Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, rostește o cifră surprinzătoare: „Ponderea cheltuielilor cu salarii și pensii e peste 70%. Nu prea mai ai câmp de manevră să mai dai la investiții”

Mugur Isărescu - Foto Octav Ganea

Foto Inquam Photos / Octav Ganea

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a avertizat joi că ponderea cheltuielilor cu salariile și pensiile a ajuns la 70% din totalul cheltuielilor și a subliniat că avem un „buget tensionat”, care nu permite câmp de manevră pentru investiții.

„Aș putea spune că salut această hotărâre a Guvernului de a menține deficitul în 2,75%. Altminteri, bugetul însă, chiar rectificat, am spus și luni, e tensionat. Avem un buget tensionat. Noi ne uităm și la lucrurile mari. De ce e tensionat? Ponderea cheltuielilor cu salarii și pensii e peste 70%. Nu prea mai ai câmp de manevră să mai dai la investiții. Noi le numim cheltuieli rigide, e greu să te atingi de ele. În consecință, apare tensiune pe partea de cheltuieli. Nu ai câmp de manevră. Pe partea de venituri ai o problemă și mai mare. O spunem de 4-5 ani. A fost întrecere în reduceri de impozite in România. S-au întrecut și dreapta și stânga și stânga și dreapta care reduce mai mult”, a spus joi guvernatorul BNR, la prezentarea raportului asupra inflației.

„Întrecerea” politicienilor în reducerea de taxe și impozite, de-a lungul anilor, a condus la scăderea veniturilor la bugetul de stat la 27% din PIB. Guvernatorul a povestit că, în urmă cu 19 ani, când nivelul veniturilor în PIB era de 32%, și cheltuielile ministerelor erau de 40% - „nu cred că doleanțele de cheltuieli au scăzut” - marea provocare era „cum să bagi 40% în 32%”.

„Și avem acum un nivel al veniturile fiscale de sub 26 sau 27%. Scuzați-mă, când eram premier, în anul de grație 2000, erau 32 % și știu cum se făcea bugetul. Greu, greu de tot. Veneau toate ministerele cu solicitări, erau în jur de 40% și marea filozofie bugetară era cum să împarți 40% sau să bagi 40% în 32%. Nu cred că doleanțele de cheltuieli au scăzut. E greu să faci asemenea politică fiscală. (...) Dar altminteri, eu am fost în domeniul politic, știu cât de greu se iau deciziile acolo, nu sunt visător, și repet, abordarea înțeleaptă este «contain and adjust gradually», să țină lucrurile sub control și să le ajustăm treptat, chiar într-un an electoral. Deci dacă acest lucru se va întâmpla și vom avea o reducere a deficitului fiscal de numai 0,2%, tot e bine”, a punctat guvernatorul BNR.

Citiți și:

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Vasele comunicante așa lucrează,dacă partea stângă adaugi ceva,imediat se egalizează și partea dreaptă.La noi se vorbește mult de cheltuieli,care cresc,deci ieșirile,dar intrările nu cresc,s-au cresc insuficient!E misiunea principală a Guvernului,să măsoare foarte bine orice măsură care poate influența acest echilibru.Banii din evaziune,nu vin,din contrabandă,la fel,deficitul se vrea mic!!
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult