Foto Inquam Photos / Octav Ganea
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a avertizat joi că ponderea cheltuielilor cu salariile și pensiile a ajuns la 70% din totalul cheltuielilor și a subliniat că avem un „buget tensionat”, care nu permite câmp de manevră pentru investiții.
„Aș putea spune că salut această hotărâre a Guvernului de a menține deficitul în 2,75%. Altminteri, bugetul însă, chiar rectificat, am spus și luni, e tensionat. Avem un buget tensionat. Noi ne uităm și la lucrurile mari. De ce e tensionat? Ponderea cheltuielilor cu salarii și pensii e peste 70%. Nu prea mai ai câmp de manevră să mai dai la investiții. Noi le numim cheltuieli rigide, e greu să te atingi de ele. În consecință, apare tensiune pe partea de cheltuieli. Nu ai câmp de manevră. Pe partea de venituri ai o problemă și mai mare. O spunem de 4-5 ani. A fost întrecere în reduceri de impozite in România. S-au întrecut și dreapta și stânga și stânga și dreapta care reduce mai mult”, a spus joi guvernatorul BNR, la prezentarea raportului asupra inflației.
„Întrecerea” politicienilor în reducerea de taxe și impozite, de-a lungul anilor, a condus la scăderea veniturilor la bugetul de stat la 27% din PIB. Guvernatorul a povestit că, în urmă cu 19 ani, când nivelul veniturilor în PIB era de 32%, și cheltuielile ministerelor erau de 40% - „nu cred că doleanțele de cheltuieli au scăzut” - marea provocare era „cum să bagi 40% în 32%”.
„Și avem acum un nivel al veniturile fiscale de sub 26 sau 27%. Scuzați-mă, când eram premier, în anul de grație 2000, erau 32 % și știu cum se făcea bugetul. Greu, greu de tot. Veneau toate ministerele cu solicitări, erau în jur de 40% și marea filozofie bugetară era cum să împarți 40% sau să bagi 40% în 32%. Nu cred că doleanțele de cheltuieli au scăzut. E greu să faci asemenea politică fiscală. (...) Dar altminteri, eu am fost în domeniul politic, știu cât de greu se iau deciziile acolo, nu sunt visător, și repet, abordarea înțeleaptă este «contain and adjust gradually», să țină lucrurile sub control și să le ajustăm treptat, chiar într-un an electoral. Deci dacă acest lucru se va întâmpla și vom avea o reducere a deficitului fiscal de numai 0,2%, tot e bine”, a punctat guvernatorul BNR.
Citiți și:
- Iancu Guda: Ne îmbătăm cu apă rece: creșterea economică anunțată de Statistică e însoțită de 4 recorduri negative ale României în UE
- Cheltuielile statului cu personalul angajat s-au dublat în ultimii patru ani. Voi resimțiți o dublare a calității serviciilor publice?
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.