Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, rostește o cifră surprinzătoare: „Ponderea cheltuielilor cu salarii și pensii e peste 70%. Nu prea mai ai câmp de manevră să mai dai la investiții”

Mugur Isărescu - Foto Octav Ganea

Foto Inquam Photos / Octav Ganea

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a avertizat joi că ponderea cheltuielilor cu salariile și pensiile a ajuns la 70% din totalul cheltuielilor și a subliniat că avem un „buget tensionat”, care nu permite câmp de manevră pentru investiții.

„Aș putea spune că salut această hotărâre a Guvernului de a menține deficitul în 2,75%. Altminteri, bugetul însă, chiar rectificat, am spus și luni, e tensionat. Avem un buget tensionat. Noi ne uităm și la lucrurile mari. De ce e tensionat? Ponderea cheltuielilor cu salarii și pensii e peste 70%. Nu prea mai ai câmp de manevră să mai dai la investiții. Noi le numim cheltuieli rigide, e greu să te atingi de ele. În consecință, apare tensiune pe partea de cheltuieli. Nu ai câmp de manevră. Pe partea de venituri ai o problemă și mai mare. O spunem de 4-5 ani. A fost întrecere în reduceri de impozite in România. S-au întrecut și dreapta și stânga și stânga și dreapta care reduce mai mult”, a spus joi guvernatorul BNR, la prezentarea raportului asupra inflației.

„Întrecerea” politicienilor în reducerea de taxe și impozite, de-a lungul anilor, a condus la scăderea veniturilor la bugetul de stat la 27% din PIB. Guvernatorul a povestit că, în urmă cu 19 ani, când nivelul veniturilor în PIB era de 32%, și cheltuielile ministerelor erau de 40% - „nu cred că doleanțele de cheltuieli au scăzut” - marea provocare era „cum să bagi 40% în 32%”.

„Și avem acum un nivel al veniturile fiscale de sub 26 sau 27%. Scuzați-mă, când eram premier, în anul de grație 2000, erau 32 % și știu cum se făcea bugetul. Greu, greu de tot. Veneau toate ministerele cu solicitări, erau în jur de 40% și marea filozofie bugetară era cum să împarți 40% sau să bagi 40% în 32%. Nu cred că doleanțele de cheltuieli au scăzut. E greu să faci asemenea politică fiscală. (...) Dar altminteri, eu am fost în domeniul politic, știu cât de greu se iau deciziile acolo, nu sunt visător, și repet, abordarea înțeleaptă este «contain and adjust gradually», să țină lucrurile sub control și să le ajustăm treptat, chiar într-un an electoral. Deci dacă acest lucru se va întâmpla și vom avea o reducere a deficitului fiscal de numai 0,2%, tot e bine”, a punctat guvernatorul BNR.

Citiți și:

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Vasele comunicante așa lucrează,dacă partea stângă adaugi ceva,imediat se egalizează și partea dreaptă.La noi se vorbește mult de cheltuieli,care cresc,deci ieșirile,dar intrările nu cresc,s-au cresc insuficient!E misiunea principală a Guvernului,să măsoare foarte bine orice măsură care poate influența acest echilibru.Banii din evaziune,nu vin,din contrabandă,la fel,deficitul se vrea mic!!
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult