiu Vântu, de la fondul pe care îl conducea dl Sorin Ovidiu Vântu, cu un un miliard de dolari.
Mugur Isărescu: Probabil că fondul a cumpărat titluri de stat. Titlurile de stat se vând. Dacă cineva le vinde, să zicem, la ghișeele băncilor, și în spate e un fond de investiții, îl acuzati pe premier?
Daniel Zamfir: Nu, Doamne ferește, nu acuz. Doar v-am întrebat.
„Mi-e frică de un atac pe leu, noaptea, când sunt deschise piețele în America”
Pe de altă parte, guvernatorul BNR a explicat că urmărește zilnic operațiunile de pe piața valutară și monetară, apelând la experiența sa și la fler. „V-am spus (că le citesc - n.n.) pe bază de experiență și de nas. În fiecare zi citesc cotațiile de pe piața valutară și de pe piața monetară, nu înseamnă că le manipulez”, a afirmat el, scrie Digi24.ro.
Cel mai greu îi este să urmărească evoluțiile de pe piața valutară, unde ”sunt milioane de tranzacții”. Leul a ajuns ”monedă care circulă internațional”, a continuat guvernatorul.
„Cel mai mult mi-e frică de un atac noaptea, când sunt deschise piețele din America și asta s-a întâmplat când s-a dus de la 4,72 la 4,76 și tindea să se ducă spre 4,80”, a mai spus Mugur Isărescu.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Acum vedem știrea că "Nu exista o intelegere tip cartel intre banci".
Puteți clarifica? Pentru că sunt lucruri total diferite puse într-o altă ordine.
"Nu exista o intelegere tip cartel intre banci"
Și cam ce ar fi total diferit între aceste două afirmații??